Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Chuck Ragan 2009 tour

24-02-09 12:39:00 / door pureandsimple / band: Chuck Ragan / concert: 01-02-09 - Chuck ragan + support - W2 - Den Bosch

Chuck Ragan 2009 tour

De status van Hot Water Music, en die van gitarist/ zanger Chuck Ragan, lijkt na de pauze van de band met als afkorting HWM alleen maar groter te zijn geworden. Nu heeft de band uit Gainesville Florida tientallen verschillende sideprojectes uitgepoept door de jaren heen, maar lijken alleen The Draft en de solocarrière van Chuck Ragan levensvatbaar te zijn. Toen in 2007 het livealbum Los Feliz uitkwam was ook ik bijzonder onder de indruk. Ik wist, aangezien ik het via No Idea uitgebrachte Rumbleseat al in mijn bezit had, waar de man toe instaat was, maar dit overtrof mijn hoogste verwachtingen. De formule is simpel: Eén man met een akoestisch gitaar die zonder teveel poespas rauwe liedjes met een dikke folk vibe en een punkrock attitude voortbrengt. Toen een paar maanden daarna Feast or Famine uitkwam was ik was minder tevreden omdat ik meer voelde voor de rauwe variant, maar met geweldige nummers als The Boat kwam ik later ook zeker into die plaat. Eigenlijk is het best snel gegaan rondom de frontman van Hot Water Music en leek de tijd rijp om hem eens flink aan de tand te voelen.

BANDLEDEN
In 2006 had Chuck Ragan al een split 7” opgenomen met Austin Lucas en vorig jaar tourde deze mannen ook samen. Eind 2008 hebben zij, onder andere met Bob Lucas de vader van Austin Lucas, het bluegrass-project Bristle Ridge opgericht. Chuck Ragan wil zeker een aantal van die nummers spelen tijdens zijn 2009 tour, maar waarom heeft hij Austin Lucas, die tegenwoordig in Tsjechië woont, niet mee op tour?
“Het kwam dit keer zo uit.”, vertelt hij. “Austin is op dit moment hetzelfde aan het doen als ik, alleen dan op een andere plek.” Ook als ze niet samen zijn doen de twee vrienden duidelijk niet moeilijk over het gebruik van de muziek. “We hebben allebei geschreven aan die plaat. Ik voel me niet te ijdel om een nummer te doen van hem en hij mag van mij ieder nummer spelen wat hij wil. We hebben daar verder niet echt afspraken over gemaakt wie dan welke Bristle Ridge nummers zou mogen doen en dat soort dingen. Daar maken we ons niet druk om. Hij doet zijn ding en ik het mijne. We spelen hopelijk nog heel vaak samen. Daar twijfel ik eigenlijk niet aan.”
Twee andere muzikanten die meededen op Bristle Ridge, en er dit keer wel weer bij zijn, zijn Digger Barnes en John Gaunt. “Ik en John hebben het vliegtuig naar Hamburg genomen waar Digger Barnes woont. Hij heeft ons vervolgens opgepikt en we hebben twee dagen bij hem gezeten voordat we naar Amsterdam gingen om onze eerste show van de tour te gaan spelen.” Daarna wilde de charismatische frontman mij met tientallen voorbeelden duidelijk maken hoe goed Digger Barnes kan koken: “Iedereen zou ooit eens iets van zijn kookkunsten geproefd moeten hebben. Digger is echt een geweldige kok!”

PLATENLABELS
Er zijn platen uitgekomen op verschillende labels, maar de full lenghts zijn allemaal op Side One Dummy uitgekomen. Chuck legt uit waarom dit het geval is: “Eigenlijk heel simpel. Ik had wat demo-materiaal toegestuurd en ze vonden het tof. Toen heb ik met Side One Dummy een contract getekend voor twee releases met een optie voor een derde. Gezien het label erg tevreden is tot nu toe zijn we overgegaan tot die laatste optie. Zodra ik terug kom van deze tour ga ik daar mee aan de slag”. Daarnaast heeft Chuck samen met zijn vrouw het label Ten Four Records opgericht. Hier heeft hij onder andere wat 7”s en het Bistle Ridge project op uitgebracht. “Side One Dummy heeft een heel team en dat hebben wij met Ten Four Records natuurlijk niet. Het is veel harder werken dan dat ik had verwacht. We kunnen wel zelf doen waar en wanneer we willen, maar het brengt ook een stuk meer druk met zich mee. We hebben er ook voor gekozen om geen andere artiesten te doen, omdat we niet de verantwoordelijkheid willen dragen voor anderen. Ik verwacht niet dat we ooit van mening zullen veranderen daarover”, glimlacht de goedlachse man terwijl hij een hap van zijn appel neemt. Los van zijn solowerk heeft hij bijna eigenhandig een Revival Tour opgezet met artiesten als Ben Nichols en Tim Barry. Op de vraag of daar nog wat mee gaat gebeuren antwoordt hij het volgende: “Er gaan waarschijnlijk een film en een compilatie CD van uitkomen en ik wil daar in de toekomst zeker wat meer mee gaan doen! Het is echt een zegen om zoveel getalenteerde vrienden te mogen kennen en een onderdeel te mogen zijn van zoiets. Echt heel tof.”

SPELEN
Chuck Ragan heeft een behoorlijke staat van dienst. Je zou verwachten dat hij allang niet meer bang is om op een podium te staan. Of is het soms toch nog best spannend? “Spelen is soms nog heus wel eens eng. Vaker wel dan niet eigenlijk”, verteld hij met een glimlach om de lippen. “En dan maakt het niet veel uit of je zuigt in je eentje of met een complete band.”, vervolgt hij zijn verhaal. “Het gaat er om dat het echt en puur is en dat voelt het publiek.” Of hij ooit nog wel eens met Hot Water Music aan de haal gaat zegt hij het volgende:”Ik zie het nog zeker een keertje gebeuren! Iedereen heeft zijn ding momenteel, maar we zijn nog steeds goede vrienden en als de tijd rijp is en het moment is daar dan zal het er zeker van komen.” Op de vraag of we het dan hebben over nieuw plaatwerk of over nieuwe Hot Water Music tours kan hij heel kort zijn: “Beide.”
Er zit dus nog veel aan te komen van de kleine man met de grote stem. Op het moment van dit schrijven zit hij misschien wel in het bos achter zijn huis te werken aan het nieuwe materiaal wat dit jaar nog zal uitkomen.

 

EURO TOUR 2009
De 2009 tour van John Gaunt, Digger Barnes en Chuck Ragan telt elf shows waarbij alleen zalen aangedaan werden waar zij nog niet gespeeld hadden. Hier een korte beschrijving van de drie shows in de BeNeLux.
Amsterdam
De eerste show van de tour. Het duurde ietswat lang voordat de show van start ging. Gelukkig bracht het goede gezelschap en de distrobakken prima tijdverdrijf. Eenmaal begonnen met het voorprogramma, wat totaal overbodig was, kwam er nog steeds niet echt swing in de avond. Iedereen kwam duidelijk voor Chuck Ragan. Eenmaal op het podium was goed te merken dat het de eerste show van de tour was. Een beetje aftasten, een paar fuck-ups, maar alles met een hoop plezier en enthousiasme. Opvallend, gezien het de eerste show van de tour was, was het feit dat meneer Ragan met wat stemprobleempjes kampte. Dat mocht de pret overigens niet drukken.
Antwerpen
Toen Chuck Ragan tijdens zijn eerste solotour van de BeNeLux landen alleen België aandeed was dat op z'n zachtst gezegd een indrukwekkende avond. Zo was het dit keer ook, ondanks dat het toch heel anders was. Dit keer speelde hij in een piepklein kroegje en dronk hij whiskey alsof hij een wedstrijdje aan het houden was. Zoals iedere avond was er plek voor nieuw materiaal, maar helaas was dit nog niet uit dus kon dat niet op de kop getikt worden.
Den Bosch
Gezelliger, betere vibe en meer volk dan in Amsterdam. Chuck was dit keer een stuk beter bij stem dan aan het begin van de tour en dat liet hij veelvuldig merken. Waar ik vooraf mijn twijfels had bleek de W2 een meer dan uitstekende zaal voor een matinee als deze. Hoogtepunt in zijn set was, zoals iedere avond, het solo gedeelte, zonder John Gaunt en Digger Barner. Metname Hot Water Music hit God Deciding of (zoals alleen in Den Bosch gespeeld) Bleeder van Alkaline Trio als echte uitschieters.

 


Reacties

Gepost door: laer Gepost: 24-02-09 12:46:57
Legendarisch in Den Bosch, wat een held!
Gepost door: pureandsimple Gepost: 24-02-09 12:54:31
Ik vond het weer supercool, maar hij had van mij wel mogen wachten totdat er eerst wat nieuw materiaal uit was. Nu speelde hij op 2 of 3 nummers na exact dezelfde set als de tour daarvoor (krap een half jaar terug). En kwamen die Bristle Ridge tracks wat minder uit de verf.
Gepost door: ltgdaan Gepost: 24-02-09 15:10:22
Flink baard
Gepost door: xanathos Gepost: 24-02-09 15:48:52
Chuck Reagan is echt een held. Heb net Feast or famine op LP gescoord, en is zeker een lekkere plaat.

Ontzettend goed artikel trouwens dude, netjes... :)
Gepost door: arjan Gepost: 24-02-09 18:07:25
Leuk artikel, veel ware woorden!

Een man met een stem die mij menig keer kippenvel bezorgd heeft.

Dat gezegd hebbende, vond ik Den Bosch daarentegen, met de uiteraard torenhoge verwachtingen waarmee ik naar de show heen ging, toch een beetje tegenvallen. Waar ik 1,5 jaar geleden in London de gehele show in extase was en continu kippevel-momenten had, kon het me dit keer iets minder boeien. Eens dat hij een paar goede covers speelde, maar hij had van mij meer mogen spelen van The Blueprint Sessions, wat toch zijn sterkste werk is in mijn ogen. Ook vond ik de opkomst niet erg goed, en de zaal w2 niet erg geschikt/sfeervol.

Maar goed, ieder zijn mening, he!
Gepost door: pureandsimple Gepost: 24-02-09 18:24:21
Quotemaar hij had van mij meer mogen spelen van The Blueprint Sessions

Op 1 of 2 na zijn al die nummers van The Blueprint sessions te horen op zijn full lengths. Uiteindelijk heeft hij in Den Bosch geloof ik 7 tracks gespeeld die ook op die Blueprint Sessions staan. Als je nagaat dat hij daarnaast nog eens zo'n 30 nummers heeft om uit te kiezen en er daar een stuk of 10 van heeft gespeeld heb je eigenlijk enorm veel van die plaat gehoord. Of je hebt gewoon niet goed opgelet. Dat kan natuurlijk ook ;-)
Gepost door: arjan Gepost: 02-03-09 19:16:11
Ik heb het niet over statistieken, maar over gevoel.

De nummers die op the blueprint sessions staan zijn geloof ik een andere versie dan hoe ze later zijn uitgebracht, in ieder geval een deel. En hoe Chuck ze bracht in Den Bosch was al weer heel anders. Ik weet niet eens de titels meer van de nummers, maar er waren een paar nrs. die hij speelde van the blueprint sessions maar die bij mij toch niet de snaar konden raken wat ik wel heb wanneer ik het thuis (of onderweg, of waar dan ook) luister.

De rauwe nummers, met sterke nadruk op zijn stem, aangevuld met gitaar, doen mij het meest. De toeters en bellen; de country nrs. e.d. vind ik zeker niet slecht, en ook wel een geslaagd project te noemen, maar toch raakt het mij in ieder geval minder.
Gepost door: effehoor Gepost: 03-03-09 13:55:24
Zelf ook meer fan van de man en louter zijn gitaar.

Btw, Blueprints sessions is zeker geen vinyl release?
Gepost door: pureandsimple Gepost: 03-03-09 17:32:01
QuoteIk heb het niet over statistieken, maar over gevoel.

Dan zit je gevoel er naast. Hij speelde namelijk veel van die 'blueprint nummers'. Logischerwijs klonk het wat anders omdat ie het nu niet in z'n eentje deed. Ik kan me wel voorstellen dat je het gevoel had dat hij weinig van die plaat speelde omdat alles wat anders klonk in deze setting, maar niets is minder waar...

@ Effewhore
Het zijn al die 7"s (de Blueprint Sessions 7"s club) op een cdtje gekletst. Alle nummers bij elkaar, zoals dus op die CD, is (nog) niet op vinyl. Ik denk ook eigenlijk niet dat dat nog gaat gebeuren. Als je Loz Feliz, Feast or Famine en die Bristle Ridge plaat hebt dan heb je wel alle tracks (alleen dan niet in de ruwe versie zoals op die 7"s)
Gepost door: auc Gepost: 19-03-09 22:00:35
Austin Lucas komt overigens op zaterdag 24 mei ook spelen in de Winston en neemt Mike Hale mee voor een goede pot rauwe country-folk

© copyright 2002 - 2020 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact