Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Banner Pilot interview

05-01-10 08:50:00 / door pureandsimple / band: Banner Pilot / album: Banner Pilot - Collapser (2009)

Banner Pilot interview

Ondanks dat ik wel op de hoogte was van het bestaan van Banner Pilot deed het oude werk me bijzonder weinig. De opnames waren vlak, de nummers vond ik niet echt indrukwekkend en ik had dan ook nooit gedacht dat ik enthousiast zou kunnen worden over deze band. Toen vorig jaar Fat Wreck met deze, voor mij toen nog als middelmatig omschreven, band aan de haal ging was ik dan ook best wel een beetje geschrokken, maar niet zo erg als toen ik Collapser hoorde. Wat een wereldplaat! Nu wil het ook nog eens zo zijn dat Banner Pilot in 2010 naar Europa komt! Gaaf! Hoog tijd om de band eens even aan de tand te voelen.

De overstap van Go Kart en Kiss of Death naar Fat
Ik weet eigenlijk niet eens 100% zeker of Go Kart opgehouden is met platen uitbrengen. Het kan wel hoor, maar ik geloof dat ze nog die “Kid-Tested” plaat opnieuw hebben uitgebracht. Maaruh, we waren sowieso opzoek naar een nieuw label. Fat was natuurlijk een droomlabel voor ons. We wilden een nieuwe plaat gaan uitbrengen en stuurden de demo's op. De mensen bij Fat vonden het gaaf en toen is het balletje gaan rollen. Ze hebben fantastisch werk verricht daar! We hadden ook wel gesprekken met Kiss of Death, waar natuurlijk ook toffe lui zitten en waar ze toffe platen uitbrengen. Zij hebben ook voor ons Resignation Day en Pass the Poison op plaat uitgebracht. Ook een split 7” met The Monikers trouwens. Maar Fat wilde ook de LP doen dus dat was helemaal top! Zij begrijpen ook wel dat dit een stapje hoger is voor ons en ik denk dat we ooit nog wel eens wat gaan uitbrengen via dat label. Er was trouwens niet heel veel druk om bij Fat te presteren gezien alle nummers al zo goed als af waren. Natuurlijk voelden we wel wat extra druk toen we in de studio waren, maar het zwaarste werk zat er toen al op voor ons. Het is nog een beetje afwachten wat de toekomst verder gaat brengen, maar voor nu gaat het allemaal prima!

De nieuwe plaat
Het zijn 12 nummers knallende Midwest punkrock dat de wereld zal veranderen! Ehh... Nouja... Het is in ieder geval ons beste werk tot nu toe. Dat hoor ik ook van andere mensen, maar dat vind ik zelf ook. Nate kwam met de titel en het artwork. Hij had de titel bedacht eind 2008 toen heel Amerika uit elkaar leek te vallen. De financiele markt stond op knappen, mensen verloren hun huis, veel werkeloosheid etc. Het artwork kwam van foto's die Nate in Europa op de kop had getikt tijdens een tour in 2007. Het zijn foto's van de beginperiode van de 20e eeuw. Wat jullie Nederlanders specifiek zouden moeten weten van dit album zijn de teksten. Dan kunnen jullie lekker meezingen als we langskomen! Dan hoef ik ook minder werk te verzetten.
Ik vind het nog steeds megacool als mensen Collapser een toffe plaat vinden. Dat wendt volgens mij nooit! Ik was in eerste instantie trouwens behoorlijk geshocked en ook heel trots over al die toffe feedback. Het is een geweldig gevoel wanneer mensen zo positief zijn over je band en je album. Het werkt ook als een soort van rode lap om meteen weer de studio in te stappen om meer op te gaan nemen. Het blijft toch een beetje bizar dat mensen die we nooit ontmoet hebben, ergens aan de andere kant van deze aardkloot, los gaan op nummers die wij gemaakt hebben ergens in een keldertje in Minneapolis. Ik wil ook via deze weg, ook al leest hij dit toch niet, Jacques Waites bedanken voor zijn werk aan de plaat. Dankzij hem klinkt de plaat zo veel beter dan dat we hadden kunnen hopen.

De oude plaat
Ik zou zeker wat willen veranderen aan Resignation Day als ik de kans kreeg! Ik ben niet helemaal tevreden met hoe die plaat klinkt, maar ik heb er uiteindelijk mee moeten leren leven. Als ik de koptelefoon opzet en alles op levensgevaarlijk zet klinkt het nog best goed. Maar dat is eigenlijk niet goed natuurlijk. Met Pass The Poison heb ik minder problemen, maar zo goed als Collapser klinken geen van deze albums. Nouja... gelukkig worden we steeds beter in plaats van dat het geluid slechter en slechter wordt, toch? Het is ook niet zo dat we ondertussen rockstars zijn geworden ofzo. Zeker niet! We zijn gewoon wat gasten met normale banen die toevallig in een bandje zitten. De band is dan ook niet full time. Ik zou dat wel willen, maar ik weet niet of dat er ooit van zal komen. Het lijkt me eerlijk gezegd onwaarschijnlijk. Ik heb wel eens dat iemand vraagt of ik zijn plaat wil tekenen. Ik vind zoiets eerlijk gezegd een beetje gek, maar als iemand dat wil dan doe ik dat wel. Wat mij betreft is het coole van punkrock dat iedereen lekker normaal is en dat het zo laagdrempelig is. Niemand staat boven iemand anders. Zo zou het in ieder geval moeten zijn in mijn optiek. Desondanks ga ik er wel vanuit dat we door Europa kunnen touren in een roze helikopter met onze naam op de zijkant!

Fanzines/ Ezines en punkrock
In 1991 kreeg ik een bandje van Never Mind The Bollocks. Ik geloof dat het uit de “12 records for a penny” bak kwam van BMG. Ik was er in ieder geval helemaal weg van en het klonk zo anders dan Def Leppard en Aerosmith wat ik daarvoor luisterde. Het jaar daarna raakte ik verknocht aan skateboarden en kwam ik in contact met nog veel meer coole bands. Ik weet nog hoe ik naar de winkel ging om “I Don't Wanna Grow Up” van Descendents ging kopen en hoe gaaf ik”My War” van Black Flag vond. Geweldig allemaal! Na die platen kapot gedraaid te hebben kocht ik mijn eerste gitaar en speelde ik al snel nummers van The Misfits en Screeching Weasel in de kelder terwijl m'n ouwe lui probeerden te slapen. Ik kwam in een aantal bandjes terecht, maar niets wat de moeite waard was totdat ik in 1999 in Rivethead kwam met Nate. Later vormden we samen Banner Pilot. We hadden nog zoveel ideeën en nummers op de computer staan en Rivethead bestond niet meer dus we moesten toch wat! Eerlijk gezegd klonk het in het begin behoorlijk crappy, maar door de jaren heen zijn we volgens mij wel een stukkie beter geworden. Ook dat is de verdienste van Nate gezien hij voor 90% de muziek schrijft voor Banner Pilot.
Ik vind het trouwens altijd cool om iets te lezen over punkrock! Nate deed vroeger een zine wat gebundeld is onder de titel “You Idiot”. Het is echt geniaal leesvoer en ik neem er wel een paar mee als we door Europa komen toeren. Momenteel heb ik zelf een abonnement op Razorcake. Het is prima leesmateriaal als je op de plee zit! Vroeger had ik een abonnement op MRR. Dan ging ik met een stift alle bands langs die op Screeching Weasel of The Queers zouden lijken. Sommigen waren supergoed en velen vielen flink tegen, maar zo leerde je wel enorm veel bands kennen.
Als Banner Pilot ooit herinnert wordt voor welke reden dan ook hoop ik dat het iets te maken heeft met het plezier dat ze met de band hebben gehad en hoe onze muziek de slechte periode in hun leven ietsjes meer draagbaar heeft gemaakt.


Reacties

Gepost door: triplezero Gepost: 05-01-10 10:28:08
Vorige week die plaat binnen gekregen. Megacoole plaat!
Gepost door: lowieke Gepost: 05-01-10 13:26:53
Echt een toffe band, en tof interview. Heb ook erg zin in hun optreden op Queensdaaaaay.
Gepost door: lowieke Gepost: 05-01-10 13:27:35
Groezrock bedoel ik... :S
Gepost door: effehoor Gepost: 05-01-10 18:50:20
Megacoole plaat! Leuk interview! Siked voor de Venlo show!
Gepost door: oudegarde Gepost: 05-01-10 20:29:10
30-04-2010 in Venlo op Queensday Festival: http://www.punx.nl/concerten/show_concert.php?id=23902
Gepost door: innosencepunkrocker Gepost: 06-01-10 23:19:48
siked voor venlo! collapser, op de valreep van 2009 mijn favo plaat geworden :)
Gepost door: skatepunkhardcore Gepost: 24-01-10 21:53:57
wordt echt vet op groezrock(A):)

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact