Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Austin Lucas interview (akoestische punk #2)

09-04-09 16:25:00 / door pureandsimple / band: Austin Lucas / album: Austin Lucas - Somebody Loves You (2009)

Austin Lucas interview (akoestische punk #2)

Alweer deel twee van de serie! Dit keer Austin Lucas, die in mei ons kikkerlandje weer eens komt bezoeken, die de vragen beantwoord. Hij heeft sinds kort een album uit genaamd “Somebody Loves You” wat zeker de moeite waard is. De man blijkt duidelijk niet op z'n mondje gevallen te zijn en heeft veel te vertellen. Bij de eerste vragen bleek hij meteen geprikkeld om een standpunt af te leveren.


PUNK EN FOLK
“Ik word eerlijk gezegd een beetje moe van de vraag hoe punk en roots music, folk en country met elkaar in verband liggen. Niet dat het een slechte vraag is, maar ik denk dat iedereen in dit subgenre deze vraag voor de kiezen krijgt en ik denk dat iedereen zal zeggen dat het allebei working class is en dat beide protestmuziek is.Daarbij denk ik niet dat punkrock nummers in goede countrynummers kunnen veranderd worden of vice versa. Ik denk wel dat er genoeg muzikanten die met beide genres uit de voeten kunnen en bij wijze van spreken een punknummer op een country plaat kunnen zetten of een countrynummer op een punkplaat. Tuurlijk; muziek is muziek en de verschillen zijn op sommige vlakken minimaal. Distortion en tempo kunnen je perceptie anders doen denken, terwijl uiteindelijk veel het hetzelfde trucje is, maar toch is het allemaal wel een stukje ingewikkelder dan dat.”

FOLKPUNK
“De meeste punks die tegenwoordig iets met folk of country doen hebben eigenlijk weinig kaas gegeten van het genre en zoals veel country of folk muzikanten weinig zullen weten van punkrock. Iedereen moet vooral lekker z'n eigen ding doen natuurlijk, maar ik vind dat mensen die zich in een bepaalde genre bezigen ook een beetje de achtergrond van het genre moeten kennen. Iemand die alleen Tim Barry, Chuck Ragan, Johnny Cash en Bob Dylan kent zal volgens mij nooit een succesvolle roots muzikant kunnen worden. Ik sluit niets 100% uit, maar het lijkt me onwaarschijnlijk. Er zijn vandaag de dag voldoende gasten die het leuk vinden om een cowboyshirtje aan te trekken en een akoestisch gitaar ter hand nemen en denken dat ze het wel gaan maken. Door dat soort gasten krijg je ook weer dezelfde bullshit over drugs, wijven en tof doen zoals ook de punkscene heeft vervuild. Hetzelfde geldt voor die nieuwe urban rednecks die nu ineens doen alsof ze op de boerderij zijn opgegroeid terwijl dat helemaal niet waar is. Ik snap het gewoon niet?! Ik ga nu alvast verklappen dat deze gasten alles gaan verneuken wat nog niet eens helemaal is opgebouwd. Het zou mooi zijn als mensen gewoon lekker tevreden zouden zijn met wie ze zijn en niet doen alsof ze iemand anders zijn. Wees blij met wat je hebt en wie je bent! Van mij hoeven die extreem aangeklede punks ook niet. Kunnen we geen punk zijn zonder studs en spikes? Tuurlijk wel! Wees lekker jezelf. Dan vind ik het leuker als er punks zijn die eruit zien als punks en naar mijn shows komen dan kids die speciaal een blousje aandoen omdat het er toevallig bij hoort ofzo.”

TSJECHIE
“Tsjechië is echt supertof! Ik hou van dat land en ik hoop er snel weer naar terug te gaan. Het duurde even voordat ik geacclimatiseerd was, maar ik had al snel een aantal vrienden gemaakt. Ik wil nog even een shout-out geven naar mijn vrienden in club 007! Niet dat ze Nederlands kunnen, maar toch... Het land heeft wel degelijk invloed op mij gehad. Ik kan niet zo 1-2-3 aantonen hoe of wat precies, maar ik denk dat er altijd wel iets van die nieuwe cultuur een impact heeft op je. Natuurlijk is het leren van een nieuwe taal best lastig. Nu ik er over nadenk weet ik eigenlijk ook niet meer precies wat het verschil was met de persoon toen en wie ik nu ben. Ik ben wel veel veranderd, maar dat is allemaal zo geleidelijk gegaan dat het onopgemerkt voorbij lijkt te zijn gegaan. Ik ben overigens nog steeds een Amerikaan en nooit een echte Tsjech geweest. Ik woon tegenwoordig ook niet meer in Tsjechië. Ik geloof niet zo in grenzen en het belang van verschillende nationaliteiten. ”

FAMILIE
“Mijn vader is mijn alles voor me. Mijn grootste inspiratie in mijn leven. Niet alleen, maar vooral ook op muzikaal gebied. Hij gaf me alles wat ik nodig had om te kunnen spelen en ik heb enorm veel geleerd van hem. Bijna alles wat ik weet van muziek heb ik van hem geleerd. Zijn muzikale carriere gaat trouwens ook prima. Hij doet tegenwoordig een soort van muzikaal theater. Het lijkt me supercool om ooit eens samen te touren. Hij speelde ook een aantal data mee op de Revival Tour. Ik weet zeker dat ik 'em binnenkort overhaal om met mij te touren. Deze Europese tour speel ik trouwens met een hele band erbij! 'The extended family' is de naam.”

BRISTLE RIDGE
“Chuck Ragan en ik speelden wat showtjes in LA en Las Vegas en we waren strontlazerus. Ik weet niet of hij het was of ik, maar van het ene kwam het andere. Nu ik er over nadenk was hij het volgens mij die begon over een plaat maken met mij en mijn vader. Ik neem trouwens al sinds jaar en dag op samen met mijn pa. Het is eigenlijk vreemder om muziek op te nemen zonder mijn pa erbij als met.
Live speel ik een aantal nummers van die plaat, maar vooral nummers waar ik de zanglijnen ook voor doe op die plaat. We hebben daar geen afspraken over gemaakt, maar het is haast onmogelijk voor mij om een duet live na te doen. Dat zou alleen maar mis gaan. Er komt vast nog wel eens een tweede editie. Dit jaar zullen we er eens voor gaan zitten om te kijken of het past in onze schema's.

GUIDED CRADLE
“Jaja, de band bestaat nog! We touren nog gewoon en maken platen enzo. Er zijn wel overeenkomsten, maar de nummers zijn wel heel erg anders. De meest voor de hand liggende overeenkomst is dat ik of Ethan (zanger/ gitarist bij Guided Cradle) wat riffs en teksten bij elkaar schrijven. De verschillen zijn... ehh... Eigenlijk alle andere dingen! De band is niet zo heel erg into country. Ze supporten mij wel, maar behalve onze huidige drummer Ben en zijn vrouw denk ik niet dat iemand het zou luisteren in z'n vrije tijd.”

TEKSTEN
“Zoals ik al stelde kan eigenlijk helemaal niets met de term folkpunk. Ik zie mezelf als een crustypunk die americana speelt. Een term die genres als country, bluegrass en folk combineert. Er zit totaal geen punkrock in mijn muziek! Behalve dan de politieke aspecten in mijn teksten. Ik probeer met mijn teksten dicht bij mezelf te blijven. Ik zal dan ook nooit nummers schrijven over vrouwen als hoeren of de 'standaard' countrypunk onderwerpen aankaarten.

AT WAR WITH FREAK FOLK
“At War With Freak Folk was een teaser voor deze plaat en vier nummers van de plaat staan ook op de nieuwe full length. Alle nummers zijn rond dezelfde tijd geschreven en ik was toen extreem creatief. Toen ik At War With Freak Folk schreef wist ik al zeker dat ik nummers zou gebruiken voor mijn full length. Je moet die plaat eigenlijk zien als een demo. Het voelde goed om de nummers nogmaals op te nemen en nader onder de loep te nemen.”

SOMEBODY LOVES YOU
“De titel refereert naar een nummer dat gaat over dat het niet uitmaakt hoe kut en slecht iemand is dat er altijd wel iemand op deze wereld is die van die persoon houd. Ik ben heel erg geinteresseerd in mensen en hun mogelijkheden. Iedereen is in staat om heel veel goeds of slechts te doen. Zo zijn er allerlei moordenaars of mensen die andere slechte dingen doen, maar wel 's ochtends hun vrouw en kinderen kussen voordat ze naar hun werk gaan. Diezelfde, of andere, kinderen gaan de straat op en beroven iemand of vergooien hun eigen leven. Verkrachters, armoede, hongersnood en allerlei andere vreselijkheden zijn er te vinden op onze planeet. En mensen die hier op negatieve manier aan bijdragen hebben toch familie en vrienden. Ik vind het intrigerend en een goed concept om een plaat aan op te hangen. Waarom doen mensen wat ze doen? Wie zijn we? Wat willen we zijn? Wat kunnen we zijn? Ik laat in deze discussie ook zeker niet mezelf buiten schot. Samengevat gaat de plaat over verantwoordelijkheden nemen en de dingen wij gemeen hebben met elkaar. We zijn eigenlijk niet heel erg anders dan de ander.”


Reacties

Gepost door: bruiser Gepost: 09-04-09 18:45:08
Tof dat deze rasartiest aandacht krijgt! Zit nog te wachten op de bestelde CD "Somebody Loves You". Hopelijk komt ie nog voordat Austin in Winston staat :-)
Who's next? Ben Nichols???
Gepost door: gerrit Gepost: 09-04-09 18:45:57
cool interview en een harde baas. Je vergeet alleen het woordje moe bij het antwoord op de eerste vraag.
Gepost door: pureandsimple Gepost: 09-04-09 19:00:03
@ Gerrit
Thanx. Ben al wat uurtjes achter elkaar op dan maak je snel een tikvoutje waar je dan veelvuldig overheen leest.

@ Bruiser
De volgende is waarschijnlijk Tim Barry. Ben Nichols heb ik nog wel in de planning.
Gepost door: tom Gepost: 10-04-09 01:31:57
yo Marnix, vraag Tim dan meteen wanneer Avail deze kant opkomt!
Gepost door: m4rk Gepost: 10-04-09 01:55:18
Any chance of a translation to English? (or maybe back to English) - I met Austin a couple of times when he was living in Prague and I would really like to read this - Cheers M4rk
Gepost door: pureandsimple Gepost: 10-04-09 10:07:38
Check your PM.
Gepost door: loowiekesausage Gepost: 10-04-09 10:42:02
Vet tof interview! Ik vind het echt goed al die gasten :). Ik hoop dat brian fallon ook met een soloplaat komt...
Gepost door: jelleonparole Gepost: 10-04-09 13:38:07
Wauw, ik wist helemaal niet dat die dude naast Guided Cradle ook dit soort muziek maakte. Aparte combi! Toch wel een beetje nieuwsgierig geworden nu.
Gepost door: effehoor Gepost: 10-04-09 22:50:38
Van zijn eurotour maatje Mike Hale (in the red, Gunmoll) kan je hier zijn nieuwe plaat legaal downloaden:
http://liveslikemine.suburbanhomerecords.com/
Gepost door: m4rk Gepost: 12-04-09 18:45:30
Cheers to Marnix for providing me an English version - Like I think some others here have already said - I know Austin from Guided Cradle and got drunk with him a few times but I had no idea that he did this other music - Something new for me to check out :D
Gepost door: auc Gepost: 14-04-09 10:59:48
zin in die show in de winston op zaterdag 23 mei!!!

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact