Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Fake Problems interview

29-01-09 16:25:00 / door pureandsimple / band: Fake Problems

Fake Problems interview

Fake Problems is na een supercoole liveshow een van die bands die ik nauw in de gaten houd. Toen ik hoorde dat de band ook nog eens getekend werd door Side One Dummy leek het me wel een goed idee om eens aan de bel te trekken bij de broekies uit de Florida regio. Met het album How Far Our Bodies Go hebben ze laten zien dat ze mee kunnen met het oudere werk van Against Me!, een band waar ik zeer van gecharmeerd ben, en dat is al een compliment op zich. Op de vraag wat ik echt niet moet vergeten te melden over de band antwoord Chris Farren: “Ik denk dat het meest belangrijke is om te weten dat twee van ons best lang zijn en twee heel erg klein. Daarnaast is Blink 182 belangrijker voor ons dan lucht en water. Zonder hen was er geen Fake Problems.” Ik weet meteen dat dit een prima interview gaat worden.


NIEUWE PLAAT OP SIDE ONE DUMMY
Side One Dummy heeft met The Gaslight Anthem de hipste punkband van het moment getekend. Vlak daarna hebben ze ook Fake Problems op laten tekenen. Ze hebben daar dus duidelijk iemand zitten met verstand van zaken, maar hoe komt een band eigenlijk aan zo’n labeldeal door bij Side One Dummy?
Allereerst vind in onszelf eigenlijk helemaal niets met punkrock temaken hebben. Een hoop vrienden van ons zijn 'punkrock' (of vinden zichzelf punkrock), maar ik denk dat wij niet echt te bestempelen zijn als punk.“ Dan blijft de vraag natuurlijk nog steeds hoe je op Side One Dummy terecht komt, maar zo spannend was dat eigenlijk helemaal niet, legt Chris uit. “Ze hadden demo's ontvangen van ons nieuwste album via via en toen ging de telefoon bij ons af. Sabot, waar we eerst op zaten, bestaat uit Jordan die in z'n eentje alles runt. Hij is altijd op tour en eigenlijk nooit te bereiken. Bij Side One Dummy kun je de telefoon oppakken en meteen iemand aan de lijn krijgen die iets voor je regelt. Dat is wel zo relaxt. Bij Gunnar kwamen we binnen met de mededeling “Yo, put this out! Or else...” Uiteraard was ie heel erg bang om z'n ass gekicked te krijgen, maar uiteindelijk vond ie de plaat ook best aardig en kon een handgemeen vermeden worden.”
De band heeft als voorloper van de nieuwe plaat al een supertoffe 7” uitgebracht genaamd Rumble In The Jungle. Deze track zal niet op de nieuwe plaat zal verschijnen. Die nieuwe plaat zal Great To Be Alive gaan heten. Chris legt ons uit waarom. “Leven is toch een stukje toffer dan dood zijn. Daarnaast hebben we als bandleden het allemaal best tof op dit moment. We zijn extreem dankbaar voor alles wat momenteel onze kant oprolt. Het artwork voor de plaat is gemaakt door een goede maat van ons. Het is een boeket bloemen dat eigenlijk de vreugde en het mooie in het leven verwoord.”


PRE SIDE ONE DUMMY
Ook over het oude werk van de band zijn ze zeer tevreden. “Ik zou echt niets willen veranderen! Ok, wellicht mijn gitaarpartijen even opnieuw inspelen omdat we ze tegenwoordig live ook een beetje anders doen, maar ik zou niets drastisch willen veranderen.” Als ik hem plagend vraag of ie ook niets wil veranderen aan de split met Sedona komt hij toch een beetje terug op die uitspraak. “Hehe, we waren toen een complete andere band met andere bandleden. Iedereen was nog heel erg jong en het is gelukkig niet ons beste werk!”
De band maakt op haar platen veelvuldig gebruik van allerlei instrumenten zoals als blazers en harmonica’s. Geen van de ‘echte’ bandleden speelt deze instrumenten in op plaat. Toch zit een uitbreiding van het aantal bandleden, zoals bijvoorbeeld Dropkick Murphys heeft ondergaan, is bij Fake Problems niet aan de orde. Desalniettemin is de band duidelijk gecharmeerd van het gebruik van blazers. “Als het maar half kan nemen we blazers mee! Het geluid is dan veel voller en ik vind het supertof. Toch verwacht ik niet dat we ooit mensen vast toe gaan voegen, maar je weet maar nooit.”

TOUREN
Fake Problems is al een keertje in Nederland geweest. Op de vraag wat de mannen van Fake Problems van Nederland vinden zegt Chris het volgende: “Nou, Nederland is een prachtig land. Voor meer dan een paar redenen trouwens, maar de meeste daarvan zal ik niet noemen. Maar de belangrijkste is waarschijnlijk stroopwaffels! Ik herinner me dat het belachelijk koud was, maar dat we ons na de show hebben opgewarmd in de locale coffeeshop.”
Bij een platendeal met een groot label hoort ook veel touren. De band heeft dat dan ook in de planning. Deze zomer zullen ze dan ook weer in Europa te vinden zijn. Als ik vraag welke platen essentieel zijn voor in de tourbus blijkt dat, ondanks zijn leeftijd, Chris duidelijk zijn klassiekers kent. “Ik kan niet zonder Bruce Springsteen’s Born to Run, de seltftitled van Led Zeppelin en Blonde On Blonde van Bob Dylan. Ik denk dat ik wel voor eeuwig kan cruisen met die drie platen in de stereo.”


POLITIEK NOCH PUNK

Ik heb het idee dat punkrockbands, zeker Amerikaanse, de laatste jaren veel stof tot schrijven hebben gekregen na het bewind van George W. Bush. Ik vraag me af of dat dit ook het geval is geweest op een jong bandje als Fake Problems?
“Gelukkig niet zeg! Als ik erover nadenk voelt het ook heel raar om zo'n persoon invloed te laten hebben op iets moois en creatiefs in je leven. Maar, zoals ik al zei, zijn we eigenlijk helemaal geen echte punks dus welilcht komt het daar wel door?” Chris legt uit dat eigenlijk geen enkele president invloed heeft op de band. “Ik denk ook niet dat Barack Obana invloed zal hebben op de band gezien we niet echt sociale- of wereldonderwerpen hebben in onze muziek. Wij schrijven liedjes over alledaagse/ persoonlijke gebeurtenissen. Ik zal ook zeker niet de eerste zijn die claimt dat er ‘change’ aan zit te komen. Ik hoop natuurlijk wel een beetje op 'change' gezien we dat op velerlei vlakken wel kunnen gebruiken in de States. Ik denk dat ie een slimme kerel is en dat hij het in ieder geval beter gaat doen dat die Sjaak die we de afgelopen 8 jaar hebben gehad.”  Ondanks dat de band claimt niets met politiek te hebben zouden ze toch zeker wel komen spelen op een inauguratie of op een zondagmiddagje in het Witte Huis. “Tuurlijk! Ik denk dat we dan Dream Team zouden spelen met teringveel vuurwerk op de achtergrond! En verder zou ik kiezen voor We Are The Champions van Queen gezien Barack de champion is en Queen gewoon supergaaf is.”


Reacties

Gepost door: zappa Gepost: 29-01-09 19:02:39
Speelden die niet laatst in Willemeen?
Gepost door: pureandsimple Gepost: 29-01-09 19:13:14
Speelden toen op die party met Omission, Tenement Kids (LPrelease), Smoke or Fire, Bratpack etc. Live was het SUPERCOOL!!
Gepost door: zappa Gepost: 29-01-09 20:58:00
Idd live zeer goed te verteren ...alleen jammer dat ze in het cafe stonden ...hadden het ook goed gedaan in de grote zaal
Gepost door: pureandsimple Gepost: 29-01-09 21:08:33
Die mening deel ik absoluut niet. Sowieso geen fan van de grote zaal en daarnaast zijn cafeshowtjes altijd 100x cooler.
Gepost door: effehoor Gepost: 29-01-09 21:18:14
Leuk interview!
De grote zaal is alleen ok als het vol staat en dat stond het bij FP in het cafe nog niet eens.
Gepost door: zappa Gepost: 29-01-09 21:42:37
in de grote zaal is beter licht en dan had ik mooiere foto's van FP gehad ; ben het wel met effehoor eens
Gepost door: wokkel Gepost: 29-01-09 22:28:26
Laatst in Arnhem was cool ja. Maar blazers? Snel maar eens checken, ik ben benieuwd.
Gepost door: cookiejarrobbery Gepost: 01-02-09 17:38:09
ja gezien in willemeen! ik vind ze leuk!
Gepost door: effehoor Gepost: 03-02-09 21:07:13
Heeft iemand die nieuwe plaat al op MP3?
Gepost door: pureandsimple Gepost: 04-02-09 09:35:17
Ik hoop 'em binnenkort hier op de redactie te ontvangen. Ik laat je wel weten.

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact