Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Meet The Horrorpunks! #3: The Crimson Ghosts

13-02-07 14:57:42 / door mano-revolver / band: The Crimson Ghosts

Meet The Horrorpunks! #3: The Crimson Ghosts

Het Duitse The Crimson Ghosts timmert alweer enkele jaren stevig aan de weg. Ooit begonnen als Misfits coverband maar al snel werd er eigen werk geschreven, en niet onverdienstelijk. The Crimson Ghosts zet één van agressievere sounds neer binnen het genre en valt hierdoor snel op. Een deal met het Fiendforce label is dan ook snel getekend. Sindsdien heeft de band twee albums (Leaving The Tomb en Carpe Mortem) uitgebracht. Tijd dus voor een gesprek met gitarist Jackal en bassist Monstro.

Okay mannen, laten we eerst even aftrappen met een aantal basisvragen. Kunnen jullie jezelf en de rest van de band eerst even voorstellen?

Jackal: Ik ben Jackal, de gitarist en doe achtergrondvocalen in The Crimson Ghosts.
Monstro: Ik ben Monstro, ik speel de bass in The Crimson Ghosts.
Jackal: Daarnaast hebben we uiteraard ook nog een drummer, The Reverend, en Vlad die de leadvocals voor zijn rekening neemt.

Voor de mensen die jullie nog niet kennen in Nederland, kan je de geschiedenis van de band even in een notendop vertellen?

Jackal: We zijn begonnen rond Halloween 2001 als een Misfits coverband maar al snel begonnen we onze eigen nummers te schrijven. De eerste nummers klonken erg als The Misfits, maar hoe meer we gingen schrijven hoe meer ze een eigen smoelwerk kregen en origineler werden. Vandaag de dag kan ik kan ook zeggen dat de invloeden van The Misfits zeker hoorbaar zijn, maar dat de nummers toch 100% origineel The Crimson Ghosts zijn!

In 2004 tekende we een platendeal met het Duitse Fiendforce Records, die zowel ons debuutalbum 'Leaving The Tomb' in 2005 als ons tweede album 'Carpe Mortem' in 2006 heeft uitgebracht. Sinds het begin hebben we met bands gespeeld als Nekromantix, The Misfits, Damnation, The Other, Blitzkid, The Spook, Mad Sin en nog meer grotere namen binnen het genre. Sinds 2006 worden we zelfs gesponsord door Monson Guitars (www.monsonguitars.com).

Zoals zoveel horrorpunk bands zijn jullie dus ook begonnen met het spelen van Misfits covers. Maar wat heeft jullie er toe doen besluiten om ook daadwerkelijk zelf een horrorpunk band te beginnen?

Jackal: Om eerlijk te zijn was het ook niet echt een keuze om een bepaalde stijl te gaan spelen, het gebeurde gewoon. Toen we begonnen met het schrijven van ons eigen materiaal was er nog niet eens een handvol bands in Duitsland die punk en metal met een horrorthema speelde. Opeens stonden we aan het begin van een nieuwe horrorpunk beweging in Duitsland die min of meer door ons en The Other gestart is.
Monstro: Klopt, maar covershows spelen bracht voor zowel ons als het publiek veel plezier in het begin. Maar er komt een tijd dat het spelen van nummers van andere bands saai word. Het is normaal dat muzikanten eigen materiaal willen spelen, en dat begonnen we dus te doen.

Wat denk je dat lastiger is. Teksten schrijven voor een 'normale' punk band of voor een horrorpunk band?

Monstro: Ik denk niet dat het uitmaakt in wat voor band je speel. Naar mijn mening is het altijd moeilijk om een goede tekst te schrijven.

Muzikaal hebben The Crimson Ghosts een veel agressievere sound dan de meeste bands binnen het genre.

Monstro: Absoluut!! En op dat feit zijn we nog supertrots ook. Het is makkelijk om te horen waar we vandaan komen. Metal zal altijd een deel van onze muziek zijn. Het meest belangrijke is om een goede balans te vinden tussen de agressieve stukken en het melodieuze werk.
Jackal: Precies. Alle The Crimson Ghosts leden hebben een lange metal achtergrond en zoveel ervaring binnen een andere genre zorgt er voor dat die sound ook deels terugkomt binnen The Crimson Ghosts.

Afgelopen zomer is jullie nieuwste album 'Carpe Mortem' uitgekomen. Vergeleken met 'Leaving The Tomb' is het een grote stap voorwaarts op zowel vocaal als muzikaal gebied. Jullie hebben nu maanden de tijd gehad om jullie eigen album te evalueren, hoe staan jullie er nu tegenover?

Jackal: Toen we het eindresultaat van 'Carpe Mortem' hoorde wisten we 100% zeker dat we een grote stap voorwaarts hadden gemaakt in vergelijking tot 'Leaving The Tomb'. Niet dat we dat album niet meer goed vinden, maar er is natuurlijk een hoop gebeurt in de tussentijd. Door veel live ervaring op te doen heeft Vlad zijn stem veel beter leren kennen. Er is nu zoveel variatie in zijn stem. Hij kan zieke death metal grunts produceren, maar ook een super melodieuze stem opzetten. Ik denk dat het wel veilig is om te zeggen dat hij één van de betere zangers binnen het genre is!
Monstro: Klopt. Maar het is uiteraard normaal dat een aantal dingen positief veranderen met de tijd. Maar we zijn nog altijd erg blij met het eindresultaat van beide albums.

Net zoals elke andere band schrijven jullie nu natuurlijk je eigen werk, maar ook als het komt tot het opnemen van jullie muziek doen jullie dat in je eigen Casket Garden Studio. Zorgt zoiets voor extra spanning binnen de band of juist niet?

Jackal: Nee, absoluut niet. Het haalt juist zoveel druk van alle bandleden af omdat er geen vreemde bij het opnameproces aanwezig is. Het beste is natuurlijk dat we veel kunnen experimenteren tijdens het opnemen zonder dat we moeten denken aan de kosten.

Ik moet wel zeggen dat de productie uitstekend is. Is het iets wat je jezelf heb aangeleerd, ben je hiervoor naar school geweest of is het gewoon iets wat je als een ervaren muzikant snel oppikt?

Jackal: Bedankt! Leren door het te doen is eigenlijk wat ik heb gedaan in mijn studio. Zover heb ik alle demo's van The Crimson Ghosts opgenomen en ook beide albums. Ik denk dat de luisteraar de progressie van mij als producer ook zeker kan horen.

Zijn jullie al bezig met nieuw materiaal? Ik heb iets gehoord over een split met Calabrese?

Monstro: We werken hard aan een derde album. Een aantal nummers zijn al af en we zullen deze ook spelen bij opkomende shows om te zien hoe het publiek hier op reageert. Het is altijd interessant om te weten wat de fans van het nieuwe materiaal vinden.
Jackal: Ik kan al een aantal titels van de nieuwe nummers verklappen; To Hunt You Down, I Am Horror, The Other Side, Incubus, The Interior Whisper. Zoals het er nu naar uitziet gaan we een splitsingel doen met Die Monster Die uit Salt Lake City, USA. Ik heb nog niks gehoord over een split release met Calabrese, maar wie weet...

Jullie komen zelf uit Duitsland. De horrorpunk scene is erg groot daar, maar in de omliggende landen lijkt de interesse voor het genre nog niet echt gewekt. Wat vind je daar van?

Jackal: De scene is nog jong en aan het groeien. We hebben al gespeeld in Oostenrijk, Nederland en Frankrijk. De interesse groeit wel overal. Er speelde horrorpunk bands op het laatste 'Wave Gotik Treffen' (Duits Gothic festival, red) en dit jaar zullen er alleen maar meer komen te staan, inclusief onszelf. Het is een kwestie van tijd voordat horrorpunk overal bekend is.
Monstro: Persoonlijk denk ik ook dat het grootste probleem is dat mensen die naar rock, punk, metal of hardcore luisteren niet weten hoe ze om moeten gaan met horrorpunk. Grote magazines besteden er weinig aandacht aan, en zijn altijd op zoek naar de nieuwste trend. Misschien moeten ze hun ogen eens opendoen want met de dag wint dit genre meer zieltjes. Misschien zijn sommige gewoon een beetje bang door de crossover van diverse muziekstijlen binnen dit genre.

Jullie zitten nu bij M.A.D. Booking Agency. Hun organiseren grote Europese tours voor diverse bands. Kunnen we ook zo'n tour van The Crimson Ghosts in 2007 verwachten?

Jackal: Ik hoop het wel!!

Okay, hier zijn wat korte vlugge vragen. Slechts één antwoord is mogelijk, maar voel je vrij om je nader toe te lichten.

Favoriete horrorpunk band?

Jackal: Ik luister eigenlijk vrij weinig naar horrorpunk bands als ik eerlijk moet zijn. Ik probeer hiermee te vermijden dat ik per ongeluk ideeën van andere bands pik.
Monstro: Blitzkid.

Favoriete non-horrorpunk band?

Jackal: Nebula-H, Vader, Colony 5, Dark Funeral, Dead Can Dance en het eerste album van Evanescence.
Monstro: Slayer.

Favoriete horrorfilm?
Jackal:
Oh man, zoveel! Texas Chainsaw Massacre - The Beginning hoort zeker bij mijn favoriete. Een fantastisch nieuwe film!
Monstro: The Ring (Amerikaanse versie).

Favoriete 'screamqueen'?

Jackal: Misschien Tera Patrick, hahaha.
Monstro: Ashley Laurence uit Hellraiser.

Favoriete stad / plaats om te spelen?

Jackal: Alle podia met een dol publiek is mijn favoriete plaats om te spelen!
Monstro: Keulen!

Slechtste show ooit?

Monstro: Tulln (Oostenrijk).
Jackal: Ik kan eerlijk zeggen dat het nooit onze schuld is geweest als er een slechte show heeft plaatsgevonden. Het lijkt er soms op dat mensen betalen om binnen te komen en om de bands dan totaal geen aandacht te schenken. Ik speel liever voor tien mensen die er een feestje van maken dan dat ik voor 100 man moet spelen waar totaal geen reactie uitkomt.

Jerry Only. Stoppen of doorgaan?

Jackal: Stoppen, of anders een nieuwe line-up bij elkaar zoeken die de naam Misfits waardig is!
Monstro: Stoppen!

Wat gaat de toekomst voor The Crimson Ghosts brengen?

Monstro: Een nieuw album en dat we de kans gaan krijgen om op veel shows en festivals te spelen over de gehele wereld. Live spelen is het allerbelangrijkste voor ons.

Okay tof, dit was het dan alweer. Bedankt voor jullie tijd. Als jullie nog iets toe hebben te voegen aan dit interview is dit je kans.

Monstro: Bedankt voor de support, en hopelijk zien we jou en de andere fans in Nederland weer eens snel op een show. Genieten van horrorpunk en een lekker koude Heineken.
Jackal: Bedankt voor je interesse. Alle lezers zouden onze website http://www.crimson-ghosts.de/ moeten uitchecken, onze albums kopen en vooraan moeten staan bij onze shows. Stay undead!


Reacties

(Geen reacties gevonden)

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact