Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.
concertagenda
Moutpiece + Nobby & The Impregnators
donderdag, 16-09-2004 22:30
Vera, Groningen
4 euro
Informatie Bands (1) Wie gingen er (7) Recensies (5)
Easyjet had het maar moeilijk het laatste weekend van mei toen zo'n 25 punkrockers uit de stad met een weekendretourtje Dublin op zak via een tussenstop in Londen het luchtruim onveilig maakten met een oneindige dorst naar Ierse whiskey en Guinness.
Fleas And Lice, Makiladoras en PCP, drie prominente hardcorebands uit de stad waren uitgenodigd om te komen spelen op het GGI (Groningen, Glasgow, Ireland) Fest in Wexford, Ierland. Een twee daags punkrockfestival georganiseerd door de voormalige gitarist van Brawl, een van de beste Ierse punkbands van de jaren '90. De band bestaat helaas niet meer, de punkrockspirit daarentegen nog wel. Het was een fantastisch weekend waar goedkope cider en donker bier rijkelijk vloeide en zelfs de zon scheen uitbundig in het overwegend natte Ierland. Zo'n 500 bezoekers hadden hun tenten opgezet en de sfeer was geweldig.
Naast een weerzien met oude vrienden was dit tevens een prachtige kans om te zien welke bands Schotland, Ierland en natuurlijk Groningen tegenwoordig rijk is. Van vet schroeiende motorpunk en blitse hardcore tot dronkemansliederen en skapunk. Alle stijlen waren ruim vertegenwoordigd in de zelfgetimmerde tent met droog stro op de vloer die er na twee dagen feestvieren uitzag als een koeienstal waar een stampei doorheen geraasd was.
Hoogtepunten waren een memorabel optreden van Fleas And Lice met wankele zanger Robbie, die gevaarlijk hobbelend op blote voeten een muzikaal duel uitvocht met zangeres Esther, de elementen, het Ierse Blood Or Whiskey -het aangeschoten antwoord op The Pogues- waarbij de tent door de loeiende menigte bijna uit zijn voegen knapte, het uit Glasgow afkomstige Los Destructos (Stevige rock'n roll met een knipoog naar Motorhead) en het uit Dublin afkomstige Moutpiece, een band onder de bezielende leiding van zanger/ gitarist Safe Gary, die op het tweede dag van het festival achtervolgd werd door een horde hitsige kerels die even onder zijn jurk willen gluurden. Hij is dan ook een sexbom op kistjes.
Volgend jaar vindt hopelijk het vervolg op dit ondertussen legendarische festival plaats in Groningen, vanavond krijg je alvast een voorproefje met Moutpiece en babemagnet Safe Gary. Hij woonde 5 jaar in New York waar hij gitaar speelde bij onder andere Joneskrusher, MDC en Electric Frankenstein, alvorens hij terugkeerde naar Dublin en daar in 2002 Moutpiece opstartte met Brawl-bassist Tommytrousers. Behalve energiek als de tering is Moutpiece een geweldige punkoutfit, waar de ruige gitaarriffs je om de oren vliegen als hagel uit de loop van een geweer. De zang is snerend als schroeiend krijt op een schoolbord en de drums knallen alsof de uit Portland afkomstige drummer Derek 'Crankee Yankee' Bettencourt op de hielen gezeten wordt door een horde gekken. De songs zijn strak als een stevig aangesnoerde riem en vies als een vat met drek. Het tempo is gelijk aan een Dead Kennedys plaat, de muziek debet aan The Misfits en The Dickies met een dikke vinger roerend in de westcoast punkpap zoals The Dwarves, Zeke en Poison Idea.
Een vuig staaltje proletarenpunk uit de stad is de opwarmer van vanavond. Nobby & The Impregnators is de illustere naam van dit gezelschap dat bestaat uit een stel oudgedienden uit de punkscene. Op gitaar zien we Pierre Eriksson van Fleas And Lice, verantwoordelijk voor de hardcore scheurbak, bijgestaan door tweede gitarist Ulli uit Bremen, ooit in punkcrusher Free Range Timebomb. Adam Wachters ramt de soul door de punk en speelde natuurlijk onder andere in The Moonlizards en in The Jeff Stryker Experience met Impregnators bassist Dirk Veerman, de theatrale losbol van de band. De microfoon wordt stukgebeten door Mads Wittermans, naast bekende van het witte doek; hij had rollen in Phileine Zegt Sorry en Van God Los, speelt hij ook in trashband De Schluumpers. De band duikt binnenkort de studio in om hun eerste plaat op te nemen. Stoere punkrock waarbinnen hevig geëxperimenteerd wordt met gierende hardrockriffs, soulvolle rock 'n roll en een vleugje hardcore. Groningen versus Dublin.
So, is there anyone out there that wants a bit of Irish in them?



© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact