Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Your Band Sucks! # 8

26-10-08 00:57:00 / door mano-revolver

Your Band Sucks! # 8

Ditmaal wou ik mijn column wijden aan bands en hun internetpagina's. Of eerder het gebrek daar aan. Tegenwoordig word je, wanneer je denkt een mooie bandpagina tegemoet te zien komen, direct doorverwezen naar de Myspace van de band, waarom toch?

Uiteraard kan ik wel een aantal redenen verzinnen; het is gratis, de site heeft een muziekspeler, bands worden op Myspace 'ontdekt', het is makkelijk, je hebt er geen omkijken naar... en zo kan ik nog wel even doorgaan, maar is dat een reden om een reguliere website gedag te zeggen? Naar mijn mening niet. In een tijd waar internet net zo belangrijk is geworden als slapen, eten en werken vind ik dat bands op de digitale snelweg een eigen smoelwerk moeten laten zien en dit doe je simpelweg niet door een voorgeprogrammeerde internet dienst waar jou profiel er net zo uit ziet als tienduizenden andere bands en miljoenen andere leden. Door het internet ken je vandaag de dag al veel meer bands dan voorheen toen je het nog moest doen met tijdschriften, fanzines en een inbelmodem waarmee je ongeveer één mp3 per half uur mee binnen wist te slepen, maar dankzij de digitale ontwikkelingen ken je nu ook veel bands die op elkaar lijken of heel erg op elkaar lijken en dan hebben ze ook nog eens dezelfde website. In mijn beleving ligt een internet site in het verlengde van de muziek en het artwork van het (meest recente) album, een website haalt de kunst die de band 'offline' laat horen en zien naar het wereldwijde web en persoonlijk vind ik het jammer dat dit vandaag de dag steeds minder gebeurt en men genoegen neemt met een makkelijk alternatief.

Het had gewoon zijn charme om een uitgebreide website van een band eens goed door te nemen, de details van elke release te bekijken en via 'links' op websites uit te komen waar je nog nooit van had gehoord. Net zoals je vroeger nieuwe bands ontdekte uit de bedanklijstjes van releases, via advertenties in Maximum Rock 'N' Roll of obscure fanzines waren websites ook een hele ontdekkingsreis en voor je het wist zat je weer uren achter de computer. Aan de andere kant zijn fanzines ook een stuk charmanter dan 'e-zines' en kijk waar ik voor schrijf... 2008 *zucht*.


Reacties

Gepost door: wokkel Gepost: 26-10-08 11:24:18
Dat vind ik nou ook.
Gepost door: roeleuropunk Gepost: 26-10-08 14:21:05
Ik vind myspace heel praktisch. Als bands er ook een duidelijke discografie aan toevoegen, heb ik geen problemen met het ontbreken van een website. Helaas is dat bijna nooit het geval.
Gepost door: jelleonparole Gepost: 26-10-08 15:10:05
Heerlijk juist die myspace pagina's. Geen gezeik meer met mp3's die je eerst moet downloaden om er dan achter te komen dat de band kut is en de boel zodoende weer moet deleten. Wel handig idd als er een bio- en discografie aan toegevoegd is.
Gepost door: xanathos Gepost: 26-10-08 16:21:21
Veel bands hebben tegenwoordig ook een embedded web player op hun eigen pagina. Desondanks vind ik myspace wel een lekker medium, omdat je gelijk de band bij je vriendien/favorieten enzo kunt zetten, plus alle tourdata, informatie, muziek etc etc meteen op een door te scrollen pagina hebt.

Een eigen page is wel heel erg mooi en uniek, dat wel. Het heeft zeker zn charme. Maar myspace is wat gemakkelijker. Dan maar generieke zooi...
Gepost door: abeyholland Gepost: 26-10-08 16:44:56
Dat is ook de enigste reden dat ik op myspace zit... Je hebt alle updates van je favoriete bands gelijk bij de hand... Hoef je niet persé meer alle websites af voor updates en wanneer ze weer eens in Nederland spelen...

Maar desondanks vind ik het altijd wel jammer dat veel bands geen moeite meer nemen om een website te maken met uitgebreide informatie... Maar ja, niet iedereen heeft het talent om een website te maken...
Gepost door: jelleonparole Gepost: 26-10-08 17:13:11
Ook dat, en daarnaast kost het ook nog eens geld. Als je dat dan op kan lossen door myspace lijkt me dat een mooi alternatief. Zeker voor kleine beginnende bands. Want ik zie 100 keer liever een myspace pagina dan van die amateuristiche .tk crap.
Gepost door: wegottaknow Gepost: 26-10-08 18:17:26
Wat is er amateuristischer aan .tk dan myspace? Ben ook geen fan van .tk domeinen, maar dat wil toch niks zeggen over de websites zelf?

Zelf ook een voorstander van eigen website, al is een Myspace ook aardig te customizen natuurlijk.
Gepost door: jelleonparole Gepost: 26-10-08 18:25:17
Nou, met die .tk sites bedoel ik sites van (vooral) wat kleinere bands die ook maar een minimum aan info geven, nooit geupdatet worden en waarvan de mp3's vaak ook niet werken. Met myspace heb je daar vaak een stuk minder last van omdat iedere boerelul daar wel mee overweg kan. Daarnaast boeien al die overbodige dingen als artwork me toch niet. Als ik een band check gaat het me primair om de muziek en misschien wat achtergrondinfo als het laatste nieuws rondom de band, een biografie en een discografie. Als ik desbetreffend artwork wil zien koop ik de plaat wel (mits de mp3's me dus aanstaan).
Gepost door: tintepunk Gepost: 26-10-08 19:07:59
inderdaat, voor kleine beginnende bands is het gewoon een goeie uitkomst
en er zijn ook zat bands die bijna geen geld te besteden hebben, die gewoon spelen omdat het leuk is
Gepost door: tom Gepost: 26-10-08 20:25:11
Alsof een website veel geld moet kosten. Onze website heb ik zelf in elkaar geknutseld. Okee, professioneel is ie niet en hij zal er ook wel niet uitzien, maar alleen een myspace hebben vind ik schraal. Hoe cool is het dat je op een website meer kwijt kan dan een paar nummers en wat foto's?

Persoonlijk vind ik een website + een myspace profiel gewoon de beste oplossing.
Gepost door: flummox Gepost: 26-10-08 21:15:09
Niets mis met websites, an gastenboeken heerlijk! Maarja myspace is gewoon handig om snel een indruk te krijgen van bands.... Ik zit vaker op myspace van (voor mij) onbekende bands dan op eigen pagina's (waar ik eerder heen ga als ik de band al ken)
Gepost door: xanathos Gepost: 26-10-08 21:51:26
En het feit dat je via de myspace van een band vrij snel ook weer terecht komt op de myspace van andere bands die je misschien leuk vind...
Gepost door: jelleonparole Gepost: 26-10-08 22:13:37
My thoughts exactly
Gepost door: mano-revolver Gepost: 26-10-08 22:31:47
Persoonlijk heb ik het in mijn stukje dan ook niet over beginnende (noem het kleine) bands die niets of amper iets hebben uitgebracht maar over bands die al wat langer meedraaien en al een aantal releases onder de gordel hebben.

Tom geeft met de website van zijn eigen band Smash The Statues al een mooi voorbeeld als je kijkt naar de 'music' pagina, alle info over een release (ik mis jammergenoeg wel de persingsinfo) is terug te vinden. Een ander mooi voorbeeld is de site van Antidote, hoeveel content staat daar wel niet op dat je simpelweg niet op een Myspace pagina kan plaatsen?
Gepost door: aardappelanders Gepost: 27-10-08 00:18:08
vroeger was alles beter
Gepost door: aardappelanders Gepost: 27-10-08 00:21:47
ik geef het niet graag toe. maar tom heeft het bij het rechte eind.

gewoon myspace omdat er fakking veel mensen langs surfen. en als kwaliteitspagina je eigen site...
Gepost door: aardappelanders Gepost: 27-10-08 00:23:53
daarbij komt nog dat je berichtjes krijgt als een van je favo bands een blog heeft geplaatst of iets dergelijks..,.
Gepost door: tom Gepost: 27-10-08 10:48:05
Alle voordelen die worden genoemd over myspace lijken me dan ook genoeg reden om er als band 1 te hebben, maar op je eigen site kan je net even wat meer kwijt en je een beetje onderscheiden van andere bands.
Gepost door: abeyholland Gepost: 27-10-08 11:55:35
En het is een feit dat bands tegenwoordig hun myspace nog eerder updaten dan hun site...
Gepost door: gerrit Gepost: 27-10-08 12:13:08
+1 op jelle.

Boeit mij het nou of een band een site heeft. Als de plaat maar rockt!

Gepost door: agentorange Gepost: 27-10-08 16:15:31
wij hebben onze myspace en website gecombineerd.
schaamteloze zelfpromotie: http://www.myspace.com/bratpackontheattack

Gepost door: davidpoison Gepost: 28-10-08 08:12:45
geef mij maar de myspace, alles staat erop, snel en je hoort direct of het wat is...
Gepost door: niels Gepost: 28-10-08 13:19:15
Ik weet het nog beter gemaakt. Allereerst ben ik helemaal met mano eens. Goed om ook weer eens wat schaamteloze promotie te doen. Meld je via http://www.crucialattack.nl of info@crucialattack.nl aan voor een Maximum Rock "n"Roll abo! En ontdek nieuwe bands the oldschool way!
Gepost door: rageakid999 Gepost: 29-10-08 13:56:04
Simpelen reden is vaak gewoon een URL is duur en het geheugen minimaal voor niet comerciele bands.
15 euro per jaar dat is bezine met een tour busje naar amsterdam vanaf den haag,
Maar belachlijk veel bands hebben inderdaad een myspace als hun site even verbouwd wordt voor een nieuw album.
Anti-Flag had een algemen site als oplossing oud me hoofd en een album release site.

Maar maak open source voor punk bands op de punx.nl server meschien duur maar als het echt ergert kijk of dat wat is en dan score je ook meer punx.nl leden en een uitgebreideren agenda.

Of denk aan de tijd zonder internet :P
Gepost door: tom Gepost: 29-10-08 15:43:08
Het is dat je mijn held van deze site bent, maar ik denk niet dat jij een tijd zonder internet hebt meegemaakt.

Verder is een website niet duur, dan moet je maar goed zoeken. Voor een tientje per jaar kan je een domeinnaam en ruimte hebben als je wil. Als je dat niet kan betalen dan moet je maar eens 4 bier minder drinken per jaar.
Gepost door: rageakid999 Gepost: 30-10-08 12:44:48
bier is in dormi 1,50 :P doe dat reken sommentje is :P.
Maar vaak met maar 20MB of een trage 1G server ik wil eens een keer kijken of ik met al me oude troep een vaste server kan neerproppen.

En inderdaad een tijd zonder internet nooit mee gemaakt maar je snapt hoe ik het bedoel :P

En meschien kan punx.nl verbeterde myspace voor (punk) bands worden.
Gepost door: rageakid999 Gepost: 31-10-08 11:43:26
Voor alle bands die zich helemaal kunnen inleven in het idee van meno-revolver
Ik heb een FTP tutorial in elkaar gezet.

http://www.punx.nl/forum/3/5788/0/Maak_een_site_met_ftp.htm


Gepost door: mano-revolver Gepost: 31-10-08 18:21:16
Memo-Evolver?
Gepost door: tom Gepost: 01-11-08 13:25:29
Menno-reVolvo
Gepost door: xanathos Gepost: 05-11-08 21:42:34
Tyfus, ik kwam nog in dormi toen het nog 2 gulden was. Ik voel me oud... :(

Anywho; Domeinnamen en shit hoeft niet veel te kosten. Hangt van de provider en de extentie enzo af. Zoals al eerder gezegd kan je voor een 10tje per jaar al een simpele site hebben en er later geheugen bij kopen als het nodig zou zijn...
Gepost door: turncoat Gepost: 06-11-08 10:32:43
serieus, ik kots van sommige myspace pagina's. Geen biografie, geen discografie, geen info, gewoon 2 mp3tjes en wat vriendjes. Bah. Als je dan toch geen site nodig hebt, laat ze dan maar gerust eens hun myspace behoorlijk onderhouden!
Gepost door: buzzsaw Gepost: 27-11-08 23:39:07
Ik snap de keuze voor een myspace ook wel, aangezien er helaas maar weinig mensen zijn die opzoek gaan of een website goed bekijken, maar myspace heeft idd niet de charme van een goeie persoonlijke website.

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact