Propagandhi en Smash the Statues in de Melkweg

27-07-09 18:24:00 / door trilob / band: Propagandhi / album: Propagandhi - Supporting Caste (2009) / concert: 23-07-09 - Propagandhi & smash the statues - Melkweg - Amsterdam

Propagandhi en Smash the Statues in de Melkweg

Propagandhi heeft iets magisch. In de wandelgangen hoorde ik jarenlang alleen maar positieve geluiden over deze band. Er werd in mij een bepaalde spanning opgebouwd rond deze band. Omdat ze al jarenlang niet in ons kikkerlandje zijn geweest werd die spanning alleen maar groter. En die spanning zou er voor moeten zorgen dat deze show wel heel speciaal moest worden. Een show om nog lang te herinneren.


Maar wat ik merkte was dat deze spanning eigenlijk helemaal niet leefde. Een half jaar geleden heeft Propagandhi onze buurlanden al aangedaan en de echte fan heeft deze band dus kort geleden nog kunnen bewonderen. En ook al miste dat magische gevoel, op deze donderdag was de oude zaal van de Melkweg goed gevuld en Smash the Statues mocht aantreden voor een paar honderd man.


Smash the Statues laat weer zien dat we het goed getroffen hebben in Nederland. Ze waren misschien ietwat zenuwachtig maar waren erg gedreven het publiek goed op te warmen voor de ‘grote jongens’ van Propagandhi. Naast de oude nummers worden ook de nummers relatief nieuwe nummers van When Fear Is All Around Us uit volle borst meegezongen. Wat opvalt is dat het publiek de teksten soms beter lijkt de kennen dan leadzanger Tom (zenuwen?) die zich helaas niet laat verleiden tot een stagedive. Ondanks de aanmoedigingen van de fans inclusief spandoek. Een duidelijk pluspunt van deze band is het feit dat ze de zang delen met 3 man en dit voegt echt iets toe aan de intensiteit van de nummers. Met een duidelijke politieke boodschap en levensovertuiging verweven in hun songs is hier de ultieme support voor Propaghandi aan het werk.


Als Propagandhi begint komt er aardig wat beweging in het publiek maar het is duidelijk niet de ontploffing die ik stiekem toch een beetje verwacht had. Waarschijnlijk heeft iedereen zijn kruit al verschoten bij de shows in België en Duitsland. Wat opvalt is dat de band echt belachelijk strak speelt en ik hoorde zelfs geklaagd worden dat het TE strak was. Waar ook  over geklaagd werd was de chagrijnige uitstraling van zanger/gitarist Chris Hannah. Iets waar ik echt helemaal niets van meegekregen heb. Ik was te druk met biertjes drinken en me vermaken. Want dat  is wat ik gedaan heb: me vermaakt!


Met de gitaar hoog op de borst (denk: beatles-style) brachten de heren vooral veel nieuwe nummers te gehore. Toch werden de oude nummers beter ontvangen en heeft Supporting Caste nog iets meer tijd nodig om te bezinken. Helaas blijft de toegift bij 1 nummer. Waarschijnlijk door een gebroken snaar waarna Chris de rest van de snaren ook van de gitaar trekt en daarna snel in de backstage verdwijnt. Erg jammer, want ik had graag nog een paar nummers aangehoord! Ik blijf het een erg gave band vinden en zal het thuis regelmatig blijven draaien.


Nu hoop ik dat ze een aantal jaar weg blijven, dat Supporting Caste veel geluisterd gaat worden, dat de spanning en magie rond deze band weer gaat leven en dat ze dan in een uitverkochte Melkweg voor een dampende show gaan zorgen. Want daartoe is de band zeker in staat! HELDEN!

Score: 80/100


Reacties

Gepost door: pureandsimple Gepost: 27-07-09 18:47:27
Jij levert prima teamwork, Dirk ;-)
Opvallend goede vibe ook in de (stampvolle) Melkweg. Trokkut goeee... Vond STS het gemakkelijk afgaan op zo'n groot/ koud podium en qua optreden eigenlijk leuker dan Propagandhi. Het geluid voor het podium was overigens wel LOEIHARD.
Gepost door: cin Gepost: 27-07-09 19:05:39
Super gezellige avond!
Smash the Statues was gaaf, tof om ze eens in de Melkweg te zien.
Propagandhi vond ik heel goed. Ik kende nog haast niks van ze, maar ga het zeker vaker beluisteren.

Mooi feestje!
Gepost door: lowieke Gepost: 27-07-09 20:45:21
Het was gewoonweg geniaal, inderdaad jammer dat bijna niemand supporting caste echt kende..
Gepost door: cleany Gepost: 28-07-09 08:37:05
goede recensie....waar ik stond kende veel mensen Supporting Caste wel, maar ja het is dan ook een briljante plaat.
Gepost door: erikpokerface Gepost: 28-07-09 15:26:51
loeihard? ik heb mn oordoppen deze keer zelfs uitgelaten, super goeie show en inderdaad belachelijk strak!
Gepost door: pureandsimple Gepost: 28-07-09 16:45:58
Ik hoorde van wel meer mensen dat ze het wel mee vonden vallen (en dat deed het ook tijddens Propagandhi) maar dat heeft ook veel met de plek waar je stond temaken. Tijdens STS stond het geluid echt BE-LACH-E-LIJK hard als je midden voor het podium stond. Ik heb het van alle shows die ik in de melkweg gezien heb nog nooit meegemaakt dat het geluid ZO hard stond.
Gepost door: tom Gepost: 28-07-09 17:01:42
Stond het serieus zo hard tijdens ons? RUIG!
Gepost door: wokkel Gepost: 28-07-09 19:00:07
Vooral Hunks gegrom barste dwars door de geluidsbarriere :)
Gepost door: effehoor Gepost: 02-08-09 13:05:49
http://www.nu.nl/muzieknieuws/2052903/de-normen-en-waarden-van-propagandhi.html
Gepost door: aapje99 Gepost: 13-09-09 23:57:10
20 november spelen deze gasten (STS voor de duidelijkheid^^) in Chipolata Houten. check de agenda en wees erbij want het is maar 5€

© copyright 2002 - 2019 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Adverteren - Contact - Crew