Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

The Fifth Alliance interview

30-12-08 09:39:00 / door nielsdebruijn / band: The Fifth Alliance

The Fifth Alliance interview

Tijdens de metal editie van de lokale bandjeswedstrijd maakte ik in een indrukwekkende show mee van The Fifth Alliance. Helaas ging de band niet door naar de finale maar gelukkig was er nog wel tijd om even met ze te praten.

“The Fifth Alliance bestaat sinds midden 2006 en in dat korte tijdsbestek zijn er al aardig wat wisselingen in bezetting geweest. Vanaf 2007 zaten we in een rustiger vaarwater en bestaat de band uit Silvia (vocals), Niels (gitaar), Ivo (gitaar/backing vocals), Koen (drums) en Sander (bass). Nu heeft Sander vanwege z’n werk momenteel eigenlijk geen tijd meer voor de band en daarom hebben we wederzijds besloten om onze eigen weg te gaan. We zullen op korte termijn met een mogelijke opvolger van Sander gaan proberen.” De naam van de band heeft geen echte diepe betekenis. “Zoals de naam al zegt heeft het betrekking op een soort ‘verbondenheid’. Die verbondenheid kun je dichtbij zoeken, onderling in de band, maar zou je het ook met bepaalde (maatschappelijke) onderwerpen kunnen linken.”

Bij bands als Walls of Jericho en Bleeding Through valt het op dat in artikelen toch vaak over de vrouwen in deze band gaat. Hoe vergaat het de Fifth Alliance met een frontvrouw? “ Silvia krijgt op zich niet veel meer aandacht dan de rest van de band. Mannen hebben in het hardcore/metalgenre over het algemeen de overhand, maar het is niet heel ongewoon dat een vrouw, een band front. Vaak wordt het in artikelen wel gemeld, dat we een zangeres hebben, maar dat is het dan ook wel. Gelukkig wordt er genoeg aandhttp://i54.photobucket.com/albums/g120/theoldsparkyexperience/fearconsumptionfront_2.jpgacht besteed aan de muziek."                                                                                                      

De band heeft tot nu toe één MCD uitgebracht getiteld 'Fear Consumption'. Ik ben wel benieuwd naar het proces achter deze titel. “Het opnemen en uitbrengen van de vier nummers van de MCD verliep best voorspoedig. We hebben de MCD alweer een jaar geleden opgenomen in Studio 195 met artwork van onze eerste bassist Marijn (milostrain.com). De MCD is in een beperkte oplage van 250 stuks uitgekomen en daar zijn er nog een paar van over. We hebben een beperkt deel van de oplage als promo verstuurd, maar het was niet een doel op zich om bij een label terecht te komen. “De titel ‘Fear Consumption’ heeft betrekking op de manier waarop boodschappen via diverse kanalen worden verspreid, die door mensen op een gemakkelijke manier wordt geconsumeerd zonder te twijfelen of het waarheid is. Het creëren van angst onder mensen is een ideale gemoedstoestand om beslissingen door te voeren. Fear Consumption is het enerzijds creëren van angst en het blindelings consumeren daarvan.”

De band heeft nog geen label maar dit wordt (nog) niet als een groot gemis ervaren. “Als je als band wel bij een label zit, is dat verder ook geen garantie dat je meer shows gaat spelen, meer aandacht krijgt of meer cd’s verkoopt. Als band moet je gewoon hard werken wil je ergens komen en met een label op zak is verder ook geen zekerheid. In bepaalde opzichten zou je via een label op andere manieren meer aandacht kunnen krijgen, omdat zij er ook geld tegenaan gooien, maar het leven zonder label is niet bizar zwaar hoor. En dit is tenslotte onze eerste release en je moet ergens beginnen, toch.”

Ik ben altijd benieuwd welke muziek bands zelf luisteren en wat voor effect dat heeft op hun geluid. “Aangezien de band uit vijf personen bestaat, loopt onze smaak vrij ver uiteen, maar we hebben allemaal wel een voorliefde voor hardcore, (death) metal. We luisteren ondermeer naar bands als Converge, Coalesce, Morning Again, Burst, Poison The Well, The Ocean, Cursed, Botch, Architects, Cryptopsy, Ion Dissonance, The Dillinger Escape Plan, Walls Of Jericho, Gojira, Culture, Norma Jean, Breather Resist en Meshuggah. Die bands laten mogelijk wel hun invloed achter in onze sound.”

“We doen regelmatig showtjes in Nederland en België en tot op heden hebben we veel goede reacties gekregen! Wat kun je verwachten? Nou we zijn redelijk beweeglijk op het podium, dus bezoekers kunnen een strakke en energieke show met aardig wat actie op het podium verwachten. Als je zelf naar een optreden gaat en naar een band staat te kijken, dan wil je ook dat er iets te zien is en er wat gebeurd op het podium om het interessant te houden. Het wordt al snel saai als bands als zoutzakken op het podium staan.

Misschien niet helemaal het beste optreden, maar het leukste optreden was de “Spaanse Kraag-tent” op Breda Barst. We speelden als eerste band in de Spaanse Kraag, maar de tent stond echt propvol en ook buiten rond de tent stonden mensen te kijken en luisteren. Was echt supertof dat er zoveel mensen waren. Wat betreft onze minste show, nu zijn we redelijk kritisch en gaat er wel eens vaker iets fout, maar de minste show was waarschijnlijk, een show in Little Devil, Tilburg waarbij we in het laatste nummer van de set, een dikke trainwreck hadden, waar we ook niet meer uitkwamen op dat moment. Nogal jammer einde van het optreden, want verder ging het optreden niet verkeerd.”

Hoe is de band met thuisstad Breda? “De scene in Breda is niet heel erg groot, maar er komen wel redelijk wat mensen naar hardcore/metal/punkshows in Breda(ook van buiten Breda) dus dat is positief. Regelmatig worden showtjes georganiseerd zoals de 3thahardway shows met lokale en regionale bands, maar het kan nog wel beter. Qua zalen in Breda kan er nog meer aandacht worden besteed aan het hardere genre, want er is nog potentieel, maar wordt helaas nog niet helemaal optimaal gebruikt. En dat zou wel ten goede komen aan de scene in Breda.

Er wordt tegenwoordig wat afgedownload, genoeg om paniekberichten voorbij te zien komen over het einde van de cd. “The Fifth Alliance staat niet per sé negatief tegenover downloaden. Iedereen download wel eens muziek en onze MCD is vast ook wel ergens te downloaden, maar je kunt deze luisteren via onze myspace of volledig via hyves.”

In de plannen voor 2009 staan onder meer nieuwe opnames en zoals het er nu uitziet, zullen deze worden uitgebracht via Crossfirecult (crossfirecult.com). Verder natuurlijk weer veel showtjes spelen en plezier hebben! Als laatste wil de band Sander nogmaals bedanken voor de goeie tijd samen en z’n baswerk en ook ons van punx bedanken voor het interview! Mensen die meer willen weten over de nieuwe opnames moeten de myspace goed in de gaten houden.

www.myspace.com/thefifthalliance - http://thefifthalliance.hyves.nl


Reacties

Gepost door: xanathos Gepost: 30-12-08 17:48:08
Goed interview jongen... :)

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact