Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Jaya the cat - More Late Night Transmissions with...

30-12-07 15:27:01 / door kc78 / band: Jaya the cat / album: Jaya the cat - More Late Night Transmissions with... (2007)

Jaya the cat - More Late Night Transmissions with...

Reggae punk band Jaya the Cat is typisch een band waar je van houd of die je haat. Voor de lezers die tot de tweede categorie behoren raad ik aan dan ook vooral niet verder te lezen. Sinds Lowlands 2002 behoor ik zelf tot een liefhebber en heb de heren al menig maal op podia bezig gezien. Jaya the Cat vindt zijn roots in Boston maar heeft zijn thuisbasis al enkele jaren in Amsterdam. Vaste kern, Geoff Lagadec en David Germain worden tegenwoordig aangevuld door ondermeer Jan Jaap Onverwagt van Greenlizard en Alejandro Londono van Agression.

 

Na “Basementstyle” uit 2001 en “First Beer of a new Day” uit 2003 heeft de schare fans veel geduld moeten hebben voor er weer een album uit kwam. Eind van vorige maand was het dan toch eindelijk zover voor “More Late Night Transmissions with Jaya the Cat”.

 

De voorliefde voor Reggae klinkt goed door in ruim 40 minuten durende album.

De up-tempo nummers, die op de voorgaande albums goed vertegenwoordigd waren, zijn op dit album iets naar de achtergrond gedrongen. Desondanks is de voor de band zo herkenbare sound gebleven. Net als het gebruik van samples die de nummers net even iets professioneler doen klinken.    

 

Album opener “Hold my beer and watch this” heeft veel weg van een instrumentaal eerbetoon aan Sublime. In “Thank you reggae” komen de invloeden van Geoff verder aan bod. Bands als Operation Ivy, Burning Spear en ondermeer Bad Brains hoor je langs komen in deze tribute. Het gebruik van een aansteker in het refrein behoeft dan ook geen verdere uitleg. Drugs, drank en het rondtouren zijn bij Jaya the Cat steeds terugkerende thema’s. Dat deze “the Cat” ook nog wel eens een kater bezorgen wordt duidelijk in het nummer “Hello Hangover”.

 

Maatschappelijke betrokkenheid en kritiek op de Amerikaanse politiek van Bush vind je terug in “Pass the Ammunition”. Ondanks alle reggae blijft het nog steeds goed mogelijk om tijdens een optreden een circkle pit te starten. Up-tempo nummers als “The Carnival” en “Mistake” zullen bij de optredens ook menig zaaltje wakker schudden. Een nog zeer bepalende invloed op de muziek is Manu Chao. Naast de covers die tijdens optredens regelmatig de revue passeren is zijn invloed ook goed terug te horen in de album afsluiter met de nogal toepasselijke titel “Closing Time”.   

 

Mijn verwachtingen van het nieuwe album zijn overtroffen. Ondanks dat de band voortborduurt op de basis, die op de vorige albums is gelegd, zitten de nummers muzikaal gezien beter in elkaar. Er is veel aandacht besteed aan details die de nummers net even iets extra’s geven. Het harde werk en vele touren van Jaya the Cat  heeft zijn vruchten afgeworpen en een uitstekend album opgeleverd. Waar de band misschien eerst nog als “hype” werd afgeschilderd bewijst dit album dat Jaya the Cat, binnen de stijl waarin ze opereren, een gevestigde naam is geworden, die ooit vast in één adem zal worden genoemd met de bands waaruit ze hun inspiratie hebben geput.

 

Voor meer info en het beluisteren van het album:

http://www.myspace.com/jayathecat

 

 Tracklist:

1.   Hold my beer and and watch this

2.   Blur

3.   Goodmorning

4.   Thank you reggae

5.   Hello hangover

6.   Mistake

7.   Chemical salvation

8.   Pass the ammunition

9.   Night bus

10. The carnival

11. Voice of the poor

12. Government center

13. Closing time

 

I Scream Records

Score: 88/100

<< Milkman - Nostalgiator The Zatopeks - Damn Fool Music >>

Reacties

Gepost door: donotspunk Gepost: 31-12-07 11:36:04
ik vind de andere 2 cd's veel beter maargoed dat is mijn mening
Gepost door: abeyholland Gepost: 03-01-08 20:38:17
Mijn mening is dat ze live beter zijn...

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact