Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Forever Young! Een interview met The Young Ones

15-12-06 15:56:20 / door mano-revolver / band: The Young Ones / album: The Young Ones - Out With The Bois (2006)

Forever Young! Een interview met The Young Ones

Veel respect heb ik voor deze nog relatief jonge Nederlandse Oi! band. In korte tijd hebben deze jongens veel weten te bereiken door er zelf hard voor te werken en te knokken. Inmiddels heeft de band al diverse bijdragen aan compilatie cd's gegeven, een eigen demo uitgebracht, een mini cd op het Spaanse Alive & Kicking Records (tevens later uitgebracht op lp door KB Records), een 7" EP op het Duitse Lionheart Records en met het nieuwe album 'Out With The Bois' net vers van de cd en lp pers lijkt het me hoogtijd om deze band voor te stellen aan de rest van Nederland! Een één op één gesprek met zanger Marlon is het gevolg.

Okay man, ondanks dat jullie al een paar jaar bezig zijn, zullen jullie nog relatief vrij onbekend zijn bij onze lezers. Dus, stel jezelf en de rest van de band even voor en geef een korte historie van de band.

We zijn The Young Ones uit Maastricht en maken traditionele oi!. Het begon allemaal in de zomer van 2003 waarbij ik Elmer leerde kennen tijdens de repetitie van de Maastrichtse band Close Combat. Even wat gepraat, ik wist een bassist (Larn) en hij wist een vriend (Jasper) die goed kon drummen. Weekje later werd er afgesproken en de band was een feit. Paar weekjes later waren de eerste opnamens er al, het betrof een bijdrage aan de Oi! made in Holland sampler van Rebellion Records. Na dik 1,5 jaar in de band te hebben gezeten besloot Larn ermee te stoppen aangezien hij gewoon toe was aan iets anders. Larn werd vrijwel meteen vervangen door Maurice. De daarop volgende maanden werd duidelijk dat Jasper en de rest steeds minder gemeen met elkaar kregen en uiteindelijk werd er samen besloten om een nieuwe drummer te zoeken. Giel werd de aangewezen persoon voor het drumstel onveilig te maken. De setting die we vandaag de dag hebben is Marlon op zang, Elmer op de gitaar, Maurice op bas en Giel ramt het drumstel.

Okay, dus begonnen in 2003, toen waren jullie allemaal zo'n 13... 14 jaar? De band naam was toen wel toepasselijk. Wat gaat er straks met de naam gebeuren als jullie allemaal volwassen zijn?

Haha The Ones Young? Jasper was 13 volgens mij toen hij begon met drummen bij ons en het liep op tot 14/15/16. Door de vervanging is het gemiddelde wat opgeschoven, Maurice is namelijk al 24 en Giel 20! Maar we zullen gewoon The Young Ones blijven!

Forever young dus. Na de bijdrage op de Oi! Made In Holland sampler is het wel erg snel gegaan met de band hé? In vrij korte tijd 3 releases op 3 verschillende labels. Hoe ervaar je dat als 'young one'?

Het is allemaal écht snel gegaan! Het is natuurlijk echt super als je ziet dat er verschillende labels zijn die geïnteresseerd zijn om iets van je uit te brengen! Al helemaal als je hoort dat binnen 2 maanden de MCD was uitverkocht (500 exemplaren) terwijl toen nog nauwelijks iemand ons kon, dat de 7" op voorhand al was uitverkocht en dat er vervolgens een label is die geïnteresseerd is om zowel een CD (1000 exemplaren) alswel een LP (500 exemplaren) uit te brengen. Echt super is het om achteraf je release in eigen handen te hebben!

Okay, ik zei het al. 3 verschillende releases op 3 labels... is dit een bewuste keuze geweest?

Het was meer omdat de Oi! scene in Duitsland gewoon heel groot is, vandaar dat het voor ons een mooie kans was om wat uit te brengen op een Duits label. Dit zou ons meer optredens in Duitsland opleveren.

Yeah, want jullie nieuwe album Out With The Bois is echt net uit op het Duitse KB Records hé? Ten eerste uiteraard gefeliciteerd met de release! Kan je ons wat meer vertellen over de nieuwe cd?

Inderdaad, hij is nu een dikke week uit! Ben echt trots op de release! Het is duidelijk te merken dat we bij het maken van de nummers veel hebben afgekeken bij de bands van vroeger zoals Cockney Rejects, 4Skins, Last Resort. We hebben die oude sound bij al onze nummers met daarop teksten die variëren van de vrijdag avond tot aan Sjefke, eigenaar van ons oude oefenhok die ons elke keer 30 euro liet betalen voor 2,5 uur muziek maken in een stinkhok waar de schimmel op het plafond zat. Denk dat de cd vooral punks en skins aantrekt die houden van de old school sound!

Wat voor reacties verwacht je of hoop je op van deze release vanuit de rest van Nederland? Dus niet vanuit Limburg of Duitsland, want daar is iedereen duidelijk wel positief over de band.

Ik hoop dat we eindelijk eens wat meer concerten gaan krijgen in omgeving Randstad en dat de mensen onze nummers daar dan ook kennen. Nederland heeft sowieso meer oi! concerten nodig. We hebben een arsenaal aan zeer goede bands, zie Evil Conduct, Hardsell, Close Combat etc. alleen de échte concerten hier in Nederland blijven uit!

Waar denk je zelf dat dat aan ligt?

Doordat een stel nazi's keer op keer concerten hebben liggen verstoren, boel hebben afgebroken en al die onzin. Dit heeft gezorgd dat oi! bands nergens meer welkom zijn, of tenminste op veel plekken niet. Is eigenlijk zoals het overal is, de nazi's hebben de scene verziekt.

Yeah, zonde is dat, het lijkt dat de geschiedenis zich om de zoveel jaar herhaalt, eind jaren '90 was dit ook zo, daarna is het weer een tijdje goed gegaan, en nu is het weer the same old shit. Het lijkt ook echt een Nederlands probleem, concerten in bijvoorbeeld Duitsland of België lijken veel minder vaak in geweld te eindigen ondanks 'anders denkende' in het publiek.

Is ook zo! Hoewel de scene in Duitsland ook niet erg goed ervoor staat, hoewel het laatste tijd weer wat aan het bijtrekken is. De verdeeldheid tussen links en rechts in Duitsland is er over duidelijk. Elke band word meteen in een hoek geplaatst! Wij hebben diezelfde klotezooi gehad, pas nadat we duidelijk een standpunt maakte dat we niks met politiek te doen wilde hebben trok het langzaam bij!

Maar goed ook dan, Oi! is fun, toch? Iets wat duidelijk te horen is op Out With The Bois.

Inderdaad, dat is ons motto geweest vanaf de eerste repetitie tot de dag van vandaag! Het gaat ons om lol te maken met muziek, dat is duidelijk te zien als je onze teksten leest!

Ja dat is inderdaad wel duidelijk, maar ook nummers als Football Violence en M-Town, fanatiek MVV supporter?

Inderdaad! Football Violence is een nummer dat over een ervaring gaat die ik heb meegemaakt 2 jaar terug met MVV. Elmer en ik zijn inderdaad actief bij MVV. Hoewel ik het de laatste tijd wat drukker heb met school en vriendin, maar Elmer is er wekelijks te vinden en als ik er ook ben zijn we beide in en rondom het stadion te vinden!

Gelukkig gaat het met de band wat beter dan met jullie voetbalclub.

Haha, geen commentaar..!

Okay, even iets anders, het einde van 2006 is in zicht, wat is je nieuwjaarswens voor The Young Ones?

Dat de nieuwe release flink gaat inslaan! Dat we volgend jaar veel gaan optreden en er hopelijk een mini tour door Spanje inzit!

Moet lukken toch? Jullie eerste mini-cd is tenslotte door het Spaanse Alive & Kicking uitgebracht.

Ja, inderdaad! Het plan was om het afgelopen zomer al te doen, alleen is het toen niet doorgegaan daar we het te druk hadden met het werken aan de nieuwe cd aangezien Larn en Jasper niet meer erbij zaten en we dus met twee nieuwe leden aan de deadline moesten zien uit te komen!

Okay man, cool. Dit was het alweer, als je zelf nog iets toe te voegen heb aan dit interview heb je nu de kans.

Ik hoop dat we eindelijk eens wat meer zullen gaan spelen in de Randstad, mensen het vooroordeel eindelijk eens achterwege laten en gewoon naar onze muziek gaan luisteren als ze van de old school sound houden! Ik wil jou natuurlijk bedanken voor het interview en hoop dat we ons spoedig eens treffen op een concertje!


Reacties

(Geen reacties gevonden)

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact