Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Interview met Lagwagon

18-04-07 23:22:18 / door frank / band: Lagwagon / album: Lagwagon - Resolve (2005) / concert: 17-04-07 - Lagwagon - Melkweg - Amsterdam

Op 17 april hadden Lameass en ik een interview met Lagwagon, voorafgaand aan hun optreden in de Melkweg, Amsterdam. Aanwezig waren de zeer sympathieke Jesse Buglione (bas) en Chris ‘Leon’ Rest (gitaar), een afwezig op een gitaar pingelende Dave Raun (drums) en een constant in en uit de kleedkamer lopende, vreemde dingen roepende Chris ‘big bitch’ Flippin (gitaar).

Ok, tof dat we dit interview kunnen doen! Hoe gaat de tour tot nu toe?

Jesse: Ja, heel goed! Ik probeer het me weer een beetje te herinneren...
Chris: We hebben net een paar UK-shows gedaan. We waren daar al een tijd niet meer geweest, behalve in Londen. Nu speelden we weer in Birmingham, Nottingham...
[Vervolgens begint iedereen niet-bestaande Engelse plaatsnamen door elkaar heen te roepen.]
Allemaal clubshows. Alleen net in Nederland hebben we op een festival gespeeld, Paaspop. Dat was erg tof.

Jullie laatste album, Resolve, is vrijwel volledig opgedragen aan Derrick Plourde, jullie voormalige drummer. Hoe kijken jullie daarop terug? Dave, hoe was het voor jou om een album op te dragen aan degene die jij vervangen hebt in de band?

Dave: Uhm... uhm... Ik voel me er erg goed over... Ja het was cool... uhm...
Jesse: Misschien moet je dat iets verder uitleggen, haha.
Dave: Ja, het was te gek. Het is inmiddels al wel weer een tijdje geleden, die toestand rondom Derrick. Ik vind dat het een heel goed soort van tribute voor hem is geworden. Het is niet echt een tribute, maar wat dan ook... Ik voel me er verdomd goed over... Sorry, ik kom niet echt uit m’n woorden, ik zit in m’n “gitaarmodus”... En ik heb niet eens geblowd, “but I sure sound high”! Haha.
Chris: Hij kende Derrick wel behoorlijk goed.
Dave: Ja, hij heeft bij mij thuis gewoond. Ik kende hem goed, en ik was close met hem, dat waren we allemaal. Ik bedoel, die gasten zaten natuurlijk bij hem in de band, dus zij waren nog closer, maar ik kende hem erg goed. We waren vrienden en ik bewonderde zijn manier van drummen. Zelfs nog meer toen ik het zelf moest gaan spelen.

Was het lastig om zijn drumpartijen te leren?

Dave: Ja behoorlijk! Hij was een fantastische drummer en deed wat dingen die behoorlijk onconventioneel waren. Hij had echt zijn eigen stijl en dat was een grote uitdaging, en het is nog steeds een uitdaging. Voor vanavond moest ik weer nummers leren met zijn drums, oude nummers die we nog nooit eerder live gespeeld hebben. Hij heeft echt zijn eigen stempel op de nummers gedrukt. Of ik dat over probeer te nemen? Nee, ik neem het niet echt over; ik speel de nummers zoals ze gespeeld moeten worden. De nummers behouden wel dezelfde stijl, maar ik drum zoals ik drum. Ik verander niet al te veel, maar ik ben gewoon een ander soort drummer. Bepaalde belangrijke fills moeten wel gewoon in de nummers blijven.

Als jullie terugkijken op dat album, en dan naar jullie volgende album, wat kunnen we dan verwachten?

Chris: Ik hoop dat er meer vrolijke nummers op komen. Hopelijk hebben we wat leuke dingen om over te schrijven en wordt het gewoon weer leuke punkrock muziek. Tuurlijk zitten er minder leuke dingen tussen, zoals gebroken relaties, maar hopelijk niet weer zo’n ramp om over te schrijven. Ik kan niet garanderen dat het gebeurt, maar ik zou wel graag wat meer vrolijke nummers op het volgende album zien.
Jesse: Ik niet, persoonlijk. Ik wil daar weg van. Niet dat “tralalalala”-gebeuren.
Chris: Ja, het hoeft geen “bubbelgum” te zijn, maar ook niet deprimerend.
Jesse: Ik weet het niet echt, ik wil gewoon een beetje afstappen van de band met nummers als Beer Goggles, nummers die grappig zijn om het moment dat je ze maakt, maar tegen de tijd dat het album uitkomt is de grap allang oud en helemaal niet leuk meer.

Zijn jullie al begonnen met schrijven van het nieuwe album?

Chris: Nee.
Dave: Jep!
Chris: O ja, hij is al klaar! Dave speelt hem nu.

Ik weet dat Joey een hoop dingen naast Lagwagon doet, onder andere Bad Astronaut. En sommigen van jullie zitten ook nog in RKL...

Dave: Nee, geen RKL meer.
Chris: Onze zanger is overleden...
Jesse: Ons volgende album gaat over hem!

Doen jullie verder dan nog iets naast Lagwagon?

Chris: Niet zoveel eigenlijk, wat betreft muziek. Ik speel nog in een andere band, genaamd King Cities [als ik het goed verstaan heb], maar we spelen alleen rond San Fransisco, en ik speel daarin alleen aukoestische gitaar. Het is gewoon voor de lol en gratis bier. Verder doe ik grafisch ontwerp, webdesign, om wat extra geld te verdienen.
Jesse: Ik werk bij een koffiebranderij en ik speel ook nog in een andere band. Binnenkort komt ons nieuwe album uit, maar ik weet het niet hoor... Hun eerste twee albums waren erg goed, maar nu zit ik erbij, en ik heb zo m’n twijfels bij het nieuwe album... Het koffiebrandbedrijf? Ja, ik werk daar niet in de winkel, maar doe wat grafisch ontwerp, maak logo’s, dat soort dingen.

Is het noodzakelijk om dat te doen, financieel gezien?

Jesse: Ja, van Lagwagon kan ik niet leven. Nou ja, het zou wel kunnen, maar ik hou erg van cocaïne, prostituees en snelle auto’s, dus dan red je het niet. Maar niet tegen m’n vrouw zeggen hoor!

Jullie hebben zo ongeveer alles bereikt in de punkrockscene wat er te bereiken valt. Waar zie je Lagwagon over 5 à 10 jaar?

Dave: Dat is onmogelijk om te beantwoorden. Geen idee. De wereld verandert veel te snel, technologie enzo...
Jesse: De wereld bestaat tegen die tijd waarschijnlijk niet meer.
Dave: We denken in weken, niet in jaren. Volgende week zijn we in Duitsland! Hé jongens, luister hier eens naar!
[Vaag gepingel, Jesse begint te klappen en te zingen, hoppa, nieuw nummer! Ondertussen komt de ‘big bitch’ binnen en schreeuwt onverstaanbare dingen.]

Jullie zitten al je hele carrière bij Fat Wreck. Hebben jullie weleens aanbiedingen gehad van major labels?

Jesse: Op een gegeven moment wel, vlak na Hoss. Toen kregen we een paar aanbiedingen. Maar we waren toen erg tevreden met Fat, en we hoorden zoveel horrorverhalen, zowel van bands op major labels als van bands op onafhankelijke labels, dat we ons realiseerden dat we erg veel geluk hadden om op een label als Fat te zitten.
Chris: In die tijd was Fat Wreck op zijn hoogtepunt, en was het waarschijnlijk de beste plek om te zijn voor iedere band in ons genre.

Is Fat Wreck nu ook niet op een hoogtepunt? Er zitten zoveel geweldige bands op...

Jesse: Er zitten geen screamo bands op...
Chris: Ik denk dat alle onafhankelijke labels het op dit moment heel erg moeilijk hebben. Door het internet dalen de cd-verkopen enorm, en door de nieuwe technische mogelijkheden kunnen bands alles eigenlijk zelf doen.
Jesse: En je zit natuurlijk in een markt waarin mensen kunnen kiezen of ze 17 dollar willen betalen voor een cd, of hem gratis downloaden.

Zijn de cd-verkopen zo’n belangrijk deel van jullie inkomsten?

Chris: Nou ja, je koopt er ongeveer een 12-pack bier van. Het is ongelofelijk hoe sterk de cd-verkopen zijn gedaald.
Jesse: Ik moet nu kiezen tussen een klein beetje cocaïne of 5 minuten met een hoer, dus ja, het is echt slechter geworden.

Dus het internet is niet echt een positief iets voor grote bands zoals jullie?

Jesse: Eigenlijk is het een geweldig iets. Qua promotie is het een erg goed middel, je kan ontelbare mensen bereiken.
Chris: Binnen seconden kan je zodra je een nieuw nummer afgemixt hebt, het online gooien en meteen duizenden mensen bereiken. En dat voor niks! Je hoort verhalen van bands die nooit een cd uitgebracht hebben en toch al enorm groot zijn, door myspace enzo. Maar je verdient er alleen geen geld mee, daarvoor moet je nu op tour gaan.
Jesse: Er staan nu bands in de hitlijsten in de VS die niet eens een label hebben.
Chris: Er zijn ook wel manieren om er wat geld aan te verdienen. Sommige mensen kopen de nummers online. Het is wel vreemd, want de meeste mensen kopen één nummer tegelijk, in plaats van een heel album, dus het hele proces van het opnemen van een album zou weleens kunnen verdwijnen. Dan gaan bands alleen nog maar singles uitbrengen.
Jesse: Kijk maar naar die bands die al op 1 staan voordat ze ook maar een album uitgebracht hebben.
Chris: Of dat minder leuk is? Nou ja, het verandert gewoon alles, want normaal gesproken kom je in de ‘mindset’ van het schrijven van een album, en zijn de nummers daardoor op de een of andere manier gerelateerd aan elkaar. Dat zou weleens kunnen verdwijnen.

Wat betreft het bereiken van mensen via internet. Jullie hebben ook meegedaan met de Punkvoter campagne. Hoe kijken jullie daarop terug? Aangezien jullie geen politieke band zijn, en het doel van de campagne uiteindelijk niet bereikt is...

Jesse: Het doel is niet bereikt, maar toch was het wel succesvol, omdat het bij een hoop mensen de ogen geopend heeft.
Chris: Het heeft voor veel bewustwording gezorgd. Je leider is niet ok...
Jesse: Je kan dit niet simpel als een falen zien. Je gelooft ergens in, en je doet wat je kan.
Chris: Net zoals dat mensen stemmen op een onafhankelijke kandidaat. Dan weet je dat die persoon niet gaat winnen, maar toch voel je dat je op die kandidaat moet stemmen, om te laten zien dat er ook andere manieren zijn om ergens tegenaan te kijken.
Jesse: Het is beter om iets te doen dan niets.

Denk je dat er in dit soort dingen een bepaalde verantwoordelijkheid ligt voor grote bands?

Chris: Lastige vraag... Ik denk niet noodzakelijkerwijs. Bands kunnen er zelf voor kiezen. Muziek kan een erg goed vervoersmiddel zijn voor een bepaalde boodschap, vooral als je een groot publiek hebt. Dat is een kans die bands kunnen pakken of niet.
Dave: Maar dat kan elke boodschap zijn!
‘Big bitch’ [die net weer binnen is komen lopen]: Inderdaad, wat is de nieuwe boodschap?
Dave: Dat je de fucking strakste broeken van je kleine zusje moet aantrekken, en haar make-up moet stelen...
Chris: En nooit meer moet eten.
Dave: Nee, niet eten, maar als je dat toch doet, kots het dan weer uit.

Hahaha, jullie houden niet echt van emo?

Jesse: Ligt eraan, persoonlijk hou ik absoluut niet van die new wave emo bands. Maar helaas zijn bepaalde bands wel de oorzaak geweest van al dit gedoe, terwijl ik die bands wel te gek vind, zoals Sunny Day Real Estate en Jawbreaker. Die bands waren de inspiratie. Ik haat emo niet in het algemeen, maar ik vind het niks en wens ze verder veel geluk.

Dus Lagwagon gaat niet touren met emo bands?

Jesse: Ik geloof dat we dat al eens gedaan hebben.
Dave: Wat is emo tegenwoordig eigenlijk?
Jesse: het ontstaat gewoon ergens uit en verspreidt zich dan in allerlei vormen. Net zoals punkrock! Onze muziek lijkt ook totaal niet op de punk waarmee wij opgegroeid zijn. Uiteindelijk wordt alles gewoon één grote, verwarrende zooi.

Zien jullie significante veranderingen in de bands met wie jullie zelf touren sinds jullie begonnen zijn?

Chris: We proberen bands uit te zoeken die we zelf leuk vinden, die op hetzelfde label zitten, of waarvan we in ieder geval weten wie ze zijn. Soms gaan we op tour met bands die we niet kennen, en dat gaat soms niet echt fantastisch, en soms ook wel...

Een paar jaar geleden hebben jullie A Wilhem scream meegenomen als voorprogramma. Die band is sindsdien alleen maar groter en groter geworden.

Chris: Ja, die kunnen toegevoegd worden aan de lijst met bands die ons gesupport hebben, en daarna groter zijn geworden dan wij.
Jesse: Van alle bands waarmee we getourd hebben, waren zij een erg goede match. Ook omdat zij ook dat metalelement in hun muziek hebben... Dat is eigenlijk ook het grote verschil tussen de bands van 5 jaar geleden en de bands van nu: de muzikale kwaliteiten. Neem een band als – en eerlijk gezegd hou ik absoluut niet van deze band – My Chemical Romance, dat zijn erg goede muzikanten. Vroeger speelden mensen punk omdat het het makkelijkste was om te spelen, maar dat is niet meer zo...
Jesse: Lagwagon gaat gewoon om lol maken, we entertainen onszelf, trappen lol met elkaar op het podium. We willen het gewoon naar ons zin hebben. Eigenlijk zijn we dus erg egoïstisch!

Haha, ok, heel erg bedankt voor het interview! Hebben jullie nog een laatste opmerking toe te voegen?

[‘Big bitch’ komt binnen terwijl hij Fallen Idols van Only Crime zingt.]
Jesse: Chris, heb jij nog wat toe te voegen?
‘Big bitch’: [hoog piepstemmetje] I don’t know what’s going on!!

Reacties

Gepost door: myrte Gepost: 19-04-07 08:34:42
supercool interview!
Gepost door: sumo Gepost: 19-04-07 08:40:03
hahaha
Gepost door: edsuit Gepost: 19-04-07 11:23:00
Haha, tof interview!
Gepost door: 2nosedt Gepost: 19-04-07 13:18:04
haha vet ja :)
Gepost door: duip Gepost: 19-04-07 15:14:42
had mij anders ook ff meegenomen
Gepost door: egel Gepost: 19-04-07 15:26:52
leuk om te lezen.. toffe band!
Gepost door: nibo Gepost: 22-04-07 15:10:09
hun optrede in melkweg was vet, jammer dat joey niet bij het interview was. vet interview verder!
Gepost door: ozgur Gepost: 23-04-07 23:43:36
Leuk interview, concert was ook heerlijk!

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact