Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Interview met Brett Rasmussen (Ignite)

01-05-07 22:46:36 / door frank / band: Ignite / album: Ignite - Our Darkest Days (2006) / concert: 25-04-07 - Ignite, death by stereo, burn the 8track - Bolwerk, Het - Sneek

Op woensdag 25 april speelde Ignite in Het Bolwerk te Sneek. Voorafgaand aan het geweldige optreden kregen Lameass en ik de gelegenheid om te spreken met Brett Rasmussen, bassist en bandlid van het eerste uur van Ignite.

Hey! Hoe gaat de tour tot nu toe? Ik las dat jullie een paar dagen geleden een optreden af moesten zeggen...

Ja, we hebben te maken met wat gezondheidsproblemen van Zoli [de zanger]. We moesten bijna de hele tour afzeggen, vlak voordat we weggingen. Zijn dokter zei hem dat hij deze tour niet mocht doen, maar we zijn toch gegaan. Het is wel behoorlijk serieus. Ik weet niet hoe het na deze tour zal gaan. We zullen zien... Maar afgezien daarvan gaat de tour erg goed. We hebben een paar festivals gespeeld, wat grote en kleine zalen; het is een soort mix. De reacties van het publiek zijn heel erg goed!

Jullie hebben het nummer ‘Cease fire’ van Sick Of It All bijgedragen aan het tributealbum dat binnenkort verschijnt [en inmiddels verschenen is]. Hoe vonden jullie het om dat te doen?

Ja, er spelen heel veel goede bands op die tribute. Ik vind het erg cool. We wilden eigenlijk ‘Scratch the surface’ coveren, maar die was al bezet toen ze ons vroegen om mee te doen met de compilatie. We wilden sowieso een nummer van [het album] Scratch the Surface doen, omdat we toen dat album uitkwam met ze getourd hebben. ‘Cease fire’ is een cool nummer, en het zijn erg coole gasten, dus die is het geworden.

Zoli heeft een Hongaarse achtergrond, en zowel op het podium als in jullie muziek verwijzen jullie daar vaak naar, bijvoorbeeld in het nummer ‘Poverty for all’. Wat voor invloed heeft die achtergrond van Zoli op jullie muziek? En voel je zelf ook een soort verbintenis met Oost-Europese landen?

Dat soort dingen hebben een hele grote invloed op onze muziek. Voor Zoli zijn het persoonlijke ervaringen die hij beschrijft. Hij gaat gewoon naar zijn grootvader toe en praat er met hem over. Zijn opa is 85 jaar oud en heeft dat allemaal meegemaakt: de Tweede Wereldoorlog, al die communistische shit. Op Zoli heeft dat een grote invloed. Hij krijgt er erg goede informatie over, informatie vanuit de binnenkant, persoonlijke ervaringen. Dat zie je terug in de teksten.
Ik voel hierdoor zelf wel een bijzondere band met Oost-Europese landen. Dat merk je bijvoorbeeld als we naar Polen gaan. Er was vroeger een soort broederschap tussen Polen en Hongarije, en als we erheen gaan schreeuwen ze altijd een soort leuzen. Iets Pools, iets Hongaars. Dat is heel tof. Hongarije is ook geweldig, hoewel er buiten Budapest niet zoveel plekken zijn om te spelen. Meestal spelen we dus maar één of twee Hongaarse shows. Maar het is absoluut extra tof om daar te spelen. We worden altijd erg goed ontvangen, ook door de bands daar. En als we bijvoorbeeld op het Sziget festival spelen gaat het echt los.

Door de jaren heen hebben jullie al aardig wat gitaristen versleten. Hoe komt dat?

Op dit moment hebben we drie gitaristen en er gaan er altijd twee mee op tour. Brian, Nick en Kevin zijn onze gitaristen, en Nick en Brian hebben ons laatste album ingespeeld. [Op deze tour zijn Nick en Kevin de gitaristen.] Brian heeft een eigen websitebedrijf, waardoor hij niet in staat is om het hele jaar te touren. Daarom gaat hij slechts op sommige tours mee. Kevin woont niet in California, zoals de rest van ons, dus hij gaat op de overige tours mee. Voor ons werkt het op deze manier perfect. Alledrie zijn ze erg belangrijk voor Ignite. Brian is een heel goede songwriter; hij is erg belangrijk geweest voor ons laatste album.

Heeft Kevin ook nummers voor dat album geschreven?

Ja, hij heeft het akoestische nummer geschreven, ‘Live for better days’. Dat is een erg goed nummer. Hij heeft het zelf alleen niet ingespeeld op het album. Via het heen en weer sturen van demo’s is dat nummer tot stand gekomen. We hebben er zelfs twee versies van opgenomen: de akoestische versie en een rock-versie. De akoestische versie vonden we beter, dus die is op het album gekomen.

Krijgen we die rock-versie ooit te horen?

Misschien wel! Het zou kunnen, we zullen zien...

In jullie muziek besteden jullie veel aandacht aan zaken met betrekking tot het milieu en ‘moeder aarde’, en jullie maken promotie voor verschillende actiegroeperingen. Zou je Ignite kunnen omschrijven of gebruiken als een soort voertuig voor die boodschap naar een groot publiek?

Zoli is volledig verantwoordelijk voor die punten in onze muziek. Hij is degene die dat erin heeft gebracht. Voordat hij daarmee begon, had de rest van de band daar helemaal nog geen ervaring mee. Hij heeft onze ogen ervoor geopend, dat vind ik erg cool. Zelf ben ik actief geworden voor Pacific Wildlife, ik help hen met het bouwen van kooien voor de vogels die ze redden en dat soort dingen. Voor Zoli is het belangrijk om een positieve boodschap af te geven. Ik denk dat hij zich niet erg ‘compleet’ zou voelen als hij zou zingen over… over niks eigenlijk.

Is dat allemaal vrijwilligerswerk wat jullie doen?

Ja. Niet iedereen in de band is er mee bezig. Zoli is vooral degene die dat soort dingen doet. Hij is ook actief voor Pacific Wildlife.

Kunnen jullie leven van Ignite als jullie niet op tour zijn, van de CD-verkoop?

Nee, ik denk dat er niemand is die nog genoeg cd’s verkoopt om ervan te kunnen leven. Zelfs bands als Pennywise niet. Ik bedoel, het is niet meer zoals tien jaar geleden, toen bands nog meer dan 300.000 cd’s verkochten, alleen al in de VS. We moeten gewoon touren om ervan te kunnen leven.

Hebben jullie dan nog banen als jullie niet op tour zijn?

Nee, we hebben de laatste tijd eigenlijk helemaal niet meer gewerkt. We zijn constant met de band bezig, met touren, nummers schrijven, opnemen... We touren ongeveer 10 maanden per jaar, en als we niet touren dan zitten we in de studio of de oefenruimte. In februari vorig jaar zijn we begonnen met touren tot en met novermber. Vervolgens zijn we in januari dit jaar weer gaan touren en die gaat ook nog wel een tijdje door.

Wordt je het dan niet zat na een tijd?

Nee, het is gewoon mijn werk. Het is zeker geen baan van 9 tot 5, maar het is nog steeds werk. Het meeste ervan voelt gewoon als werk. Je bent toch veel onderweg enzo. Het optreden zelf is het toffe gedeelte, maar alles wat daartussen zit... Interviews, tv-dingen, videodingen, fotoshoots.

Aan het begin van deze tour hebben we alles per vliegtuig gedaan. We vlogen elke dag. In vijf dagen hebben we heel Europa doorkruist. Dat was echt slopend.

Het klinkt wel luxe, vergeleken met bands die in een klein busje gepropt zitten...

Ik reis liever per bus. Je moet er wel rekening mee houden dat je elke dag weer op het vliegveld moet zijn. Uren voor de vlucht moet je inchecken, vervolgens raken ze je gitaren en je bagage kwijt en ben je de hele dag bezig om die spullen weer terug te krijgen. Ik denk dat het veel makkelijker zou zijn om gewoon een baan van 9 tot 5 te hebben. Soms zou ik dat ook best wel willen...

Wat zou je dan doen, als je een gewone baan zou hebben? Heb je diploma’s ofzo?

Ik ben geslaagd voor Junior College en ik zou gaan beginnen aan een vierjarige opleiding op de universiteit. Ik studeerde rechten. Waarschijnlijk zou ik dus advocaat ofzo zijn, haha. Wie weet, als Ignite stopt, pak ik dat wel weer op. Maar op zich sluit het trouwens wel op elkaar aan. Ik leer erg veel van Ignite. Ik heb erg veel contracten gezien. Dat papierwerk handel ik bijna allemaal af.

Nog even een vraag die aansluit bij de teksten. Jullie referen in de teksten vrij veel naar god (bijvoorbeeld in ‘Judgement day’). Wat voor rol speelt religie in Ignite?

De meesten van ons hebben wel een religieuze achtergrond. Zoli is bijvoorbeeld katholiek opgevoed, zoals veel Hongaren. Ik geloof zelf ook zeker wel in een god, maar niemand van ons oefent het geloof echt uit zeg maar. We zijn er niet heel actief mee bezig.

Op jullie laatste album staat ook nog een opera-achtige bonustrack. Wat is het idee daar achter?

Ja, dat is weer zoiets Hongaars van Zoli, haha. Ik weet het niet precies, het gaat over ‘mijn thuis’ ofzo. Zoli wilde graag iets speciaals doen voor onze Hongaarse fans, dus dit is gewoon iets voor hun.

Ok, even iets heel anders. Wat vind je van de campagnes voor de presidentsverkiezingen in de VS, die nu al begonnen zijn en enorme geldbedragen kosten?

Ik weet niet, we zullen wel zien wie de uiteindelijke winnaar wordt. Ik denk wel dat de Democratische partij in de problemen zit, aangezien hun twee belangrijkste kandidaten een vrouw en een zwarte man zijn. Ik denk dat als je kijkt naar hoe Amerika nu is, dat de bevolking er nog niet klaar voor is om een vrouw of gekleurde als president te hebben. Als ik in de VS ben en rondkijk hoe het land is... Ik zou erg verrast zijn als één van de twee gekozen wordt tot president. Maar we zullen zien, ik zou er compleet naast kunnen zitten hoor. Zelf heb ik met geen van beide problemen, maar het zijn eigenlijk gewoon twee minderheden.
Aan de andere kant zie je wel dat de populatiteit van Bush steeds verder daalt. Maar ik denk dat als het eenmaal op stemmen aankomt, de Republikeinse partij net zo sterk als altijd zal zijn. Het stemgedrag ligt voor een groot deel al vast. Democraten stemmen op Democraten, Republikeinen stemmen op Republikeinen. Eigenlijk nogal stom. Uiteindelijk zit er ook helemaal niet zo’n groot verschil tussen beide partijen. Maar ik ben heel geïnteresseerd in wie de laatste kandidaten van beide partijen zullen worden.

In een interview uit 2000 met Zoli las ik dat hij nogal kritisch is over het gratis downloaden van muziek via internet, omdat ten koste gaat van de CD-verkoop van bands die er wel hard voor werken om een album te maken. Toch staat jullie laatste album volledig op jullie myspace. Hoe rijmt dat met elkaar?

Ja klopt. Ons album op myspace is een stream, geen download geloof ik. Hoewel er vast wel programa’s zullen zijn waarmee je alles gewoon op je computer kan zetten. Er zitten eigenlijk twee kanten aan dat internetgebeuren. Aan de ene kant zorgt het voor dalende CD-verkopen van artiesten. Als band werk je er keihard ervoor, maar je krijgt er niks voor terug. CD-verkopen zijn alles. Als Green Day een band mee op tour neemt, kijken ze naar de CD-verkopen van een band. Verkoop je genoeg? Dan mag je mee als voorprogramma. Verkoop je niet genoeg? Dan niet. Booking agents, festivals, iedereen kijkt ernaar. Dus als bands niet genoeg CD’s verkopen door dat downloaden, schaadt dat hun complete carrières als muzikanten. Green Day neemt een band niet mee op tour, omdat die niet genoeg CD’s verkoopt, terwijl die band eigenlijk veel populairder is dan de CD-verkopen uitwijzen. En ook in de contracten tussen platenlabels en bands zie je het terug, zoals in ons eigen contract. Daarin staat vastgesteld dat we na een bepaalde hoeveelheid verkochte CD’s een extra videoclip op mogen nemen, en dat er na nog weer een bepaalde hoeveelheid verkochte CD’s zes maanden extra marketing aan het album wordt besteed. Haal je dat aantal niet, dan krijg je die extra’s dus ook niet, en is de marketing voor je album een stuk korter. Daardoor kunnen we dan ook weer minder touren, is er minder geld voor ons beschikbaar... Dus dat is het probleem. Het werkt erg ver door.
Aan de ander kant: hoe meer mensen in aanraking komen met je muziek, hoe meer kans je als band hebt om te groeien. Als mensen op zo’n manier met je muziek in aanraking komen en ze vinden het leuk, dan kopen ze het album misschien, terwijl ze normaal gesproken nooit van je band gehoord zouden hebben. Het is bijna net zo belangrijk als mensen je muziek horen, ook al is het gratis, en dan wel naar je concert komen. Daar kopen ze dan misschien wel de CD, of een t-shirt. Dus ja, er zitten zeker twee kanten aan.

Jullie hebben Our Darkest Days opgenomen met Cameron Webb, die onder andere voor Social Distortion heeft gewerkt. Hoe was het om met hem te werken?

Ja, hij maakte echt een heel groot verschil: qua geluidskwaliteit, qua songwriting... Ik bedoel, wij hebben de nummers geschreven, maar hij heeft ons erg veel richting gegeven daarin, was een soort gids. Hij nam een heel actieve rol in. Kwam maanden voordat we gingen opnemen al naar de oefenruimte om naar de nummers te luisteren. Hij was als een zesde bandlid en gaf er erg veel om. Hij schreeuwde naar ons. Zei dat we maar naar huis moesten gaan om echt goede nummers te schrijven enzo. Hij was echt cool. Hij heeft echt gezorgd voor de energie die op het album te horen is, heeft gezegd dat het tempo in de nummers wat omhoog moest enzo...

Je krijgt deze vraag waarschijnlijk elk interview, maar moeten we weer zo lang wachten op een nieuw album? Zijn jullie al bezig met het schrijven van nieuwe nummers? ‘Know you history’ speelden jullie tenslotte ook al twee jaar voordat het laatste album is uitgekomen live...

Ja dat klopt. We zijn thuis al wel begonnen met het schrijven van nieuwe nummers, maar daarvan spelen we nog niks live. Van de volgende CD willen we iets heel bijzonders gaan maken. Dat wordt geen normaal album. We zijn er al over in gesprek met ons label. Het is allemaal nog volop in ontwikkeling, maar misschien ‘ie dit jaar al uit.

Jullie hebben jaren geleden een split opgenomen met Good Riddance. Als je nu een split op zo nemen, met welke band zou je dat dan het liefste willen?

Die split is al wel zo’n tien jaar oud. Ik weet het niet. Ik zou denk ik sowieso niet zo snel meer een split zou opnemen. Ik vind het wel te gek om op die Sick Of It All-compilatie te staan, met geweldige bands als de Bouncing Souls en Rise Against. Maar een split weet ik niet zo. Ik wil gewoon touren met de bands die ik cool vind.

Weet je trouwens al dat Good Riddance uit elkaar is?

Ja, ik heb het gehoord. Wel jammer, maar aan de andere kant toch wel weer ok. Ze waren niet erg actief meer de laatste jaren. Heb je de boodschap gelezen die ze online hadden gezet? Een hele goede reden om te stoppen vind ik. Hun laatste album heb ik trouwens nog niet gehoord, is die goed?

Ja, fantastisch!

Ah, cool. Ik heb er niet zoveel over gehoord; hij schijnt niet zo veel te verkopen. Maar goed om te horen dat jullie het album tof vinden!
Oh trouwens, binnenkort komt er een nieuwe videoclip van ons uit! Binnen de komende twee weken waarschijnlijk al.

Tof, van welk nummer?

‘Judgement day’. Hij wordt nu een beetje omgezet voor de TV-stations enzo. Onze laatste clip werd in Nederland behoorlijk goed uitgezonden op MTV. We krijgen elke week van die charts van wat ze uitzenden en we hebben daar ongeveer vier maanden ingestaan. Vooral in Nederland en Engeland hebben ze onze clip behoorlijk veel uitgezonden. Dat is ook wel een mooie manier om een nieuw publiek te bereiken, de die-hard punkrockfans kijken tenslotte niet echt MTV.

Ok, we zijn door onze vragen heen. Heel erg bedankt voor het interview! En succes met de show straks!

Ja, jullie ook bedankt! Het was cool!

Reacties

Gepost door: gerdje Gepost: 02-05-07 16:46:16
Cool interview en tevens een superwrede clubshow in Sneek! Was de reis vanuit Bemmel zeker waard!
Gepost door: neppunker Gepost: 03-05-07 16:13:32
Tof interview! Ben d'r nu dan toch eindelijk achter hoe het met die gitaristen zit. Verder ook goeie vragen en goeie antwoorden.
Gepost door: neppunker Gepost: 04-05-07 16:14:05
Oh ja... de nieuwe video (Judgement Day) staat ook al op Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=3dkAD2Ms2YA

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact