Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.
concertagenda
Uk subs / raw power / vibrators
zaterdag, 12-03-2011 19:00
Iduna, Drachten
10,- vvk
http://www.iduna.nu/raw-powerit
Informatie Bands (4) Wie gingen er (19) Recensies (6)
zaterdag 12 maart | start 19:00 | entree € 10,-

UK SUBS (uk)
RAW POWER (it)
THE VIBRATORS (uk)
RAT PATROL

1977, staat voor velen in het geheugen gebrand als het jaar van Star Wars, het overlijden van Elvis en natuurlijk de eerste punkgolf die vanuit Groot-Brittannië aan kwam waaien. The Sex Pistols en The Damned openden al snel de deuren voor collegabands als UK Subs. Het duurde echter tot 1979 voordat de Subs hun eerste single ‘Stranglehold’ uitkwam. Het werd meteen een hit en het album ‘Another Kind Of Blues’, waar het nummer op stond, staat te boek als een van de best verkopende punkalbums ooit. Vele tijdgenoten gooiden de handdoek in de ring en pakten die pas weer op na het rinkelen van de kassa. UK Subs zijn stug doorgegaan, al dan niet in wisselende bezetting, maar nog altijd met de onvermoeibare zanger Charlie Harper, originele bassist Alvin Gibbs en gitarist Nicky Garratt. Al meer dan 20 jaar vaste klant in Iduna en ook dit jaar komen de Subs weer graag terug naar ons podium!

Dit jaar nemen de UK Subs een diverse lijn aan supports mee bestaande uit het Italiaanse Raw Power, de Engelse Vibrators en het Groningse Rat Patrol.

Raw Power is al sinds 1981 een begrip in de hardcore punk scene. Opgericht door de gebroeders Codeluppi in Piviglio, Italië heeft de band zichzelf vernoemd naar het derde album van The Stooges, Raw Power. In 1983 verscheen hun eerste demo. Sinds dat deze uit kwam ging het hard met de band. Ze kregen een steeds grotere naam in Italië wat uiteindelijke leidde tot een platendeal bij Maccano Records die hun eerste debuutplaat officieel in 1984 uitbracht , “You are the Victim” genaamd. Ditzelfde album werd zeer goed in Amerika ontvangen en zorgde voor meerdere tours in de US of A waar ondere andere het podium werdt gedeeld met grootheden als Circle Jerks, Adolescents, D.O.A., Bad Brains, Agnostic Front, Minor Threat, Dead Kennedys en Suicidal Tendencies! Niet de minsten dus! Nog een leuk feit om te vermelden is dat Guns 'n Roses in 1986 zelfs in het voorprogramma van de band in Seattle heeft gespeeld!

Na een lange stilte in het begin jaren 90 kwam in 1995 een nieuw album. Van de bijbehorende single werd er een videoclip bij opgenomen die zelfs aansloeg bij MTV: Raw Power was terug! Dit bracht de band naar nog grotere hoogtes. In 2002 namen zij ter ere van hun 20 jarig bestaan het album, “Still Screamin After 20 Years” op. Kort na de opnames overleed bandlid en mede oprichter Giuseppi Codeluppi tijdens een potje voetbal aan een hartaanval. In 2004 raapte de band zich bijeen om weer op pad te gaan. Het touren zit in het bloed van een echte hardcore rocker. Nu zijn de mannen alweer op pad en komen zij in Iduna een echte onvervalste hardcore show geven, zoals het bedoelt is.

Een beetje zichzelf respecterende punkband heeft natuurlijk een provocerende – of op zijn minst opvallende – bandnaam. The Vibrators is daar een goed voorbeeld van. Evenals hun genre-genoten van The UK Subs zijn ook deze oerpunkers van het eerste uur punk as fuck. Ian ‘Knox’ Carnochan, bassist Pat Collier, gitarist John Ellis en drummer John ‘Eddie’ Edwards zijn schuldig aan de oprichting van de auditieve trillende surrogaten van het mannelijk geslachtsdeel, al in 1976 om precies te zijn. Sindsdien heeft de band een flink aantal eh, hoogtepunten beleefd en veroorzaakt. Tegenwoordig toeren The Vibators nog maar met z’n drieën, met Ian Carnochan en John ‘Eddie’ Edwards als enig overgebleven origineel, eh, lid. Als discografisch wapenfeit heeft de band een CD vol met punkcovers uitgebracht: Punk: The Early Years, met daarop onder meer ook de Motörhead-cover ‘Vibrator’. The Vibrators is niet alleen punk as fuck, maar vooral ook cool as fuck!

Als eerste mogen vandaag de Groningers Rat Patrol de avond aftrappen. Vernoemd naar een nummer van de band Naked Raygun maken deze mannen al sinds 1988 de perfecte mix tussen 77punk en de hardste hardcorepunk. Al mening maal mocht de band in hun rijke historie het podium van Iduna onveilig maken en vandaag mogen ze het gerust nog een keer over doen om de jongere generatie punkers eens te laten zien hoe het moet!



© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact