Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.
concertagenda
Hard-Fi
dinsdag, 28-02-2006 20:00
Effenaar, Eindhoven
12,50
http://www.effenaar.nl
Informatie Bands (1) Wie gingen er (2) Recensies (1)
+ Taxi To The Ocean ( niet in de grote maar kleine zaal! )

Britse hype HARD-Fi in Effenaar!

De nieuwe Britse sensatie HARD-Fi stond begin oktober voor het eerst op een Nederlands podium. Het debuutalbum Stars Of The CCTV werd afgelopen zomer gelanceerd en is in Engeland laaiend enthousiast ontvangen. Ook Nederland is overtuigd, want voorafgaand aan het uitverkochte optreden in de bovenzaal van Paradiso verkoos 3FM het nummer Hard to Beat tot Megahit. Begin 2006 is HARD-Fi weer in het land en doet daarbij de steden Groningen, Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam aan.



De stroom jonge, frisse Britse rockbands lijkt eindeloos. Na onder meer The Cribs, Razorlight en Kaiser Chiefs blaast de Engelse pers wederom de loftrompet. En om maar weer gelijk op de bandwagon te springen: ook deze band weet perfect 80’s invloeden te combineren met moderne rock ‘n’ roll.

Het in 2002 opgerichte jonge kwartet uit de Londense voorstad Staines nam voor slechts 300 pond hun eerste mini-album op in een tot studio omgebouwd 24-uurs café. Niet snel hierna brak in Londense indiekringen de buzz rondom HARD-Fi los. De band wist veel aandacht te trekken met een aantal guerrillagigs (o.a. op Heatrow waar de band een videoshoot deed 100 meter onder de landende vliegtuigen). Toen de legendarische producer Rick Rubin vervolgens het woord ‘meesterwerk’ in de mond nam na het beluisteren van de demo, was de nieuwe britpop hype compleet.

Begin 2005 nam de band haar debuut op. Living For The Weekend is hiervan de eerste internationale hit. Voor de bandleden zelf is het plotselinge succes niet meer dan zelfsprekend. De ambities zijn dan ook groot. Frontman Richard Archer: "I don’t see the point in being just another indieband. I’m in competition with fucking Eminem. I wanna sell records in the States".

Qua muziek grijpt de band vooral terug op illustere wave-voorgangers als Joy Division en Gang Of Four, maar dan wel met de poppy-feel van de oude Blur en de sensatie van afgelopen zomer: Kaisers Chiefs. Het grote verschil is dat bij HARD-Fi de dance en hiphopinvloeden veel duidelijker aanwezig zijn (goed te horen in het nummer Tied Up Too Tight). Als inspiratiebronnen noemt de band dan ook niet voor de hand liggende namen als Massive Attack en The Specials.



In de Britste pers is de muziek van HARD-Fi omgedoopt tot diska. Een mengeling tussen 70’s disco en maatschappij kritische ska ala The Specials. "Wat de The Specials betekende voor de Engelse jeugd in de jaren 80 onder Thatcher wil HARD-Fi zijn voor de generatie die opgroeit onder Blair", aldus zanger Richard Archer.

Het album Songs For The CCTV is sinds 2 september verkrijgbaar.

Hans Vrijmoed in Platomania over Stars For The CCTV: "Van alle Britpop platen heeft HARD-Fi wat mij betreft het leukste en meest verslavende album gemaakt."



© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact