Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Interview met Caliban gitarist Marc

29-03-07 14:06:55 / door nielsdebruijn / band: Caliban / concert: 25-03-07 - Darkness over europe tour 2007 - W2 - Den Bosch

In de hectische W2 (omdat er twee bands later aan gingen komen dan gepland) had ik afgelopen zondag een interview met één van de twee gitaristen van Caliban, Marc Gortz.

Hey Marc, kan je iets vertellen over jezelf en je band?

Uiteraard, ik ben de leadgitarist van de band Caliban. We spelen metalcore met veel melodische stukken en waar de metal domineert. Die metal valt dan weer uiteen in voornamelijk snelle Zweedse metalstukken en wat trash metal, eigenlijk een beetje van alles.

We weten nu wel allemaal waar de naam Caliban vandaan komt. Maar waarom hebben jullie als Duitsers een naam gekozen uit een Shakespeare boek?

Wat we absoluut niet wilden is een woord dat je kunt vertalen en letterlijk op kunt vatten (de zanger en drummer van Bleeding Through die ook in de kleedkamer zitten begint te lachen en roepen dat de vertaalkwestie er gewoon mee te maken heeft dat ze Duitsers zijn en geen Engels konden). We wilden iets bijzonders.
En het karakter Caliban past volgens ons uitstekend bij de muziek die de band Caliban maakt.

Dit is de laatste avond van de Darkness over Europe 2007 tour. De W2 is uitverkocht maar hoe kijken jullie terug op de rest van de tour?

Het is echt heel erg tof. Vanavond is inderdaad uitverkocht en dat is voor een afsluiter heel cool maar bijna de helft van alle shows was ook uitverkocht. We hebben ongeveer 35 optredens gedaan en daarvan waren er 28 een groot feest in een hele volle bak.
Eigenlijk een paar shows gingen niet zo heel lekker maar dat lag aan hen daar (wijst lachend naar de mannen van Bleeding Through). Maar zoiets heb je altijd.
Het is de tweede keer dat deze tour plaatsvindt dus we hebben ook al best wat naamsbekendheid die in ons voordeel werkt.

Hoe ging jullie vorige keer eigenlijk? Jullie waren in december een aantal data in Nederland te zien om jullie laatste cd te promoten en toen stonden jullie in vrij kleine zaaltjes in vergelijking met eerdere jaren (volle 013 met Machine Head en later met Lamb of God, Unearth en Every Time I Die).

Dat ging ook lekker. We hadden toen expres voor kleinere zalen gekozen omdat er toen veel kleinere, onbekendere bands meetourden.

Wat vinden jullie leuker, de tour zoals vandaag of de solo tour van vorig jaar?

Voor mij persoonlijk zouden dat package tours zijn. Het publiek krijgt meer te zien dat alleen één headliner en wat kleinere bands voor vaak iets meer geld. Zoals vandaag krijg je drie dikke namen, voor maar… (vraagt hoeveel de entree is)…..12 euro.
Het beste vind ik als er maximaal twee bekende bands optreden samen met twee of drie kleinere bands, zodat zij ook wat aandacht krijgen. Het is al zwaar genoeg tegenwoordig om bekend te raken. En dat allemaal ondanks myspace.

Ja, precies.
Kan je iets vertellen over jullie nieuwe cd die in mei uit moet gaan komen.

Hij heet de "The Awakening" en komt 25 mei uit bij Roadrunner. Wij zijn net klaar met opnemen en mixen. De masters zijn eigenlijk net een weekje klaar.
De nummer zijn behoorlijk wat harder dan op onze vorige cd "The Undying Darkness". We hebben eens goed geluisterd naar de vorige twee albums en we wilden toch weer wat harder. We hebben toen met de progressie die we gemaakt hebben sinds "Shadow Hearts", de beste stukken van die cd eruit gepikt en daar op voortgeborduurd.
Het is allemaal net wat sneller, de gitaren staan lager gestemd en minder cleane zang. De cleane zang die er wel opstaat klinkt ook beter dan op de vorige cd. Onze gitarist Denis wordt steeds beter.
We vonden dat er op de vorige cd teveel cleane zang stond en dat wilden we nu terugbrengen naar ongeveer vier of vijf nummer in plaats van zeven of acht. Het is allemaal ook iets beter uigewerkt.
We hebben wat meer tijd genomen om de nummers op te nemen dan bij de vorige keer.

Werken jullie weer met Anders Friden van In Flames achter de knoppen?

Nee, dit keer doe ik dat samen met een vriend van me Benny. Eerst waren we alleen van plan met Benny wat keyboards en samples op te nemen, net zoals op de vorige cd. Alleen dit keer wilden we wat meer tijd daarvoor nemen met hem in de studio en toen bleek dat we erg goed samen konden werken. De relatie was erg gezellig en het werkte heel erg goed. Toen hebben we maar besloten het samen te produceren.
Nu was het ook niet zo dat er een producer een paar dagen komt voordat je gaat opnemen om jou en de muziek te leren kennen. Wij werkten al veel langer dan die paar dagen samen aan de cd. Het liep allemaal zo soepel toen we met de keyboards bezig waren en hij was zo betrokken bij het schrijven van de rest van de nummers dat hij mocht blijven.
Geen kwaad woord over Anders hoor, die man is geniaal.
Niet bang worden hoor dat we nu een orkestrale gothic sound hebben, het is echt alleen maar ter ondersteuning.

Op diverse plaatsen heb ik gelezen dat Roadrunner niet al te blij met jullie was en van plan waren jullie te dumpen. Maar nu vertel je me dat de nieuwe cd toch weer op Roadrunner uitkomt. Hoe zit dat precies?

Die geruchten zijn onzin. Heel veel mensen vonden ons te soft worden sinds ons Roadrunner debuut en dachten dat we allemaal concessies moesten doen aan onze sound. Dat is gewoon niet waar. Roadrunner is een prettig label, en we kunnen lekker ons eigen ding doen. En nu lees ik weer dat omdat de nieuwe cd wat harder gaat worden Roadrunner ons gaat dumpen. Allemaal gelul. Ze steunen ons op precies de manier zoals wij dat graag zien.

Worden jullie niet een beetje moe? De cd’s en tour volgen elkaar in hoog tempo op.

Nee, er is zelfs geeneens druk. We schrijven sowieso altijd erg snel. Ik werk graag zelf met een dikke deadline voor mezelf. De vorige cd hebben we in twee maanden tijd geschreven. We vinden het dan fijn echt de hele dag, van twaalf tot 5 uur ’s nachts er helemaal mee bezig te zijn, in een periode van acht weken. Zo blijft het een echt proces en dat komt denken wij ten goede aan de muziek. Ik schrijf het liefst een nummer in een week, dan blijf ik gefocussed op mijn werk. En dan blijft de rode lijn beter aanwezig.
Niet in april eens een nummertje hier, en in juni een nummertje daar.

Jullie spelen eind april ook op Groezrock. Doen jullie veel festivals deze zomer.

Nee, niet echt. Daarom hebben we ook veel zin in Groezrock. We hebben er al eens eerder gestaan een paar jaar geleden toen we tourden met Biohazard en dat was zeker één van de tofste optreden van Nederland (jammer dat Groezrock in België ligt maar goed).
Wij zijn nu al vier maanden achter elkaar op tour en druk bezig met de nieuwe cd dus we nemen in de zomer even een beetje gas terug. We doen nog een paar shows, en wat Duitse festivals en dat is het. Zodat we straks in de herfst keihard terug kunnen komen om de nieuwe cd te promoten.

We beginnen voor de zomervakantie in Amerika omdat we hier net geweest zijn en als we dan weer terug komen in Europa willen we weer wat grotere zalen aandoen. En dan wat minder data en graag met een andere grotere naam. Maar er ligt nog niets vast.

Okay, heel erg bedankt voor het interview en veel succes straks. Heb je nog iets toe te voegen dat ik vergeten ben te vragen?

Nee, ik wil alleen iedereen bedanken die er vandaag is, die dit lezen en alle fans die geen van beide doen maar ons wel cool vinden.

 


Reacties

(Geen reacties gevonden)

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact