Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

- The Great Awake

21-09-07 01:26:28 / door ifor / album: The Flatliners - The Great Awake (2007)

 - The Great Awake
In de week dat ik te horen kreeg dat Fat Wreck Europe binnenkort stopt met bestaan om financiele redenen, krijg ik ook 'The Great Awake' van The Flatliners binnen. Dit is één van de bands die kortgeleden bij het Amerikaanse label tekenden. Vorige aanwinsten, zoals Sainte Catherines, The Loved Ones en Dead To Me (wauw!) draai ik nog regelmatig en dus was ik ook erg benieuwd naar deze plaat.

Met The Flatliners was ik, in tegenstelling tot de andere drie bands, al bekend. Deze jonge (gemiddeld negentien) band uit Toronto bracht eerder het album 'Destroy To Create' uit op Stomp Records. Een label dat ook artiesten als The Toasters, Snuff en The Planet Smashers in Canada uitgeeft.

Hun eerste album deed mij sterk aan Operation Ivy achtig werk denken en het eerste dat dan ook opvalt is dat deze CD veel meer snelle punkrocknummers bevat dan eerder werk. De titels hebben vrij bizarre namen als '...And The World Files For Chapter 11' en 'Mother Teresa Chokeslams The World.

Het album begint met het nummer 'July! August! Reno!' dat met een heerlijk punkrockstuk begint en de zin 'What do you do when doing what you love gets you nowhere?', iets wat natuurlijk niet helemaal van toepassing is voor een band die op het moment erg hard gaat, maar wel een thema weergeeft dat vaker terugkomt op het album. Het is duidelijk dat de gasten in deze band erg bezig zijn met het band-zijn en veel touren. Het tweede nummer 'Eulogy' is wat mij betreft het beste nummer van de plaat dat, zeker in vergelijking met de rest, heel ingehouden wordt gespeeld en naar een duidelijke climax, uiteraard het refrein, toewerkt.

'This Respirator' is het eerste nummer waar een skabeat inzit en gaat (weer) over touren. Daarna gaat het album verder met 'Meanwhile In Hell', wederom een punkrocknummer dat prettig in het gehoor ligt. Op de tweede helft van de maar liefst veertig minuten lange plaat staan nog een paar goede punkrocknummers zoals 'These Words Are Bullets' en 'You Guys Want One Of These'. Ook het laatste nummer 'KHTDR' dat maar liefst zeven minuten duurt is het vermelden waard. Waarin verschillende keren met speels gemak tussen verschillende ska en punk stijlen wordt gewisseld. Het nummer staat ook textueel bomvol met persoonlijke frustraties en begint met 'This confession of the heart will bleed until its end'.

Deze band heeft een album met een ongelofelijk goed geluid en heerlijke punkrockvibe. De zang ligt is lekker aggressief en fel en ondanks de jonge leeftijd van de band klinkt het allemaal erg goed en weten ze waar ze mee bezig zijn. Wel is het jammer dat ze bijna helemaal van de rauwe ska zijn afgestapt en het allemaal wel eens eerder gedaan is (wat bij punk gelukkig geen argument is). Live zou ik deze band sowieso graag checken!

Tracklist
01. July! August! Reno!
02. Eulogy
03. ...And The World Files For Chapter 11
04. This Repirator
05. Meanwhile, In Hell...
06. Mother Teresa Chokeslams The World
07. This Is Giving Up
08. Mastering The World's Smallest Violin
09. You Guys Want One Of These?
10. These Words Are Bullets
11. Hal Johnson Smokes Cigarettes
12. KHTDR

Fat Wreck

Score: 78/100

<< - In Black And White Orange - Escape From L.A. >>

Reacties

Gepost door: hairypunkerr Gepost: 21-09-07 17:23:14
Supervette plaat!
Gepost door: thasansimeon Gepost: 21-09-07 18:33:41
Ken persoonlijk ook het 1e album ...
en die vonk echt masterlijk ....
dit album is zeker niej slecht zeer lekker om na te luisteren
en de weken wel waard dat ik erop gewacht heb ... :D
ma vorige was simpel weg lekkerder echt qua geluid ...
Gepost door: frank Gepost: 27-09-07 20:40:29
geweldig album is dit!

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact