Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

O Pioneers!!! interview

07-03-09 14:10:00 / door pureandsimple / band: O Pioneers!!!

O Pioneers!!! interview

Toen ik las hoe lovend Manuel over O Pioneers!!! was wilde ik de band, die me op Black Mambas nog niet kon overtuigen, toch ook maar weer eens gaan checken. In eerste instantie vond ik het maar middelmatig en kon het voor mij niet mee met Against Me! of Hot Water Music zoals in verschillende media gesteld werd. Toen ik vrijwel alle achterstallige review cd's en gebrande albums gedraaid had dacht ik “ach, laat ik dat middelmatige bandje ook nog maar eens opzetten.” Ik was vrijwel meteen hooked. En of het nu komt omdat er dit keer wel een bassist meedoet of omdat de nummers strakker in elkaar zitten weet ik niet, maar ik trek de band, wiens naam niet van het boek van Willa Cather maar van een nummer van de Pixies komt, op Neon Creeps uitermate goed. De band zou in eerste instantie in juni naar Europa komen, maar omdat het allemaal wat last-minute bookingwerk aan het worden was heeft de band er maar vanaf gezien. Ik spreek O Pioneers!!! zanger/ gitarist Eric Solomon in eerste instantie over de tour die niet doorgaat, maar raak vervolgens aan de praat over van alles en nog wat. Dit is een deel van dat gesprek.

 

Platendeals, artwork en labels

Als ik begin te praten over het nieuwe album kan ik natuurlijk niet om het feit heen dat de band, ondanks dat de deal met Asain Man al getekend was, op eigen houtje de plaat in een kleine oplage op de markt bracht. Ik kan me voorstellen dat ze daar niet zo blij van zijn geworden. “De plaat was in 2008 ergens in februari geschreven en begin juni opgenomen”, begint Eric. “We moesten wachten, lang wachten, dus hebben we zelf maar wat cdtjes als limited edition gedaan.” Dat lijkt me dubbel werk, maar daar denkt de band duidelijk anders over. “Het ging allemaal vrij gemakkelijk aangezien ikzelf een zeefdrukapparaat heb en ik dit soort dingetjes juist hartstikke leuk vindt om te doen. Ik zie het als een soort van goedkope promotie. De mensen bij Asian Man waren er niet helemaal blij mee in eerste instantie, maar ik denk dat het uiteindelijk ook voor hen niet slecht was want er kwam een soort van buzz rond de plaat. En speciaal voor de onofficiele release hebben we de tracklist een beetje verneukt op de achterkant. Dat leek ons wel punkrock verantwoord.”

Het heeft een tijdje moeten duren voordat ik Neon Creeps, de nieuwe plaat, op waarde kon schatten, maar de mix van Hot Water Music, Against Me! en Leatherface heeft me uiteindelijk toch weten te overmeesteren. Het artwork, en een complete review van redactielid Mano-Revolver, is te vinden op deze site. Als logo op de pre-release staat iets wat ik identificeer als een glimlachend spermamannetje, maar dat is het niet helemaal. “Wat??! Jij bent echt de enige die het ziet voor wat het is: een lachend spermamannetje!! Ehh nee, ik moet je teleurstellen. Het is eigenlijk een blij spookje.” Op de vraag wat het verhaal achter een blij spookje is kan hij kort zijn: “Het idee was iets engs, een spook, en dat combineren met wat grappigs. Iets engs als een grapje afdoen, snappie? Mijn vriendin, Val, heeft het getekend. Ze doet het meeste van ons artwork.” Wanneer we het toch over artwork hebben kan ik natuurlijk niet om het logo op de eerste plaat heen. De Black Mambas plaat heeft namelijk als een soort van blackmetal logo de naam O Pioneers!!! op de voorkant staan. Toch blijken de bandleden weinig met blackmetal van doen te hebben. “Helaas ben ik helemaal niet zo bekend met het genre. Ik vind het wel supertof met satan en al die andere gezelligheid. Het is wel een fascinerende subcultuur, maar ik heb me er nauwelijks in verdiept. We hebben trouwens nog wel wat coole hatemail ontvangen van mensen die de LP kochten en iets meer metal hadden verwacht. True story!”

Ook is Eric niet te beroerd om even uit te leggen waar de titels van de albums vandaan komen: “Een paar vrienden in Austin, TX hadden een klein raar schuurtje. Onze vriend Matt was bezig met het schoonmaken van het gereedschap en zag een zwarte slang rondkruipen. Vanaf dat moment draagt de schuur de naam Black Mambas House. Daar hebben we dus de titel van gejat. Wat betreft Neon Creeps ging het als volgt: We waren op tour met onze vrienden van By The End Of Tonight en we hadden het erover hoe cool discomuziek wel niet was. Voornamelijk vanwege het algehele vrolijke geluid zelfs als het over serieuze onderwerpen ging. Dat was een beetje de metafoor die we ook voor ons album wilde gebruiken en dat zie je eigenlijk ook terug in dat spermamannetje.”

O Pioneers!!! hebben releases op een label dat Team Science heet. Een aantal puike releases zijn uitgekomen op dat label en er zitten een aantal mooie releases in de pijpleiding zo blijkt. “Team Science is van Aaron Danger. en ik help een beetje als ik tijd over heb. Het gaat buiten verwachting goed met het label. We hebben net “My Everest” van The Swellers op LP uitgebracht tezamen met Matt en Kim’s “to/from EP” op 10”. Beiden hebben handgemaakte albumhoezen!” Persoonlijk ben ik vooral gecharmeerd van een band die The Measure heet. “Ik heb echt dag en nacht moeten zeuren om Aaron zover te krijgen om die plaat uit te brengen. Het heeft volgens mij wel 4 maanden geduurd in totaal, maar toen hij er eindelijk naar ging luisteren was ie snel om. Er is naast de LP ook nog wat 7”s uitgekomen.” Met allerlei anekdotes zou er bijna vergeten worden dat O Pioneers!!! zelf ook op Team Science plaatwerk hebben uitgebracht. “Jaja! Wij natuurlijk ook! Voor ons was het logisch om met Team Science in zee te gaan gezien Aaron een goede vriend is van ons. Daarnaast zouden we hem ook een beetje helpen met de plaat. Aaron wil zo breed mogelijk met het label en ik hoop dat alles goed blijft gaan. Er komt een nieuwe OP!!! 7” aan en Franz van The Hold Steady/ World Inferno brengt binnenkort een 10” uit. Ik geloof dat er deze zomer ook nog eens een Paper Moons LP aan zit te komen. Veel toffe dingen dus!”

Ook hebben de O Pioneers!!! contact gekregen met Suburban Home voor de 7” series. Ik vraag hem hoe dat verlopen is. “Virgil trok onze band altijd al goed en toen Aaron contact opnam ging het ineens in een stroomversnelling. We raakten in gesprek en kwamen erachter dat we over veel dingen ongeveer hetzelfde dachten. Eerst zouden we een split 7” met Paper Moons opnemen, maar die wilden niet meer. Uiteindelijk kwamen we bij Mike Park! Dat was supercool! We kijken dan ook uit naar de UTI 7” met New Bruises en als ik met niet vergis nog een andere 7.”

 

Muziek en songteksten

“Eigenlijk wilde we altijd al een bassist”, verteld Eric. “Helaas kwam het er maar niet van. We hebben wel wat mensen gehad, maar niemand die echt bij onze band paste. Ook was het willen touren van groot belang voor ons. Aangezien we toch wat te doen moesten hebben zijn we maar als two-piece bandje door het leven gegaan. Ook zijn we een stel waardeloze muzikanten en ik ben vreselijk in het uitleggen hoe ik vind dat de nummers zouden moeten klinken. Dat vergemakkelijkt het proces ook niet echt, maar toen de band uit elkaar viel en twee van mijn vrienden, die ook in Paper Moons spelen, wilden helpen ging alles in ene heel gemakkelijk. Daarom ben ik ook extreem gelukkig met hoe de band nu is!” Toch staan de mannen van O Pioneers!!! wel degelijk open voor extra muzikanten. ”Ik houd mijn ogen open voor een extra gitarist of zelfs een saxofonist! Maar dat moet allemaal natuurlijk verlopen en we zullen zien wat er in de toekomst gebeurt.”

O Pioneers!!! hebben opvallend veel grappige titels. Er wordt mij wijsgemaakt dat er eigenlijk weinig diepzinnigs achter zit. ”90% van de titels komen nadat de nummers al geschreven zijn en zijn logischerwijs een onderdeel van het nummer. De overgebleven 10% zijn het nummers die vanuit de titel komen zoals 'Punknews is stoked' en 'Superman 3. Meestal schuilt er weinig grappigs achter.” Met titels als 'Saved By The Bell Was A Supercool Show' en ‘I Have A Major Liftweighting Problem' denk ik daar persoonlijk toch anders over. Wanneer ik dit voorleg raakt de tong goed los en blijkt de liefde voor eind 80s begin 90s show nog steeds diep te zitten. “ Ik zou echt supergraag Lisa willen zijn in die serie! Ze heeft een bepaald niveau van stijl en klasse en, ook niet onbelangrijk, ze is fukkin’ rijk! Zach is natuurlijk ook een logische keus. Hij is zo charmant en knap. *zucht* Die gast kan echt overal mee wegkomen.” Ook het nummer 'Chris Ryan Added me on Facebook' legt hij nog even uit. “Ik heb een soort van ongeschreven pact met Chris om elkaar zoveel mogelijk in de zeik te zetten. It’s pretty sweet. Ik zet 'em voor lul in mijn nummers en hij zet mij weer een beetje voor lul in Houston waar wij wonen. Hij is er stiekem wel beter in dan ik, maar dat mag hij niet weten! Ach, hij spreek toch geen Nederlands. Oh, hij zit ook in een paar nieuwe bands zoals The Secret Prostitutes en Homopolice.”

PUNKROCK!

Als ik door heb dat ik eigenlijk een interview aan het doen ben wil ik het ook altijd even over mijn grote liefde hebben: punkrock. Ik merk dat veel bands die een beetje anders klinken zich niet meer identificeren met de term. Bands als Fake Problems of Against Me! zeggen openlijk dat ze niet punk zijn. Ik ben er eigenlijk nog niet uit wat ik daar nu precies van vind (en of het me voldoende interesseert om dat überhaupt iets van te vinden), maar leg het vraagstuk toch even voor. “Ik begrijp wat je bedoelt. Ik vind het zelf ook wel jammer dat veel bands zich tegenwoordig niet meer punkrock noemen, maar weet de waarde daarvan ook eigenlijk niet. Ik vind een band als Against Me!, die letterlijk mijn leven veranderd hebben, nog steeds punkrock ondanks wat ze zelf claimen. AM! heeft een plekje in mijn hart omdat zij voor mij de deur open hebben gezet voor een underground scene waar ik in eerste instantie het bestaan niet van wist. Nu ben ik zelf actief deel van diezelfde scene en neemt het een prominent deel in mijn leven in. En natuurlijk zitten er net zoveel voordelen als nadelen aan het 'punk' zijn, maar ik zou het niet anders willen. Ik las ooit eens een interview met Tom Gabel en hij vroeg zich daarin af wat punkrock precies voor nut had in deze tijd. Natuurlijk is het niet meer de tijd van rebellie die gelijk staat aan wat het ooit was, maar voor mij is punkrock ook in deze tijd een manier van leven. Het draait om vrienden die een soort van grote rare familie maken en het leefbaar maken van je eigen omgeving en alles daar omheen. Het streven naar iets mooiers en beters voor iedereen. Ik zie ons, als band, dan ook als punk, maar ook mijn smaak evolueert. Misschien gaan we met de band ook ooit meer de rock kant op. Of ska. Nwehh, geen ska natuurlijk.”

 


Reacties

Gepost door: lefixt Gepost: 09-03-09 12:41:05
Black metal band verwacht toen ik dit artikel aanklikte, ben heel erg teleurgesteld
Gepost door: pureandsimple Gepost: 09-03-09 12:46:58
hehe... : )
Gepost door: xanathos Gepost: 09-03-09 17:30:34
Ik heb diep respect voor Tom Gabel. Want jezelf typeren als punk is fout an sich...
Gepost door: tom Gepost: 09-03-09 18:05:00
Tom Gabel, de personificatie van het ene zeggen en het andere doen...
Gepost door: effehoor Gepost: 09-03-09 23:10:51
Neon Creeps (nieuwe plaat) is te downloaden op de site van Quote Unquote records. Leuk plaatje.
Ik begin ook erg into, het door hun aangehaalde, The Measure SA te geraken.
Cool interview! Leuk dat deze bands nu ook de verdiende aandacht krijgen.
Als Tom Gabel dat echt heeft gezegd is het natuurlijk een eersteklas druif/ Hypocriet was ie al.
Gepost door: mano-revolver Gepost: 10-03-09 00:42:21
TennisRACK'T.
Gepost door: corjan Gepost: 10-03-09 13:04:49
ondanks de initiele telleurstelling dat het (zoals lefixt het al zei) geen blackmetal band is ben ik erg aangenaam verrast door de nummers die online staan. ik ga meteen effe de plaat checken!
Gepost door: dothedog Gepost: 10-03-09 13:50:42
QuoteTom Gabel, de personificatie van het ene zeggen en het andere doen...


Hahahahahaa, ben je ooit eens misbruikt door Tom Gabel ofzo? "Tom Gabel, de vleesgeworden hypocrisie" Heeft dat nog steeds met dat supportband gedoe te maken?
Gepost door: effehoor Gepost: 10-03-09 22:41:31
Nee. Roepen op DVD dat je majors maar niks vindt en vervolgens een jaar of twee later toch tekenen bij een major.
Gepost door: pureandsimple Gepost: 11-03-09 07:38:09
Ik vond die 'anti AM! shows' en acties wel wat overdreven, maar het zegt anderzijds ook wel wat over de band(leden) als mensen zo ver gaan. Persoonlijk heb ik weinig positieve ervaringen met de band. Ik vind trouwens New Wave, ook al voel ik 'em anders dan het oudere werk, echt wel tof. ZO! Even een confessie zo vroeg op de ochtend.

QuoteIk begin ook erg into, het door hun aangehaalde, The Measure SA te geraken.

Ik rakelde het op, maar dat is misschien lastig lezen aangezien het hele stuk bomvol haakjes staat enzo. Anwyhooo die band is idd ook zeer de moeite waard!
http://www.myspace.com/themeasuresa

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact