Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Bouncing Souls

10-05-06 00:00:00 / door niels / band: Bouncing Souls / album: Bouncing Souls - The Gold Record (2006) / concert: 25-04-06 - Bouncing Souls (excl. NL show!) - Bibelot, Poppodium - Dordrecht

Dordrecht, dinsdagavond, 19.00. Over een paar uur spelen de Bouncing Souls hun enige show in Nederland in de Bibelot. Maar niet voordat we ze aan een hele rits vragen hebben onderworpen. Een dame van Epitaph stelt ons voor aan zanger Greg Attonito en we lopen met hem mee naar de tourbus. Daar treffen we een behoorlijke bende aan, evenals bassist Bryan Kienlen, die er vervolgens relaxed bij gaat liggen in een klein slaapvertrek. We schuiven met Greg aan tafel en als we vragen of ze al moe zijn geworden van alle interviews en dezelfde vragen lachen ze dat wij de enige pers zijn die ze hebben. Laten we dan maar meteen van wal steken.

Jullie zijn een soort van boegbeeld voor deze stijl van punkrock. Hoe zijn jullie zo populair geworden denk je?

Greg: Je gaat je in muziek interesseren als je jong bent, je ontdekt wat je leuk vindt in al die verschillende genres. Als vrienden luisterden we veel dingen die we allemaal leuk vonden en ieder had er zo zijn eigen ideeën over. Toen we samen muziek gingen maken namen we dingen die we leuk vonden en stopten dat in een smeltkroes, dus je sound lijkt dan een beetje op veel verschillende stijlen die iedereen kent. Maar ik denk dat hoe langer je ermee doorgaat, en hoe dieper je erop ingaat, dat je jezelf erin terugvindt en dat je uiteindelijk een bepaalde stijl ontwikkelt. Of het nou punk of rock of hardcore is, uiteindelijk kom je met een eigen karakter. Wij hebben zo’n beetje onszelf erin gelegd en dat maakt het onze eigen stijl. Ik denk dat iedereen dat wel kan doen.

Jullie nieuwe album heet ‘The Gold Record’. Vanwaar die naam?

G: We waren een beetje nummers aan het schrijven voor dit album en we hadden zoiets van, waarom noemen we het niet The Gold Record? Dat zou gaaf zijn, want we hebben nog nooit genoeg cd’s verkocht voor een gouden plaat en nu hebben we er toch één! Dus dat vonden we wel een slim idee, ook op een diepzinniger niveau. Zo’n ‘hart van goud’ idee, die thema’s lopen door het hele album heen. Het is een grappige titel, maar het gaat ook iets dieper. Er zit een quote in, ‘stay gold’, en het betekent eigenlijk, ‘blijf jong, behoud die jeugdige geest, keep your golden spirit. Hoe je het ook wil bekijken, je kunt het op zoveel manieren zeggen. Voor ons is het gewoon, ‘stay gold, stay young.’ Het is iets wat we altijd bij ons hebben gedragen, tijdens al onze albums en we gaan er gewoon mee door, met een andere sound, andere nummers, andere verhalen.

Hoe is jullie nieuwe album, vergeleken met jullie laatste plaat ‘Anchors aweigh’?

G: Tja, het is anders, ik denk dat het verschillende ‘kleuren’ heeft… Maar ja, het is nog steeds ‘ons’. Het is weer een snapshot uit ons leven. Vergelijk het maar met een fotoalbum. Andere foto’s, andere tijden. En elke foto vertelt weer een ander verhaal. Ze zijn stuk voor stuk interessant, als je begrijpt wat ik bedoel.

Toen jullie het album gingen opnemen, hadden jullie toen al een idee van hoe het uiteindelijke resultaat moest zijn?

G: Ja, je moet wel een beetje een gevoel hebben van hoe je het wil hebben, maar ik vind dat je je daar niet teveel aan kunt vasthouden. Je moet het een beetje z’n gang laten gaan en het moment volgen. Gewoon van alles proberen en doorgaan met wat goed voelt en maar kijken wat er uit komt. Één specifiek verschil is dat we hebben gekozen voor een producer genaamd Ted Hutt. Hij heeft gewerkt met Flogging Molly en Madcap en alleen het feit dat hij er was maakte het echt anders. Hij heeft ons zeker geholpen met dat doen wat we goed kunnen, dat was erg tof. Ik denk zelfs dat hij ons heeft geholpen met nóg beter te zijn in wat we goed kunnen.

Waren er nog ups en downs tijdens de opnames, of verliep alles gladjes?

G: Tja, dat proces verloopt altijd raar. Als je zoiets hebt van, "Ok, laten we dit nu afmaken!", dan komt het niet af wanneer jij dat wil. Je moet een beetje geduld in beeld houden en zoiets hebben van, "Ok, als ik wil dat dit nú wordt gedaan, dan moeten we het eigenlijk nog niet doen."

Zijn er dan vaak dingen waarvan je denkt, "Hmm, misschien kunnen we dit nog aanpassen."?

Bryan: Dat was juist het grote verschil met werken met Ted. Vroeger was het zo dat we nummers schreven en de boel afrondden en dan vonden we het prima, that’s it! Dan hadden we zo’n 13 nummers en gingen we de studio in om ze op te nemen. Met Ted was het zo dat we met een nummer aan kwamen zetten, en zeiden: "Kijk, kijk, we hebben dit nummer opnieuw geschreven!". En Ted zei dan altijd, "Ja, het is best wel goed maar ik denk dat je die tekst nog wel beter kunt krijgen. Blijf er gewoon nog even aan werken." En dat deden we met elk nummer, zowel muzikaal als tekstueel. We gingen ermee door tot aan het laatste moment dat we gingen opnemen, tot aan het moment dat Greg de studio in ging om te zingen waren we nog steeds bezig met schrijven.

Ted hield jullie dus in feite een spiegel voor, zorgde voor de zelfreflectie?

Ja, ik denk dat dat iets is wat elke band wel doet. Jezelf pushen en jezelf proberen te overtreffen. Maar met Ted hadden we een soort van element van buitenaf, met een objectieve blik. Hij bleef ons pushen en hij wist waar we tot in staat waren, misschien wel meer dan we zelf wisten. Hij gaf ons niet de kans om lui te zijn, hij bleef ons pushen.

Waar halen jullie de energie vandaan om altijd maar door te gaan met touren?

Greg: Je probeert jezelf in balans te houden, maar soms (lacht even) word je inderdaad wel moe.

Bryan: Het is allemaal een kwestie van willen, man. Je wil creëert de energie.

G: Weet je, het maakt niet uit waar je met je muziek heen gaat, je maakt gewoon lol tenzij je lichaam het niet doet. Als je lichaam het niet doet, ja, dan wil het gewoon niet. Maar afgezien van dat is het altijd leuk.

Houden jullie ook tijd over om thuis door te brengen met familie?

G: Ja hoor, we hebben de laatste tijd niet al te veel getourd.

B: Omdat we nummers hebben geschreven en opgenomen. Nu gaan we weer heel veel touren. We hadden de hele maand mei vrij, dat was wel fijn.

Jullie spelen volgende maand in New York, waar jullie 6 shows achter elkaar gaan doen, ter gelegenheid van jullie nieuwe album. Hoe kwamen jullie op dat idee?

B: Het album komt op 666 ( 6 juni 2006) uit, dus we dachten: ‘dan vieren we het ook maar met 6 shows’.

Luisteren jullie zelf ook veel naar andere bands?

G: Ik niet zoveel eigenlijk. Ik ga wel regelmatig bands kijken maar ik luister er zelf niet al te veel naar.

B: Zo af en toe ontdek ik weer een nieuwe band waar ik helemaal enthousiast over ben en dan luister ik er een tijdje naar. Het verschilt altijd. Ik heb nu zo’n 2000 nummers in mijn I-pod staan dus het is maar net waar ik zin in heb. Hardcore, Johhny Cash, gewoon van alles.

Jullie hebben laatst door Japan getourd. Hoe was het daar?

G: Het was cool! Het is heel interessant om een andere cultuur te checken, gewoon, om er te zijn. De mensen zijn fantastisch, erg vriendelijk en ze geven altijd cadeautjes.

Hebben jullie nog een beetje kunnen sightseeen?

B: Een klein beetje. Zijn jullie er wel eens geweest? Als jullie de kans krijgen moeten jullie er zeker heen. Wij hebben echt geluk dat we zoveel kunnen rondreizen.

Jullie hebben wel vaker in Nederland gespeeld. Wat vinden jullie nou van dit land?

G: Ik vind het een erg mooi land over het algemeen. De mensen, hoe alles hier gaat. Het feit dat iedereen hier fietst is erg cool. Er zijn hier veel dingen anders, je voelt hier echt het verschil. Het lijkt me wel een gave plek om te wonen.

Nu even een niet serieuze vraag; Als je 2 personen moest uitkiezen om het uit te vechten in de ring, wie zou je dan kiezen en waarom?

G: Andre the Giant (Amerikaanse worstelaar, red.)…. En Jaws! (schiet in de lach) Die mechanische haai dan hè. Waarom? (Schiet weer in de lach) Weet ik veel.

Hoe zien jullie de toekomst van de Bouncing Souls? Denk je dat je nog steeds optreedt over 15 jaar?

G: Dat zien we dan wel weer. We gaan gewoon door.

B: We blijven ons gewoon ontwikkelen.

Is het mogelijk dat jullie over een paar jaar weer een split met iemand gaan doen?

G: Geen idee. Weet je, dat zijn van die dingen waar we altijd wel voor in zijn.

B: Er kan van alles gebeuren. En of het dan ons idee is? Een beetje wel. Die split met Anti-flag was ook het idee van BYO Records. Ze wisten dat we bevriend met ze waren, dus.

Is het dan ook zo dat jullie kunnen zeggen; "We touren met een toffe band, we willen een split met ze doen."?

B: Het is allemaal mogelijk. We komen altijd met dat soort ideeën maar we komen er nooit aan toe. We zouden ook zoiets gaan doen met Hot Water Music. We zouden alle twee nummers gaan schrijven en het uitbrengen, maar… Soms gaan die ideeën vervelen, soms kom je er wel aan toe en soms hebben de bands het gewoon te druk. Toen we die split met Anti-Flag gingen doen, duurde het jaren voor we beiden de tijd hadden. 5 jaar voordat het zover was zaten we al met het idee in ons hoofd. Zodra we weer thuis zijn gaan we trouwens een Sick of it All tribute song opnemen. Dat wordt echt cool. Er komt een Sick of it all tribute album en ze kiezen bevriende bands uit om een nummer te doen. Ik heb toevallig vandaag gehoord dat wij ‘Good lookin’ out’ gaan doen (van het album ‘Built to last’, red.), en ik weet dat Pantera hun nummer al klaar hebben. Wanneer die cd uitkomt? Dat duurt denk ik nog wel een maand of 5, 6.

Hebben jullie ook nog favoriete bands waar jullie mee zijn wezen touren, waar jullie een gave show mee hebben gedaan?

G: Sick of it all was erg leuk.

B: We hebben met hen in een bus getourd, geweldige gozers.

G: De grootste tour die we hebben gedaan, naast de Warped tour, was met Greenday, in 2000 of 2001 ofzo.

B: Heb je wel eens gehoord van de band ‘the Hold steady? Nee? Onthoud die naam, man: the Hold steady uit Brooklyn!

Wat is het gekste wat jullie hebben meegemaakt tijdens een tour?

G: Er gebeuren altijd gekke dingen. We hebben vaak meegemaakt dat onze voertuigen kapot gingen. We zijn een keer met onze bus tegen een brug aangeknald omdat onze chauffeur de hoogte niet goed had ingeschat.

B: We hebben ooit tijdens één tour 6 bussen er doorheen gejaagd. Er was telkens weer wat mis mee. Of de bus werkte niet, of de chauffeur knalde met de bus tegen een brug aan, maar ik kan me niet de details van elke bus meer herinneren. Tijdens onze laatste tour zijn we naar Nieuw Zeeland geweest, Australië, Japan, China en we hebben in 16 verschillende vliegtuigen gezeten in 23 dagen. Het ging echt zo van ‘spelen, vliegen, spelen, vliegen.’

Is er nog een land waar je nog nooit bent geweest en waar je graag een keer zou willen spelen?

B: Ja! Ik wil echt graag een keer naar Brazilië!

Door Niels & Kim


Reacties

(Geen reacties gevonden)

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact