Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Terugblik met Elizabeth Elmore (Sarge / The Reputation)

20-05-07 15:05:13 / door mano-revolver / band: The Reputation

Terugblik met Elizabeth Elmore (Sarge / The Reputation)

Al jaren ben ik bekend met de indie/emo/punk/rock band Sarge. Een band die ik per ongeluk ontdekte en vanaf de eerste akkoorden die ik hoorde was ik fan. Op internet was toen der tijd bar weinig te vinden over de band en na een aantal jaren verwaterde mijn wereldwijde kruistocht over het net naar informatie over de band, de albums waren ten slotte toch al in mijn bezit. Totdat ik een aantal jaar terug een CD ontving om te recenseren voor een blad waar ik toen voor schreef. De stem en muzikale stijl kwamen akelig bekend voor. Het ging om ‘To Force A Fate’ van The Reputation en na een simpele zoektocht werd ik aangenaam verrast. Het was de nieuwe band van Sarge zangeres / gitariste Elizabeth Elmore. Helaas bestaat naast haar eerste band Sarge ook The Reputation inmiddels niet meer. Ik kijk met Elizabeth terug op haar muzikale carrière.

Mijn naam is Elizabeth Elmore. Ik ben begonnen met de band Sarge (Parasol Records), we bestonden van 1996 tot 1999 gevolgd door The Reputation (Lookout Records) die zo tussen 2002 en 2006 actief waren. Sarge heeft drie albums uitgebracht en The Reputation twee. Met beide bands tourde ik ongeveer vier tot zes maanden per jaar door Amerika. Een kleine solo tour heb ik gemaakt door Noorwegen, Zwitserland, Duitsland en Engeland in 2001 en The Reputation heeft een UK tour gedaan in 2005. Tussen al deze gekheid door ben ik opgeleid tot advocaat. Deze dagen ben ik een full-time advocaat, wat helaas inhoud dat ik niet zo gek veel tijd meer heb voor mijn hobby's. Sinds The Reputation uit elkaar is heb ik gezongen op de meeste recente Hold Stead plaat en op een aantal nummers van een nieuwe band uit Chicago genaamd Dialogue.

SARGE

Sarge is uit elkaar gegaan in december 1999, hoewel het moeilijk te begrijpen is dat het alweer zo lang geleden is. Ik heb echt warme gevoelens over de tijd met Sarge overgehouden. Zoals zoveel bands die uit elkaar gaan ging het er behoorlijk vies aan toe tegen het einde aan. Het heeft toen ook een tijd geduurd dat de vriendschappelijke relaties met Rachel en Chad (de twee andere bandleden) weer opgepoetst waren. Nu kan ik gelukkig zeggen dat hun twee van mijn beste vrienden zijn die ik heb.

Het verhaal is dat Rachel de band in 1998 verliet om een carrière te beginnen als architectuur / industrieel ontwerp adviseur. Later in 1999 besloot Chad de band te verlaten voor persoonlijke redenen. Ik was niet bereid om met de band verder te gaan zonder Chad dus toen was het verhaal snel afgelopen. Rachel is sindsdien super succesvol in wat ze doet en de laatste vier jaar vliegt ze de hele wereld over om consult aan diverse bedrijven te leveren over hun projecten. Chad zit nu in een band genaamd The Dials en speelt ook nog met diverse andere bands.

Nummers uit die tijd als Beguiling en Half As Far bezorgen me nog steeds kippenvel. Wat was je inspiratiebron?

Hmm, weet je. Dat is zo lang geleden dat het moeilijk is om te herinneren wat er in die tijd door mij heen ging. Ten tijde van Sarge was ik 19 - 23 jaar en het was zo’n andere periode in mijn leven. Op veel manieren was ik erg ongelukkig in die tijd, maar aan de andere kant was de band ook één van de betere periodes uit mijn leven. Ik was jong en veel dingen waren anders of nieuw voor me. Je eerste liefde, de eerste relatie die uit elkaar gaat, het herstel van uit een onplezierige familie te komen en deel uitmaken van de muziek scene. Over die onderwerpen kon ik eindeloos veel nummers schrijven.

Naast Rachel, Chad en jezelf heeft Sarge nog meer leden gekend. Waar zijn die vandaag de dag mee bezig?

Klopt. Van Russ weet ik eigenlijk niet waar hij op dit moment mee bezig is ondanks dat hij met me heeft samengewerkt aan de eerste vijf nummers die op het debuut album van The Reputation zijn verschenen. Pat woont in Champaign, geloof ik. Geen idee waar Sue vandaag de dag mee bezig is, hoewel ik geloof dat ze nog steeds in Chicago woont. Derek heeft nog een tijd in Chicago gewoond maar is ook verhuisd naar Champaign, we houden nog contact. Hij is nu getrouwd en speelt in een band met de naam Centaur met Matt Talbott.

THE REPUTATION

Toen The Reputation uit elkaar ging was de line-up als volgt: Sean Hulet op gitaar, Greg Mytych op bass, Steve Van Horn op drums en uiteraard ikzelf op gitaar en vocals. Joel Root heeft een lange tijd als bassist in de band gezeten maar verliet de band ongeveer anderhalf jaar voordat we uit elkaar gingen. Ook hebben we veel drummers door de jaren heen gehad maar Steve was met ons de laatste twee jaren.

Toch was The Reputation iets anders dan Sarge. Met name de persoonlijkheden binnen de band waren erg anders. Misschien dat het voor sommige moeilijk om te begrijpen is maar ondanks dat Sarge bekender is moesten we wel harder knokken voor alles dan met The Reputation. Met The Reputation werden albums constant opnieuw geperst bij Sarge niet. Ten tijde van Sarge waren de bandleden tussen de 19 en 28 jaar. Bij The Reputation tussen de 20 en 37 jaar met Steve als bandbaby. The Reputation was een oudere band met de bijbehorende druk van het ouder zijn en de stress over wat je nu eigenlijk met je leven wilt gaan doen. Muzikaal was Sarge jonger, minder gepolijst, meer punk. Hoewel ik alle nummers schreef was er toch die chemistry tussen de leden waardoor het leek dat we alles samendeden. The Reputation was stiller, meer rock en een breder scala qua songs. Ook werden er diverse andere instrumenten gebruikt.

Het maakt me verdrietig dat er niet nog een vervolg komt op het album ‘To Force A Fate’. De laatste nummers die we hadden geschreven waren het beste wat we tot nu toe hadden gedaan en zullen helaas nooit uitkomen.

EUROPA

Europa was echt een gemiste kans. Ik kon niet wachten om een volledige Europese tour te doen, maar het is er helaas nooit van gekomen. We hebben een geweldige tour in de UK gedaan waar veel meer mensen ons kenden dan ik had verwacht, voornamelijk ook in de kleinere steden. Het was gekkenwerk. Precies toen de band uit elkaar ging kreeg ik al die orders van CD’s en t-shirts uit Europa. Erg tof maar ook deprimerend omdat de band net uit elkaar was. Ik zal er altijd spijt van hebben dat ik nooit een Europese tour heb gedaan, dat was echt een doel in mijn leven.

Speelde je live met The Reputation ook Sarge songs?

Nee, zoals ik al eerder zei zijn het twee totaal verschillende bands. Het zou niet goed aanvoelen. Maar tijdens solo shows speelde ik uiteraard wel een hoop nummers van Sarge.

En cover songs?

Met Sarge speelde we wat gekke covers. We waren jong en vonden dat toen leuk. Met The Reputation speelde we eigenlijk nooit cover songs live. Eén keer hebben we tijdens een radio show het nummer ‘Under The Milky Way’ van Church gedaan wat we daarna ook nog op één show hebben gespeeld, maar meer ook niet.

Het etiket ‘Punkrock’ kan niet echt aan The Reputation gelabeld worden, terwijl het podium en diverse compilatie albums wel werden gedeeld met diverse punkrock bands. Jullie album is zelfs uitgebracht op het beroemde pop-punk label Lookout! Records. Voelde je je thuis in deze scene?

Lookout! Records is voor mij absoluut één van de belangrijkste punkrock labels die er is historisch gezien. Hoewel veel bands op het label nu niet die typische ‘East Bay Pop-Punk’ sound hebben zitten er nog steeds genoeg bands op het label die nauwe banden hebben met de ethische kant van punk ook al valt hun muziek er niet onder zoals Ted Leo en wij zelf. Ik had altijd het gevoel dat allebei mijn bands een overlap waren tussen indie en punk en post-hardcore en pop muziek. We hebben met veel verschillende bands live gespeeld. Maar ik voelde me altijd nauw verbonden met de underground independent muziek scene.

Je bands hadden veel groter kunnen zijn. Ben je bescheiden wat betreft je muziek?

Ik denk dat ik altijd vrij bescheiden ben geweest over mijn bands. Ik hield van de bands en geloofde in ze. Ik werkte me kapot en ik gaf alles wat ik had. Ik wou altijd het beste uit de bands halen maar alleen volgens onze eigen regels. Ik heb altijd wat gehad tegen major labels en heb ook diverse aanbiedingen afgeslagen. Ik hoefde niet perse een rock ster te worden als ik dingen moest doen waar ik mezelf niet lekker bij voelde. Er zijn tijden geweest dat ik heb gekozen met diverse mensen niet samen te werken ondanks dat ze de band naar iets groters konden tillen. Mensen waar ik op persoonlijk gebied goed mee kon opschieten maar waarvan ik geen goed gevoel had over hun plaats binnen de industrie.

Bedankt, dit was het. Nog laatste woorden?

Ik denk dat dit het wel is. Het uit elkaar vallen van de band was een moeilijke tijd voor me en het heeft me veel tijd gekost om weer zoiets als dit te kunnen doen, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Bedankt.

The Reputation website
The Reputation Myspace
Sarge website


Reacties

(Geen reacties gevonden)

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact