Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Your Band Sucks! # 3

31-12-06 01:55:16 / door mano-revolver

Your Band Sucks! # 3

Alweer de derde editie van mijn column 'Your Band Sucks', inmiddels beginnen jullie vast te denken; fuck it, jou column sucks. Klopt ook wel, maar zolang jullie die herrie blijven maken zal ik blijven schrijven. Dus. Waar gaan we het vandaag over hebben? Ah, ik weet het al. Een fenomeen waar iedere band, of je nou Metallica of het lokale punk bandje uit Schubberkutterveen bent, aan doet. Covers.

Waarom coveren bands elkaar nu eigenlijk? Er zijn drie simpele redenen.
Eén: De nummers van je eigen band zijn loeikut.
Twee: Je hebt wat vullertjes nodig. Die set van een half uur moet tenslotte vol.
Of drie: Je hebt waardering voor desbetreffende band of artiest en uit dit door een cover.

Antwoord nummer drie is uiteraard het correcte antwoord, en ik heb ook respect voor artiesten die een fatsoenlijk eerbetoon aan hun favoriete bands kunnen brengen. Ik zeg fatsoenlijk, want covers zijn vaak niet om over naar huis te schrijven. Eén zo'n band die dat goed doet, ik heb ze al in de introductie genoemd, is Metallica. Hoewel geen punkband weten ze wel waar hun roots liggen en zijn covers van The Misfits en Anti-Nowhere League geen vreemde eend in de bijt bij een Metallica show. Degelijke covers, en ook nog eens oprecht.

Oprechtheid is iets wat ik mis binnen de punkscene als het op covers aankomt. En dan heb ik het niet over de grotere (hoewel...) bands, maar eerder over het bandje uit Schubberkutterveen. Ik mis het respect voor de cover, en een nummer word eerder verkracht dan dat het een werkelijke toevoeging is aan een set. En ondanks dat de band antwoord drie roept, heb ik eerder het gevoel dat het een moetje is dan oprechte waardering. Persoonlijk denk ik dat het er mee te maken heeft dat we niet onze 'echte' helden eren, de bands dus waar we mee opgegroeid zijn, en bijvoorbeeld een Metallica of Social Distortion hebben dat wel.

Want ook ik ben schuldig. Ook mijn oude bandje kwam uit Klazienalullerveen, en ook wij deden een cover (The Bruisers). Hoewel ik The Bruisers wel een toffe band vond toen der tijd (en nog steeds vind), vind ik het erg ver gaan om Al Barr mijn jeugdheld / idool te noemen. Nee, dan moet je eerder bij de Bon Jovi's, Europe's en Guns 'n' Roses' zijn. Daar ben ik mee opgegroeid, dat zijn mijn helden, die zou ik moeten coveren. Maar dat is weer alles behalve punk. Dan maar geen cover had ik moeten denken. Als ik het opnieuw zou moeten doen zou ik dan ook niet meer kiezen om een cover te doen. Het was overbodig, we hadden geen vullertje voor de set nodig en de muziek leende zich niet echt om Bon Jovi te coveren.

Waarom dan toch die cover? Geen idee, veel bands denken denk ik toch dat het moet, een cover in de set, misschien om het publiek aan de gang te krijgen. Persoonlijk hoor ik toch liever een goede track van de band zelf, dan een cover die we al door tien andere bands gehoord hebben.

Dus bands, denk goed na voor je een cover doet. En als je heb besloten een cover te doen, denk dan goed na over welke cover. Wees er zeker van dat je het oprecht weet te brengen, en dat de originele artiest niet het schaamrood op de kaken zal krijgen als hij, zij of hun jou versie ooit per ongeluk te horen krijgen. Cover je om een andere reden dan rest mij alleen maar te zeggen... your band sucks. We hebben namelijk aan één Me First & The Gimme Gimmes al genoeg.


Reacties

Gepost door: zodiac Gepost: 03-01-07 13:28:08
geen commentaar hierop. ben ik het wel mee eens
Gepost door: tom Gepost: 03-01-07 13:58:58
Ik wil al jaren 2 Unlimited coveren, maar dat wil de rest van de band niet...
Gepost door: themusician Gepost: 03-01-07 15:26:59
Ligt er ook aan hoe je de cover brengt, zijn ook zat andere artiesten die het leuk brengen. Neem nou een Mambo Kurt (ge-ni-aal) of een Richard Cheese of Weird al Yankovic. Allemaal leuk. en allemaal grappig.
Gepost door: arjan Gepost: 03-01-07 16:07:44
Ben het er absoluut niet mee eens. Ik vind covers regelmatig een leuke toevoeging aan een set, en uiteraard als het heel kut gebeurt en als een nummer flink verneukt wordt dan is het heel kut. Maar er zijn verschillende manieren om covers leuk te brengen, dat kan zijn door dichtbij het origineel te blijven of er juist een hele eigen draai aan te geven, afhankelijk van de band en de cover. De reden waarom bands bepaalde covers spelen interesseert me daarbij verder eigenlijk helemaal niet.
Gepost door: mano-revolver Gepost: 03-01-07 17:06:33
Gepost door tom op 03-01 om 13:58Ik wil al jaren 2 Unlimited coveren, maar dat wil de rest van de band niet...


Twilight Zone zou best wel gaaf klinken als hardcore-punk track lol.
Gepost door: xfristyx Gepost: 04-01-07 17:14:42
Of een hardcore punk versie van het teletubbies lied....
Gepost door: tom Gepost: 05-01-07 12:10:29
Gepost door mano-revolver op 03-01 om 17:06
Gepost door tom op 03-01 om 13:58Ik wil al jaren 2 Unlimited coveren, maar dat wil de rest van de band niet...


Twilight Zone zou best wel gaaf klinken als hardcore-punk track lol.


Nee joh, The Real Thing!
Gepost door: mano-revolver Gepost: 06-01-07 15:15:05
Ook een uitstekende keuze.
Gepost door: baukekoffie Gepost: 09-01-07 21:51:36
Metallica zijn muziekverkrachters als het op coveren aankomt.
Gepost door: nibo Gepost: 10-01-07 20:05:01
me first and the gimme gimme's! hoi hoi hoi:) coveren is wel ok, maar muziekverkrachten is hetzelfde als bandnaaien: je beledigt mensen gewoon. coveren moet je weinig, doch goed doen. kijk naar lagwagon of pennywise.

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact