Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Jaarlijst 2009 (redactie)

04-01-10 12:47:00 / door pureandsimple

Jaarlijst 2009 (redactie)

Uiteindelijk moest de redactie er ook maar eens aan geloven: jaarlijstjes. Niet iedereen had zin/ tijd om mee te doen, maar desondanks geven deze lijstjes een aardig overzicht van waar de interesses van de punx.nl redactieleden ongeveer liggen. Nog de beste wensen voor 2010 namens de punx.nl staf! PUNKROCK!

BESTE PLATEN VAN 2009
Flummox (lennart)

1. Bane - Dublin 12:58 am
Blij dat Bane weer bezig is en wederom niet teleurstelt!
2. Propagandhi - Supporting caste
Heerlijke plaat, en hoewel ik er sneller klaar mee was dan ik dacht, trek ik deze plaat elke keer als ik m draai supergoed!
3. Paint It Black - Amnesia
Ik denk dat deze band het momentum een beetje aan het verliezen is, toch is deze EP wat mij betreft een blijvertje. Mooie mix tussen CVA Paradise en The New Lexicon
4. Between The Buried and Me - The Great Misdirect
Normaal geen metalfan, maar voor deze band maak ik een uitzondering. Beste plaat van deze band sinds de selftitled
5. On - Double Vision
Hoewel ik de plaat nog niet fysiek in huis heb, ben ik helemaal fan van deze release! Hardcore met de zanger van Champion wat wil je nog meer!

Nielsdebruijn (Niels)
1. Paint it Black - Amnesia en Surrender EP
Ik kan niet kiezen dus ik doe ze gewoon allebei. Geen nieuwe plaat maar wel twee korte EP's vol woest geschreeuw en bizar snelle nummers. En de melodie is soms ook weer een beetje terug. Snel weer naar Europa hoop ik.
2. Mastodon - Crack the Skye
Het was behoorlijk wennen (er wordt nauwelijks geschreeuwd) maar na een paar luisterbeurten was het duidelijk dat het progressieve karakter Mastodon geen windeiren heeft gelegd. De beste metalplaat van 2009.
3. Propagandhi - Supporting Caste
De punx.nl plaat van 2009? Mijn zegen heb je.
4. Raised Fist - Veil of Ignorance
Eerst vond ik het niets, toen een paar nummers tof en nu op een paar nummers na tof. Raised Fist deed iets anders en dat was even wennen. Na de live show bevallen de nieuwe nummers ook goed.
5. Baroness - Blue Record
Net iets minder goed dan Mastodon maar een zeer coherent geheel waarop elk nummer op zijn eigen manier veel variatie aanbrengt. Ik ben zeer benieuwd naar de shows in de 013 en Watt.
6. Between the Buried and Me - The Great Misdirect
Colors heb ik echt heel veel geluisterd en zijn opvolger is wellicht nog beter. De band heeft door hoe een lang nummer als Swim to the Moon interessant kan blijven en klinkt technisch nog beter.
7. Strike Anywhere - Iron Front
Harder dan Dead FM maar zeker niet minder melodieus. En dan tijdens een live show het ook nog voor elkaar krijgen om de woeste beveiliger niet verder op te fokken, prachtig.
8. Converge- Axe To Fall
Soms een beetje een allegaartje door alle gastmuzikanten (zo klinkt Wretched World teveel als Genghis Tron en te weinig als Converge) maar de band staat nog steeds aan de top.
9. Slayer - World Painted Blood
Niet zo hard als Christ Illusion maar wel weer wat experimenteler. Nauwelijks verrassend maar toch weer de moeite waard.
10. Trapped Under Ice - Secrets of the World
Absoluut niet origineel, een saaie show in het voorprogramma van Terror en dan toch een harde snelle plaat afleveren. Voor als je even ongefundeerd wil beuken.

Pureandsimple (Marnix)
HET GOUD
Banner Pilot – Collapser
Het eerdere werk had ik als amper boven de middelmaat beschouwt. Dat vind ik eigenlijk nog steeds ondanks dat ik er ondertussen wat meer oor voor heb ontwikkeld. Fat Mike zag gelukkig eerder dan ik het ware potentieel in Banner Pilot. Geheel terecht, want deze band mag met de (gedeelte) prijs voor beste punkrock album van 2009 naar huis gaan.
Teenage Bottlerocket – They Came From The Shadows
Deze Ramones-stijl punkrock kan mij alleen in de hoogst mogelijke kwaliteit echt bekoren. Teenage Bottlerocket weet dat als geen ander klaar te spelen. Alles van ze is geweldig. Ook deze plaat weer. Als ik niet zou vals spelen, met meerdere bands op de eerste plaats, dan zou dit album wel eens met de winnaarsbuit er vandoor zijn gegaan.
Lucero – 1372 Overton Park

Ik twijfelde of ik deze plaat niet bij de non-punk zou zetten, maar toch maar in deze categorie. Ondanks, of misschien wel juist, door het gebruik van blazers een veel beter album dan welk voorgaand Lucero werk dan ook. Van rockende opener Smoke tot tranentrekker Mom is er dit keer, in tegenstelling tot ouder werk, amper ruimte voor fillers. Ik had niet verwacht dat deze band ooit iets beters uit zou brengen dan Rebels, Rogues and Sworn Brothers , maar dat is ze bij deze dus wel degelijk gelukt!
Cobra Skulls – American Rubicon

Het album ging me wel een beetje snel vervelen, maar dat mag de pret niet drukken. Veel afwisseling en een grote stap voorwaarts in vergelijking met het eerdere werk. Met gemak de betere punkrock plaat van 2009!
The Cute Lepers - Smart accessories
Het zijn net The Briefs alleen dan meer! Ook wat meer toeters en bellen op deze plaat in vergelijking met het debuut, maar nog steeds supergoed! Een hele gave band voor iedereen die opzoek is naar een eigentijdse versie van ouderwetse poppunk, mod, power pop, doo-wop een ouderwetse rock 'n' roll.

HET ZILVER
Dear Landlord – Dream Homes

Muzikaal misschien ietsjes beter, maar niet zo goed als het album van OWTH van vorig jaar. Desondanks een essentieel stukje punkrock.
American Steel - Dear Friends and Gentle Hearts
Sinds de comeback, en daarvoor ook al, is dit een van mijn meest favoriete punkrock bands. Niet zo goed als Destroy Their Future en ik heb het idee dat de band meer en meer richting Communiqué gaat (bestaat dat nog?), maar al vrij snel erachter gekomen dat dit een heel erg goede plaat is die ik ook in de aankomende jaren zal blijven draaien.
Polar Bear Club – Chasing Hamburg
Als je hard werkt en veel tijd in deze band stopt krijg je het dubbel en dwars terug. Ietsje minder HWM dan het eerdere werk voor mijn gevoel, maar eigenlijk ook ietsjes beter.
Nothington – Roads, Bridges and Ruins
Een heel stuk beter dan All In, maar eigenlijk toch niet die gehoopte klassieker met eeuwigheidswaarde. Niet minder siked voor die aankomende tour en gewoon een steengoed album.

BRONS
Rehasher – High Speed Access To My Brain

Geen idee waarom deze plaat niet meer onder de radar van punkrockend Nederland is gekomen, maar liefhebbers van de felle nummers van Less Than Jake zullen hier van smullen! Ondanks dat die latere platen van LTJ niet te doen zijn weet Roger Manganelli nog altijd een goeie bak punkrock neer te zetten.
House Boat - The Delaware Octopus
Ga je hard op OWTH, Teenage Bottlerocket en Dear Landlord? Dan zul je House Boat ook geweldig vinden. Eigenlijk heb ik met deze plaat, ondanks dat ik 'em veel minder lang in bezit heb, veel meer dan met Dear Landlord.
Strike Anywhere - Iron Front & Propagandhi – Supporting Caste
Iedereen die melodieuze punkrock, met een hardcore inslag, een warm hart toedraagt moet deze twee platen hebben opgepikt. Niet alleen voor 2009 zijn dit klappers, maar ook voor de aankomende 10 jaar mogen deze albums meedoen met de grote jongens.

EP's top 3
Iron Chic – Shitty Rambo 7”
Ze schijnen op Trashfest te komen. Gaaaaf!
Paint It Black – Amnesia + Paint It Black – Surrender
Ik ken weinig mensen die het me nazeggen, maar na CVA vond ik Paint it Black alleen maar minder interessant worden. Deze EPs laten zien dat ze nog steeds wel willen beuken!
The Riot Before - FistsOut of Socket 7”
Goede nummers werken in zowel akoestische als in versterkte variant. The Riot Before heeft van het vorig jaar uitgekomen Fists buried in Pockets, ook terug te vinden op mijn eindlijst van 2008, een aantal tracks in akoestische variant opgenomen. Gaaf!
RVIVR – Life Movies 7”
Met leden van Latterman, een band die ik ineens veel meer genoemd zie worden, dus de moeite waard. Toch wel een stukje minder goed dan de 7” van een jaartje terug, maar nog steeds het noemen waard.

Non-punk voor punkrockers
Frank Turner - Poetry of The Deed
Persoonlijk vind ik deze man op z'n best als ie niet teveel als een complete band klinkt. Dat klinkt Poetry of the Deed meer dan ooit tevoren, maar desondanks staan er wel weer een aantal pareltjes op dit album.
Chuck Ragan – Gold Country
Vanaf het eerste moment eigenlijk wel into deze plaat geraakt. Wat minder singer/songwriter en wat meer country. Daarbij mist er een klapper van het niveau The Boat, maar desondanks is dit over de gehele linie een heel fijn album geworden.
Doomriders – Darkness Come Alive
Voor mij geen Mastodon, Converge of Baroness in de eindlijst, maar Doomriders. Voor mijn gevoel is deze band ooit begonnen als een soort van grap, maar ondertussen is het een echte band om rekening mee te houden.
Bob Mould –
Life and Times
Ik vind zeker niet alles van Husker Du even goed. Net als dat ik niet alles van Bob Mould even goed vind, maar Life and Times was onverwacht goed en een prima cadeau van zuslief.
Manchester Orchestra – Mean Everything To Nothing
Manchester Orchestra doet me heel wat meer dan Brand New en ik verwacht dat ik hier helemaal in ga komen. Ik heb de plaat net, maar ik heb zo'n voorgevoel dat het heel erg de moeite waard is en daarom staat ie toch alvast in mijn eindlijstje.
The Devils Blood – The Time Of No Time Evermore
Van metalheads tot crusties en van punks tot foprockers... In menig jaarlijstje vindt je deze plaat terug. Geheel terecht! De gimmick om de band heen is al gaaf, maar vooral de plaat zelve. Ik heb extreem hoge verwachtingen wat betreft de toekomst van deze band.

Trilob (Dirk)
Atlas Losing Grip - Watching The Horizon
Vond de vorige plaat al heel erg goed maar nu skatepunkheld Rodrigo Alfaro de vocalen op zich heeft genomen is deze EP ronduit briljant!
IN-SANE - Trust These Hands... Are Worthless.
Sloveense gasten die net als ALG op the shield hun plaatje uit hebben mogen brengen. Met een beetj vreemd productiegeluid toch een enorm vette punk-rock plaat. Kan niet wachten tot ze weer deze kant op komen!
Chris Wollard and The Ship Thieves - Chris Wollard and The Ship Thieves
In a Million Pieces van The Draft is mijn favorite plaat. Ook op deze plaat weet Wollard prachtige gevoelige nummers plaatsen en daarmee verdient hij ook zeker een plaatsje in de top 5. Helaas staan er ook een aantal missers van nummers op deze plaat.
NOFX - Frisbee
Een van de weinige bands *van vroeger* die nog steeds een potje kan breken. Waar andere bands verslappen of van stijl veranderen blijft NOFX mij nog steeds boeien.
Midnight Menace - Fences
De enige NL band in het lijstje. Deze EP heeft mij weten te overtuigen. Nu moeten ze veel live spelen en het Nederlandse (festival) wereldje veroveren!


MUZIKALE MISSERS 2009

Lennart: Dead To Me - African elephants; wat was de eerste plaat vet! Wat is alles daarna jammerlijk gefaald.
Rancid - Wat een butplaat, en hoewel vooruitgang een relatief begrip is, denk ik niet dat Rancid deze plaat onder die noemer kan gooien. Hoe kun je geweldige albums afleveren als Life wont wait en Rancid 2000, en dan in 2009 met zon droeftoeter aankomen.

Niels: Grootste muzikale misser was het feit dat Have Heart, Smash the Statues en Backfire stopten dit jaar. Born From Pain lijkt live ook steeds dieper te zakken, ik hoop dat die band zich nog weet te herwinnen met een nieuw album en een nieuwe invulling van hun setlist.

Marnix: Maar wat graag had ik prominent op mijn eindlijst de platen van Dead to Me, Rancid, The Riverboat Gamblers of Guns n' Roses (ok dat was 2008, maar toch!) gezet. Al deze bands hebben klassiekers afgeleverd van een niveau waar geen enkele van mijn '2009 eindlijstbands' ooit aan zal tippen. Helaas wisten alleen de Gamblers en Rancid een plaat te maken die ik überhaupt ooit nog ga luisteren. En dan waarschijnlijk alleen als ik zo snel niets beters van diezelfde band uit de kast geplukt krijg.

Dirk: De grootste misser was dat ikzelf te weinig nieuwe releases heb opgepikt en dat ik te weinig shows heb meegepakt...

ALGEHELE GEVOEL OVER 2009
Lennart: Zeker geen topjaar, maar het had ook minder gekund. Er zijn best wat nieuwe leuke bandjes in de scene en er zijn een aantal leuke platen uitgekomen.

Niels: Mijn top drie shows waren in willekeurige volgorde: The Dillinger Escape Plan @ Doornroosje (klein zaaltje en een originele setlist), Nations Afire @ Groezrock (originele muziek maken kan nog) en Have Heart @ Hengelo (puur omdat het de laatste keer was).

Marnix: PUNKROCK: Het zit weer in de lift heb ik het gevoel. Ik zie mensen op shows die ik eigenlijk alleen kende van metalshows die nu opeens op punkrockshowtjes aanwezig zijn. Zelfs mensen die eerst negatief waren over bepaalde bands zie ik ineens meezingen met diezelfde bands. Een raar gevoel, maar niet minder gaaf! Natuurlijk zullen zij over een jaar of twee/ drie weer weg zijn, maar hoe meer mensen op de shows hoe beter! Ik heb het idee dat kwaliteit nog steeds lijdt onder kwantiteit wat betreft shows en bands, maar als je zelf iets opzet ga je vanzelf zeiken over dat soort dingen volgens mij. Muzikaal gezien was het een mooi jaar met veel toffe bands die ik gezien heb en veel toffe platen die ik opgepikt heb. Trekket. Natuurlijk kut van het stoppen STS en het overlijden van Les Paul, Estelle Bennet, Billy Powell en Michael Jackson, maar al met al een prima jaartje voor punkrock.

Dirk: Met Soey op tour voor een paar dagen en HWM met Strike Anywhere in Dordtmund waren de coolste shows. Met de aankondiging dat IVO stopt bij Antillectual en dat Smash The Statues ook de handdoek in de ring gooien stemt het mij droevig het jaar zo te moeten afsluiten. Met veel gave shows en veel toffe releases is dit toch wel een matig einde van 2009...

MUZIKALE VERWACHTINGEN VOOR 2010
Lennart: Nieuw jaar, nieuwe kansen. Ik hoop dat er weer wat nieuwe bands hun opmars maken. Verder ben ik zelf weer wat actiever met muziek bezig, dus hopelijk veel optreden en leuke shows meemaken!

Niels: Mijn muzikale verwachtingen uit 2010 zijn nogal voorspelbaar. Bad Religion en Sick of it All kijk ik het meest naar uit, maar eigenlijk weet iedereen nu al hoe goed die albums worden.

Marnix:
Ik denk dat 2010 een prima jaar wordt voor punkrock. Veel Nederlandse bands komen met een nieuwe plaat wat ook weer voor jonge aanwas zal zorgen. Toffe tours van allerlei coole 'kleine' bands zullen in 2010 wellicht wat meer volk trekken dan voorgaande jaren. Verder hoop ik dat mijn vrienden van Shield Recordings uitgroeien tot het grootste punkrock label van Nederland. Ze hebben in ieder geval altijd de lekkerste koekjes in huis! Ook hoop ik dat Reflections en Crucial Attack weer met wat klappers op de proppen komen en natuurlijk wens ik het beste aan allerlei kleinere labeltjes in Nederland. Tof dat er nog zoveel mensen begaan zijn met punkrock. Het is dan ook mooi spul!

Dirk: Nieuwe plaat van The Indecision Alarm zou wel heel gaaf zijn! En ook verwacht ik veel van een eventueel nieuw werkje van Antillectual...

 


Reacties

Gepost door: trilob Gepost: 04-01-10 14:39:06
GODVERDOMME! wat heb ik toch een goede smaak!
Gepost door: pureandsimple Gepost: 04-01-10 15:16:00
Ik zweer het je dat ik exact hetzelfde wilde posten over mijn eigen lijstje!! Maar uiteindelijk toch maar niet gedaan omdat dat eerste comment niet zo chique is ;-)
Als tweede comment kan het dan weer wel! Dus: Wat ben ik toch een geweldig mooi/ goed en indrukwekkend mens met dito smaak!! God mocht na jaren lang oefenen ook wel eens iets geweldigs maken. Dat is 'em dan uiteindelijk prima gelukt in de vorm van 'Marnix'. BOAH!!!

Het was ook te verwachten natuurlijk met zo'n naam! "Marnix is afgeleid van het Aramees met de betekenis: heerser."
Gepost door: dutcherrorist Gepost: 04-01-10 15:18:48
ik snap niet wat mensen tegen de nieuwe Rancid hebben, wat mij betreft een van de beste Rancid platen
Gepost door: trilob Gepost: 04-01-10 16:57:15
:-D @ marnix....
Gepost door: xanathos Gepost: 04-01-10 17:11:52
Nieuwe racnid is voorspelbaar, saai en inhoudelijk ook niet boeiend als je t mij vraagt.

Trouwens marnix, wat schrijf jij veel ivt de rest van de redactie zeg, tering hey... :P
Gepost door: pureandsimple Gepost: 04-01-10 17:12:11
Dat is meneer heerscher voor jou, jochie ;-)
Gepost door: pureandsimple Gepost: 04-01-10 17:15:39
Vorige opmerking was natuurlijk niet voor xanathos, maar voor iedereen bedoelt ;-)

@ Xanathos
Dat komt omdat ik heel erg belangrijk ben (of omdat ik arrogant ben en me niet aan de afgesproken 10 platen hou ;-)
Gepost door: xanathos Gepost: 04-01-10 17:28:37
Dat moet wel het eerste zijn, dat tweede is gewoon niet mogelijk... ;)
Gepost door: pureandsimple Gepost: 04-01-10 17:50:37
Lijkt me duidelijk.
Gepost door: trilob Gepost: 04-01-10 23:32:58
he pannenkoek! de afgesproken 5 platen toch? :-P
Gepost door: pureandsimple Gepost: 05-01-10 09:16:06
Jij hebt niet meer dan 5 platen geluisterd in 2009. Dat is wat anders :-p
Gepost door: thebottomdweller Gepost: 05-01-10 22:02:12
Als vermoedelijk iets oudere punkrocker (30'er) neem ik nog vaak een kijkje op deze site. Vaak moet ik met een vergrootglas zoeken naar releases die ik sowieso ken. Ook bij de vele jaarlijstjes die hier werden gepost zijn punkrock-platen 'the way I like them' ver zoek ! Gelukkig is daar "pureandsimple" met z'n lijstje. Cute lepers, Briefs, Teenage Bottlerocket, .. da's mijn ding. ... en naar ik gehoord heb is Lucero op Social D leest geschoeid ? Dus ik vermoed dat onze smaak goed overeenkomt ... na het lezen van dit lijstje ga ik de gouden tips van p&s die ik nog niet ken zeker eens checken ! Cheers and Gabba Gabba Hey !
Gepost door: puyol Gepost: 06-01-10 18:54:07
Marnix, heb je House Boat op CD of op plaat? Trouwens een hele geniale lijst, zou zo die van mij kunnen zijn...

Ennuh, Iron Chic op Trashfest!? MEGA vet!
Gepost door: pureandsimple Gepost: 06-01-10 20:52:33
@ Bottendweller
Als je goede smaak hebt dan komt het ongetwijfeld overeen met de mijne ;-) House Boat en Cobra Skulls zul je dan ook wel tof vinden als je dingen als Teenage Bottlerocket en The Briefs gaaf vind.
Lucero is idd wel iets voor de Social D. liefhebber, maar klinkt toch wel iets anders. Zeker op deze nieuwe plaat waar ze dus ook gebruik maken van blazers op verschillende nummers. Nothington is dan wellicht nog eerder een band voor punkrockers die hard gaan op Social D.

@ puyol
House Boat op CD. Wil je een kopietje? Kom maar naar Nothington in The Stage.
Gepost door: thebottomdweller Gepost: 09-01-10 16:44:30
@ p&s

NFAA, NUFAN, .... geen probleem
maar OWTH ?
Gepost door: pureandsimple Gepost: 09-01-10 18:43:26
hehe... Off WIth Their Heads. Ik ken je verder niet, maar volgens mij vind je dit een geweldige band: http://www.myspace.com/offwiththeirheads
Gepost door: triplezero Gepost: 09-01-10 19:34:07
Fakking harde band! Lekker mee 'Hey-en' op trashfest om vervolgens in een bierplas gekenkerd te worden. Good Times!
Gepost door: thebottomdweller Gepost: 09-01-10 21:46:52
OWTH ! aha ! thx ! not bad at all !
(zal Cobra skulls, lucero, nothington, owth, ... grondige luisterbeurten gunnen en dan m'n genadige oordeel vellen)

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact