Het wachten is voorbij...

21-11-08 12:03:00 / door pureandsimple / band: Guns N' Roses / album: Guns N' Roses - Appetite For Destruction (1987)

Het wachten is voorbij...

Het is vandaag 21 november 2008. In de Fame zitten Guns n' Roses fans momenteel Chinees te eten en hun euro's over de toonbank te smijten om een nieuw album van een ooit geniale band te kunnen kopen. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Niet alleen daar, maar ook de redactie van punx.nl zit al dagen met zweet in de handen angstvallig te hopen dat Axl en zijn mannen met iets komen wat de naam Guns n' Roses waardig is. Nouja, volgens mij ben ik zenuwachtig en heeft de rest zoiets van 'het zal allemaal wel'. Na alle nep leaks, echte leaks en bullshit is het dan nu eindelijk tijd voor een plaat die 15 jaar op zich heeft laten wachten. Owja, het heeft ook nog eens 13 miljoen dollar gekost. Dan mogen de verwachtingen ook wel wat hooggespannen zijn, niet? 

 

De plaat begint met de titeltrack, Chinese Democracy, en heeft een soort van 'Rock You Like A Hurricane'-achtige gitaarpartij. Daarna vervormt het in een typische Gn'R-track. Rockend, fel en met een goede swing erin. Het mag niet in de schaduw staan van het oude werk, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het een prima nummer is. De vele elektronische poespas om de stem van Axl te vervormen, die er natuurlijk altijd al waren, maken dit nummer ietsjes minder cool maar ik weet dat de rest van de plaat stijf van stemvervormingen zal staan dus geef ik er verder geen aandacht aan.

Shacklers Revenge heeft een soort van Prodigy-vibe en klinkt erg nu-metal. Een keiharde misser dus voor de Axl en zijn mannen.

Met de vrouwenstem op Better wordt het niet veel beter denk ik, maar als de gitaren invallen gaat het wel weer. Een mid-tempo rocker die wel wat heeft waardoor het vertrouwen in een goede afloop, die eigenlijk bij voorbaat al gedoemd was te mislukken, een heel klein beetje toeneemt.

Op Street Dreams komen de eerste piano-klanken om de hoek kijken. Het begint een beetje als de piano-break in November Rain, maar zwelt daarna niet aan. Mooi detail is dat Axl hier zijn meest valse kraaien stem aller tijden opzet. OEF! Dat is zelfs voor de grootste fan even slikken. Het is geen ballad die kan tippen aan een Fall To Pieces (ik wilde in deze review minimaal 1 verwijzing maken naar Velvet Revolver), maar het is geen complete mislukking.

If The World heeft weer zo'n nare drum&bass/ nu-metal-achtige intro. De strijkers op de achtergrond en funky bass doen het een beetje aanvoelen als jaren 70 pornomuziek.

Het bijna 7 minuten durende There Was A Time is geen slechte track, maar duurt te lang. Dat probleem hebben wel meer tracks. Metname de nummers waar niet genoeg in gebeurt of waar te weinig afwisseling in zit. Dat zijn ze eigenlijk allemaal.

Catcher In The Rye, ik neem aan naar de Amerikaanse roman die zo'n 50 jaar geleden uit kwam, klinkt wel weer aardig. Het kenmerkende pianootje doet goed zaken in deze track, maar als na 2,5 minuut Axl denkt de track te moeten vullen met na-na-na-naa's gaat het toch nog een beetje mis.

Als Scraped begint skip ik snel naar de volgende track. De intro is zo belachelijk slecht en als de gitaren weer die nare nu-metal vibe meebrengen vergooit deze track zijn kans op een eerlijke luisterbeurt.

Gelukkig maken de mannen meteen excuus met de track Sorry, maar het begin van die track is ook niet geweldig te noemen. De track kabbelt een beetje gestaag door voor 6 minuten en het komt nergens tot een uitbarsting waardoor het eigenlijk een hele nietszeggende en ietswat irritante track is.

Raid n' the Bedouins heeft die jaren 80 heterosexuele arenarock vibe. Dit kan de stem van Axl live nooit en te nimmer aan, maar dat doet er verder niet veel toe. Wel een toffe track was het niet voor de vele oh-oh-oh's die er inzitten. Bij Bad Religion is het cool, maar Guns n' Roses komt er minder goed mee weg.

IRS heeft wat meer pit, met een rustige break die lekker aanzwelt. Ik merk dat ik het internationale teken van rockn'roll goedkeuring geef (hoofdknikkend zitten luisteren). Persoonlijk favoriet op dit Chinese Democracy.

De film Madagascar 2 is momenteel in de bioscoop. Hij is geniaal kan ik wel stellen! De track Madagascar van Guns n' Roses is daarentegen een stuk minder amusant .Het is weer zo'n nummer dat niet vooruit te branden is en dat je dan ruim vijf minuten moet uitzitten. Of de samples van King en de intro zoals ook gebruikt in Civil War positief werken durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar ik neig eerder naar 'nee' dan naar 'ja'. Gemixte gevoelens over dit nummer.

Met This I Love zitten we al weer bij de op een na laatste track. Weer een rustig begin en weer vergeefse hoop dat deze ballad uiteindelijk wel het gas zal opentrekken en vurig zal eindigen.

In het nummer Prositute, wat in eerste instantie The Blues zou gaan heten, gebeurt wederom weinig interessants om echt een goede track genoemd te kunnen worden. Axl is duidelijk boos op een chick ofzo, maar ook dit nummer had wel wat vuriger gemogen.


Heeft Guns n' Roses nu zijn eigen St. Anger? Dat durf ik niet te zeggen, maar het is allemaal net niet en het klinkt allemaal wat geforceerd met dit Chinese Democracy. Maar, in tegenstelling tot St. Anger, is het niet allemaal even slecht en kut, maar de poeha rondom Axl, de line-up, de plaat en de oud-bandleden werken ook niet positief. Dat alles neemt niet weg dat er een aantal aardige tracks tussen zitten, maar het haalt daarentegen nergens het niveau wat 13 miljoen dollar en 15 jaar werk zou moeten reflecteren. Ik heb het in ieder geval een eerlijke kans proberen te geven en uiteindelijk kom ik niet veel verder dan een 6,5. De nostalgie-factor heeft daar zonder twijfel positief aan bijgedragen.

 


Reacties

Gepost door: gertje Gepost: 21-11-08 12:38:42
hahah nostalgie een 6 bedoel je & deze plaat een 0,5 (en dan schaal ik hem nog hoog in).
Gepost door: gijsjeradijsje Gepost: 21-11-08 16:24:38
Whaha 13 miljoen euro :P Gewoon om ze dwars te zitten ga ik um downloaden.
Gepost door: loowiekesausage Gepost: 21-11-08 17:19:25
Ik vind guns n roses echt waaardeloos, dus zal de nieuwe ook niet echt goed vinden. Alhoewel ik metallica wel juist weer heb opgepikt door het nieuwe album.
Gepost door: xanathos Gepost: 21-11-08 18:25:35
Didn't see that one coming.

No really...

Ik vind het al een niet echt bijster boeiende band voorhand maar als iets zo lang duurt en zoveel geld kost dan komt er 9/10 keer nog iets slechters uitrollen. Misschien zijn de nieuwe platen van the offspring en metallica nog wel te doen na zo'n tijd maar zo'n publiciteitshoer als axl rose kan naast een grote bek weinig goeds meer leveren...
Gepost door: davidpoison Gepost: 21-11-08 21:49:49
nooit veel aan gevonden... spijtig...
Gepost door: zombi Gepost: 22-11-08 12:40:41
Vorige cd s ken ik van begin tot eind. Nieuwe cd ga ik niet eens aan beginnen.
Gepost door: pureandsimple Gepost: 22-11-08 14:21:52
Smaken zullen vast wel verschillen en al die bla-bla, maar als je Appetite For Destruction niet geniaal vindt heb je stront in (en tussen) je oren!!
Gepost door: agentorange Gepost: 22-11-08 14:38:53
inderdaad

Gepost door: zappa Gepost: 22-11-08 15:27:26
Nu al in de uitverkoop bij mediamarkt voor 9 euro
Gepost door: pureandsimple Gepost: 22-11-08 15:41:20
"At 13.30 local time ( Netherlands ) the cd turned gold. Most shops opened their doors at 09.30 local time."

Het zal dus, ondanks dat ie nu al in de uitverkoop is, best wel goed gaan met die plaat.
Gepost door: pureandsimple Gepost: 22-11-08 15:43:24
http://www.ad.nl/cultuur/2791321/Album_Guns_NRoses_binnen_een_dag_goud.html

In het Nederlands kan het ook :-p
Gepost door: henk-jan Gepost: 25-11-08 16:15:45
Ik verwacht helemaal niks van deze plaat. Ik pluk 'm wel van het internet af. Het oude werk, met name AFD, trek ik supergoed.
Gepost door: xreventesx Gepost: 03-12-08 11:42:43
Toch wel ironisch voor al die mensen die hier nu al weer een slordige 15 jaar op wachten. maarja bijna iedereen weet dat G&R zijn beste tijd allang gehad heeft. en voor de nostalgie zou ik het ook niet doen. Axl rose heeft tenslotte die nostalgie jaren geleden al op brute wijze vermoord.

© copyright 2002 - 2020 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Adverteren - Contact - Crew