Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.
concertagenda
Subhumans • Oi Polloi • Uhgah Wugah
donderdag, 14-05-2015 20:00
Iduna, Drachten
€ 8,- vvk / € 10,- deur
http://www.iduna.nu/#subhumans
Informatie Bands (2) Wie gingen er (7) Recensies (0)
Wederom een punklegende in Poppodium Iduna! Het Engelse Subhumans is al vanaf 1980 actief en in die tijd heeft de band rondom frontman Dick Lucas talloze LP's, EP's en singles uitgebracht. Samen met tijdgenoten als Crass, Flux of Pink Indians en het Nederlandse Ex gingen zij harde punkmuziek vermengen met het anarchosyndicalisme. Wat resulteerde in opzwepende punk overgoten met anarchistische ideologie oftewel anarchopunk. In 1983 kwam hun eerste album The Day The Country Died uit, een conceptalbum beďnvloed door het door George Orwell geschreven boek 1984. Met nummers als Micky Mouse is Dead, Big Brother en het anti-religieuze nummer No wisten de Subhumans binnen no-time tot de top van de internationale punkwereld toe te treden.
Nu vijfendertig jaar later spelen de Subhumans nog onvermoeid door en heeft hun muziek de tand des tijds absoluut doorstaan qua intensiteit en relativiteit. Met nagenoeg nog steeds de originele line-up brengt de band met enige regelmaat nog albums uit en geven ze een weergaloze liveshow.

De legendarische Schotse band Oi Polloi zal vandaag het podium delen met de Subhumans. Sinds 1981 is Oi Polloi een vaste factor in het ‘Anarcho punk’ circuit en zijn ze voortgekomen uit de politiek bewustere hoek van de punkbeweging. Na dik 34 jaar is Oi Polloi nog steeds actief en staan ze als een van de weinige overlevenden aan de top van dit genre. Tegenwoordig staan ze vooral bekend om hun uitgesproken antifascistische overtuigingen en banden met de Earth-First beweging (in Nederland Groenfront genoemd, bekend van de acties rondom Schinveld). Wat daarnaast erg kenmerkend voor de band is dat veel van de teksten in het Gaëlisch worden gezongen, een Schots/Keltisch taal. Het meest recente album wat ze hebben uitgebracht, genaamd “Ar Cŕnan, Ar Ceňl, Ar-a-mach” is zelfs in zijn geheel in deze taal gezongen. Muzikaal valt de band het beste te omschrijven als een mengeling van folk, de agressie en het tekstuele van Crass, de Oi-punk van Exploited en een fixe schep crust á la Disorder en Aus Rotten.

Opener vandaag is het Groningse Uhgah Wugah dat muzikaal doet denken aan funky crossover uit begin jaren 90 van bands als Victims Family afgemaakt met een fixe schep hardcorepunk.



© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact