Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Plectrums pikken bij Rise Against

15-02-09 21:03:00 / door nielsdebruijn / band: Rise Against / album: Rise Against - Appeal To Reason (2008) / concert: 14-02-09 - Rise Against + Strike Anywhere - Melkweg - Amsterdam

Plectrums pikken bij Rise Against

Een grote groep mensen die liever naar een concert gaan dan het commerciële feest dat Valentijn te vieren heet stond afgelopen zaterdag in een uitverkochte Melkweg voor het concert van Rise Against. Hun grootste hobby? Plectrums pikken.

Om acht uur precies begon de eerste band van de avond. Het Oostenrijkse kwarter Rentokill jast er in een heel rap tempo hun setlist erdoorheen. De band laat in de twintig minuten absoluut weer zien hoe getalenteerd deze punkrockers zijn, en ik hoop van harte dat ze op deze avond flink wat zieltjes hebben gewonnen. Aan de tamme reactie bij het grootste deel van het publiek te zien vrees ik het ergste. Hoewel de band veel werk speelde van AntiChorus (terecht) werden we ook getrakteerd op een nieuw nummer van de pas uitgebrachte (en gelimiteerd tot 500 stuks) 12 inch O.S.E., die trouwens een pracht uitgave heeft gekregen.

Hierna kwam Strike Anywhere aan de beurt die tijdens hun set van drie kwartier ook veel indruk maakten. Aftrappend met een keihard "Prisoner Echoes" blaast de band de vooraan verzamelde jonge meisjes weer snel naar achteren. Nog meer dan de andere twee bands van de avond staat deze band bekend om hun scherpe maatschappij kritiek en juist dat punt komt vanavond erg slecht over. Sympathieke frontman Thomas Barnett is namelijk al een tijdje op tour en dat horen we in zijn stem terug. Tijdens de nummers is er gelukkig weinig aan de hand en zingt en schreeuwt hij uit volle borst. Maar als hij tussen de nummers door het publiek op een praatje trakteert is zijn hese stem zeer slecht te verstaan. Afgezien hiervan zet ook deze band een geweldige show neer, vol toffe nummers (waaronder een nieuwe, van het album dat in de herfst moet uitkomen: "I’m Your Opposite Number") en was dit voor mij de beste van de drie bands deze avond.

Na een fikse ombouwpauze en een lange intro is het dan eindelijk tijd voor Rise Against, de band waar bijna iedereen vanavond voor is gekomen. Tim McIlrath is vanavond de meest begeerde man in de zaal, en het aanwezige publiek schreeuwt de longen uit het lijf. Tijdens de show van Rise Against is het een komen en gaan van debiele stagedivers, die naast meerdere malen de microfoon standaards om weten te schoppen, beter de benaming stage droppers kunnen krijgen. Ik heb lange tijd niet meer zulke amateuristische dingen gezien. Helemaal bont wordt het als één iemand het aandurft een plectrum te pikken van de standaard. Het hek is van de dam en al snel heeft de band niets meer over.Toch blijft de band het publiek dankbaar voor de massale opkomst (afgezien van een geniaal moment waar McIlrath de telefoon van een jongen uit zijn handen slaat die met hem op de foto wilde gaan tijdens een nummer). Er wordt veelvuldig gevraagd om mee te zingen en mee te klappen, wat het publiek grif doet.

Het was een goede show, maar het miste in mijn opzicht het vuur. De passie (die ook nog op de latere albums aanwezig is) blijkt live ingewisseld te worden voor een publieksvriendelijke show, waarin iedereen de kans krijgt zijn emoties te tonen. De band speelt een kleine 90 minuten vol sterke nummers (helaas is Alive and Well nu echt van de setlist verdwenen) maar het bleef allemaal toch wel erg braaf.

Drones
Give it All
State of the Union
Ready to Fall
Injection
Re-education (Through Labor)
Chamber the Cartridge
Stained Glass and Marble
Behind Closed Doors
Life Less Frightening
Like the Angel
Collapse (Post-America)
Heaven Knows
Long Forgotten Sons
The Good left Undone

Toegift:
Hero of war
Swing Life Away (beide akoestisch)
Survive
Audience of One
Prayer for the Refugee

 


Reacties

Gepost door: loowiekesausage Gepost: 15-02-09 21:23:53
Vind rise against zo'n onmogelijke scheitband, met echt een vreselijke draak van een zanger.

Wou er nog heen voor Strike anywhere (die wel ff 20 keer beter zijn), maar hier lees ik dat ik maar blij moet zijn dat het uitverkocht was.
Gepost door: loowiekesausage Gepost: 15-02-09 21:26:29
En dat van zijn hese stem ligt niet aan de tour, dat heeft ie ongeveer altijd toch??

Verder wel heel toffe recensie hoor!
Gepost door: tom Gepost: 15-02-09 21:31:30
Stem van Thomas is gewoon zo. Ligt inderdaad niet aan de tour. En Tim een vreselijke draak van een zanger? Die gast is echt de beste punkrock/hardcore zanger die er rond loopt, druif!
Gepost door: pureandsimple Gepost: 15-02-09 22:11:15
Ik kan weinig met Rise Against, maar die zanger is echt supergoed!!

Bij Shield Recordings kan je die superdope LPs van Rentokill scoren. Ook gaaf gedaan hoe je 'em kunt luisteren op de myspace van Rentokill
www.myspace.com/rentokil
Gepost door: loowiekesausage Gepost: 15-02-09 22:52:45
Ja, draak van een zanger was mischien slechte woordkeuze, want zijn zangkwaliteiten zijn inderdaad goed, maar vind HEM gewoon een draak van een vent. Verschrikkelijke man, echt, maar ja dat vind ik hoor. Ik weet dat de halve punk wereld rise against gaaf vind, maar ik kan er echt helemaal niks mee!

Gepost door: tom Gepost: 16-02-09 02:38:04
Ah, dat zou kunnen. Zijn zangkwaliteiten staan hier in ieder geval niet ter discussie. Weet verder niet hoe die vent zelf is. Thomas van Strike Anywhere is in ieder geval een mega vriendelijke vent.
Gepost door: mano-revolver Gepost: 16-02-09 07:55:15
Appels, peren.
Gepost door: pureandsimple Gepost: 16-02-09 09:07:30
QuoteAh, dat zou kunnen. Zijn zangkwaliteiten staan hier in ieder geval niet ter discussie. Weet verder niet hoe die vent zelf is. Thomas van Strike Anywhere is in ieder geval een mega vriendelijke vent.

Die Simply Red midget look-a-like is misschien wel de aardigste man in punkrock. Ik weet nog wel dat ie voor mij ging BBQen tijdens een interview :-s Superaardige dude!
Gepost door: tonzo Gepost: 16-02-09 10:35:55
Super goede recensie! Ik miste ook het scherpere, levendiger van Rise Against wat ze de laatste keer op Groezrock wel hadden. De eerste plectrum die gejat werd was nog grappig, daarna werd het wat irritant en tja stage-diven op een groep 15 jarige is niet echt efficiënt, niet vreemd dat het stage-droppers waren. Wel een goed optreden verder overigens!
Gepost door: cleany Gepost: 16-02-09 10:39:48
op zich toffe band die Strike Anywhere, maar ik kan helemaal niks met de stem van de zanger. Ik vond alledrie de bands trouwens goed gisteravond.
Gepost door: gertje Gepost: 16-02-09 10:52:49
wbt die Rentokill Picture 12 inch, De band is bijna door de exemplaren heen, en ook bij ons gaan ze hard.

Mocht je er nog 1 willen:
www.shieldrecordings.com/distro
Gepost door: gerrit Gepost: 16-02-09 11:41:44
die eerste twee platen trek ik heel goed. Latere werk stukkie minder. Lijken me verder aardige lui.
Gepost door: loowiekesausage Gepost: 16-02-09 13:27:48
Ja die gast van strike anywhere is echt de bom. Stonden met hem toen te ouwehoeren in Amsterdam, en de rest van die band liep weg. Hij zegt ach ik haal ze zo wel in...

10 minuten later zegt ie: kuuuuuuuuut, mn vrienden zijn weg..was ie alleen :P. Die man heeft echt respect voor fans (en wij waren niet eens 'echte' fans ofzo).
Gepost door: xanathos Gepost: 16-02-09 16:23:21
Altijd tof als bands zo lekker down to earth blijven... :)

© copyright 2002 - 2020 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact