Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Rock'n'Roel (Roel Smit)

28-01-09 09:12:00 / door pureandsimple

Rock'n'Roel (Roel Smit)

Roel Smit presenteerde zijn boek, Rock'n'Roel, al een tijdje geleden op de Haarlemse Stripdagen. Toen het boek alsnog op de deurmat van de Punx.nl-redactie viel waren we dan ook blij verrast. Hetzelfde boek, een ander exemplaar wel te verstaan, kan trouwens ook bij jou op de deurmat vallen voor 20 eurotjes! Neem hiervoor contact op met roelroos@xs4all.nl en maak jezelf of iemand anders een gelukkiger persoon met meer dan 120 pagina's aan kwaliteitstprenten.
Meneer Smit mag voor de punkrockers onder ons geen onbekende zijn. Misschien niet eens bekend als illustrator, maar dan toch zeker wel als mede-frontman van het Amsterdamse punkrock gezelschap Human Alert? Ik wil dit keer niet teveel aandacht besteden aan de band of schrijven over hoeveel plezier ik heb gehad met albums als Bravo Boys en Sex 'n Drugs 'n Anarchy, maar vol de spotlight zetten op zijn prentenboek: Rock'n'Roel.


Na ontvangst van het boek was ik vooral benieuwd naar het oude werk van Roel Smit. Ondanks dat er ook een aantal jaren '80 prenten bij zitten ligt de nadruk in dit boek wat meer op zijn latere periode. Weest niet gevreesd! We krijgen namelijk wel degelijk vroeg werk te zien in vorm van bandlogo's, flyers en andere tekeningen. Je hoeft dus echt niet te vrezen dat er niets van zijn vroege tekeningen in het boek zitten, maar de nadruk wordt gelegd op de periode na 1990. Aan de andere kant zie je dusdanig veel progressie over de jaren heen dat het ook niet meer dan logisch is om het beste bij elkaar te zetten. Wie zit er te wachten op een boek vol met alleen zijn mindere prenten wanneer er ook zulke mooie dingen te zien zijn?

Zeker in het begin is zijn boek erg punkrock geörienteerd met werk voor de Nieuwe Koekrand, Definitive Choice en niet in de laatste plaats platenhoezen, flyers en inserts voor allerlei bands zoals Lärm, Seein' Red, Poison Idea, Straight A's. Blatant Yobs, Brutal Obscenity, Brezhnev, Yawp, Blitz Babiez, NRA, Gewapend Beton en zijn eigen Human Alert. Ik was trouwens allang vergeten dat Roel ook flink wat werk had verricht voor het Europese hoofdkantoor van Epitaph Records. Hierdoor heeft hij ook iets kunnen betekenen voor bands als Descendents, Sugarcult, Bad Religion, Heideroosjes, Dropkick Murphys, Beatsteaks, Slackers e.a. wat natuurlijk erg cool is om terug te zien in zijn boek. Daarnaast is de samenwerking met Large Popmerchandise, overigens ook al weer vanaf 1990, flink uitgelicht. Toffe prenten met het figuurtje Harry in de hoofdrol waarvan er menigeen ook bij mij thuis in de papierbak is verdwenen.

Het hele boek staat dus bomvol met supertoffe full-colour illustraties in uitstekende kwaliteit, maar tussen al dat kleurrijke geweld is er ook nog plaats gemaakt voor een soort van autobiografisch levensverhaal in comic-style. Ik wist wel dat hij dat ook kon, maar ik had zelf nog nooit zijn werk in comic-variant gezien. Er is natuurlijk een wereld van verschil tussen een tekening maken en een comic, maar beide disciplines worden door roel gemasterd. Eigenlijk is die comic het leukste deel van het boek. De man zit volgens mij bomvol stoere verhalen en ik hoop eigenlijk dat er ooit nog eens een tweede deel komt (of eentje met een ander onderwerp?). Ik zou het zeker oppikken!
Daarnaast zie ik het als de ideale manier om zijn kenmerkende stijl en humor te koppelen. In een strip is immers meer mogelijk dan in één plaatje.

Misschien is Rock'n'Roel in eerste instantie als illustratieboek bedoelt voor de liefhebbers van dat genre, maar gezien vrijwel al het artwork voor bands, fanzines en andere muziekgerelateerde dingen is kan ik niet anders zeggen dan dat het alleen al vanuit punkrock-perspectief meer dan de moeite waard is om op te pikken. Peter 'Pontiac' Pollmann, voor de kenners zeker geen onbekende, schreef trouwens het voorwoord. Een supercool hebbedingetje!

 


Reacties

Gepost door: sooledraaw Gepost: 28-01-09 09:36:28
het is zeker een vet boek!
Gepost door: xanathos Gepost: 28-01-09 10:58:53
Dat klinkt wel echt gaaf. Van alle artwork die ik van roel gezien heb ben ik auf sich wel fan, dus denk wel dat ik dit boek op de kop ga tikken... :)
Gepost door: rageakid999 Gepost: 28-01-09 11:12:33
Volgens mij wordt het punk verjaardags kadotje van 2009!
Gepost door: operationivo Gepost: 28-01-09 12:47:25
Prachtboek ja! Hij staat hier al vanaf de presentatie in de kast te prijken. Zin in een volgend showtje.
Gepost door: lolly Gepost: 28-01-09 15:17:27
Ik ben benieuw naar dat boek. Staat de legendarische voorkant die hij voor Oude Garde tekende er ook in?
Gepost door: pureandsimple Gepost: 28-01-09 15:23:46
Oude Garde #4! Jazeker!
Gepost door: gerrit Gepost: 28-01-09 21:49:24
die oude garde kwam ik laatst nog tegen hier :) super coole tekening.
Gepost door: newreality Gepost: 29-01-09 13:30:42
Ik heb het boek laatst bij en gig van Human alert aangeschaft en ik kan je verzekeren dat dit de aanrader van het jaar is , een must voor elke punkliefhebber. Cheers
Gepost door: gerrit Gepost: 08-02-09 14:00:39
boek binnen, erg tof!

© copyright 2002 - 2020 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact