Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Suicidal for life!

29-10-08 14:59:00 / door pureandsimple / band: Suicidal Tendencies / album: Suicidal Tendencies - art of rebellion (1992)

Suicidal for life!

Uit Venice Beach, Los Angeles, California komt de hardcore legende Suicidal Tendencies! Alles wat ik gaaf vind aan metal, punk en hardcore mixte deze cross-over band in 1982 tezamen tot iets magisch. Hard, bruut, intens en wild. De gevreesd en geprezen formatie kwam, gesteund door uitbundige fans gekleed met bandana's en kleding van de band, menig zaaltje aandoen. Een orgie van paniek, puinhopen en hardcorepunk was het gevolg. In die tijd was ik nog helaas niet bekend met de band (niet vreemd aangezien ik net geboren was rond die tijd). En pas nadat de band al niet meer bleek te bestaan kwam ik erachter hoe gaaf het was. Ook de later geïmplementeerde funky elementen trok ik bijzonder goed. De band rockte hard, swingde als een tiet en mijn favoriete band aller tijden geboren. Toen in 1998 de band besloot om weer te beginnen was ik dan ook uitermate blij! En nu? Na een stuk of 15 bandwisselingen en meer dan 25 levensjaren op de teller mag de band zich nog steeds mijn favoriete band aller tijden noemen.

De geruchten rond een nieuwe plaat zoemen al geruime tijd en Steamhammer/ SPV speelt hier slim op in door een viertal essentiële stukjes plaatwerk opnieuw in de schappen te proppen. Het gaat om het in 1990 uitgebrachte Lights, Camera Revolution!, The Art Of Rebellion (1992) en de verzamelaars Prime Cuts (1997) en Still Cyco After All These Years (1993).

Het uit 1990 afkomstige Lights, Camera, Revolution! Het had de, nu naar Metallica overgelopen, bassist Rob Trujillo in de gelederen. Deze bassist zit nog steeds met Cyco Miko in het Infections Grooves project en er is verder geen beef om dat vertrek. Persoonlijk vind ik dit, na het debuut en de verzamelaars, het beste ST album. Favoriete track op deze plaat is natuurlijk You Can't Bring Me Down. Deze was ook genomineerd voor een Grammy Award.

The Art of Rebellion werd geproduceerd door Peter Rush (oa van Alice Cooper, Bon Jovi, Alice In Chains en... Rush) . In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt zou The Art Of Rebellion het best verkopende ST album aller tijden worden in de VS. Grootste klappers op die plaat zijn I'll Hate You Better en Asleep At The Wheel.

Over de verzamelaars kan ik kort zijn. Alle tracks zijn geweldig en ik durf te stellen dat Still Cyco After All These Years essentieel is voor iedere liefhebber van snelle punk of hardcore. Ook de metal liefhebbers met een oor voor afwisseling kan blind het oude werk aanschaffen. Stiekem ben ik trouwens, als we het dan toch over verzamelaars hebben, het meeste fan van FNG, maar die is helaas niet losgeweekt voor een heruitgave.

De laatste ST full-length, Free Your Soul And Save My Mind, kreeg nogal wat kritiek te verduren aangezien het teveel neigde naar het werk van Infectious Grooves. Kort gezegd: het was te funky en beukte te weinig. Ook ik had het er moeilijk mee zeker aangezien het terugkeer album, Freedumb, uit 1999 extreem goed was. Ik hoop dan ook dat het nieuwe werk wat meer in het verlengde van de originele Suicidal sound ligt.

Om herinnert te worden aan hoe geweldig deze band ooit was en om de tijd de doden voordat de nieuwe plaat uitkomt zijn er nu in ieder geval deze puike re-releases.

Suicidal prijsvraag http://www.punx.nl/prijsvraag_new/prijsvraag.php?pv_id=137


Reacties

Gepost door: agentorange Gepost: 29-10-08 16:11:41
Join the Army wint het net van die eerste. Camera Lights Revolution staan ook een paar coolle tracks op. De rest vind ik geen zak aan, ook Freedumb niet.
Gepost door: pureandsimple Gepost: 29-10-08 16:23:05
Join the Army is bij mij juist weer de minst favoriet van het oude werk. Dan heb ik liever How Will I Laugh Tomorrow When I Can't Even Smile Today.
Gepost door: mano-revolver Gepost: 29-10-08 16:24:25
Mooie O.G.'s, trekket.
Gepost door: lefixt Gepost: 29-10-08 16:34:56
Voor de fans van ST: Check ook eens de bands "No Mercy" (thrash/punk band met de oude gitarist van ST en Mike Muir op vocals) en Excel (crossover). Beiden ook afkomstig uit Venice Beach en met duidelijke suicidal invloeden. Verschillende tracks van No Mercy zijn zelfs op "How will I laugh tomorrow" opnieuw opgenomen door ST!
Gepost door: pureandsimple Gepost: 29-10-08 16:58:27
Om het rijtje compleet te maken wil ik dan nog wel even Neighborhood Watch en Beowulf noemen.
Gepost door: davidpoison Gepost: 29-10-08 21:19:05
de eerste is veruit de beste, dan 'join the army' en dan toch 'freedumb' bij mij...heb het toch meer voor hun punkiër, sneller werk. Excel en Beowülf heerschen big time!
Gepost door: frankiedeny Gepost: 30-10-08 07:52:29
Bij mij is ook Join The Army minst favoriet. ST en How Will I Laugh en lights Camera revolution zijn m'n favoriete platen. De No Mercy tracks staan toch op feel Like Shit Deja Vu!? Voor andere Venice bands moet je de Welcome to Venice comps eens checken. Butcher is ook een vet bandje uit de regio.
Gepost door: xanathos Gepost: 30-10-08 09:57:52
Don't get me wrong, ik vind t een toffe band, maar t zijn wel weer van die stoere mannetjes eh...
Gepost door: lefixt Gepost: 30-10-08 11:29:43
Haha, dat iemand van Neighborhood Watch gehoord heeft....ook een prachtband.

@Frankiedeny: je hebt gelijk
Gepost door: pureandsimple Gepost: 31-10-08 00:27:02
PLEDGE YOUR ALLEGIANCE!!
Wát een band is het toch... BOAH!!!
Gepost door: lowriderskin Gepost: 31-10-08 17:14:44
De beste is toch echt de eerste plaat op frontier records! En die compilatie still cyco after all these years is ook vet! Trouwens op dit moment doet S.T. een korte tour door Frankrijk.Morgenavond spelen ze in Parijs in de club Montmartre op de boulevard de rochechouart numero 72!! Het is maar 5 1/2 uur rijden hoor naar Parijs!Waar zijn die suicyco muthafuckin' diehards??
Gepost door: kapot Gepost: 01-11-08 19:23:16
ik heb nog de 1ste cd van S.T. het is voor mij als drummer een prachtalbum alles is lekker snel en strak gespeeld goed voorbeeld voor een begin punk bandje:)
Gepost door: ronspeck Gepost: 14-11-08 17:53:30
Check dan ook Uncle Slam; nog iets lomper.

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact