Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Your Band Sucks! # 2

23-12-06 23:37:31 / door mano-revolver

Your Band Sucks! # 2

Als reviewer bij een (online)muziek magazine bof je maar. Je ontvangt gratis cd’s, je kan jezelf makkelijk op een gastenlijst van een show lullen om een review te schrijven, en als je ook nog eens een interview kan afnemen heb je ook nog eens de kans om je favoriete bands te ontmoeten, niks te klagen toch? Och, je moest eens weten.

Als cd reviewer zijn er namelijk twee dingen die ik niet kan uitstaan.
Ten eerste is dat natuurlijk muzikale diaree ontvangen die het aanhoren niet waard is, en ten tweede dat bands je een cd-r toezenden van een professioneel gedrukt album.
Ik vind het ongelooflijk dat je als band en label zo professioneel met de muziek bezig bent, meerdere releases op je naam heb en je mede dankzij reviewers toch ook een extra aantal platen weet te verkopen omdat sommige consumenten toch net dat duwtje in de rug nodig hebben, je dan zo wordt bedankt.

Ik zeg bedankt omdat dat een woord is die je zo goed als nooit uit de mond van een label zal horen.
Je wordt vaak gezien als een aasgier die het alleen maar doet voor de gratis cd’s, en niet als iemand die het ook echt leuk vind om te doen.
Want het is ook echt leuk, als het niet leuk is zou ik het niet doen, betaald word je er niet voor, en de cd’s zijn het enige wat je er aan over houdt.
Een groot percentage van die albums is dan ook nog eens rommel, waar je toch een middag de nodige aandacht aan moet besteden, en dat is tijd die ook bereid moet zijn om op te offeren.
Het ontvangen van nieuwe originele cd’s zie ik dan als het enige bedankje of waardering, en zelfs dat kan er tegenwoordig niet meer van af.

Vanmiddag ontving ik er weer één. Een gekopieerde cd in een afschuwelijk gekopieerd hoesje.
Nu review ik cd’s natuurlijk om de muziek, maar de aankleding van een album vind ik persoonlijk ook erg belangrijk, en kan ook een kleine, maar soms weldegelijk een belangrijke rol in het eindcijfer betekenen.
Want het zijn niet alleen bands die in eigen beheer een album uitbrengen en om de kosten te drukken (hoewel ik betwijfel hoeveel kosten er echt bespaart worden, want als je een originele cd heb waarvan je er 500 heb laten maken zijn de kosten zo rond de 2 euro voor een geperste cd, en vraag me überhaupt wel af of het kopieer en knutselwerk rendabel is), ook grotere labels zijn wel eens de spreekwoordelijke ezel die zich weldegelijk meerdere malen aan deze steen gestoten hebben.

Maar goed, misschien zijn wij reviewers wel verwend en moeten we ons niet zo aanstellen. Misschien hebben we wel gelijk, en is het gewoon een probleem om een recensie te schrijven over in feite in half product. In mijn ogen geeft het weldegelijk een signaal uit van over hoe de band / het label bezig is op professioneel gebied.

Gelukkig komt het nog niet zo bijzonder vaak voor, maar het gebeurt met steeds meer regelmaat, dit is één ding wat zeker is. Ik hoop dan ook van harte dat jou band en/of label niet aan deze trend gaat meedoen, anders rest mij maar één ding te zeggen... Your band sucks.


Reacties

Gepost door: zodiac Gepost: 27-12-06 20:58:40
Iedereen betaald toch voor de muziek? Leuk dat muziek magazines reviewers willen maar dan moet dat magazine maar de cd's kopen voor hun reviewers. Dat is niet de taak van de bands. Persoonlijk vind ik alle gedoe maar een beetje onzin. Het hele cd download gebeuren zou gelegaliseerd moeten worden. Ik ga geen cd kopen met de verassing of het een goede is. Ik wil hem eerst op mijn gemak luisteren (op mijn gemak is niet in een cd winkel waar zowieso alleen maar krep te vinden is).

En het word een tijd dat alle cds wat makkelijker verkrijgbaar zijn. Als je in cdwinkels gaat zoeken kom je niet verder dan allemaal dezelfde namen.
Gepost door: mano-revolver Gepost: 27-12-06 21:13:43
Gepost door zodiac op 27-12 om 20:58Iedereen betaald toch voor de muziek? Leuk dat muziek magazines reviewers willen maar dan moet dat magazine maar de cd's kopen voor hun reviewers. Dat is niet de taak van de bands.


Magazines die de cd's moeten kopen voor hun reviewers?
Nou word 'ie mooi, misschien moet je je opmerking nog eens serieus in overweging nemen.
Bands hoeven hier inderdaad niet verantwoordelijk voor te zijn (zolang het geen zelf-uitgebracht album is), labels wel.
Gepost door: zodiac Gepost: 27-12-06 21:41:52
Nou ik heb het nogmaal overwogen. Toch dezelfde conclusie. Muziek magazines worden gekocht door mensen om wat te lezen over muziek. Dat kopen de mensen zodat ze de zooi niet zelf hoeven uit te zoeken. Je betaald dus om wat te weten te komen. Dus het is de taak van het magazine om dat uit te zoeken. Dus bands hoeven de magazines de informatie niet in de brievenbus te werpen. Tis al aardig belachelijk dat magazines zich dat tegenwoordig kunnen veroorloven.
Gepost door: mano-revolver Gepost: 27-12-06 22:19:54
Gepost door zodiac op 27-12 om 21:41Nou ik heb het nogmaal overwogen. Toch dezelfde conclusie. Muziek magazines worden gekocht door mensen om wat te lezen over muziek. Dat kopen de mensen zodat ze de zooi niet zelf hoeven uit te zoeken. Je betaald dus om wat te weten te komen. Dus het is de taak van het magazine om dat uit te zoeken. Dus bands hoeven de magazines de informatie niet in de brievenbus te werpen. Tis al aardig belachelijk dat magazines zich dat tegenwoordig kunnen veroorloven.


Precies, je zegt het zelf al.
Magazines geven hun mening over albums of ze voor de lezers de moeite zijn om te kopen ja of nee, met andere woorden; gratis promotie voor label en band.
Hoe kan een magazine, of het nou een gedrukte versie is of online zoals punx.nl, een objectieve mening geven over releases als ze alles zelf moeten aanschaffen en zelf gaan bepalen waar ze wel of geen aandacht aan gaan besteden?
En dat niet alleen. Een online zine als punx.nl of een fanzine kost in de eerste plaats alleen maar geld, en dan moet er ook nog eens geld toegelegd worden op de aanschaf van te recenseren cd's?

Als je niet weet hoe de vork in de steel zit reageer dan vooral niet.
De echte Zodiac was dan ook een stuk slimmer ;-).
Gepost door: zodiac Gepost: 27-12-06 22:43:22
De echte zodiac ken ik niet. Ik heb ut als gebruikernaam omdat dat nummer (van de melvins) toevallig uit mijn stereo kwam een tijd geleden. Een objectief artikel uit een magazine heb ik nog nooit gelezen. Dat zou ook gelijk de grootste bullcrap zijn wat er is. Niemand heeft eenzelfde muzieksmaak en niemand luistert er hetzelfde naar. Het is onmogelijk om te vertellend of een album goed is of niet. Hetzelfde verhaal met die 20 miljoen genre namen wat nergens op slaat. Maar ik denk met alle respect dat je het daar gegarandeerd niet mee eens bent.

Maar ik vind het een omgedraaide bedoeling. Dus de artikelen uit een magazine worden geselecteerd op wat er allemaal door de brievenbus valt. Dan valt driekwart van alle bands al buiten de boot. Niet iedereen heeft zin in die onzin. En geld, ik weet zeker dat magazines van de overheid dik betaald krijgen van een of andere subsidie. En daarnaast betalen mensen nog altijd voor (de meeste) magazines en staan alle boekjes vol reclame rotzooi.

En om terug te komen bij het punt. Het gaat toch om de muziek, dus wat maakt het dan uit of het een gekopieerde cd of een originele is. Een gekopieerde zonder hoesje is zelfs veel beter voor een objectief artikel. Dan kan de cover enzo de objectiviteit al niet meer beinvloeden.
Gepost door: thezodiackiller Gepost: 27-12-06 22:49:01
Ik ben de echte Zodiac, bwaaahaaahaaa!
Gepost door: zodiac Gepost: 27-12-06 22:50:13
Ow en het is geen aanval he. Heel leuk dat je moeite neemt om reviewer te zijn. En ik weet zeker dat een hoop mensen blij zijn met de magazines enzo. Ik maak gewoon een reactie over mijn mening. positieve kritiek ofzo. je moet toch wat.

maja ik dach zeg maar effe voordat er weer oorlogen ontstaan over nutteloze dingen
Gepost door: mano-revolver Gepost: 27-12-06 22:58:49
Gepost door zodiac op 27-12 om 22:43De echte zodiac ken ik niet. Ik heb ut als gebruikernaam omdat dat nummer (van de melvins) toevallig uit mijn stereo kwam een tijd geleden. Een objectief artikel uit een magazine heb ik nog nooit gelezen. Dat zou ook gelijk de grootste bullcrap zijn wat er is. Niemand heeft eenzelfde muzieksmaak en niemand luistert er hetzelfde naar. Het is onmogelijk om te vertellend of een album goed is of niet. Hetzelfde verhaal met die 20 miljoen genre namen wat nergens op slaat. Maar ik denk met alle respect dat je het daar gegarandeerd niet mee eens bent.

Maar ik vind het een omgedraaide bedoeling. Dus de artikelen uit een magazine worden geselecteerd op wat er allemaal door de brievenbus valt. Dan valt driekwart van alle bands al buiten de boot. Niet iedereen heeft zin in die onzin. En geld, ik weet zeker dat magazines van de overheid dik betaald krijgen van een of andere subsidie. En daarnaast betalen mensen nog altijd voor (de meeste) magazines en staan alle boekjes vol reclame rotzooi.

En om terug te komen bij het punt. Het gaat toch om de muziek, dus wat maakt het dan uit of het een gekopieerde cd of een originele is. Een gekopieerde zonder hoesje is zelfs veel beter voor een objectief artikel. Dan kan de cover enzo de objectiviteit al niet meer beinvloeden.


Een magazine kan naar mijn mening objectiever zijn over muziek die ze eerder niet dan wel zelf hebben aangeschaft.
Ik doe ook wel eens een review van een album dat ik zelf heb gekocht, en vaak is deze wel positief, ik koop het niet voor niks.
Dit is anders wanneer je een cd krijg.

Punx.nl krijgt absoluut GEEN subsidie.
Fanzines ook niet. Hoe het met bladen als bijvoorbeeld de Oor zit weet ik niet.

Een cd cover kan je objectiviteit niet beinvloeden, een cover kan je hooguit misleiden, en ondanks dat het uiteraard om de muziek draait hoort de verpakking er wel bij, het maakt het product compleet, kan toevoeging zijn aan de muziek en is deel van het artistieke proces van een band. Een cd-r is dat duidelijk niet.
Gepost door: mano-revolver Gepost: 27-12-06 23:01:00
Gepost door zodiac op 27-12 om 22:50Ow en het is geen aanval he. Heel leuk dat je moeite neemt om reviewer te zijn. En ik weet zeker dat een hoop mensen blij zijn met de magazines enzo. Ik maak gewoon een reactie over mijn mening. positieve kritiek ofzo. je moet toch wat.

maja ik dach zeg maar effe voordat er weer oorlogen ontstaan over nutteloze dingen


Ik zie het ook niet als een aanval maar ik schrijf al zo'n 6 a 7 jaar voor zines (printed & online) en het zit gewoon wat anders in elkaar dan dat je denkt.
Gepost door: zodiac Gepost: 27-12-06 23:47:15
Jah dr zit wel wat in. Maar toch vind ik het allemaal een beetje scheef. Ik heb het gewoon niet zo met rescensies enzo. Ik heb nog nooit een gelezen waarvan ik kan zeggen dat ik het ermee eens ben. Nou moet ik wel zeggen dat die allemaal uit van die magazines komen zoals oor en die shit, waar ik het toch al niet zo op heb.

Het draait allemaal om commercialiteit en promotie enzo. In ieder geval bepaald iedereen zelf welke muziek geluisterd word. Dat zal hopelijk niet veranderen. Het is alleen zo jammer dat er zoveel goede bands zo moeilijk te ontdekken zijn. Een voorbeeld een van mijn favourite bands, de wipers. Ik heb ze ontdekt via een nummer die de band hole gecovered heeft, over the edge. Er zijn veel mensen die die cover kennen. Ik denk zelfs dat meer mensen de cover kennen dan het nummer van de band origineel. Mischien logisch want het is een goede cover. Maar de wipers is echt een van de meest ondergewaardeerde bands. Ik weet niet of je ze kent, zo niet, luister eens naar het album Is This Real, Youth Of America, The Herd of Over The Edge. Het is een hels karwei om deze albums ergens te vinden. Dat bedoel ik ook met dat het eens tijd wordt dat muziekwinkels wat meer cd's gaan aanbieden en niet allemaal dezelfde. Zelf bestel ik altijd via internet bij een amsterdamse platenzaak die redelijk veel kunnen leveren ook met imports enzo. Maar de meeste mensen komen er gewoon nooit mee in aanraking.
Gepost door: zodiac Gepost: 27-12-06 23:50:03
Gepost door mano-revolver op 27-12 om 23:01
Gepost door zodiac op 27-12 om 22:50Ow en het is geen aanval he. Heel leuk dat je moeite neemt om reviewer te zijn. En ik weet zeker dat een hoop mensen blij zijn met de magazines enzo. Ik maak gewoon een reactie over mijn mening. positieve kritiek ofzo. je moet toch wat.

maja ik dach zeg maar effe voordat er weer oorlogen ontstaan over nutteloze dingen


Ik zie het ook niet als een aanval maar ik schrijf al zo'n 6 a 7 jaar voor zines (printed & online) en het zit gewoon wat anders in elkaar dan dat je denkt.


Ow en ik weet ook niet hoe het in elkaar zit. Ik denk er alleen over hoe het in elkaar zou moeten zitten. Er zit genoeg fout. In ieder geval weer wat geleerd, maar ik vind het nog steeds niet opietoppie.
Gepost door: mano-revolver Gepost: 28-12-06 00:09:05
Je klaagt erover dat zoveel goede bands moeilijk te ontdekken zijn.
Maar dit staat imo los van magazines.
Magazines kunnen er voor zorgen dat bands juist wel makkelijker te ontdekken zijn, bands/labels moeten juist wel gebruik maken van magazines voor de extra promotie.
Dat je nog nooit eerder van The Wipers heb gehoord hoeft dus niks met magazines te maken te hebben, de band kan bijvoorbeeld ook geen platen/distributie deal in Europa hebben.
Maar ik durf mijn hand in het vuur te steken dat The Wipers echt wel in MRR hebben gestaan en dat ze zelf of hun label die albums heeft opgestuurd.
Gepost door: ifor Gepost: 28-12-06 00:21:12
Beste Zodiac,

alle labels sturen zelf hun CD's op en zijn erg blij als je er iets over schijft.
Dit kan iedere label, band doen. Je snapt wel dat goede muziek (of kunst) maken 1 ding is, maar het naar buiten brengen is gewoon een tweede voor een kunstenaar.

Dit kan op duizenden manieren en de manier waarop jij de muziekindustrie ziet (als geldmachine) vind je het fout dat sommige bands (veel) meer aandacht krijgen dan anderen.

Dit staat los van het feit dat Punx.nl CDs krijgt om te recenseren, aangezien je dit erg weinig kost (2 verkochte CD's door die recensie en je hebt het eruit!)
Gepost door: zodiac Gepost: 28-12-06 00:22:52
Ik weet dat het er los van staat. Maar tis weer iets anders wat totaal verkeerd zit. De wipers hadden overigens platenlabel. Greg sage (de zanger) kopieerd de cdtjes nog voor mensen die belangstelling hebben via zijn platenlabel zenorecords.

Als muziek zelf uitgezocht moest worden op de plaats waar het gebeurd, waar het staat zou er veel meer uitkomen. De manier waarop het werkt zijn bandjes meer bezig met zichzelf te promoten dan wat anders, terwijl het om de muziek gaat. Mij intereseert al die onzin niet en ik zal nooit werk verrichten om mijn bandnaam ergens achter te laten. Voor mij draait het om het maken van goede muziek en het plezier dat ik eraan heb. Ik heb er geen plezier aan om die onzin allemaal te doen. Voor mijn part kan dus gezegd worden MY BAND SUCKS!!! Ik houd me dan tenminste bezig met datgene waarmee ik me bezig wil houden. Ik denk er genoeg bands zijn die volledig bezig zijn met concentreren op het maken van muziek. Goede muziek. Maar het zal niet veel gehoord worden omdat je als band meer bezig moet zijn met promoten dan wat anders. Het is dus niet meer om goede muziek maar om de onzin eromheen

Dit is figuurlijk bedoeld om uit te leggen. Ik heb nog geen band omdat ik er de tijd niet voor heb.
Gepost door: ifor Gepost: 28-12-06 00:42:32
Uiteraard!

Maar als jij GEEN aandacht besteed aan het promoten, dan krijg je dus ook nooit een show of een CD, dus kent niemand je, dus zou je zelfs kunnen zeggen dat het geen band is, maar slechts een hobbyproject, puur voor je eigen genoegdoening.

Andere bands kiezen er toch voor om zelf promotie te maken (shows regelen, muziek verspreiden, shirts verkopen, myspaces draaien, stickers plakken; of duurder: label zoeken, CD opnemen, CD promoten, CD rondsturen, of duurst: 538, billboardreclames, etc, etc...)

Iedere (prijs)klasse zijn eigen promo, en aan de band (label) de keus hoe ver ze gaan.
En ik kan je vertellen dat ieder label dat ook maar iets wil verkopen graag een CD naar een zine zou sturen!

In het huidige (muzikale) media aanbod is het gewoonweg onmogelijk alles te luisteren en moet je blij zijn dat er dingen voorgeselecteerd worden. Het is gewoon kijken wat het beste bij je past en waar je vaak leuke, nieuwe bands leert kennen!
Gepost door: mano-revolver Gepost: 28-12-06 00:46:27
Gepost door ifor op 28-12 om 00:42Uiteraard!

Maar als jij GEEN aandacht besteed aan het promoten, dan krijg je dus ook nooit een show of een CD, dus kent niemand je, dus zou je zelfs kunnen zeggen dat het geen band is, maar slechts een hobbyproject, puur voor je eigen genoegdoening.

Andere bands kiezen er toch voor om zelf promotie te maken (shows regelen, muziek verspreiden, shirts verkopen, myspaces draaien, stickers plakken; of duurder: label zoeken, CD opnemen, CD promoten, CD rondsturen, of duurst: 538, billboardreclames, etc, etc...)

Iedere (prijs)klasse zijn eigen promo, en aan de band (label) de keus hoe ver ze gaan.
En ik kan je vertellen dat ieder label dat ook maar iets wil verkopen graag een CD naar een zine zou sturen!

In het huidige (muzikale) media aanbod is het gewoonweg onmogelijk alles te luisteren en moet je blij zijn dat er dingen voorgeselecteerd worden. Het is gewoon kijken wat het beste bij je past en waar je vaak leuke, nieuwe bands leert kennen!


Precies, ik kan hier weinig aan toe voegen.
Naast reviewer heb ik ook een paar jaar in een band gezeten plus kortstondig een label gehad, zo zit het gewoon in elkaar.
Ik snap je punt wel Zodiac, maar zo werkt het gewoon niet, en zo zal het ook nooit gaan werken.

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact