Persistence Tour 2009

30-11-09 21:27:00 / door nielsdebruijn / concert: 29-11-09 - Persistance tour 2009 - Klokgebouw Philips - Eindhoven

Persistence Tour 2009

 Europe’s biggest hardcore tour was dit jaar niet erg verrassend. Headliner Ignite stond er al in 2007, Napalm Death en Agnostic Front deelden het podium van Paradiso in 2005, Walls of Jericho was er ook in 2006 en Born From Pain speelde niet alleen de eerste keer mee maar ook vorig jaar nog. Nieuw was dit jaar de locatie, het combiticket met Speedfest en het dubbele aantal podia waardoor er dit jaar maarliefst twaalf bands optraden.

Ik was nog nooit in het Klokgebouw geweest maar het grootste nadeel van deze locatie was voor mij de sfeer. Grote, lelijke hallen die totaal sfeerloos overkwamen en ook behoorlijk wat galm produceerden en een eethal waar het vreselijk stonk naar frietvet e.d.. Er speelden meer bands dan in andere landen, maar vaak kwam dat de dag niet ten goede.

Van openers Folsom en No Turning Back trok de laatste terecht de meeste aandacht. De Brabanders speelden een thuiswedstrijd maar zoals we gewend zijn liet de band dit niet makkelijk voorbij gaan maar bliezen ze er een harde show doorheen, waar het publiek lekker opgezweept werd. Het geluid, afgezien vlak voor het podium, zou de hele dag matig tot redelijk blijven.

Last Mile heb ik niet gezien maar Walls of Jericho liet het vroege tijdstip ook geen schaduw werpen op hun show. De setlist was geen verrassing (All Hail the Dead, A Little Piece of Me, Trigger Full of Promises, I Know Hollywood and You Aint, And Hope To Die, Fuck the American Dream en Revival Never Goes Out of Style) en eigenlijk de show zelf ook niet. Een degelijke show die wellicht niet topte maar toch de meeste fans met een goed gevoel naar Gama Bomb liet lopen.

Gama Bomb was de misser van de dag, een soort light versie van Municipal Waste die totaal niet tussen de rest van de bands paste en een slechte, saaie show speelde. Later bleek ook Evergreen Terrace niet echt bij de rest te passen.

Ook Agnostic Front heeft zich wel eens beter vertoond. Miret was achterin de zaal totaal niet te verstaan, en de bassdrum en basgitaar klonken overal bovenuit. De show zelf ging wel en de set ook ( met oa. Dead to Me, For My Family, Friend or Foe, Crucified, Gotta Go, Take me Back) maar afgezien van de twee meezingers bleef het verdacht tam voor deze grootheden.

Zou Death by Stereo doorhebben hoe slecht hun nieuwe album is? Gelukkig werden er maar een paar nummers van gespeeld, de rest van de set was beter (Beyond the Blinders, I Sing for You, Emo Holocaust, Wasted Words, No Shirt, No Shoes, No Salvation, I Give My Life, The Plague). Dan Palmer is een geweldige gitarist en als Efram er dan ook nog een showelement aan toevoegt waarbij hij al solo-end bier moet wegwerken is het kijken naar DBS erg leuk. De band laat zich flink gaan en weet toch een behoorlijk applaus op te wekken.

Napalm Death trekt weinig publiek in de grote zaal, toch ook een vreemde eend? Desalniettemin raast de band door meer dan twintig jaar oeuvre heen waarbij de langere, nieuwere nummers live een stuk beter uit de verf komen en soms niet onderdoen voor de korte, snelle klassiekers. Door naast Scum, The Kill, Deceiver,, Siege of Power ook de bekende Dead Kennedy’s cover te spelen stonden de meeste mensen met een combi-ticket opeens vooraan te dringen. Het tijdstip werkt de band ook tegen, Nederlanders willen graag op tijd eten. De band maakt het weinig uit, de bekende preken worden de lucht in geslingerd en het gas wordt niet teruggenomen.

Biohazard was de laatste jaren meer in het nieuws door de serie Oz en porno achtige werkzaamheden dan muziek. Maar nu is de band weer bij elkaar en stonden ze zowaar in Eindhoven. En vanaf het begin is duidelijk te merken dat veel mensen de New Yorkers een warm hart toedroegen. Vanaf opener Shades of Grey tot Hold My Own, de show was een aaneenschakeling van klassiekers met een enkel nieuw nummer (What Make Us Tick, Urban Discipline, Wrong Side of the Tracks, Vengeance is Mine, Down for Life). De band was erg blij met de reacties en ging er alleen maar beter van spelen en wilder optreden. Het was hard en eigenlijk had deze band moeten headlinen. Erg cool was ook Mouth for War, deze cover staat op een binnenkort uit te komen tribute.

Als laatste stond Born From Pain op het kleine podium. De setlist is precies hetzelfde als de hele tour (Final Nail, Rise or Die, Behind Enemy Lines, Sons of a Dying World, Death in the City, Black Gold, Relentless, The Hydra, Stop at Nothing, State of Mind, New Hate) en de band wordt er niet beter op de laatste tijd. De show was degelijk maar bij vlagen saai te noemen. Met een nieuw album moeten deze mannen het heilige vuur weer weten te winnen anders worden ze echt een karikatuur van zichzelf.

Na Biohazard was de grote zaal een stuk leger. Toch zingen er nog genoeg mensen mee met Ignite. Ook Ignite moet snel maar een nieuwe show op de planken weten te zetten want ook hier trad het gaap effect op. Met veel  nummer van Our Darkest Days en een paar oudjes (Poverty for All, Veteran, A Place Called Home, Fear is Our Tradition, Let it Burn, Bullets Included No Thought Required, No Regret, Run, In Defense) en exaxt dezelfde show als eerder dit jaar in de Watt trek ik het niet tot het einde. Dat Ignite een goede band is met mensen die hun spel goed beheersen staat buiten kijf maar er had meer in de show moeten zitten om hun voorganger te overtreffen.

De vijfde editie van de Persistence Tour was voor mij de minste tot nu toe. Grotendeels komt dat doordat ik alle bands al meerdere keren heb gezien (sommigen zelfs dit jaar) waardoor de shows minder spectaculair overkomen dan anders. Maar de locatie en de dure munten speelden dit keer een behoorlijk grote rol. Volgend jaar toch weer ergens anders met een iets verrassendere line-up? Of is het tijd voor vernieuwing en moet men gewoon een ander concept verzinnen?

 


Reacties

Gepost door: wokkel Gepost: 30-11-09 21:45:52
Jezus, wat een azijnpisserij.
Gepost door: nelson Gepost: 01-12-09 00:04:10
Haha, vooral lekker naïef. Als je naar zo'n evenement gaat weet je dat natuurlijk met veel (negatieve) zaken te maken krijgt.

Had opzich Biohazard wel willen zien, had zelfs gratis toegang maar iets teveel naar de klote van de dag ervoor (Speedfest).
Gepost door: taske Gepost: 01-12-09 00:18:39
Dat je de bands al eerder gezien hebt, had je jezelf ook al eerder kunnen bedenken..ik neem aan dat je van te voren al op de hoogte was van de line-up :s
Ik heb ne skonne zondiggemiddig gehad!
Gepost door: davidpoison Gepost: 01-12-09 08:19:11
Biohazard, plotseling kan het terug voor iedereen...vreemd toch...
Gepost door: trilob Gepost: 01-12-09 11:00:39
whahah, zo te horen heb je je goed vermaakt niels!
Gepost door: staygold Gepost: 01-12-09 11:40:10
Kijk naar de kop van het stuk
kijk naar de flyer...
druk op edit en ram er een f7 overheen
:-)
Gepost door: staygold Gepost: 01-12-09 13:12:06
goed zo ! :-)
Gepost door: nielsdebruijn Gepost: 01-12-09 14:24:55
Ik schrijf het blijkbaar al jaren verkeerd, oliedom haha.
Gepost door: frankbootstomp Gepost: 01-12-09 17:06:46
twas gewoon hard ookal wask zo brak van speedfest
Gepost door: speedmetalpunk Gepost: 01-12-09 18:00:10
De sfeer zat er misschien niet zo in als bij speedfest. Maar de bands die ik wou zien hebben we niet teleurgesteld. Wel schandalig dat ignite headliner was.
Gepost door: pureandsimple Gepost: 01-12-09 19:47:17
Dit soort festivals eindigen na verloop van tijd sowieso altijd met dezelfde bands als voorgaande jaren. Als andere headliners die veel volk trekken bij dit soort dingen kom ik naast Ignite, AF en Biohazard ook niet heel veel verder dan Madball, SOIA, Earth Crisis, Gorilla Biscuits en Hatebreed.
Als er een volgende keer komt ga je zonder twijfel weer 2 of 3 van deze bands zien tenzij ze een stukje kleiner proberen of afstappen van de hardcore en er bijvoorbeeld meer metal bijkomt.
Gepost door: skatepunkhardcore Gepost: 04-12-09 00:45:27
ik vond het gewoon vet! iets te veel metalcore, maja zolang dat niet doorzet is het prima!
Gepost door: xanathos Gepost: 04-12-09 15:53:21
Kom ik net op roar driekwart van deze review tegen...

© copyright 2002 - 2019 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Adverteren - Contact - Crew