Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Meet The Horrorpunks! # 2: THE SPOOKSHOW

04-02-07 21:14:40 / door mano-revolver / band: The Spookshow / album: The Spookshow - Psychosexual Chapter 1 (2006)

Meet The Horrorpunks! # 2: THE SPOOKSHOW

Het aantal horrorpunk bands dat uit Zweden komt is zeer gering. The Spookshow is één van de weinige, maar zeker niet de minste binnen het wereldje. Dankzij de vocalen van zangeres Miss Behave steekt The Spookshow boven het gros van de bands uit en met de Psychosexual trilogie waarvan de delen op Halloween in 2005, 2006 en 2006 verschenen / zal verschijnen zet de band een origineel concept neer. Ik heb een kort gesprek met gitarist Mike Dungeon over het verleden, heden en de toekomst.

Okay Mike, laten we bij het begin beginnen. Stel jezelf en de rest van de band eerst even voor en laat ons ook even weten wat je naast het bandleven voor de dagelijkse kost doet.

Ik ben Mike Dungeon, 28 jaar en speel gitaar in The Spookshow. Daarnaast werk ik als leraar. Verder hebben we in de band Knife Dungen, hij is mijn broer, 25 jaar, speelt ook gitaar en is gym -en zwemleraar. Deadbeat is 27 jaar, drumt en is een bouwvakker met een eigen bedrijf. Miss Behave is 28 jaar, onze zangeres en is huisvrouw. Tenslotte hebben we Carol Anne, 28 jaar en speelt de bass.

Kan je het verleden van de band in een notendop vertellen?

In het jaar 2000 schreef ik mijn eerste song voor The Spookshow met de titel 'Now I Scream', wat op Psychosexual Chapter 3 zal verschijnen. Maar het duurde tot 2002 totdat ik echt het idee had om een band te beginnen; The Spookshow was geboren. We opereerde toen nog onder een andere line-up en hebben in die tijd twee demo Cd's uitgebracht. De jaren erna heb ik genoeg materiaal geschreven om drie albums te vullen, maar het duurde tot 2005 dat er echt wat gebeurde. De line-up veranderde, en de band werd hierdoor meer solide. We tekende ons contract by Crypt Of Blood Records, en hetzelfde jaar nog verscheen het eerste album.

Okay, dus de band bestaat al sinds 2002. Wat is de naam van de demo Cd's, en hoe klinken ze? Staat er materiaal van die demo's op de Psychosexual trilogie?

De demo Cd's heetten 'Hell-o-lujah' en 'Back In Hell'. Op elke demo stonden zeven nummers en een aantal ervan zijn al op de albums verschenen en ook op Psychosexual Chapter 3 zullen een aantal van deze demotracks verschijnen.

Net als nu hadden jullie in het begin ook een zangeres, Laura Weed. Was dit altijd al het idee van de band? Wat er ook zou gebeuren we willen altijd een frontvrouw?

Nee, in eerste instantie was het idee dat zowel mijn broer Knife als ik de vocalen zouden verdelen. Dit plan werd echter toch snel gewijzigd en het idee om een frontvrouw voor de band te nemen leek ons toch beter en origineler.

Complimenten voor Miss Behave, d'r stem vind ik erg tof klinken. Ik ken de oude demo's niet, maar ik kan me voorstellen dat het een hele verbetering voor de band was.

Bedankt en dat is absoluut waar, dat beloof ik je.

Twee van de drie hoofdstukken in de Psychosexual trilogie zijn inmiddels uitgebracht in Amerika. Deel twee helaas nog niet in Europa. Wat kunnen we er van verwachten?

Tot nu toe zijn de reviews erg lovend. Maar de meeste recensisten zeggen deel één toch leuker te vinden, maar dat ze deel twee toch ook wel erg vet vinden. Ik ben er echter vrijwel zeker van dat als we deel twee voor deel één hadden uitgebracht ze hetzelfde zouden zeggen. Mensen vinden vaak toch een eerste release de beste van een band.

Het artwork van hoofdstuk één zag er voor de Amerikaanse release vrij simpel uit. Maar de Europese versie heeft erg tof artwork, net als deel twee. Waarom was het artwork van de Amerikaanse en Europese release verschillend?

De simpele cover van de Amerikaanse release was eigenlijk het originele idee, maar Wolverine Records vond de cover niks en had het idee dat dat veel beter kon dus hebben we een nieuwe laten maken. Ook in Amerika zal de oude cover worden vervangen met die van de Europese release. Van de oude cover zijn er toen der tijd slechts 1,000 geperst dus als je er nog één wil dan moet je opschieten!

Werkt het trouwens goed, twee labels voor twee continenten? Was het niet raar dat een Amerikaanse label eerder interesse toonde dan een Europees label terwijl jullie uit Zweden komen?

Nee, er is niet echt een probleem of iets dergelijks om een label in Amerika te hebben die je platen uitbrengt. Het enige probleem wat ik kan bedenken is uiteraard de afstand die je moet overbruggen als het op promotie aankomt, maar verder niets meer dan lof. Ook Wolverine Records uit Duitsland is geweldig. Een goed solide label dat het beste in ons naar boven haalt en ons laat doen wat we willen doen.

Ironisch genoeg heette jullie eerste bassist ook Wolverine.

Haha ja, maar dat is alweer jaren geleden en we kende Wolverine Records toen niet eens.

Alle hoofdstukken worden uitgebracht rond Halloween in Amerika. Wat betekend Halloween voor jullie? Word het überhaupt gevierd in Zweden?

Halloween is echt nog iets nieuws in Zweden. Tot vijf jaar geleden bestond het hier niet eens. Nu worden we in de maling genomen om het te vieren zodat winkels en bedrijven er makkelijk geld aan kunnen verdienen.

In Zweden hebben we echter ons eigen Halloween wat 'All Saints Night' heet. Op die dag bezoek je 's nachts het graf van je geliefden en licht je een kaarsje aan ten ere van ze. Het grote probleem is alleen dat dit het weekend na het Amerikaanse Halloween word gevierd, dus veel jonge Zweden raken er nogal door in de war.

We hebben het er al over gehad dat de Psychosexual albums een trilogie zullen vormen. Ik ga er dan ook vanuit dat het derde deel deze Halloween, 2007, in de winkels zal liggen. Maar wat gebeurd er na? Kunnen we een andere concept reeks verwachten?

Dat is op dit moment nog moeilijk te zeggen. Er komt sowieso nog een vierde deel aan. Dit deel zal echter alleen een piano, akoestische gitaar etc... bevatten en zal een akoestisch 'Best Of' album worden van de eerste drie delen. Het grote plan daarna is dan om alle vier de delen nog in een toffe box uit te kunnen brengen. Daarna willen we flink gaan touren en kijken wat er verder gaat gebeuren.

Waar vind je de inspiratie om zoveel nummers te schrijven? Want van wat ik heb begrepen waren alle nummers al geschreven voor deze drie albums voordat jullie überhaupt begonnen met opnemen?

Ik weet het eigenlijk niet. Soms kunnen we wel vier nummers in een uur schrijven. Ik kan niet echt uitleggen hoe het werkt.

>De horrorpunk scene is gezond in Europa. Een hoop goede bands die voornamelijk uit Duitsland komen. Hoe staat het er voor in Zweden?

De beste band van Zweden (naast ons uiteraard!) is The Dead Next Door. Ze komen uit Gothenburg, en ik beschouw hun als goede vrienden. Als alles volgens de planning gaat zal hun eerste album 'There's No Business Like Horror Business' deze lente verschijnen. Ik help ze ook met hun website, http://www.thedeadnextdoor.se. Het zijn erg toffe gasten en hun album is fantastisch.

The Misfits bestaan 30 jaar. Vind je niet dat het tijd word dat ze er mee ophouden? En zo ja, wie moet de 'horrorpunk fakkel' dan overnemen?

Als Jerry Only er blij van word om covers te spelen, moet hij dat vooral blijven doen. Dat is aan hem. Waar ik me wel aan stoor is het feit dat hij nog steeds de naam Misfits gebruikt. Misschien gaat het over nu Osaka Pop Star bestaat? Ik hoop het.

Ons doel is uiteraard om de grootste horrorpunk band te worden, en zullen die fakkel dan ook met alle liefde overnemen, haha.

Wanneer kunnen we jullie op tour verwachten?

In Europa zullen we touren met de zomer van 2008. Samen met The Dead Next Door gaan we dan Europa onveilig maken. Waarschijnlijk komen er ook nog een aantal losse shows met The Other en The Spook aan. We zullen zien!

Okay, dit was het helaas al weer. Blijf vooral zo bezig, ik heb zowel de Amerikaanse als de Europese release van Psychosexual Chapter 1 en vind 'em super! Als je nog iets wil toevoegen aan het interview mag je dat bij deze doen.

Nee, heb er eigenlijk vrij weinig aan toe te voegen. Bedankt voor het interview en voor de support. Hopelijk tot spoedig bij één van onze shows!

  


Reacties

(Geen reacties gevonden)

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact