Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Alkaline Trio in goede doen

25-01-09 16:07:00 / door pureandsimple / band: Alkaline Trio / concert: 24-01-09 - Alkaline trio - Melkweg - Amsterdam

Alkaline Trio in goede doen

Nadat ik mijn reisgenootjes afgezet heb bij de Winston, waar die avond The Real Danger, Union Town en Tech9 spelen, verbaas ik me er weer over hoe ver het eigenlijk lopen is vanaf de dam naar Leidseplein. Als ik om 21:00 aankom is mijn 'date' voor de avond, waar ik om 20:30 mee afgesproken heb, al naar binnen en zijn de Tenement Kids ook al begonnen. Het bijpraten over sex met oudere rockstars moet hierdoor helaas nog even op zich wachten.  'Gelukkig' krijg ik dat verhaal in (spreekwoordelijke) geuren kleuren alsnog te horen tussen de bands door.


Bij binnenkomst in de zaal hoor ik net de eerste tonen van 'The question's always easier (than the pain)', opener van de nieuwe plaat We've All Been Down, waardoor ik het gevoel krijg dat ik nog weinig gemist heb van de Tenement Kids set. De Kids doen hun uiterste best, maar het lijkt niet echt te worden opgepikt door het publiek in de hoofdstad. De handjes gaan dan ook maar marginaal op elkaar en ik bedenk me dat er wellicht een paar straten verderop meer te halen was geweest wat betreft publieksreactie. Toch laat de band zich niet uit het veld slaan en zet haar beste beentje voor. Ik zie wat knikkende hoofdjes en hier en daar oogst de band wat applaus, maar echt impact lijkt de band te niet maken. Bij mij hebben ze in ieder geval wel weer wat waardering geoogst, maar na die nieuwe plaat kunnen ze ook weinig fout doen in mijn boekje dus echt objectief ben ik niet.

Ook de tweede band van de avond was er eentje om naar uit te kijken. Broadway Calls, vers getekend door Side One Dummy, maakt lekkere poppy punkrock waarbij melodie centraal staat. De meest voor de hand liggende vergelijking is The Loved Ones, waar ik ook enorm van gecharmeerd ben, maar het is nét ietsjes poppier hier en daar. Ik krijg niet het idee, ondanks de melodie, dat het een zoetsappig bandje is met teksten over hartjes, bloemetjes en middelbareschoolliefdes. Dat zou voor mij wel een afknapper zijn. Na dit optreden ben ik in ieder geval benieuwd naar wat de nieuwe plaat gaat brengen voor deze band uit Oregon. Vanwege de gezelligheid op de gang met de mannen van Crucial Attack, zie ik maar een gedeelte van de show maar ik twijfel er niet aan of deze band mij een dik half uur zou kunnen boeien in een klein zaaltje ergens.

Dan is het tijdstip aangebroken voor de band waar de meesten voor gekomen zijn: Alkaline Trio. De zaal is flink vol maar niet uitverkocht waardoor je vrij gemakkelijk een stukje naar voren kunt lopen. Eenmaal een mooie plek bemachtigd kan het feest wat mij betreft losbarsten.
Waar een paar jaartjes terug in Paradiso de band nog een prachtig mooie backdrop en speakerkasten had staan is ALK3 deze keer vrij sober in de aankleding. Dit komt de sympathie van de band wat mij betreft alleen maar ten gunste. Een ander mooi meegenomen feit is dat Matt Skiba deze avond goed in z'n vel zit (ik hoorde dat ie ging scheiden en weer aan de drugs was dus dat zal de kwaliteit van de volgende plaat ook zeker ten gunste komen!) De band is in uitstekende vorm en grapjes over de kwaliteit van de liveperformance wisselen zich af met opmerkingen over hoe leuk Amsterdam is en het spelen met Kreator (die in de grote zaal ernaast op hetzelfde moment van beukenstein aan het gaan zijn). De Duitse metalmeisters zullen in het Alkaline Trio publiek waarschijnlijk weinig liefhebbers vinden, maar het voelt even als zout in de wonden als ik bedenk dat ik niet even bij Kreator mag gluren. Gelukkig begint de band meteen weer te rocken, en gaat het publiek bij vlagen goed mee met een ouderwets irritante duw en trek pit, waardoor ik het snel van me af schud. De actie van een fanboy om het plectrum te stelen (terwijl Matt Skiba nog gewoon aan het spelen is!) wordt met een glimlach en het desbetreffende plectrum beloond. Zo'n soort avond is het. Als enige minpunt kan ik de voor mij vele onbekende tracks aandragen, gezien ik alleen bekend ben met Goddammit en Maybe I'll Catch Fire, maar eigenlijk stoorde dat nauwelijks. Een uitstekend optreden van een dito band. Helaas te laat afgelopen om nog een stukje Tech 9 mee te kunnen krijgen, maar echt rauwig ben ik daar niet om.


Reacties

Gepost door: gerrit Gepost: 25-01-09 18:59:37
ik lees overal dat het helemaal kut was
Gepost door: pureandsimple Gepost: 25-01-09 19:06:44
Niet overal dus! ;-) Serieus... dit was echt 10x beter dan in Paradiso en veeeel beter dan dat ik had verwacht. Natuurlijk rammelt de band live een beetje en kunnen ze niet al die effecten die ze op plaat hebben live nadoen, maar dit was echt een prima showtje.
Gepost door: loowiekesausage Gepost: 25-01-09 20:00:35
Jammer dat ik niet ben geweest, echt heeeel jammer.... Als het 10x beter was dan in paradiso dan moet het wel extreem gaaf zijn geweest, paradiso was het toen ook briljant..
Gepost door: harrybridges Gepost: 25-01-09 20:03:39
Ik vond het ook goe te trekken....
maar 3 nummers geloof ik van die nieuwe cd,
genoeg oudere....4 van good mourning, nice!
and jaked on green beers maakte het af.
Gepost door: gerrit Gepost: 25-01-09 20:24:09
@ marnix: zeg ook niet dat het niet goed was, ik was er niet. Maar altijd grappig dat mensen het zo ontzettend anders kunnen waarderen. Ik had geen kaartje en was eigenlijk toch te gaar van de dag ervoor.
Gepost door: abeyholland Gepost: 25-01-09 20:34:43
Helaas was ik niet van de partij afgelopen zaterdag, had wel heel graag willen gaan, die nieuwe plaat trek ik nog steeds heel goed!

Hopelijk komen ze snel weer terug!
Gepost door: pureandsimple Gepost: 26-01-09 00:52:44
@ Gerrit
Smaken/ belevenissen verschillen natuurlijk, maar als je deze avond 'helemaal kut' vond dan heb je er waarschijnlijk geen kaas van gegeten. Daarmee bedoel ik niet te zeggen dat de band muzikaal superstrak zou zijn geweest en het geluid perfect, maar ik zag een band die goed in zn vel zat, zich prima amuseerde en daarbij ook nog best aardig klonk.
Gepost door: xanathos Gepost: 26-01-09 15:26:52
Zulke mooie nummers en live toch niet echt. Nouja, ik heb ze vorig jaar op groezrock gezien en daar vielen ze me erg tegen. Een band waar ik met veel weemoed aan terugdenk en die krakers hebben gemaakt waar je u tegen zegt, maar die live "wel goed, maar niet boeiend" zijn. Beutje jammer...
Gepost door: pureandsimple Gepost: 26-01-09 19:59:12
Zo'n band moet je natuurlijk ook niet op zo'n koud en kil festival zien. Daar vallen 95% van alle bands tegen en zeker dit soort bands.
Gepost door: xanathos Gepost: 26-01-09 20:53:11
Nja, ik had wat meer dr van verwacht. Het is niet zo erg als the methadones laatst in waterfront waar de zanger een beetje stoned voor zich uit stond te staren de hele tijd en zn tekst vergat, maar skiba en kornuiten bewogen nouwelijks, en speelden wel oké maar niet geweldig...
Gepost door: pureandsimple Gepost: 26-01-09 20:56:08
Die show op Groezrock viel idd vies tegen! Dit was 100x beter.
Gepost door: erikpokerface Gepost: 26-01-09 22:10:57
inderdaad!
ze speelde misschien sloppy, maar dat maakte het juist vetter, niet zo gelikt allemaal. gelukkig speelden ze veel oude nummers! 3 nieuwe en 1 van crimson, de rest allemaal van oudere cds en dat beviel wel goed.
geluid was ook 100x beter dan op groezrock btw
Gepost door: willemantillectual Gepost: 26-01-09 23:15:25
de show op lowlands paar jaar terug was echt briljant!
Gepost door: embryoflip Gepost: 02-02-09 14:39:55
zouteloze kutshow vond ik het. ken alleen die split met one man army. dat kan ik wel waarderen. ze speelden niet strak. als ik naar alkaline trio kijk verwacht ik perfect geluid en goed gespeeld, zo klinkt het immers ook op plaat.
Gepost door: pureandsimple Gepost: 02-02-09 20:04:26
Quoteals ik naar alkaline trio kijk verwacht ik perfect geluid en goed gespeeld

Dan heb je idd compleet andere verwachtingen dan ik. Dat gaan ze namelijk nooit waar maken. Volgens mij speelden ze voor hun doen redelijk strak en was het geluid prima. Dan ben je er volgens mij echt nog redelijk vanaf gekomen met deze show, want die band rammelt gewoon aan alle kanten live... Ik trek dat juist supergoed, maar kan me voorstellen dat je iets anders had verwacht dan dit.
Gepost door: embryoflip Gepost: 05-02-09 14:53:05
ach heb me wel vermaakt en het was gratis. maar volgende keer ga ik kreator in de zaal ernaast
Gepost door: erikuhz Gepost: 08-02-09 14:05:42
Waardeloze kutshow. 1 nummer van Sun-Dials en 1 nummer van Goddamnit. Maarja, je kan ook niet verwachten dat een band alleen nog maar 'oud' materiaal gaat spelen.
Tenement Kids en Broadway Calls waren daarentegen wel erg cool.

© copyright 2002 - 2020 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact