Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.
concertagenda
Rude Rich & The High Notes
donderdag, 08-07-2004 aanvang: 23:00
Vera, Groningen
€ 6 + mk
http://www.vera-groningen.nl
Informatie Bands (1) Wie gingen er (2) Recensies (0)

"Authentic Ska, RockSteady and early Reggae invented in Jamaica, now made in Holland!!" We spreken hier over DE 'super sound' van **RUDE RICH AND THE HIGH NOTES**. Deze 9-koppige formatie staat eindelijk in VERA geprogrammeerd. Ja eindelijk, nadat boss Peter me vroeg of 't wat was, was ik voor die tijd al verkocht (en verknocht) aan deze zeer succesvolle band, al moest ik wel even wat info voor dit stukje van het net halen...
Het is slechts 5 jaren geleden dat de 'Rude' kopstukken bijelkaar komen door de liefde voor hun muziekkeuze: "Authentic Ska".
Deze stroming afkomstig uit de jaren 60 is U allen bekend door de 'foundation-band' The Skatalites. De "King of SoundSystems" gekroonde Sir CoxSone Dodd (RIP, jan.'32 - mei'04) produceerde hun in zijn 'Studio One' recording studio, Kingston, Jamaica. Het is dié sound van toen, die **RR&HN** in hun macht heeft en niet meer los laat. Waarom niet? Deze golfstroming van Ska blijf terug komen omdat er zoveel 'soul' en 'leven' in zit. Het gaat **RR&HN** voor de wind!! Met open armen worden alle optredens ontvangen omdat ze zo echt zijn in hun geluid. De leden, geboren tussen '58 en '81, komen uit verschillende muziek- en windrichtingen; Aruba, Afrika, reggaeband Inity (stond hier eeuwen geleden al), The Bouncers, Revelation Time (herinner Ruud Gullit), Ska-punkbandjes, Jazz & Blues Combo's en ga zo maar door. Een goede background dus. Afgelopen jaren worden aardig wat cd's afgeleverd en op verscheidene Ska-verzamelaars komen tracks voor van deze band.
De belangrijkste info is dat grote kopstukken uit Jamaica die in Europa toeren, juist met deze **RR&HN** willen optreden en opnames maken. Strak in het pak staan ze elk jaar weer in De Melkweg, treden in '01 op met de grote trombonist Rico Rodriguez (Skatalites), spelen in 2000 op de 'Potsdam Ska-fest' in Berlijn en in '03 weer aldaar maar met old-skool Alton Ellis, "Mr. Soul of Jamaica" (4 shows).

Met Derrick 'one drop' Morgan wordt in '03 heel veel samen gewerkt en een live-album afgeleverd. Morgan heeft die bijnaam 'One Drop' omdat hij alles in één keer goed kan opnemen. Hij heeft dus nooit een 2e take nodig en kreeg die naam destijds al in de 'early days of Ska' ('60-'63). Hij was dé man die Robert N. Marley meenam de studio in (Beverley's) om een opname te proberen; Marley's eerste plaatje 'Judge not" / "One cup of coffee'. Maar Bob's grote doorbraak was toch wel de releases van zijn Studio One-Ska periode vlak daarna...


Ze stonden vorig jaar met "top of the class" DJ/MC Dennis Alcapone (weer Studio One) op de 'Reggae Summer-Jam' in Keulen.
Oók met 'the great' Capone, winnaar van de 'First Jamaican DJ-Cup' gaan ze de studio in wat nog verder resulteerd in de release van hun eigen label en opening van hun piepkleine studio onder een brug in Amsterdam in maart '04; Rude Rich Records. Deze studio van de jongens heeft als doelstelling vooral Ska op vinyl uit te brengen. Jonge bands ondersteunen, recorden en lekkere jumpy tunes op een plaatje snotten!!
En BAM, dan is daar de nieuwe plaat van **RR&HN** op hun eigen label (ook Grover) : 'Soul Stomp'. Een frisse selectie van nieuwe arragementen die klinken als top-covers (!!) en oude klassiekers in een helder jasje gestoken. Klassieke covers naspelen is natuurlijk niet vernieuwend, maar moet dat dan en kan dat dan met "Authentic Sounds"? Nadoen mag, maar je moet gewoon DOEN en dat gaat ze met een makkie af. Alleen die contrabass al is te fijn..! De plaat is zo goed afgeleverd en zeer goed bij de FM Radiostations ontvangen voor airplay, dat ik het logisch vond dat die Jamaicaanse grootheden met **RR&HN** wilden samenwerken. Om in zo'n korte tijd zo'n impact neer te zetten heeft dus de nodige vruchten afgeworpen en ik ben blij dat ze eindelijk hier in VERA staan...
Uit Rotterdam komt, en daar zijn we ook heel blij mee; DJ Stevie-T (Special Selector) om voor en na de band oude up-tempo Ska te draaien. Niet van cd maar van die orginele 7-inch singeltjes (oude 1e persing 45-RPM's). Met hier en daar een Rock Steady likje om het tempo wat te verlagen, een beetje Mento en met wat oude Jamaicaanse 'R&B' hebben we een schitterende avond om ook hier naar uit te kijken….. Nee, geen hard-stomping-ska maar (h)eerlijke relaxte en gevoelige Ska, nu gemaakt in Holland door **RUDE RICH AND THE HIGH NOTES** een band met een eigen authentiek geluid welke los staat van elke andere Ska-band...!



© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact