Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.
concertagenda
Koen Benefiet id Storing
vrijdag, 18-02-2005 20:00
de Storing, Utrecht
http://www.destoring.tk
Informatie Bands (3) Wie gingen er (8) Recensies (5)
Vivisectie wreed en nutteloos.
In Nederland sterven jaarlijks meer dan 700.000 proefdieren in laboratoria. Zij moeten experimenten ondergaan waarin zij worden vergast, verblind, verminkt of verbrand. Het BPRC (Biomedical Primate Research Center) in Rijswijk is het grootste primatenproefdierencentrum van Europa.
Het centrum telt ongeveer 1600 apen, waarvan ongeveer 110 chimpansees, 1000 resusapen en verder java-apen, doeroekoeli's, marmosets, doodshoofdapen en liszt-apen. Een aantal van deze primatensoorten staan op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Deze apen moeten pijnlijke
experimenten ondergaan in verschillende onderzoeken. Het BPRC doet vivisectie-onderzoek naar infectieziekten ( zoals AIDS, hepatitis, malaria,) xenotransplantatie, radioactieve stralingen, traangassen (in opdracht van defensie), chronische ziekten en neurologische afwijkingen.

Waar komen de apen vandaan?

Naast een eigen fokprogramma heeft het BPRC een bruikleenovereenkomst lopen met safaripark Beekse Bergen, waar als er in het BPRC een tekort aan resusapen is jaarlijks de baby-resusaapjes bij hun moeder worden weggehaald en overgebracht naar de te krappe kooien in het BPRC Veel resusaapjes in het BPRC zijn vergroeid omdat ze niet rechtop kunnen staan in hun kleine stalen kooien. Ook worden er apen aangekocht (jaarlijks zo'n 250) vanuit de ‘vrije wereldhandel': apen worden geïmporteerd uit China, India en Pakistan. Zo'n 30% van de apen overleeft deze reis niet.

Hebben de onderzoeken zin?

Na jaren van onderzoek is er weinig en een onbetrouwbaar resultaat te zien. Apen ontwikkelen geen menselijk AIDS, dit hebben wetenschappers allang zelf moeten toegeven. Toch wordt er tot op de dag van vandaag in het BPRC een kolonie chimpansees vastgehouden voor AIDS-'onderzoek'. Een van deze chimpansees, Coen, heeft 10 jaar in isolatie doorgebracht, dit terwijl chimpansees echte groepsdieren zijn, om te kijken wat er gebeurde wanneer een chimpansee met HIV werd geïnfecteerd. Het onderzoek heeft geen enkel resultaat opgeleverd. Ook de betrouwbaarheid van allerlei dierproeven als er wel resultaten gevonden zijn, is zeer
twijfelachtig. Van de vele medicijnen die, bijvoorbeeld voor de behandeling van malaria, op de markt zijn gebracht worden steeds meer nare bijwerkingen bij mensen bekend. Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen van medicijnen die na dierproevn als ‘veilig' werden beschouwd maar waar bij mensen ernstige bijwerkingen optraden zoals verlammingen, blindheid, onvruchtbaarheid en nog veel meer. Voor meer informatie kunt u terecht bij de SAD.

Bij het onderzoek naar xenotransplantatie omzeilt het BPRC op slinkse wijze de Nederlandse wetgeving door gebruik te maken van uit Engeland geïmporteerde genetisch gemanipuleerde varkens. Er is namelijk in Nederland nog helemaal geen duidelijke wetgeving voor xenotransplantatie. Het feit dat het BPRC in opdracht van het Nederlandse, Duitse en Amerikaanse leger dieren laat lijden en sterven in onderzoeken naar door de mens uitgevonden vernietigings- wapens zoals gifgassen en zenuwgassen is te belachelijk voor woorden.

Jaarlijks worden er in Nederland miljoenen guldens overheidssubsidie uitgegeven aan dierproeven. En dat terwijl er in de ons omringende landen steeds meer stemmen opgaan om het gebruik van proefdieren in het algemeen en primaten in het bijzonder terug te dringen. Er bestaan vele goedkopere en echt wetenschappelijke alternatieven voor dierproeven , maar de overheid stelt hier bijna geen geld voor beschikbaar. Van elke gulden die de overheid in
onderzoeksmethoden investeert gaat slechts 0,6 cent naar dierproefvrije onderzoeken.

De Actiecampagne Koen wil dat er een einde komt aan de dierenmishandeling in het vivisectiecentrum BPRC. Kom nu in actie tegen de gruwelpraktijken die zich daar afspelen!

Voor meer informatie over, of de betrouwbaarheid van, dierproeven kun je de lijst ‘dieren reageren anders dan mensen' aanvragen bij de Stichting Afschaffing Dierproeven (SAD.), postbus 70202 , 1007 KE , Amsterdam.

http://www.bprcmoetdicht.org/



© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact