Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Jaarlijsten 2009

14-12-09 19:26:00 / door pureandsimple

Jaarlijsten 2009

Aangezien het jaar een beetje op z'n einde aan het lopen is en iedereen op de redactie van punx.nl al weken in blinde paniek is over het maken van een jaarlijst voor 2009 leek het me een stuk makkelijker om andere mensen uit de Nederlandse punkscene het voor ons te laten doen. Een aantal keren, uiteraard nog voor de jaarwisseling, zul je wat lijstjes voorbij zien komen van mensen die je het afgelopen jaar op het podium, achter de distro of op een andere manier hebt bezig gezien met punkrock. Met dank aan iedereen die meegeholpen heeft hieraan zodat wij op onze luie aars konden blijven zitten!

Top 5 albums van 2009.
Gijs (Tenement Kids)
1. Monsters of Folk - Monsters of Folk
Erg gave collaboratie van leden van My Morning Jacket en Bright Eyes, twee bands waar ik op bepaalde momenten veel naar heb geluisterd. Op deze plaat komt dat alles prachtig samen. Helaas gemist op Crossing Border dit jaar.
2. Blakroc - Blakroc
Net uitgekomen en meteen supergoed bevonden: de hiphop plaat van de Black Keyes. Onder meer RZA, Mos Def, Raekwon en ODB komen langs en laten zich van hun beste kant zien. The Black Keys verzorgen de beats en doen dit echt heel erg goed. Heerlijke plaat.
3. The Black Crowes - Before the Frost... Until the Freeze
De terugkeer van The Black Crowes. Het is een superplaat geworden die ik steeds blijf draaien. Dit jaar ook in de Heineken Music Hall gezien en dat was de beste show van dit jaar.
4. Levon Helm - Electric Dirt
De oude drummer van The Band met zijn 2e soloplaat dit decennium. De opvolger van "Dirt Farmer", mijn favoriete plaat van vorig jaar. Levon Helm is een uitzonderlijk muzikant met een onstuimig verleden, een getekend man. Dit hoor je aan elke seconde van dit juweeltje.
5. Pearl Jam - Backspacer
Wat kan ik zeggen... Ik heb nog niemand een slecht woord horen zeggen over deze plaat. Na Eddie Vedder's supergave soundtrack voor "Into the Wild" is Pearl Jam nu dan eindelijk terug. En ze zijn op hun best.

Frankie Deny (Cracks in the Wall)
1. Direct Control - Farewell
2. Municipal Waste - Massive Agressive
3. MilkMan - Fifteen Years Of Hell (new songs)
4. Government Warning - Paranoid Mess
5. Deadfall - Discography

Oeds (Gewapend Beton)
1. Mastodon - crack the skye
2. the Devils Blood - the time of no time evermore
3. Pissed Jeans - king of jeans
4. Adolf Butler - africa
5. Night Fever - new blood

Henk-Jan (Dead Weights)
1. Rancid - Let The Dominoes Fall
Al jaren mijn favoriete band en ook al is deze plaat minder dan de vorige releases, ik trek het nog steeds erg goed, ook al is het te poppy en clean.
2. Antillectual - Pull The Plug
Niet helemaal mijn favo band, maar ik trek deze EP erg goed. Vooral de stem van Willem komt helemaal tot zijn recht!
3. Terror Defence - Break the Barricades
Harde band, songs klinken goed en de kwaliteit heeft me positief verrast. Verder toffe gasten!
4. Sick Mormons - Why does shit keep falling from the sky
Wat mij betreft één van de tofste band van Nederland. Ik trek het misschien zelfs beter dan Gewapend Beton.
5. Dead Weights - EP
Het is natuurlijk not done om je eigen bandje te noemen, maar ik ben nog steeds erg tevreden over onze release. Helaas gaan we een korte pauze van 6 maanden houden.

Wouter (Rebellion Records/ Razorblade)
1. Evil Conduct - The way we feel
2. The Cliché's - Monkey see, monkey do
3. Haggis - The beginning of the end
4. Marduk - Wormwood
5. The Bruiseheads - Wasting away
(beste nieuwe binnenkomer!)

Grootste muzikale misser(s) van 2009.
Gijs: De plaat die mij het meest tegen is gevallen dit jaar, is de nieuwe Lynyrd Skynyrd. Hij heet "Gods and Guns" en bevat 12 moderne Nashville-stijl songs waar ik echt helemaal niets mee kan. Al het gevoel dat in hun muziek zat is weg en er blijft eigenlijk bar weinig over. Jammer...
Frankie: De Volbeat hype. Overgewaardeerde Danzig rip off!
Oeds: Oi!evaar in Frankfurt, Annihilation Time die ermee stoppen.
Henk-Jan: Grootste misser van het jaar is natuurlijk de release van Guns N' Roses. Toen ik nog maar een kleine Henk-Jan was luisterde ik al dag en nacht naar deze band. Inmiddels wat minder vaak, maar ik keek toch uit naar die nieuwe plaat. Helaas, complete bagger. Verder ben ik niet meer siked over Dead To Me. Vond het één van de betere nieuwe bands, totdat Jack wegging. Hij bepaalde toch het geluid. Dikke kans dat ik die laatste plaat niet eens ga oppikken. Verder trek ik Hellcat Records steeds minder goed. Zaten er voorheen goede bands op, tegenwoordig is het middelmaat als Rancid copycats en zoetzappige pop.
Wouter: Cancellen van Razorblade op Punk & Disorderly Berlijn en het cancellen van de 4 skins show in de melkweg vanwege een te lage voorverkoop. Twee shows van mijn eigen band door men neus geboord met men all time favourites cock sparrer en de 4 skins, beide om bullshit redenen. Verder heeft Oi!evaar iets te hard zijn best gedaan om de slechtste show van het jaar te spelen in Zaandam dus die noem ik express niet.

Algehele gevoel over 2009.
Gijs: Eerlijk gezegd heb ik weinig nieuws ontdekt dat me echt weet te pakken. Zowel op punk-gebied als daarbuiten. Ik ben dan ook vooral bezig geweest met het herontdekken van oude klassiekers. Wel heb ik heel veel gave concerten gezien: Bonnie 'Prince' Billy, The Black Crowes, Dillinger Four, The Eagles, Trail of Dead... Stuk voor stuk memorabele avonden.
Frankie: Zwak jaartje. Slecht bezochte shows op snelle hardcore punk gebied. Overkill aan shows en te veel reunies om even cash te vangen 20 a 30 jaar na dato.
Oeds: Veel gaylords met baarden muziek, te weinig Oi! en te weinig crust.
Henk-Jan: Het algehele gevoel over 2009 is goed. Zelf veel toffe shows gedaan en met veel toffe bands gespeeld en daardoor nieuwe mensen leren kennen. Heel veel toffe shows gezien. Nee, ik vond het een prima jaar!
Wouter: Het algehele gevoel over 2009 is over het algemeen "beschonken" te noemen. Verder een hoop super shows: 4 skins in Osnabruck, Cock Sparrer in Berlijn, Ruhrpott en de Melkweg, Condemned 84 in Hildesheim etc. Het lijkt erop dat de negatieve politieke elementen uit de scene aan het verdwijnen zijn en dat het weer een scene aan het worden is voor punks & skins zoals het hoort.

Muzikale verwachtingen voor 2010.
Gijs: Tenement Kids hebben een goed jaar gehad. We hebben het meeste aantal optredens binnen een jaar tot nu toe gedaan, dus dat is iets om tevreden over te zijn. Ook hebben we veel festivals gespeeld en goede contacten gelegd buiten het punkwereldje. Dat belooft veel goeds voor 2010. In februari gaan we nieuwe nummers opnemen als demo voor platenmaatschappijen, want we zijn hard op zoek naar een partij voor onze nieuwe plaat. Die gaat eind 2010 uitkomen en we hopen daarmee een nog groter platform voor onze muziek
te kunnen creëren. Ik kan niet wachten.
Frankie: De Citizens Patrol langspeler! Hopelijk weer wat meer jonge aanwas op thrash, fastcore, 80's hardcore gebied. Minder shows, maar wel beter bezocht (hopelijk!!) en meer publiek wat ouderwets losgaat qua stagedives en pit actie!
Oeds: Opkomst van local spastics met een geniale release! Verder verwacht ik een puike nieuwe plaat van Malle pietje and the bimbo's en Gewapend Beton, heel veel bands die bij Igor 'Backfire' Wouters gaan opnemen, veel hippe punkshowtjes komen met meer fotografen dan bezoekers en ik verwacht een nieuwe oi! blackmetal crossover band met leden van malkovich en oi!evaar.
Henk-Jan: Ik ben heel benieuwd wat het komende jaar gaat brengen. Met Dead Weights gaan we iets rustiger aan doen, aangezien Karel voor minimaal 6 maanden naar Australië gaat. Dikke kans dat ik ondertussen een nieuw bandje ga opzetten, maar ik weet dat nog niet zeker. Verder verwacht ik weer heel veel toffe shows en toffe releases. Een band als Disturbance speelt weer en ik ben benieuwd of die knapen met een nieuwe release gaan komen.
Wouter: Nieuwe platen van; The 4 skins (geen hoge verwachtingen), Condemned 84 (wel hoge verwachtingen), Discipline (ook hoge verwachtingen), Cenobites (op rebellion records) en nieuw spul van Razorblade. Hopelijk zet de tendens zich voort en blijven de Nederlandse boekers oi!/streetpunk neerzetten in Nederland zoals het afgelopen jaar het geval is geweest. Zelf ga ik me naast Razorblade, Rebellion en Total Underground storten op het opzetten van een nieuwe band ihet death/black/doom genre, maar dat is niet iets voor deze site vrees ik. Verder verwacht ik dat er een paar mensen uit de scene een keer goed in elkaar gebutst gaan worden!

 


Reacties

Gepost door: rob Gepost: 14-12-09 22:45:14
Begrijpt Gijs dat dit PUNX.NL is,? Is het dan niet de bedoeling om een top 5 van het punkgenre te noemen? Of begrijp ik het zelf verkeerd?
Gepost door: davidpoison Gepost: 15-12-09 08:01:32
haha, idd
Gepost door: pureandsimple Gepost: 15-12-09 10:09:00
Hehe... :-) We zijn hier, ondanks de naam, best breed qua genres, maar ik begrijp je punt natuurlijk wel.

Het idee is dat mensen die uit de punkscene komen hun lijstje doorgeven. Ik denk dat er wel meer mensen zijn met affiniteit voor punkrock die bv de nieuwe Pearl Jam hebben geluisterd en vind het juist cool dat er zoveel verschillende shit tussen staat.
Gepost door: lowieke Gepost: 15-12-09 10:14:53
Cool idee dit! En ik vind die van Gijs het tofst. En ben ook wel benieuwd nu naar een nieuwe band van Henk-jan (zonde dat dead weights zo lang moet kappen).
Gepost door: pureandsimple Gepost: 15-12-09 13:06:04
Wat betreft de lijstjes in z'n geheel ga ik mee met die van Frankie ook al is die (zoals verwacht) niet in overeenstemming met mijn eigen (ietwat bredere) smaak.
Gepost door: triplezero Gepost: 15-12-09 14:02:12
Trek die lijst van Oeds het best. Marnix waar is jouw lijst? niet achter Frankie verschuilen!
Gepost door: pureandsimple Gepost: 15-12-09 14:30:43
Mijne komt nog wel. Eerst wat mensen die zelf muziek maken en daarna pas de azijnpissers die ze afkraken.
Gepost door: gerrit Gepost: 15-12-09 15:31:55
@marrnix : ow mag ik dan ook? afzeiken ben ik goed in.

moet zeggen dati k 2009 muzikaal gezien zo slecht nog niet vond. Zeker qua shows trok ik het goed. Mis alleen een goede nieuwe ''punk'' band van eigen bodem.

Gepost door: lowieke Gepost: 15-12-09 16:17:10
Ik mis Propagandhi. Vind ik kwa punk toch wel de nummer 1 plaat van 2009
Gepost door: pureandsimple Gepost: 15-12-09 16:37:33
Je zult tevreden zijn met de volgende editie waar iemand die plaat op #1 heeft staan ;-)

@ Gerrit
Je kan uiteraard ook in dit topic je top 5 geven.Misschien donderdag alweer een nieuwe editie hiervan online als ik m'n paper afkrijg deze week. Anders maandag.
Gepost door: pureandsimple Gepost: 15-12-09 16:40:27
En ik heb m'n fuckup bij Oeds' verwachtingen gefixt.
Gepost door: dutcherrorist Gepost: 15-12-09 18:00:23
Ik geloof dat er echt niemand naar Pour Habit luistert, maar Suiticide is wat mij betreft echt met afstand het beste album van 2009, eindelijk weer een nieuw geluid, trouwens ook de beste band van het jaar
Gepost door: pureandsimple Gepost: 15-12-09 18:09:53
Officieel gezien is Suiticide natuurlijk uit 2007 ;-)
Ik heb het veelvuldig geprobeerd (sowieso groot fan van alles wat Fat de laatste paar jaren heeft gedaan), maar die band blijft echt niet plakken bij mij.
Gepost door: barfly Gepost: 17-12-09 08:35:00
ik mis world painted blood van slayer
Gepost door: lowieke Gepost: 17-12-09 12:20:43
Komt er eigenlijk wel weer dat iedereen kan stemmen voor een eindlijst?
Gepost door: pureandsimple Gepost: 17-12-09 14:08:14
Als het aan mij ligt niet. Vorig jaar waren er zo'n 40 man die er aan meededen waardoor er (voor mij in ieder geval) teveel werk in gaat zitten met te weinig output. (niet dat ik er ooit iets mee van doen heb gehad, maar dat ter zijde...)

Persoonlijk vind ik dit ook een stukkie leuker :-p
Vanavond (of morgen) weer 5 nieuwe online trouwens.
Gepost door: lowieke Gepost: 17-12-09 15:32:04
Damn, dat vind ik wel jammer... moest je het all alone doen?? Dit vind ik ook zeker tof ja.
Gepost door: pureandsimple Gepost: 17-12-09 17:01:08
Manuel deed dat altijd (ik had er niets mee van doen!), want ik vond het suf/ teveel werk voor te weinig output.
Gepost door: gerrit Gepost: 18-12-09 10:03:15
top 5 lijstje nog best moeilijk :) vergeet altijd wat er nou allemaal uit 2009 komt.
nr. 1 is in ieder geval de nieuwe hex dispensers.
verder dit jaar erg blij met twee goede releases op mijn eigen label :)
Gepost door: puyol Gepost: 20-12-09 16:06:05
in mijn top 5 zou in ieder geval staan Dinosaur Jr. - Farm en verder zou ik hier heeeel lang over na moeten denken, er zijn toch wel behoorlijk wat goede platen uitgekomen, maar niet echt een klassieker... vorig jaar was makkelijker geweest (Lifetime, Dillinger Four, Raconteurs)

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact