Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Meet The Horrorpunks! Special: BALZAC

21-02-07 00:02:47 / door mano-revolver / band: BALZAC

Meet The Horrorpunks! Special: BALZAC

Balzac bestaat dit jaar 15 jaar, reden voor een feestje dus. Niet alleen brengt de band ter ere van dit jubileum een zeer speciale en fraaie CD box uit met daarin zes albums compleet geremastered en voorzien van vele bonustracks ook zal er later dit jaar nog een speciale DVD verschijnen en het langverwachte 'history book' van de band. En dat alles naast de reguliere geplande albums. Reden genoeg dus om een special te doen rond deze band uit Osaka, Japan. Want de CD box is inmiddels al binnen en jullie kunnen daar in deze special meer over lezen. Echter vind je hieronder eerst een complete Nederlandse biografie van de band mocht je daar in geïnteresseerd gevolgd door een verslag van de CD box en afgesloten word met een aantal officiële MP3’s en links naar de belangrijkste Balzac sites.

BIOGRAFIE
Balzac werd gevormd in Osaka, Japan in 1992 door Hirosuke Nishiyama. Hij is het enige resterende originele lid van de band. De huidige bezetting bestaat uit Hirosuke Nishiyama (Vocals), Atushi Nakagawa (Guitar/Chorus), Ima Akio (Bass/Chorus), en Takayuki Manabe (Drums/Digital Effects/Chorus).

Voordat Balzac werd opgericht zat Hirosuke in een andere band, Astrozombies. Een band die zwaar door de legendarische Japanse rockband Gastunk werd beïnvloed. Astrozombies hebben echter slechts één demo cassette uitgebracht met de titel 'Texas Chainsaw Massacre' waarna Hirosuke kort daarne de band ontbond en aan zijn nieuwe project, Balzac, begon. Waarvan in 1992 de eerste demo cassette werd uitgebracht, 'Scapegoat 666', in een gelimiteerde oplage van dertien stuks.

Direct na het ontstaan van de band begon Balzac in en rondom Osaka en Tokyo te spelen. Binnen het jaar werd nog de eerste 7" EP uitgebracht met de titel 'The Lord Of The Light And Of The Darkness' op hun eigen platenlabel Evilegend 13 Records. In de enkele jaren daarop heeft de band nog diverse demo cassettes uitgebracht en nog drie 7" EP's; 'Atom Age Vampire In 308' (MCR), 'Isolation From No. 13' (HG-Fact) en 'When The Fiendish Ghouls Night Out' (Evilegend 13 Records) en maakte deel uit van diverse compilatie albums.

Nadat de band een deal heeft gesloten met Alchemy Records in 1995 word het eerste volledige album van Balzac uitgebracht, 'The Last Men On Earth'. Tevens zou dit de enige release voor Alchemy Records zijn. Inmiddels had de band al stevig aan populariteit in Japan gewonnen en er was zelfs al aandacht voor de band in het Westen. Echter zou het nog vele jaren duren eer de band ook buiten Japan echt werd verwelkomd. 'The Last Men On Earth' was zwaar beïnvloed door het tijdperk waar Glen Danzig de Misfits nog aanvoerde, zelfs tot op de dag van vandaag. Nochtans wordt Balzac misschien wel meer beïnvloed door Samhain, de band waar Glen Danzig na het uiteenvallen van de Misfits. Iedereen die bekend is met het werk van de Misfits en Samhain zal de vergelijking met het eerste Balzac album horen. De teksten van Hirosuke zijn als donkere poëzie. Hoewel de teksten niet altijd serieus zijn, gaan deze zo goed als altijd over duisternis, isolatie, eenzaamheid, verschrikking, terreur en angst.

Vlak voor het uitgeven van de derde singel 'Isolation From No. 13' verlieten zowel Jerry Only look-a-like Anti en drummer H. Nishio de band. Dit weerhield de band echter niet om te stoppen. Een oude vriend van Hirosuke, Imai Akio, sloot zich aan bij Balzac en nam de taak van bassist op zich. Akio speelde destijds nog in zijn eigen band 'The Clash Dogs', maar het was altijd al een wens van Akio om zich bij Balzac te mogen voegen. Masami nam plaats achter het drumstel maar toen de band op het punt stond hun tweede album 'Deep: Teenagers From Outer Space' op te nemen was deze alweer vertrokken. Voor dit probleem werd de hulp ingeroepen van oude vriend en tevens ervaren drummer Futoshi Okano. In de loop der jaren zou de band nog een aantal keer beroep op hem doen als de band weer eens drummer-loos was. Okano is een zeer technische drummer en het nieuw op te nemen album kon niet ontsnappen aan zijn typische drumsound. Wat tevens één van het beste drumwerk op een Balzac album is geworden.

Het inruilen van bandleden waren niet de enige veranderingen voor Balzac in 1997. Ook ging de band deel uitmaken van het Japanse Diwphalanx label. Eén van de bekendste 'indie' labels in Japan. Tot de dag van vandaag zit Balzac bij dit label en wordt vrijwel al het werk via Diwphalanx uitgebracht en de kleinere releases via eigen label Evilegend 13 Records.

In 1998 sloot Kill zich aan bij de band als drummer en werd Balzac steeds bekender in de scene. Ze hadden zelfs de aandacht getrokken van de heropgerichte Misfits, geleid door Jerry Only. Hij was ook degene die Balzac uitnodigde om voor de Misfits te openen voor hun eerste Japanse optredens. Dit was het bescheiden begin van een werkrelatie en vriendschap die in de jaren erna tot veel succes voor Balzac buiten Japan zou gaan zorgen. 1998 was een explosief jaar voor de band. Balzac ging in steeds grotere clubs optreden met bands als Sobut en The Mad Capsule Markets. Tevens werd er in dit jaar een split uitgebracht met The Hate Honey, maakte de band deel uit van de Devilock Night video, brachten hun eigen video 'Deep II' uit en tevens zag het derde volwaardige album, '13 Stairway: The Children Of The Night', het levenslicht. Het album verkocht zeer goed, en de shows groeide en groeide omdat mensen steeds nieuwsgieriger werden wat er nou allemaal te doen was om de band. Naar aanleiding van deze groei werd er een complete Japanse tournee gegeven voor uitverkochte zalen. Dit was echter pas het begin want het volgende jaar zou ook uiterst succesvol voor de band gaan worden.

In 1999 bracht Balzac samen met hun vrienden van Sobut de split CD 'Oldevils Legend Of Blood' uit. Het album bevatte onder andere de Balzac nummers 'The End Of Century' en 'No Resistance 1968', twee nummers die zouden uitgroeien tot favoriete tracks van de fans. Ook werd er een speciale 12" versie van 'Isolation From No. 13' uitgegeven, een remix cassette in een speciale box set met hun vrienden uit de toy industrie van T.W.I.M. (The World Is Mine) waarvan het hoofdkantoor in Nagoya is. Tevens was Balzac vertegenwoordigd op een tribute album voor de band Gastunk en zag één van Balzac's meest populaire singels 'Into The Light From The 13 Dark Night' het levenslicht op Halloween op zowel vinyl, CD als cassette. Dit nummer groeide uit tot één van de meest populaire Balzac tracks en zou (net als vele andere Balzac songs) nog vele malen in diverse andere uitvoeringen worden opgenomen. Ook werd er nog een flexi 7" opgenomen met het nummer 'Neat Neat Neat' van The Damned. Toen nog niet wetende dat Balzac het podium met deze punklegende zou delen op hun eerste Amerikaanse tournee.

Geïnspireerd door The Misfits' Fiend Club zag de Balzac Fiendish Club ook in 1999 het levenslicht. De Fiendish Club zorgt er voor dat de fans goed op de hoogte blijven van de band en clubleden komen tevens in aanmerking voor zeer zeldzame en gelimiteerde items. Om lid te worden van de Fiendish Club word er een jaarlijkse bijdrage verwacht en heeft op dit moment zo'n 1,000 betalende leden.

In 2000 waren de Misfits weer terug in Japan voor een tournee en weer was het Balzac die mocht openen. Vrijwel direct daarna werden er diverse shows gespeeld met The Mad Capsule Markets. Het jaar 2000 betekende veel live spelen en touren voor de band. Ondanks het touren is een jaar zonder Balzac releases onmogelijk en opnieuw werd er een nieuwe videocassette uitgebracht en de zeer gevraagde 'Kubrick' sets. Deze sets bevatten miniatuur versies van de bandleden (vergelijkbaar met Lego / Playmobile) en de 7" EP 'Hands Of 9 Evils'. Kort daarna werd er nog een ander verzamelaars object uitgebracht. Namelijk een 12" RAH toy van de band hun mascotte, 'The Paperbag Man'. Deze werd uitgebracht in drie verschillende gelimiteerde kleuren en is tot op de dag van vandaag nog steeds erg gewild onder verzamelaars. Eind 2000 kwam ook nog eens het vierde volwaardige album van de band, 'Zennou Naru Masuu No Me Ha Shi Wo Yubi Sasu', uit. Dit was een concept album en verkocht extreem goed in Japan. Een aantal oudere Balzac songs kregen een vernieuwingskuur op dit album. Het album klinkt erg duister en heeft sterke Industrial invloeden.

Ook opende Balzac in 2000 hun eigen winkel in Osaka, Japan genaamd Shocker!!!. Dit was iets wat de band al geruime tijd wou openen. Het is een kleine winkel waarin koopwaar van Balzac word verkocht maar tevens van de band hun eigen kledingmerken Shocker, Dementia 13 en Culture.

Begin 2001 brengt de band diverse populaire singels uit, evenals een speciale boxset met het verbazende artwork van de Japanse manga kunstenaar Suehiro Maruo wat gebruikt is op de vinyl versie van 'Zennou Nary Musuu No Me Ha Shi Wo Yubi Sasu'. Tevens levert de band twee songs (een 'noise-rock' versie van 'Day The Earth Caught Fire' en het onwijs catchy 'The Silence Of Crows') af voor de 'Abstruct Madness' split met 'Rocky And The Sweden' en 'Delta'. Hoewel de sound van Balzac erg anders als van de andere twee bands is het een uiterst succesvolle release. 'The Silence Of Crows' is een directe hit bij de fans. Aan het einde van het jaar 2001 is de band echter weer drummer-loos. Kill verlaat de band voor persoonlijke redenen en word vervangen door Takayuki. Een langdurige vriend van de band en was per toeval iets eerder gestopt met zijn band 'The Batties Boys'. Tevens opende Balzac in 2001 hun tweede winkel in Kyoto genaamd Coffin.

In 2002 werd de split singel tussen de Misfits en Balzac uitgebracht. Balzac coverde de nummers 'The Haunting' en 'Don't Open 'Til Doomsday' als een medley en de Misfits namen de Balzac song 'Day The Earth Caught Fire' voor hun rekening. In april 2002 kwam ook alweer het vijfde album van de band uit. Het was een dubbel CD met de titel 'Terrifying! The Art Of Dying - The Last Men On Earth II'. De eerste CD was gevuld met voornamelijk nieuwe nummers terwijl de tweede CD een complete her-opname bevatte van het debuut album van de band. Tijdens Halloween van dit jaar werd Balzac tevens uitgenodigd door de Misfits om te spelen in New York City. Dit was de eerste keer dat de Balzac buiten Japan speelde en werden warm ontvangen door de Amerikanen. De uitnodiging om in de zomer van 2003 te komen touren in de USA liet niet lang op zich wachten.

2003 zou een gigantisch jaar worden op internationaal gebied voor de band. Maar voordat Balzac door Amerika ging touren met de Misfits, The Damned, The Dickies en Agnostic Front kwam er ook nog de maxi singel 'Beware Of Darkness' uit in twee versies. De eerste versie bevatte slechts drie songs maar kwam als een speciale package met een Balzac 'wind-up toy' die uit is gegeven in vier verschillende kleuren (zwart, rood, roze, glow in the dark) door Medicom plus een reguliere versie van de singel met acht bonustracks. De video voor het nummer 'Beware Of Darkness' werd opgenomen in Amerika en kwam uit in mei 2003. Er was een gecensureerde en een niet gecensureerde versie verkrijgbaar wegens de grafische aard van de video. Ook kwam het eerste Amerikaanse album, 'Beyond The Darkness' uit op het pas opgerichte Misfits Records. Sommige noemen het een 'best of' album, maar het is eerder een compilatie van recente nummers plus een handvol opnieuw opgenomen favorieten van de band. Een soortgelijke release kwam ook uit in Europa met de titel 'Out Of The Light Of The 13 Dark Night' op het Duitse label G-Force Records van Gigantor gitarist Jens.

In 2004 kwam alweer het zesde volledige album van de band, 'Came Out Of The Grave', uit. Naast de reguliere versie is er ook een speciale 'long-box' uitgebracht met een Be@rbrick figure van Medicom en een andere CD hoes. Tijdens de zomer werd een groot festival aangedaan met de Amerikaanse punkrockers Rancid. Ook kwam de tour documentaire uit van de eerste Amerikaanse tour en het artwork werd onder andere verzorgd door een Amerikaanse fan, Tony O'Farrel. Ook was de eerste Europese tournee van de band deze zomer een feit. Ook kwam er een speciale gelimiteerde singel uit in 2004 met de titel 'Zodiac Killer' onder de naam Zodiac en er werden zelfs live shows gegeven onder deze 'geheime' naam. Het side-project was populair en er werd beloofd dat er in de toekomst meerdere releases onder deze naam zullen komen. Tevens word er aan het einde van het jaar tijdens de Kerst periode een speciale live show georganiseerd waar alleen Misfits covers worden gespeeld.

In 2005 werd de singel 'D.A.R.K' uitgebracht. Kort daarna word het mini album met de titel 'Dark-ism' uitgebracht. Dit album bevat een nummer met de titel 'Yami No Hikari E' die een hele andere sound van Balzac laat horen. Er werd zelfs een video voor dit nummer geschoten (uitgebracht in combinatie met een full-color hardcover foto / historie boek) die ook heel anders was dan wat we van de band gewend waren. In 2005 vond ook de Darkism Tour plaats in Japan. Ook werd de langverwachte set van een DVD en fotoboek uitgebracht; 'Live At The Liquid Room 20050403'. Het boek bevat honderden full-color foto's van de band en de DVD laat een zeer professionele en intensieve live show van de band zien. Ook werden er een aantal tracks opgenomen voor twee tribute albums. 'Moonlight voor de Buck Tick tribute 'Parade - Respective Tracks Of Buck Tick' en 'Smash It Up' van The Damned. Tevens kwam er nog een speciale picture disc 7" EP uit in samenwerking met T.W.I.M. met het nieuwe nummer '(I Touched The Silence Of The) Rain'. Dit was een vroege ruwe versie van het nummer dat dit jaar ook nog zou verschijnen op de 'Horrorock' singel die bij de nieuwe 12" Paperbag Man figure van Medicom verkocht zou worden en in twee verschillende gelimiteerde kleuren zou verschijnen.

2006 begon voor Balzac met een klap. Het zevende studio album 'Deep Blue: Chaos From Darkism II' kwam uit in maart. En naast de reguliere versie kwam er ook een gelimiteerde versie uit met een speciale en gigantische Skullbat figure (Medicom) uit in twee gelimiteerde kleuren. De Japanse tournee ter promotie van het album startte kort daarna en tevens werd tijdens de tour het eerste echte 'best of' album uitgebracht met de titel '13 Hits From Darkism'. Het album bevatte veel Balzac klassiekers opnieuw opgenomen met de energie van het verleden en het technische talent van het heden. Een gigantische 66 track tellende dubbel DVD verscheen tevens tijdens deze tour. Na de tour werden er nog twee speciale shows gegeven. De eerste show was in de Shimokitazawa Yaneura club in Tokyo tegen het einde van juni voor een 138 koppig publiek. En op 1 juli speelt de band in Namba Bears, Osaka, een kleine club waar de carriere van de band ooit begonnen is. Tevens maakt Balzac zijn belofte waar en verschijnt in november 2006 het eerste album van side-project Zodiac met de titel 'Beware On Halloween'. Ook word in november 2006 Shocker Worldwide heropent en kunnen fans over de hele wereld kans maken op exclusieve en soms zeer gelimiteerde Balzac items. Het einde van 2006 word afgesloten met een speciale Balzac Vs. Zodiac show waar de band twee keer het podium zal betreden. Tevens word op dit concert de split singel BALZACxZODIAC uitgebracht met daarop twee gloednieuwe Balzac nummers en twee opnieuw opgenomen Zodiac tracks.

Nu is het 2007. De band bestaat 15 jaar en heeft in deze tijd zeven volwaardige albums uitgebracht, een live album, diverse mini albums, een ontelbaar aantal singels, vele vhs-video's en DVD's en heeft bijgedragen aan vele compilatie albums. In totaal heeft de band zo'n 100 releases uitgebracht in de eerste 15 jaar en dit is pas het begin. De eerste wapenfeiten voor 2007 liggen al in de schappen. De speciale '13 Years Of Hideous Terror And Evil Legend' of wat te denken van de speciale box set die de eerste zes albums van Diwphalanx Records bevat compleet ge-remastered en met tientallen bonus tracks, de Europese release van het album 'Deep Blue: Chaos From Darkism II', een korte Japanse tour met de populaire J-rock band Merry, de nieuwe Europese deal met het grootste J-rock label van Europa, Gan-Shin Records, die binnenkort het album 'Paranoid Dream Of The Zodiac' uit zullen brengen plus een split singel met Die Ärtze drummer Bela B. of de aankomende Europese tour waar ook vier shows in Duitsland gespeeld zullen worden met de in Duitsland immens populaire J-rock band MUCC? Het houd niet op...

15 YEARS OF UNHOLY DARKNESS ANNIVERSARY SELECTION - DIGITAL REMASTER SERIES
Ter ere van het vijftien jarige bestaan van de band staan er voor dit jaar enkele speciale releases in de planning. Later dit jaar mogen we nog een DVD('s?) en een boek met de complete historie en discografie van de band verwachten maar als eerste zijn de 'Digital Remaster Series' aan de beurt. Alle volwaardige Balzac albums die op het Diwphalanx label zijn uitgekomen voor het meest recente 'Deep: Chaos From Darkism II' zijn opnieuw ge-remastered, voorzien van een hele zwik aan bonustracks en bovendien worden deze CD’s verpakt in een miniatuur van de originele LP hoes, iets wat op dit moment onwijs populair is in Japan en waar zowat iedere artiest van David Bowie tot aan de Red Hot Chilli Peppers aan meedoen. De albums zijn los te koop en waren tevens tijdelijk verkrijgbaar in een mooie box waarmee je alle albums in één keer te pakken had. Het gaat hierbij om de volgende albums.

- Deep: Teenagers From Outer Space
- 13 Stairway: The Children Of The Night
- Zennou Nary Musuu No Me Ha Shi Wo Yubi Sasu
- Terrifying! The Last Men On Earth II
- Terrifying! Art Of Dying
- Came Out Of The Grave

Iedere CD word vergezeld met bonustracks. Verspreid over de zes albums zijn dit in totaal 56(!) bonustracks. Het bonusmateriaal bestaat uit onuitgebracht studio materiaal, nog niet eerder verkrijgbare live versies, enkele demo opnames en ook een groot aantal releases die eerder verkrijgbaar waren zoals EP’s en maxi singels. Je hebt dus niet in één keer de zes bovenstaande titels in een geremasterde versie in huis, tevens heb je dan de volgende Balzac releases: Oldevils Legend Of Blood, Into The Light Of The 13 Dark Night, Neat Neat Neat EP, Nowhere #13 CD-singel, Hands Of 9 Evils EP, Unvanished Facts CD-singel, The Silence Of Crows CD-singel, Out Of The Blue CD-singel, Beware Of Darkness maxi singel, Psycho In 308 CD-singel en de Gimme Some Truth CD-singel in huis. Een mooie verzameling Balzac, ook voor de fan die alles al heeft.

Uiteraard heb ook ik de box in huis gehaald en dit geeft mij gelijk een goed excuse om een special te schrijven over een aantal van mijn favoriete albums ooit. Ik was dan ook niet alleen in mijn nopjes omdat zowel de box als de verpakking van de albums zelf zeer vrij zijn vormgegeven, maar ook omdat een aantal van mijn all-time favorietes nu dus digitaal geremastered zijn en nog beter klinken als voorheen! Onderstaand schrijven zijn dan ook niet zozeer reviews maar eerder korte omschrijvingen van de CD's.

BALZAC - DEEP: TEENAGERS FROM OUTER SPACE

Het originele album ‘Deep: Teenagers From Outer Space’ stamt uit 1997 en was het tweede album voor de band. Het tweede album is in mijn ogen belangrijker dan een debuutalbum. Met een debuutalbum schep je verwachtingen, met het daarop volgende album ga je aan deze verwachtingen voldoen, overtref je ze (in de positieve zin uiteraard) of breek je ze. Balzac overtrof de verwachtingen in elke zin van het woord en zette daarmee de standaard voor zichzelf waar ze al jaren aan voldoen.

Het album staat vol met klassiekers die tot op de dag van vandaag nog live gespeeld worden. De songs zaten technisch beter in elkaar dan de tracks op het debuut album en vooral het woord ‘catchy’ giert door mijn hoofd als ik aan dit album denk. De band heeft uiteraard wel nummers gemaakt die elk nummer op dit album overtreffen maar de balans op dit album is het beste. Daardoor is dit niet alleen mijn favoriete Balzac CD, hij behoort tevens in mijn persoonlijke Top 5 van beste albums ooit.

Van nummers als When The Fiendish Ghouls Night, Wall, The Human Blood, Space Vampire In Silence Noise, Violent Paradise en Monster I gaat mijn bloed sneller stromen, de energie spat er vanaf en ik kan haast niet wachten om deze nummers weer live te mogen horen. Op de LP versie toen der tijd stonden andere versies van de nummers Black Sunday en Non Resistance Isolation From No. 13. Op deze Digital Remasters uitgave staan deze twee nummers plus nog negen andere songs als bonustracks op de schijf wat het geheel overcompleet maakt.

BALZAC - 13 STAIRWAY -THE CHILDREN OF THE NIGHT-

‘Wow’ was mijn eerste reactie toen ik der tijd de originele uitgave van ‘13 Stairway -The Children Of The Night-’ hoorde. Origineel uitgebracht in 1998 en tevens de eerste volwaarde Balzac plaat die ik ooit hoorde. Het album telt slechts acht nummers waarvan één intro en twee nummers die mij toen der tijd niet zoveel deden, maar de overige vijf staan vandaag de dag nog steeds als een huis.

Ik heb het dan over Nowhere #13, Sad Nos.99, Tomorrow, The Slaughter House en The Bleeding Light. Vooral van Tomorrow en The Slaughter House krijg ik kippenvel en in de digitaal geremasterde vorm worden die bultjes alleen maar groter. Het nummer The Slaughter House is sinds jaar en dag één van mijn favoriete Balzac tracks en vat eigenlijk samen waar Balzac voor staat. Niet alleen qua tekst maar vooral de muziek, de melodie, de combinatie van horror en aanstekelijke akkoorden, de achtergrond vocalen, alles.

Er is niet alleen niks mis met het album, ook staan er een flink aantal bonustracks op waar je U tegen mag zeggen. De bonustracks komen van de band’s hun beste niet full-length releases zoals van de split CD met de Japanse skatepunk band Sobut of de maxi-singel Into The Light Of The 13 Dark Night. Tevens staat er tussen deze bonustracks een nummer die ik nog nooit eerder heb gehoord met de titel ‘I Must Do It Anyway’. Een nummer dat is opgenomen tijdens de opnamesessie voor de ‘Oldevils And Evil Legend’ split met Sobut maar nooit op dit album is verschenen en verder naar mijn weten ook nooit meer live is gespeeld. Zonde als je het mij vraagt, want ondanks dat de track wat abrupt word afgebouwd is het een erg tof nummer en had het zeker uitgebouwd kunnen worden tot een Balzac klassieker in spe. In totaal staan er op deze heruitgave dertien (toepasselijk) bonustracks inclusief de fantastische conversie van de The Damned klassieker ‘Neat Neat Neat’.

BALZAC - ZENNOU NARU MASUU NO ME HA SHI WO YUBI SASU

Het album 'Zennou...' is misschien wel de belangrijkste Japanse release geweest voor de band. Niet alleen sloeg het album in als een bom, de band gaat muzikaal een stap verder en tilt daarmee het niveau hogerop. De nummers zijn een combinatie van de typische Balzac sound maar word gemixed met lichte Industrial invloeden. Tevens staan op dit album een aantal van Balzac's meest poppy tracks en is dit album globaal gezien toch de meest toegankelijke plaat van Balzac tot de dag van vandaag.

Dit komt mede door nummers als Day The Earth Caught Fire, Hands Of 9 Evils, The End Of Century, Break Fuckin' Yourself en het geweldige Maybe The Future. Wellicht één van Balzac's meest toegankelijke songs ooit maar o zo vet. Het nummer staat al jaren hoog in de lijst van favoriete Balzac tracks en het lijkt wel of het nummer met de jaren alleen maar beter word met deze digitale remaster als hoogtepunt.

Ook met de bonustracks op deze schijf is niks mis. In totaal zijn er op deze heruitgave acht te vinden die tevens ten tijde van het album zelf zijn opgenomen en / of uitgebracht. Alternatieve versies van album tracks als Hands Of 9 Evils, Break Fuckin' Yourself en Unvanished Facts zijn hier op te vinden zowel als superieure versies van When The Fiendish Ghouls Night 3 en Horrorwood 2.

BALZAC - TERRYFING! ART OF DYING

Origineel bestond het Terryfing! album uit twee CD's / LP's. Namelijk Art Of Dying en Last Men On Earth II, voor deze Digital Remaster Serie zijn de twee albums uit elkaar gerukt en apart op CD uitgebracht. Art Of Dying is als eerste aan de beurt, en dit gedeelte van de Terryfing! tweeluik bestond origineel uit zeven nummers. Met de bonustracks is dit totaal nu gebracht naar zestien.

De Terryfing! tweeluik had toen der tijd al één van de betere producties en mastering van Balzac releases en nu klinkt het album helemaal kakelvers. Ook op deze zeven tracks zijn de Industrial invloeden duidelijk hoorbaar en ligt de verhouding ongeveer 50/50 qua de Industrial beïnvloede Balzac en het typische horrorpunk geluid van Balzac. Als dit album toen der tijd niet als dubbel CD was uitgekomen denk ik dat dit toch één van de moeilijkst verteerbare Balzac releases zou zijn geweest ondanks de briljante nummers Out Of The Blue en The Silence Of Crows.

Zoals ik al eerder zei staan er op deze release ook weer een overvloed aan bonustracks. Niet alleen vind je op deze schijf de Misfits medley van The Haunting / Don't Open 'Til Doomsday ook staat er de geniale extended versie op van Out Of The Blue en de gehele Beware Of Darkness maxi-CD met het titelnummer en de track The Pain (Is All Around) als hoogtepunten.

BALZAC - TERRYFING! THE LAST MEN ON EARTH II

The Last Men On Earth II is dus het tweede album van Terryfing!. Grappig feit is dat dit eigenlijk de derde keer is dat Balzac The Last Men On Earth uitbrengt. Het originele album is opgenomen in 1995 en uitgebracht op Alchemy, in 2002 neemt de band het album in zijn geheel opnieuw op en doopt de titel om tot The Last Men On Earth II en nu word het album weer opnieuw en digitaal geremastered uitgebracht. Raar? Misschien. Erg? Nee, totaal niet. Want het blijft genieten geblazen.

Ondanks dat de songs uit 1995 en vele daarvan uit de begintijd van Balzac stammen zitten er nog steeds een hoop favorieten tussen die tot de dag van vandaag live gespeeld worden. Als ik een schatting moet maken worden zeker tien van de dertien nummers nog met regelmaat gespeeld. Uniek als je het mij vraagt als je weet uit hoeveel nummers de band kan kiezen om te spelen, maar de fans blijven smullen van tracks als Diabolos, 13 Ghosts, Day The Earth Caught Fire, Fiendish Ghouls, Psycho In 308 en Girl From Horrorwood.

In totaal staan er op dit album ook nog eens acht bonustracks waarvan 3 studio tracks, een remix en vier live nummers. Live staat Balzac als een huis en zo ook deze nummers. De remix van Day The Earth Caught Fire (noise rock version) is wennen maar valt ook zeker te waarderen als je er doorheen bijt maar ook staat de speciale 'Psycho In 308' CD-singel op deze CD die origineel alleen is uitgegeven voor de Fiendish Club in 2001. De versie van Psycho In 308 die hierop staat is de vetste en bruutste versie van dat nummer ooit gemaakt en maakt de aankoop van dit album al dubbel en dwars waard.

BALZAC - CAME OUT OF THE GRAVE

Came Out Of The Grave is alweer het laatste album van de box, maar absoluut niet de minste. Misschien wel de belangrijkste release van Balzac ooit. Waarom? Omdat dit het eerste volledig nieuwe studio album was die niet alleen in Japan werd uitgebracht maar ook in Europa (G-Force Records) en Amerika (Misfits Records). Dit album zou het internationale succes kunnen maken of breken en gelukkig werd het album door (horror)punk fans wereldwijd goed ontvangen.

Persoonlijk is dit niet mijn favoriete album, maar hij blijft hoe dan ook goed. Het is een combinatie van voornamelijk nieuwe tracks met enkele heropnames zoals die van The Pain (Is All Around) en Beware Of Darkness. Waren de originele versies al goed, deze staan als een huis. Verder is het album een tekstuele mix geworden van horror (Season Of The Dead, Came Out Of The Grave, Art Of Dying) en persoonlijke teksten zoals I'm Losing You en I Know.

Het aantal bonustracks bedraagt zeven en bevat onder andere ook alternatieve versies van enkele tracks van dit album die zelfs ik nog niet eerder had gehoord zoals Inside My Eyes en Came Out Of The Grave die naar mijn mening beter klinken als de album versies.

Mijn conclusie over deze box is in slechts één woord te omschrijven: kippenvel. Als fan van het horrorpunk genre mag deze box eigenlijk niet in je collectie ontbreken. Je betaald er misschien een pittige prijs voor (hoewel ik 100 dollar, zo'n 80 euro, best mee vind vallen voor zes albums) maar je hebt dan ook wat. En dat zijn bijna alle officiële Diwphalanx Records releases van Balzac op zes schijfjes. Reken uit je voordeel.

MUZIEK
- Monster II
- Girl From Horrorwood
- Black Sunday III
- Teenage Vampire 49
- The World Without End

LINKS
- Officïele Japanse Site
- Horrorwood, Officïele Amerikaanse Site
- Balzac Europe
- Shocker Worldwide
- Shocker Europe
- Gan Shin
- Secret Base


Reacties

Gepost door: zappa Gepost: 21-02-07 00:14:42
welke mailorder verkoopt de box???
Gepost door: mano-revolver Gepost: 21-02-07 00:53:30
Als je de box wilt kopen moet je helaas je geluk op Ebay zoeken vrees ik.
Er waren tientallen sets verkrijgbaar via Shocker Worldwide maar die zijn allemaal uitverkocht.
Gepost door: ifor Gepost: 21-02-07 10:24:10
tientallen? Dat is pas niet commercieel! :P
Gepost door: mano-revolver Gepost: 21-02-07 13:18:33
Que?
Zoveel boxen zijn er niet.
In Japan was deze alleen verkrijgbaar bij de Disk Union winkel en wereldwijd zijn er helaas maar 20 / 25 aangeboden.
Gepost door: lennaert Gepost: 25-02-07 02:47:29
ik wil erheen in adam!!!
Gepost door: mano-revolver Gepost: 25-02-07 14:13:20
Gepost door lennaert op 25-02 om 02:47ik wil erheen in adam!!!


Ze spelen alleen niet meer in Amsterdam!!!
Hoofdact Wednesday 13 heeft Balzac gecancelled omdat hij een eigen voorprogramma uit de USA meeneemt!
Gepost door: lennaert Gepost: 25-02-07 16:44:14
aah das wel gay!
Gepost door: mano-revolver Gepost: 25-02-07 17:07:10
Inderdaad, ik baal als een stekker.
Ik probeer mijn geld via de Melkweg terug te krijgen maar ik betwijfel of het gaat lukken.

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact