Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

- Esperanza

09-07-07 16:35:32 / door frank / album: Various Artists - Esperanza (2007)

 - Esperanza

Iedereen die de afgelopen maanden niet in een hol geleefd heeft, weet dat in juni de jaarlijkse bijeenkomst van de G8 (de zeven grootste industrielanden in de wereld plus Rusland) in Duitsland heeft plaatsgevonden. Ter gelegenheid daarvan heeft Grassroots Projects onlangs de verzamelaar ‘Esperanza. Dutch Hardcore Punk Against The G8’ uitgebracht.

Esperanza is het Spaanse woord voor hoop. Dat geeft al meteen duidelijk de lading van deze verzamelaar weer. Grassroots Projects is een organisatie die in juli 2005 is opgericht door een aantal sociaal globalisten die vonden (en vinden) dat het huidige ontwikkelingswerk de ongelijkheid in de wereld geen halt toeroept. Grassroots Projects bepleit directe solidariteit met onderdrukte bevolkingsgroepen en zet zich daarvoor in middels projecten in met name Latijns-Amerika.

‘Esperanza’ biedt een goed overzicht van wat er momenteel qua punkbands rondloopt in Nederland. Met 16 bands, waaronder Antillectual, Galbak, T.B.C. en Nuestros Derechos komt een breed en gevarieerd scala van Nederlandse punkbands aan bod. Jammer is wel dat de teksten niet in het boekje staan afgedrukt. Bij een verzamelaar als deze vormen die immers toch een extra belangrijk onderdeel van de muziek, vooral ook aangezien er bij veel bands weinig van te verstaan is. Ik kan me echter voorstellen dat het budget daarvoor te beperkt was. Uiteraard ontkom je als luisteraar niet aan de nodige clichés (zoals bij de band Money Power met het nummer ‘Fuck The System’), maar over het algemeen zijn de nummers prima te pruimen. Een beetje irritant is wel dat bijna iedere band het nodig acht om zijn/haar nummer met een uitgebreid film- of geluidsfragment in en/of uit te luiden. Hoewel ik het in sommige gevallen wel iets toe vind voegen (hoor ik Noam Chomsky aan het eind van het nummer van Smash The Statues?), word ik het na een paar nummers wel zat en wil ik gewoon muziek horen.

Verder kan ik dit soort initiatieven alleen maar ondersteunen! Of je het er nu mee eens bent of niet, het is goed om te horen dat veel Nederlandse bands over belangrijke politieke onderwerpen nadenken. De opbrengsten van de cd gaan volledig naar autonome projecten in Latijns-Amerika. Extra reden om hem te kopen dus! Bestel hem voor 8 euro (inclusief verzendkosten) via www.grassrootsprojects.com.

Tracklist:
01. Lushus – Some Reason
02. Antillectual – The Dog Ate It
03. T.B.C. – Private Party
04. The Tommies – Angel
05. Seein’ Red – Nails In The Coffin
06. Karaktermoord – VII
07. Lazystar – So Chaos
08. Mihoen – In Excelsis Kapitaal
09. De Fatwa’s – Precarity Riot
10. Galbak – Graaicultuur
11. Rupsband – Acts Not Words
12. Infidel – Depths Of My Soul
13. Smash The Statues – International Crimes
14. Money Power – Fuck The System
15. Nuestros Derechos – D.I.Y.
16. Suicidal Birds – Friendly Land 

GRASSROOTS PROJECTS

Score: 75/100

<< Guff - Symphony Of Voices Far From Finished - Living In The Fallout >>

Reacties

Gepost door: tom Gepost: 10-07-07 08:45:21
Frank, bijna alle samples die je hoort zijn niet door de bands toegevoegd. Bij ons (Smash The Statues) zit ook een of andere sample voor waarvan ik geen idee heb waar het van is.
Op het eind van STS is inderdaad Chomsky en die hebben we wel zelf toegevoegd (staat ook op ons album).

Verder vind ik dit initiatief supercool!
Gepost door: frank Gepost: 10-07-07 09:57:43
ah ok, dat wist ik niet!
Gepost door: ricdickulous Gepost: 10-07-07 10:58:30
Jup goed alternatief. Zodra mijn rekening het toelaat, bestel ik em direct!
Gepost door: zappa Gepost: 10-07-07 20:22:17
lushus is echt een coole band ...
Gepost door: punkrockacademy Gepost: 15-07-07 03:47:14
beetje jammer dat ie in mono gemasterd is, verder goed initiatief natuurlijk

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact