concertagenda
Steve ignorant (crass)
zondag, 24-10-2010 21:00
Vera, Groningen
€ 10 + maandkaart (€ 1)
http://www.vera-groningen.nl/mainstage/steve-ignorant-crass

Informatie Bands (1) Wie gingen er (13) Recensies (3)
CRASS is eigenlijk de enige punkband die ook echt punk was zoals wij d’r hier (en nu) tegenaan kijken. Sex Pistols, The Clash, uiteindelijk was de eerste punkgolf grotendeels een fashionstatement. Hun DIY, hun kekke pakjes en hanekammen spraken echter niet alleen de bedoelde doelgroep van kansloze en arme jongeren aan, maar ook een handvol mensen die al jaren eigenlijk alles zelf deden. Hieronder Steve Ignorant en Penny Rimbaud. Zij dachten van “Hejhej er zijn meer eikels als wij, laten we ons bijzonder lawaaiig gepiemel een band noemen! Huzzah! CRASS is daar!
Jammergenoeg hadden ze het hartstikke mis: er waren niet meer eikels als zij. Zo autonoom, woest en onaangepast hadden podia en labels nog nooit gezien. Wílden ze ook niet zien. Er bleek geen punkrevolte maar een punkcircus en CRASS had toch een iets andere kijk op anarchie. CRASS werd geboycot door radio, magazine en podium. Gelukkig hadden ze een rotsvast geloof in autonomie en vrije kunst… De jongens hebben zich nooit laten kennen, doorgezet en een fantastische stempel gedrukt op de muziekgeschiedenis.

Het album The Feeding Of The 5000 is die stempel, maar eigenlijk is hun hele carričre (78-84) inclusief luidgesproken meningen over vegetarisme, autonomie, vrouwenrechten, anarchisme en algehele burgerlijke ongehoorzaamheid een triomf en monument voor vrijdenkers wereldwijd.
Nu is onlangs The Feeding Of The 5000 heruitgebracht (bijna een gouden plaat gaat het gerucht!) en het is een fantastische plaat! Natuurlijk een prachtig tijdsbeeld met verdomd goede songs, maar deze plaat is ook klassiek in de ware zin van het woord. Een standaard op zoveel niveaus, praktisch nooit geëvenaard, invloedrijker dan hij zelf bekend is, qua teksten eeuwig relevant en daarnaast nog gewoon leuk, tof en goed ook!
Dat laatste realiseert Steve zich ook, en hoewel een reünie er niet in bleek te zitten is toch besloten om vanwege de heruitgave een bijzonder beperkt Europees ererondje te maken. Er zijn generaties opgegroeid zonder dat ze CRASS ooit konden horen maar hun invloeden overal. Om iedereen een kans te geven dit live te ervaren en te vieren met anarchisten en autonomen overal. Net als bij The Ex is dit vierende muziek; een eigen beweging, geen quasi boze tegenbeweging. Grijp deze unieke kans, lees/luister je in (en kóóp die LP! Maak ‘em goud!) kom en vier dit tijdloze album!

Hans.

(Vera-krant/website)
© copyright 2002 - 2019 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Adverteren - Contact - Crew