Jaarlijsten 2009 #2

18-12-09 09:59:00 / door pureandsimple

Jaarlijsten 2009 #2

Angezien het jaar een beetje op z'n einde aan het lopen is en iedereen op de redactie van punx.nl al weken in blinde paniek is over het maken van een jaarlijst voor 2009 leek het me een stuk makkelijker om andere mensen uit de Nederlandse punkscene het voor ons te laten doen. Een aantal keren, uiteraard nog voor de jaarwisseling, zul je wat lijstjes voorbij zien komen van mensen die je het afgelopen jaar op het podium, achter de distro of op een andere manier hebt bezig gezien met punkrock. Met dank aan iedereen die meegeholpen heeft hieraan zodat wij op onze luie aars konden blijven zitten!

 

Top 5 albums van 2009.
Tom (Smash the Statues/ Antillectual)
1. Propagandhi - Supporting Caste
Twee van mijn favoriete bands kwamen dit jaar met 2 mokergoede platen. Propagandhi met Supporting Caste en Strike Anywhere met Iron Front. Ik heb lang zitten twijfelen welke op 1 en welke op 2 kwam, maar uiteindelijk is de keus gevallen op Propagandhi. Van die plaat had ik veel meer verwachtingen en sloeg werkelijk in als een bom. 100 miljoen miljard keer geluisterd en ondanks dat ik de nieuwe Strike Anywhere in een korter tijdsbestek ook al 10 miljoen miljard keer beluisterd heb, wint Supporting Caste het toch. Nou kan deze band vrijwel niks fout doen bij mij, maar als je dan met een thrashy punkrockplaat komt met zoals altijd maatschappijkritische teksten, deze keer vaak vanuit persoonlijk perspectief geschreven en je opent de plaat met een Anthrax riff om vervolgens goed door te blasten, dan raak je mijn gevoelige snaar. Gewoon een superplaat!
2. Strike Anywhere - Iron Front LP
Deze plaat had eigenlijk op een gedeelde eerste plaats kunnen staan. Over de gehele linie ijzersterk, maar misschien net iets minder uitschieters dan de laatste Propagandhi, al moet ik zeggen dat nummer als I'm Your Opposite Number, The Crossing en Last Will And Testament megagoed zijn. De band bewijst dat melodie, energie en rauwheid hand in hand kunnen gaan. Gelukkig net als Propagandhi ook een band met ijzersterke teksten, iets waaraan het wel eens lijkt te schorten in hardcore en punkland. Voor dat de plaat uit kwam, was deze met een interview waarin elk nummer door zanger Thomas werd uitgelegd, helemaal online te luisteren. Erg gaaf en goed met de tijd van het internet en de mogelijkheden daarvan meegaan.
3. Megadeth - Endgame
In 2008 zij Lars Ulrich over de laatste Metallica draak Death Magnetic na een stortvloed van negatieve kritieken op de matige productie dat metal nou eenmaal zo hoorde te klinken in 2008. Gelukkig kwam dit jaar de beste nog levende ex-Metallica muzikant met een thrashmetal plaat op de proppen die wel goed klonk. En de matige ballad die eropstaat vergeeft ik Mustaine, aangezien de rest van de plaat mokerhard is! Gave riffs, geile solo's!
4. In-Sane - Trust These Hands... Are Worthless.
Misschien een klein beetje bevooroordeeld omdat ik deze drie Sloveense jongens als vrienden ben gaan zien de afgelopen jaren, maar wat een goede plaat! Ook een flinke tijd op gewacht. Gestolen laptops met pre-producties erop vertraagden de plaat, maar deze maand zag hij dan toch het licht. Typische productie, maar dat maakt het extra gaaf. Kwaliteitspunkrock hoef je niet van buiten Europa te halen, het is soms dichterbij dan je denkt! Gellukkig komt In-Sane in januari en februari voor een paar shows naar Nederland. Een van de allerbeste Europese bands van het moment.
5. Over Stars And Gutters - Consider This Your Curse
Om de top 5 compleet te maken hadden ook bands als Banner Pilot een goede kans, of Municipal Waste. Andermans jaarlijstjes bestuderend zag ik de nieuwe Dinosaur Jr. nogal vaak en die heb ik geen een keer gehoord, net als de nieuwe Nothington die erg goed schijnt te zijn heb ik ook daarvan alleen wat myspace nummers gehoord. Snel verandering in gaan brengen. Over Stars And Gutters is orgcore en hebben net een paat uit op Black Numbers (ook Static Radio) en dat label lijkt goed bezig te zijn. Consider This Your Curse is een lekker rauwe plaat die al menig digitaal rondje hier heeft gedraaid. Hopelijk binnenkort maar eens een LP ergens vandaan toveren, want ik kan deze nog wel heel veel rondjes laten draaien. Verplichte kost voor orgcore / No Idea liefhebbers! Hopelijk komt die band snel naar Europa toe!

Matthew (Terror Defence)
1. Instinct of Survival - North Of Nowhere
Ik keek al erg lang uit naar de eerste full length album van deze Duitse band, maar hij is was het wachten waard. Zware Duitse crust met death metal & prachtige artwork van Steve van v.o.w.
2. Nuclear Death Terror - Total Annihilation EP
Veelbelovende 7" waar veel fans van NDT op zaten te wachten. 3 harde crust poekoes uit het mooie Kopenhagen.
3. Dirty Power Game - Crepa
Alweer de 3e album van deze Italiaanse band. Niet zo goed als de eerste twee, met nadruk op de eerste. Maar toch een goed album.
4. Limp Wrist - Self-Titled
Was erg verrast toen ik deze plaat uit de hoes haalde en zag dat er maar één kant bedrukt was. Alsnog is dit een harde plaat voor deze mannen die geen introductie nodig hebben!
5. Terror Defence - Break The Barricades
Eigelijk verdient deze de eerste plek, maar wat HJ zegt (zie editie 1, red.). Erg blij met het resultaat, opgenomen in de mooie studio van crustbus in Woensel en uitgebracht door Panadrama records/ Chaos Alliance/ B-Radical Records en Black Out Brigade.

Sedate Bookings
1. Jay Reatard - Watch me Fall
Wie had er verwacht dat de opvolger van Blood Visions nog beter zou zijn? Wij niet in elk geval maar niets bleek minder waar.
2. Accelerators - ST
We preken voor eigen parochie maar: beste Nederlandse punkrockplaat van 2009!
3. Dan Auerbach - Keep it hit
When The Night Comes is het enige nummer dit jaar waar we alledrie kippenvel van kregen. Goede reden voor een notering in de jaar top 5.
4. Black Diamond Heavies - Alive as fuck
Onze favoriete Sedate Bookings band, op deze plaat staan al onze favoriete nummers van dit Gospelblues garage duo uit Kentuckey
5. Turbo Fruits - Echo Kid
Be your own pet, stopte er helaas mee maar daaruit zijn de Turbo Fruits voort gekomen. Wat ons betreft de verrassing van het jaar!

Nico XPZ/ Smash the Statues
1. Propagandhi - Supporting Caste
Hoe fucking hard is deze plaat? Propagandhi blijft maar groeien en ik trek de trashy vibe van deze plaat erg goed!
2. Strike Anywhere - Iron Front
Die zanger heeft gewoon een mega lekkere stem. Goeie teksten en een heerlijke oprechte vibe.
3. Earth Crisis - To the Death
Ik was siked en sceptisch tegelijk toen ik hoorde dat Earth Crisis weer een plaat ging opnemen. Na een paar echte klassiekers met supergoeie nummers en teksten vielen ze toch een beetje door de mand met Slither. Eigenlijk was het wel prima dat de band stopte en toen kwam de nieuwe plaat: gewoon weer erg lekker. Nou heb ik ook nog eens 31 dagen met de band in de tourbus doorgebracht en het zijn ook mega relaxte en oprechte mensen ook.
4. Insane - Trust these hands...are worthless
Ik heb al meer dan een jaar naar deze release toe geleefd. Met Smash The Statues hebben we een aantal shows samen met Insane gespeeld en ik was elke keer erg onder de indruk van deze 3 muzikale Slovenen. De verwachtingen waren dan ook hoog. We hadden een soort van "wedstrijd" met STS en Insane wie als eerste hun nieuwe plaat af zou hebben. Nou hebben we die met ongeveer een jaar voorsprong gewonnen. Wat dan ook nog eens cool is is dat ze nog naar Smash the Statues verwijzen in het laatste nummer. Ik moet wel zeggen dat ze de volgende plaat met mij moeten opnemen. Een lekker open, ringy gitaargeluid zou ze niet misstaan!
5. AC/DC - Black Ice
Ook hiervoor was ik sceptisch en siked tegelijk. Waar hun collega veteranen (Guns n' Roses & Metallica) allemaal hard door het ijs gaan stampen zij er gewoon ouderwets lekker op los! Ok, het is geen Back in Black maar het rock lekker en de bluesy vibe is ook gewoon lekker.

Grootste muzikale misser(s) van 2009.
Tom: De grootste misser is dat ik de laatste tijd van veel mensen / bands hoor dat hun instrumenten en apparatuur gejat zijn. Een nachtmerrie voor elke muzikant, tenzij je op een Valvestate speelt, gnrja! Maar echt superkut en ik hoop dat iedereen zijn gejatte spul terugvindt. Andere missers zijn bands als Set Your Goals die ineens in zalen als De Melkweg spelen. Blijkbaar zitten lui daarop te wachten, maar ik vind het een wanvertoning. Ohja, er gaan ook nog steeds mensen hard op Volbeat. Ai ai ai...

Thijs (Sedate): Street Dogs op Groezrock was echt jammer, teveel preken en te weinig spelen. En een kutgeluid, maar dat is een stabiele factor op Groezrock.
Moet er wel bijzeggen dat ze in 013 (met Accelerators en Civet) wel erg goed waren. Ow en De Staat is echt zwaar overgewaardeerd.
Jair (Sedate): Van the Gaslight Anthemn had ik meer verwacht of mijn verwachtingen waren te hoog. Hoe dan ook hun show in de Effenaar viel me tegen.
Gijs (Sedate): Mando Diao viel echt zwaar tegen in Tivoli, kende de band alleen van de eerste plaat, toen nog lekker garage. Nu showorkest met slappe liedjes.

Matthew: Ik denk dat dat de nieuwe Disfear is.

Nico: Metallica - Death Magnetic. Of was dat nog 2008? Hoe dan ook slecht genoeg om alsnog een vermelding te krijgen. Niet zo slecht als St. Anger maar daar is dan ook alles mee gezegd. Sowieso een marteling om als geluidstechnicus / mierenneuker / purist naar zo'n matige productie te luisteren en dan ook nog dronkenmans riffs met dronkenmans gelal (en dat terwijl Hetfield afgekikt is!) die veel te lang doorgaan. Nee, Metallica had echt meer dan 10 jaar geleden al moeten stoppen.

Algehele gevoel over 2009.
Tom:
Van alle bands die ik tot mijn überfavorieten reken en nog bij elkaar zijn of kwamen, heb ik ze allemaal gezien. Propagandhi in Amsterdam, Face To Face in Göteborg, 2 Unlimited in Hasselt en Strike Anywhere en Hot Water Music in Dortmund. Voor liveshows was het een goed jaar.
Ook zijn er volgens mij behoorlijk veel coole platen uitgekomen die ik nog moet luisteren. Tips zijn welkom. Alles wat maar een beetje melodieus is, thrash is, politiek is, eurohouse is of orgcore is kan ik hebben. Hook me up!

Jair: Er zijn veel goede concerten geweest en veel goede platen uitgebracht. Het Sjock festival met New Bomb Turks was een van mijn persoonlijke hoogtepunten van het jaar. Dieptepunt is de dood van Lux Interior en Willy Deville.
Gijs: Punkrock is on the rise heb ik het gevoel! Veel goede dingen gezien en gehoord..
Thijs: Er zijn veel lachwekkende nieuwe stroming ontstaan, zoals BrokeNCYDE met hun crunckcore en de daggering van Major Lazer, maar gelukkig zijn er ook veel goede platen gemaakt en komen veel van die bands ook naar Nederland. Speedfest had dit jaar weer een ijzersterke line-up, Hank III op Lowlands was een hoogtepuntje van het jaar.

Matthew: Ja, eigenlijk best tevreden over 2009. Veel stoere bands gezien, met name in het buitenland. Ook veel leuke shows in Nederland, vooral dbeat/ crust. Ik kijk uit naar 2010!

Nico: Zelf een lekker muzikaal jaar gehad. Veel gave shows en tourtjes met STS gedaan. Ook veel gave Nederlandse bands opgenomen. Er zijn echt een hoop goeie bands in Nederland op het moment. Verder natuurlijk een gave tour gedaan met Earth Crisis dus zeker een geslaagd jaar wat mij betreft!

Verwachtingen voor 2010.
Tom: Bandgerelateerd wordt 2010 een bijzonder jaar. Na bijna 7 jaar stopt Smash The Statues er mee. Op 23 januari volgt een afscheid in Nijmegen wat volgens mij een supercoole avond moet worden. Dacht ik zonder band te zitten, rolde ik zo Antillectual binnen. Long time friends en altijd een van mijn favoriete bands geweest.Erg veel zin om shows te gaan spelen en veel op tour te gaan in 2010. Siked!
Verdere verwachting:
- Er zal een Latterman band opstaan in Nederland
- Avail doet een reünie op The Fest in Gainesville
- Shield Recordings blijft aan de weg timmeren om het coolste label van Europa te worden
- Nederlandse punkrockbands als This Routine Is Hell, Omission, Brat Pack, The Real Danger, Midnight Menace, New Pokerface Long Way Down en Sweet Empire zullen coole dingen uit gaan brengen
- Meer Nederlandse bandjes gaan erbij komen, want er loopt kwaliteit genoeg rond!

Gijs: Ik denk dat Ivy Green weer bij elkaar komt, verder zie ik ook uit naar het Queensday Festival.
Thijs: Hopelijk veel goede muzikale dingen die ik niet verwacht, dat vind ik het leukste.
Jair: Dit jaar bestaat het Queensday Festival 10 jaar, dat is een van de dingen waar ik erg naar uit zie. Verder hoop ik dat er een hoop leuke nieuwe bands te ontdekken en coole shows te zien.

Matthew: Hopelijk veel shows te spelen en nog klein tourtje in voorjaar. Verder hoop ik op releases van De Reclassering & Last Legion Alive. Check die shit. Meer dbeat uit Nederland en meer shitlickers!

Nico: Een ruig afscheid met STS natuurlijk! Daarna weer hard aan de slag met nieuwe bands. Hopelijk wat nieuwe aanwas in de scene, maar dat zie ik vrij somber in. De nieuwe kids zijn allemaal verpest met de emo griep... 


Reacties

Gepost door: triplezero Gepost: 18-12-09 12:52:14
Yo vet stukje, Thanks Tom voor de probs! SE 7" komt vroeg 2010 uit!
Gepost door: gertje Gepost: 18-12-09 13:39:44
Cool, ben gek op lijstjes !
Gepost door: nelson Gepost: 18-12-09 16:19:06
QuoteFace To Face in Göteborg


Lul de behanger! Kut Pukkelpop! Kut Face To Face!
Gepost door: pureandsimple Gepost: 18-12-09 16:32:02
Ik vond het op Groezrock helemaal niet zo cool als dat ik had verwacht, maar dat kan ook door het geluid zijn gekomen.
Gepost door: nelson Gepost: 18-12-09 18:46:56
Al laten ze alleen maar 'n scheet op het podium...
Gepost door: lolly Gepost: 20-12-09 13:21:36
Dan Auerbach is Koning!!
Gepost door: tom Gepost: 20-12-09 21:13:04
Yo Nico, wazzup? Zat je mijn lijstje mee te lezen toen ik hem maakte? ;o)
Gepost door: punkrockacademy Gepost: 20-12-09 23:46:07
je zou het bijna denken! misschien moeten we samen een bandje beginnen, volgens mij hebben wij wel een beetje dezelfde smaak :P
Gepost door: tom Gepost: 21-12-09 02:28:16
Ho eens, waar ik met godenmetal als Megadeth kom aanzetten, komt die vent met Earth Crisis, zwakkmetal van de bovenste plank!
Gepost door: trilob Gepost: 21-12-09 16:03:56
hahaha, bedankt tom! heerlijk gelachen!

© copyright 2002 - 2019 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Adverteren - Contact - Crew