Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Effe voorstellen: Angry Youth Records

10-02-07 00:25:13 / door zappa / band: Gascoigne

Effe voorstellen: Angry Youth Records
Deze keer vertelt Peter (zanger van de formatie Gascoigne) over zijn eigen label Angry Youth Records.

Kun je het label Angry Youth in je eigen woorden voorstellen

Ik (Peter) liep al een lange tijd met de gedachte rond om ooit eens keer een label te starten. Ik had al in een aantal bands gespeeld en al de nodige punk en hardcore concerten en festivals georganiseerd en wilde nu wel eens uitproberen hoe het was om zelf muziek uit te brengen. Nooit met de gedachte om er rijk van te worden natuurlijk. Toen ik in 2005 startte was de download cultuur al in volle gang dus ik wist dat ik niet op het ideale moment erin zou rollen. Mijn wederhelft Irina stimuleerde mij om het toch gewoon te doen. Dat zetje had ik wel even nodig.

Wat wij beiden misten in Nederland was een label die zich richt op punk rock met een (sociaal) politieke boodschap. Labels als No Idea records zijn er simpelweg niet in de Benelux. En aangezien wij punk en hardcore toch ervaren als een subcultuur wat iets te melden zou moeten hebben wilden we ons daarop richten. Antillectual had inmiddels al een Amerikaanse en verscheidene Europese toers achter de rug en werkten keihard voor hun band. Maar belangrijker, ze waren ook goede vrienden van ons. Toen zij aangaven een label te zoeken voor hun nieuw opgenomen album was de match snel gemaakt.

Onze uitvalsbasis is de Hertogstraat te Arnhem, het kloppende hart van de punk en hardcore underground, haha. Hier is niet alleen Angry Youth Records gevestigd maar ook het RE/fuse fanzine en de politieke boeken distro Typewriter. Voor de links moet je maar even naar onze site surfen.


Wat zijn de belangrijkste bands /releases

Als je als label de ene band belangrijker vindt dan de andere, ben je in mijn ogen niet goed bezig. Ik kan me voorstellen dat grote platenmaatschappijen zo denken en handelen maar zoiets zou niet thuis moeten horen in deze scene. Wel durf ik te zeggen dat de CD's van Antillectual en Smash The Statues voor ons bepalend zijn geweest. De reacties op deze platen waren zeer positief en het heeft ons de nodige naamsbekendheid opgeleverd.Antillectual speelt inmiddels over de hele wereld. Het is erg prettig om te zien dat zo'n band er echt voor gaat. Dit jaar staan er weer wat tours op stapel, zowel op dit continent als aan de andere kant van de grote plas (maar dat laatste mocht ik eigenlijk helemaal niet zeggen). Tevens komt er ook een nieuwe plaat.Smash the Statues heeft sinds kort een stabiele line-up en speelt menig zaaltje plat. Ook zij trekken dit jaar Europa in. Supercool natuurlijk.


Dit is wat er er tot nu toe is verschenen:

AYR001 * Tunnel Vision * Demo * Tape * 2004 (sold out)
AYR002 * Antillectual * Silencing Civilization * Digipack CD * 2005
AYR003 * Gascoigne * Demo * Tape * 2005 (sold out)
AYR004 * Smash The Statues * Against The Stream * CD * 2006
AYR005 * Brat Pack * Demo * Tape * 2006 (sold out)


Wat is het hoogtepunt (dieptepunt) van het label

Ons hoogtepunt is dat we dit nog steeds leuk vinden. We genieten elke keer van de reacties op de releases of de shows van de betreffende bands. Ik hoop dat we dat gevoel nog voor een lange tijd kan vasthouden. Het voelt nog steeds als een hobby en niet als een verplichting. Mede hierdoor nog geen dieptepunten kunnen ontdekken.


Waarin verschilt het label Angry Youth Records van andere labels

Ik denk dat iedereen die een label runt, het leuk vind om te doen dus daarin zullen we niet veel verschillen met anderen. Het voordeel wat wij hebben is dat we geen wens hebben om hiervan te kunnen leven en daarom ons niet zo snel druk zullen maken of nog erger, cynisch ervan worden. We werken allebei fulltime en studeren daarnaast ook nog. Werken aan een label is voor ons een welkome afwisseling.

En, zoals ik eerder aangaf, zijn wij het enige Nederlandse label wat zich richt op punk rock met een politieke rand.


Wat zijn de criteria waaraan een artiest moet voldoen

Ik neem aan dat je daarmee doelt op eventuele kandidaten voor ons label?

Ten eerste moeten het bands zijn die meer willen dan 1 keer in de maand in het lokale jeugdhonk te spelen. Bands zonder enige vorm van ambitie moeten gewoon lekker zelf hun Cd's uitbrengen. Als je zelf er niet voor wil werken of tijd/moeite/geld in je eigen band wil steken waarom zouden wij dat wel doen?

Ten tweede moet je wel iets te melden hebben. Nietszeggende bands zie ik onszelf niet zo snel uitbrengen.

Ten derde moet het ook persoonlijk klikken. Anders zal de toekomstige samenwerking ook moeilijk worden.

En het muzikaal natuurlijk ook aantrekkelijk voor ons zijn. Bands moeten een lekkere pot kunnen rocken, zowel live als op plaat. Nu is het begrip punk rock redelijk rekbaar dus ik zie singer/songwriter of melodieuze hardcore ook nog wel op ons label belanden.


Zoeken jullie nog nieuwe bands

Jazeker! Ik zie en hoor heel veel bands omdat ik zelf nog steeds in een band zit en nog steeds shows/festivals organiseer. Dan krijg je een goede indruk van de bands en haar leden. Demo's hoef je echter niet te sturen als je instelling in strijd is met mijn antwoorden op de vorige vraag. Maar je kan het natuurlijk altijd proberen!


Kunnen we in de toekomst nog speciale dingen van jullie verwachten

Waarschijnlijk mijn eerste vinyl release van een van de beste Nederlandse bands van dit moment. Vinyl is een prachtig medium waar zowel de muziek als het artwork het beste op uitkomt. Ook zijn we in gesprek met een aantal bands in het buitenland. Ik hoop in ieder geval tenminste twee nieuwe releases te doen in 2007.


Wat vinden jullie van de muziekscene in Nederland

Ik denk dat er in de afgelopen jaren het aantal echt goede bands explosief is toegenomen. Elk subgenre binnen punk en hardcore heeft bands voortgebracht die het, terecht, ook buiten de grenzen goed doen. Ik merk zelf weinig van een verdeling in allerlei kliekjes maar dat zal komen omdat ikzelf alleen maar met ruimdenkende mensen omga (nou ja, in ieder geval op muzikaal gebied) en op shows kom waar er nagenoeg geen sprake is van een hokjesgeest. Een goede zaak als je het mij vraagt. Niks te klagen.


Kun je wat meer over jullie mailorder vertellen

Dat ik daar meer tijd in zou moeten steken. Heb echt hele coole dingen geruild met Amerikaanse labels maar het komt er niet van om de lijst eens goed te updaten en up-to-date te houden. Een mooi voornemen voor de zondagavond.


Wat doen jullie zoal aan promotieactiviteiten

Naast de gebruikelijke dingen zoals het rondsturen van promo's hoef je van ons geen E-cards, ongewenste mail, full color flyers of advertenties in de Aardschok te verwachten. De muziek zal zich op eigen kracht moeten verkopen en toto nu toe heb ik daarover niets te klagen.Wat we wel doen is, middels e-zines en messageboards, de mensen op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen. Dan heb je een keuze of je het wil lezen of niet.Tevens help ik bands ook aan shows in binnen- en buitenland.


Ik wil nog even van de gelegenheid gebruik maken om Wouter van Rebellion Records te bedanken voor zijn hulp met de zakelijke kant van het runnen van en label. Hoewel ook hij weinig tijd heeft was hij de enige die mij toch daarin wilde ondersteunen. Supercool!


Reacties

Gepost door: mano-revolver Gepost: 10-02-07 08:25:04
Tof label, no doubt about it.
Gepost door: wegottaknow Gepost: 10-02-07 11:14:58
Waar is de foto met de snor dan? En idd tof label. Kom maar op met die vinyl plak!
Gepost door: zappa Gepost: 10-02-07 11:46:49
Gepost door wegottaknow op 10-02 om 11:14Waar is de foto met de snor dan?!


at your service !
Gepost door: wegottaknow Gepost: 10-02-07 12:18:11
Superrrrr!
Gepost door: tom Gepost: 10-02-07 14:55:06
Ben benieuwd naar aankomende releases. Driewerf hulde aan Peter en Irina.
Gepost door: jonazdeponaz Gepost: 10-02-07 18:03:52
Wat Pim zegt. MEGASIKED voor dat ding.
Gepost door: myrte Gepost: 16-02-07 23:02:42
ik waardeer!

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact