Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Meet The Horrorpunks! #10: Robot Monster

17-01-09 18:28:00 / door mano-revolver

Meet The Horrorpunks! #10: Robot Monster

In de afgelopen negen (!) delen van ‘Meet The Horrorpunks!’ heeft er altijd een band centraal gestaan. Deze keer zijn de rollen omgedraaid en heb ik een kort gesprek met Jake en Travis, de twee krachten achter het jonge horrorpunk label Robot Monster. In de aankomende edities van ‘Meet The Horrorpunks’ zullen de bands van Robot Monster zich stuk voor stuk voorstellen, maar eerst wil ik wat meer weten van het label zelf.

Travis en Jake, stel jullie zelf eerst even voor aan onze lezers.

Jake: Gegroet, mijn naam is Jake Harrison, professioneel grafisch ontwerper en website designer en woonachtig nabij Seattle, Washington. Ik verzorg bijna al het artwork en de illustraties voor onze sites en posters. In mijn vrije tijd heb ik mijn eigen muzikale project ‘Hadesmachine’ en speel ik bass in ‘Switchblade And The Surgeon’.
Travis: Ik ben Travis Broyies, net als Jake ben ik ook een grafisch ontwerper en website designer. Daarnaast ben ik ook een professioneel tattooërder.

Jullie hebben al voor of met diverse labels gewerkt in het verleden. Wanneer zagen jullie dat de tijd rijp was om zaken in eigen handen te nemen en jullie eigen label op te richten?

Jake: Grappig genoeg was het de band Eerie Ln. die mij in contact brachten met Travis, bijna vijf jaar geleden. Zijn voormalige online shop was de enige plek waar je cd’s van Eerie Ln. kon bestellen. In die tijd zat ik achter blackorder.com, een site met recensies en nieuws over horror-gerelateerde zaken, het duurde niet lang voor we regelmatig correspondeerden wat uitgroeide tot een mooie vriendschap.
Omdat we bijna altijd dezelfde gedachten hebben en een bijzonder enthousiasme voor onze persoonlijke interesses was het al vrij snel duidelijk dat we hier samen iets mee moesten doen. Regelmatig kwam de discussie om een eigen label te starten voorbij, maar het duurde tot begin 2007 toen de basis, voor wat uiteindelijk Robot Monster werd, pas werd gelegd.
Travis: Ik heb voor en met diverse labels de afgelopen jaren gewerkt en die ervaring heeft mij geleerd hoe ik Robot Monster zou moeten runnen en hoe niet. Toen al de vorige labels niet aan de verwachtingen van de bands konden voldoen vond ik het tijd om mijn eigen ‘familie’ te starten. Jake en ik werkten al goed samen, hadden een goede vriendschap, dus begin 2007 vloog ik naar Jake’s kantoor en Robot Monster werd geboren.

Robot Monster begon als ik elk ander label, één release per keer, maar afgelopen Halloween werden er maar liefst drie albums in één keer uitgebracht waarmee de discografie van het label verdubbelde!

Jake: Over het jaar 2008 heen hadden we diverse releases geplanned die een ware nek-aan-nek race vormde in de afronding. Toen de plannen voor onze traditionele jaarlijkse Halloween show weer uit de kast werden gehaald leek het alleen maar logisch om deze platen met een fantastische show uit te brengen; op onze favoriete feestdag.
Travis: Precies! Halloween is onze favoriete feestdag en natuurlijk moesten we alle releases wel op dezelfde dag uitbrengen en er één grote release show van maken. De volgende avond, letterlijk de dag na Halloween, zag ik The Dead Vampires een andere show spelen die net zo subliem was als die in Seattle waardoor de festiviteiten nog een dag door gingen.

En hoe gaat de verkoop? In Nederland zijn jullie albums totaal nog niet bekend.

Jake: Verkopen voor elk bedrijf zijn op dit moment moeilijk, maar dat komt door de wereld waar we nu in leven. De populariteit en het bereik van onze bands zullen groeien, zo ook de verkoop. Na een jaar van promoten en elk vrije moment in het label stoppen om te zorgen dat alles alleen maar beter werd, samen met de handen in één slaan met onze fantastische distributeur Lumberjack Records zien we onze producten steeds verder de goede richting op gaan.
Horror muziek is ook niet voor iedereen weggelegd denk ik, desondanks stijgt het aantal getalenteerde muzikanten en artiesten, het is dan ook een kwestie van tijd. Steeds meer mensen willen even kunnen ontsnappen uit de realiteit en de dagelijkse routine, de wereld is soms een lelijke plek en je moet wel met iets gruwelijks komen om dat allemaal te moeten doen vergeten.
In Amerika is het voornamelijk de West -en Oostkust waar het grootste gedeelde van de Amerikaanse ‘horror scene’ woont, om de enthousiaste fans in Duitsland en Engeland niet te vergeten. Zoals elke dodelijke ziekte word het één op één overgedragen, het is een kwestie van tijd dat Nederland is geïnfecteerd, geen zorgen!

Jake, op dit moment bestaat het rooster van Robot Monster uit zes bands, kan je van iedere band kort beschrijven wat we hier van kunnen verwachten?

American Werewolves
De American Werewolves maken de muziek scene van Cleveland al bijna tien jaar onveilig met hun ruige punk meets old school hardcore sound. De vocalen onderscheid deze band van elke andere die je ooit gehoord hebt. Het is essentiële rock n’ roll, weerwolf stijl.

Church For Sinners
Deze band word snel één van onze populairste acts. We ontdekten ze ‘per ongeluk’ direct na het uitbrengen van de Epidemic plaat. Ze waren toen slechts vijftien minuten van ons kantoor verwijderd en nadat we een oefensessie hadden bijgewoond was het al snel duidelijk dat dit een ruwe diamant was. Ondanks dat ze nog maar zo kort bij elkaar zijn hebben ze al een indrukwekkende collectie aan nummers verzameld die diverse genres samenbrengen in een pakkend punkrock jasje. Hun ep ‘Making Monsters’ was in zeer korte tijd opgenomen en uitgebracht in januari 2008, het is slechts een voorproefje want de aankomende full-length laat zien wat de band echt kan en hoe ze gegroeid zijn in het afgelopen jaar.

Dead Pleasures
Dit is onze eerste band die niet uit Amerika kom, maar in eigen land Engeland al flink wat naam hebben weten te maken. Vele shows zijn er al gespeeld met onder andere The Rezurex en Zombina And The Skeletones. Dead Pleasures mixed traditionele punk met vocalen die compleet de andere richting van de muziek op lijken te gaan.

Dead Vampires
Deze band is een waar muzikaal spektakel. Punkrock word gemixed met calliope waarmee alles op zijn kop word gezet. Dit moet je gehoord hebben!

The Epidemic
Onze eerste band, alleen als ik de naam hoor voel ik me al trots. Toen we onze eerste release mochten vasthouden, het ruiken van het nieuwe plastic en de verse inkt toen we de verpakking open trokken, het moment dat we geen leuk idee meer waren maar een echt label. Het geluid van de band is punk met onwijs aanstekelijke refreinen met invloeden van blues, rock en doo-wop. Voor de fans van Blitzkid, Goolsby en TB zijn ook op het album terug te horen.

The Gruesome Boys
Als laatste, maar zeker niet de minste zijn de Gruesome Boys. Dit kwartet heeft hun debuut ‘Songs From The End Of The Rope’ zelf opgenomen en geproduceerd. Catchy en melodieus, maar geen pop-punk. Sterke harmonie, geweldige ritmes en briljante leads en vocalen met een edge die zich onderscheiden van de rest en verre van Misfits knock-offs zijn.

Zijn er al bands die we spoedig aan deze lijst kunnen toevoegen?

Jake: We zijn bezig met enkele deals, maar nog niks is zeker tot er getekend is. We zijn hier zeer opgewonden over, maar kunnen helaas nog niks zeggen.
Travis: Haha precies, we wouden dat we je het konden vertellen, maar zoals Jake al zei niks is zeker tot er getekend is. Maar ik denk dat alle fans van punk, horror en duistere muziek in het algemeen erg blij zullen zijn met de bands die we de komende tijd binnen gaan halen.

Okay, van welke band zou je dan heel graag een release willen doen?

Jake: Moeilijke vraag om direct antwoord op te geven. De sleutel tot succes is dat je weet waar je eigen sterkte in ligt en hoe je dit kan toepassen op een artiest of band. We zijn aan het groeien als een label en ons marktaandeel word groter. Er zijn dan ook bands waar ik graag mee samen zou willen werken, maar wensen en de realiteit staan direct tegenover elkaar.
Travis: Dromen zijn dromen. Persoonlijk vind ik het te gek om onze huidige artiesten te helpen en meer bands binnen te halen wanneer de tijd er rijp voor is en aan de slag te gaan met die releases zonder onze back-catalogue van de frontlinie af te halen.

Wat ik persoonlijk te gek vind is dat een percentage van elke verkoop naar ‘Wolftown’ gaat. Kan je kort iets over deze organisatie vertellen en waarom jullie hun steunen?

Jake: De meeste problemen in de wereld zijn door ons, mensen, veroorzaakt. Het is makkelijk om betrokken te raken bij een grotere organisatie maar we hebben besloten om een kleinere en meer specifiek doel te steunen wat ook nog eens het publiek dat wij aantrekken aantrekt.
Wolftown is in het kort een wolf en wildlife kamp in Burton, Washington. Hun hebben de taak op zich genomen om te zorgen voor dieren die zichzelf niet meer kunnen helpen of slachtoffer zijn geworden van mensen. In het komende jaar willen we niet alleen financieel bijdrage maar ook fysiek.
Travis: Tevens zijn we beide grote dierenliefhebbers. Toen we dit label begonnen was het alleen maar logisch om ook iets terug te doen voor iets waar we een zwak voor hebben. Jake informeerde mij over deze organisatie toen we begonnen met het schrijven van de plannen voor Robot Monster en kwamen overeen dat dit iets is wat we moesten doen.

Daarnaast beheren jullie ook nog de Necropolis webshop.

Jake: Klopt, dit moesten we wel doen, want hoe groter je netwerk hoe eerder je releases worden opgepikt. Op deze manier kunnen we ook gelimiteerde artikelen leveren aan onze fanbase en speciale sales of kortingen geven die niet snel door andere winkels gedaan kunnen worden. Tevens verkopen we muziek en merchandiser van bands die niet op ons label zitten, zo helpen we andere bands en labels in de horrorscène. We houden van competitie, maar dit kan je niet alleen doen, je moet samenwerken.
Travis: Het gaat ook erg goed. Recent hebben we licenties gekregen om shirts te kunnen maken en verkopen van bands die meer moeite hebben om hun merchandiser op de Amerikaanse markt te krijgen, of gewoon bands die een zetje in de goede richting nodig hebben meer aandacht te geven. We krijgen veel bezoekers op de website van zowel Necropolis als Robot Monster en de aandacht die we krijgen is te gek. Ik wil meer gaan doen met de online-winkel, dus hou deze goed in de gaten!

Okay dat is het wel, als je nog iets toe te voegen hebt?

Travis: Beluister onze bands en bekijk de site van het Wolven reservaat waar we het over hebben gehad. 10% van elke verkoop gaat direct naar hun, het is een goed doel. Je kan er meer over lezen op onze site

http://www.robotmonster.us of kijk op http://www.wolftown.org als je zelf een directe donatie wil doen.
Bedankt voor het interview, hopelijk speelt één van onze bands spoedig in Nederland!


Reacties

(Geen reacties gevonden)

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact