Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Norman Bates and the Showerheads weer op oorlogspad

08-05-07 09:02:51 / door pureandsimple

Norman Bates and the Showerheads weer op oorlogspad
Iedereen kent waarschijnlijk wel die scene uit de Hitchcock film Psycho met die dude met dat mes en die chick onder de douche. Wat minder mensen zullen weten dat de man, Norman Bates genaamd, een fictief persoon is van de hand van schrijver Robert Bloch gebaseerd op de echte moordenaar Ed Gein. Ik denk dat nog minder mensen weten dat er ook in de jaren 80 een hardcorepunk band was die de naam Norman Bates and the Showerheads droeg. Nu blijkt deze band, net als wel meer hardcore bands de laatste tijd, weer op oorlogspad te zijn. Het leek mij leuk om eens contact op te nemen met deze heren.



Laten we beginnen met de standaardvraag: wie, wat, waar?

Wij zijn Norman Bates and the Showerheads. We zijn begonnen ergens in 1984 met ikzelf, Jim, op gitaar, Byso op tweede gitaar, J op bas en een of andere dude op drums. Dat was maar voor een hele korte periode, want al snel kregen we de mogelijkheid om Rob als gitarist neer te zetten en toen hebben we Byso maar achter de kit gestationeerd. We hebben daarna altijd dezelfde line-up gehouden. 
 
Dus begonnen in 1984? En na een flinke winterslaap zijn jullie er weer. Is zal dan wel veel veranderd zijn, niet?
Mwah, we zijn nog steeds dezelfde gasten maar dan ehh ouder. En dat betekend eigenlijk best veel, want we hebben toch een beetje minder energie dan in 1985. Gelukkig kunnen we wel veel beter spelen tegenwoordig dus dat zal hopelijk compenseren!

En in de HC/ punkscene zelf?
Achja, niets heeft oneindig leven. Dingen komen en gaan. Er zijn zoveel dingen die veranderen en soms is dat goed en soms is dat wat minder goed. Het een beïnvloed dan weer het ander en zo ontstaan er weer nieuwe dingen. Het is een aaneenschakeling van acties die allemaal weer gevolgen en voordelen en nadelen hebben. Kijk; wij komen uit een periode waarbij je handgemaakte flyers uitdeelde en waarbij je ze op de post verstuurde enzo. Dat is met de komst van internet eigenlijk van veel minder belang geworden. En dat is maar een klein iets. Ik ben altijd wel een beetje blijven plakken in ‘de scene’, maar ik heb gemerkt dat niemand zit te wachten op een grijze 40+ dude! Hehe... Dus ik zit thuis en luister naar m’n metal, HC, punk en blue grass. Qua hardcore luisteren we allemaal natuurlijk No Redeeming Social Value! Das een combi van ons en onze broeders van Six and Violence. En verder? Tja, ik ben een ouwe lul en shit als the Who’s Live at Leeds draai ik bijvoorbeeld veel. Geweldige band!

Achja, ouwe lullen! Jullie zijn misschien geen hardcore legendes als Cro-Mags of Agnostic Front, maar er zullen toch nog veel jonge kids zijn die jullie zien en herkennen als ‘een oude band uit de beginjaren van de hardcore’. Hoe is dat?
Echt heel erg gaaf! Ik vind het al grappig dat er iemand uit een andere staat onze band kent. Laat staan iemand uit een ander land. Hoe cool! Het toont aan hoe belangrijk de midden jaren 80 zijn geweest voor punk/hardcore en alles daaromheen. Ik krijg er altijd een apart gevoel bij als ik tracks hoor uit die tijd of jonge kids die muziek draaien van vrienden van me. Wat mij betreft een van de mooste dingen die er zijn.
  
Je zal het dus wel naar je zin hebben met al die reunie showtjes van tegenwoordig?
Zekers! Ik vind het geweldig dat die ouwe gasten het weer doen allemaal. Ok, je moet wel kunnen spelen en nog wat over kunnen brengen anders is het kut natuurlijk. Ik denk niet dat mensen erop zitten te wachten om een band te zien die erbij staan als een stel zoutzakken en die constant ernaast pingelen ofzo. Maar we speelden laast met Ludichrist/Scatterbrain en die gasten spleen harder en wilder dan eind jaren 80! Holy shit dat was echt ruig! Het kan dus wel! En zo kan ik er nog wel enkele opnoemen. Hopelijk komen wij ook in dat rijtje met positieve uitzonderingen
 
Matt van Haunted Town heeft er in ieder geval wel vertrouwen in, lijkt me?
Ik hoop het wel! Hij wilde de oude plaat opnieuw op de markt gooien met wat nieuw spul erbij enzo. Ik dacht eigenlijk dat wij het type band waren waar niemand op zat te wachten, maar blijkbaar was er 1 gast in Chicago (thuisbasis van Haunted Town, red.) gek genoeg om ons te helpen. Dus nu zijn we voor het eerst in ons leven ook op CD te bewonderen. Ik ben echt supertrots op hoe het klinkt en eruit ziet enzo. Er komen zelfs telefoontjes binnen van mensen die ik ken, maar ook van onbekenden, die ons bedanken voor de plaat en dat ie eindelijk weer te krijgen is enzo. Ik kan het eigenlijk nog steeds niet bevatten, maar ik vind het wel heel erg gaaf! We zijn Matt en ook John van Dead City erg dankbaar voor dit alles.

En hoe zit dat met dat nieuwe spul dan?
Nouja, het is tegenwoordig allemaal een stuk gemakkelijker dan vroeger dus ik denk dat we misschien nog wel es de studio induiken. Nu we weer bezig zijn begint het eigenlijk wel een beetje te kriebelen allemaal. We zullen wel zien wat er gebeurt.

Dan moet je niet te groot worden want straks worden jullie aangeklaagd vanwege jullie naam! Of is dat überhaubt al wel es gebeurt?
Nou, om de een of andere reden is dat, gelukkig, nooit gebeurt. Misschien heeft het er mee te maken dat we nooit echt zijn doorgebroken en dat het daarom ook nooit bijzonder interessant is geweest voor de mensen in Hollywood om ons voor de rechter te slepen. Ze zullen wel wat beters te doen hebben en geld hebben we toch niet.

Het is wel de ideale naam om op een soundtrack te komen, niet?
Dat dan weer wel inderdaad! Ik ging in de jaren 80 altijd naar vrijwel alle horrorfilms! Tegenwoordig zijn er ook nog heel veel toffe films. Persoonlijk ben ik helemaal weg van Requiem for a Dream dat uitkwam ergens in 2001 ofzo. Als ik 1 film zou hebben mogen kiezen dan zou ik zeker voor die kiezen.


http://www.normanbatesandtheshowerheads.com

http://www.myspace.com/normanbatesandtheshowerh

 


Reacties

Gepost door: henk-jan Gepost: 09-05-07 17:40:22
Ed Gein, daar is ook Leatherface uit the Texas Chainsaw Massacre op gebasseerd. Een ware bron van inspiratie die man.
Gepost door: marnix Gepost: 10-05-07 00:26:19
hij heeft 'maar' 2 mensen vermoord trouwens! Wel veel lijken opgegraven en de tieten en vagina's eraf gesneden om ze vervolgens te vervormen en te naaien tot iets wat ie aan kon trekken hem vervolgens vrouwelijker deed lijken.

Ed Gein is daarom ook zeker wel een inspiratie geweest voor die dude van silence of the lambs!
Zo zie je maar waar een beetje dollen en gekkigheid al toe kan leiden :-P

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact