Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Accelerators interview

02-03-10 15:19:00 / door pureandsimple / band: The Accelerators / album: The Accelerators - S/T (2009)

Accelerators interview

Een band die ikzelf prima trek en die er zelf ook hard aan trekken (huh-huh) is Accelerators. Accelerators hebben het maffe idee om in maart en april bijna heel Europa plat te gaan touren. De tour begint op 5 maart in de Exit, Rotterdam samen met Brat Pack. Hoog tijd om deze band eens aan de tand te voelen.

 

OVER DE FULL LENGTH
Ox: Toen we in 2003 begonnen was ik net 14 en kwam pas net kijken bij het hele gebeuren van in een band spelen. Pas in 2008 hadden we het gevoel dat we er klaar voor waren om een compleet album te schrijven. Als we dat bijvoorbeeld in 2006 hadden gedaan was denk ik de helft goed genoeg geweest en de andere filler.
Erik : Ik denk ook dat het verstandig is geweest zo lang te wachten. Ik moet er niet aan denken dat we een full lenght zouden hebben met 12 nummers als “You Fuckin’ Suck” bijvoorbeeld die op een van onze eerste EP’s stond. We wilden voor het artwork van onze eerste plaat wel altijd iets met een foto. Toen duidelijk was dat de plaat om Stardumb zou komen is Stefan hier over gaan nadenken en kwam hij met dit idee. Ik vond het zelf wel origineel, had de Smash the Statues plaat nooit gezien, maar het heeft er inderdaad veel van weg. Niet iedereen is er even kapot van maar ik vind wel dat het een herkenbare cover is. Eigenlijk wilde Stefan ons trouwens onderwater laten fotograferen geloof ik maar dat bleek helaas niet haalbaar.
Het album heet Accelerators. We stressen nu al over de titel van onze volgende plaat. Het is toch een soort punk rock traditie om een naamloze eerste plaat uit te brengen dus dat vonden wij wel cool en lekker makkelijk.

LABELS
Ox: Toen het album af was in de zomer van 2008 heb ik Stefan een aantal nummers laten horen. Hij raakte enthousiast en belde later dat hij geïnteresseerd was om het uit te brengen op Stardumb. Squinty Joe had al eerder wat van ons uitgebracht en heeft altijd aangegeven dat hij graag onze debuut ook zou uitbrengen. Beide labels hebben goede distributie in Europa, maar ook in Amerika en Azië. Stardumb nog van back in the day toen het label nog echt actief was. Squinty Joe heeft een vrij grote distro en maakt gebruik van het befaamde ruil systeem waardoor hun heel veel labels kennen.
Erik: Er was nog even sprake van een release op It’s Alive of Insubordination maar toen dat niet doorging hebben we zelf ook besloten de interesse van andere kleine labeltjes in de VS af te slaan. Ik breng liever een plaat uit met mensen waarvan ik weet waar ze voor staan dan die release te versplinteren zonder te weten of het wel duidelijk voordeel heeft. Wellicht kiezen we volgende keer voor een andere aanpak, het is natuurlijk wel een interessant concept.
Andere releases
Ox: Squinty Joe Records had een jaar eerder al de “My Baby Is An Undertaker” single van ons uitgebracht. Met de Zatopeks zijn we vanaf het begin al vrienden en die hebben ook meegewerkt aan die single. Wij zijn erg fans van de Zatopeks en hun ook van ons. Een split was dus vanzelfsprekend.
Wie staat er bovenaan jullie lijst voor een volgende split?
Ox: Niet per se een split, maar het lijkt me leuk om een keer samen te werken met de zanger van de Zatopeks of een andere goede punk rock band. Hij schrijft dan de basis en wij arrangeren het zodat je andere soort nummers krijgt met de sound van ons. Zie het als Frontman & The Accelerators.
Erik: Ik zou sowieso alleen nog een split doen met een echt hele toffe band. Als format blijkt het niet echt zo heel goed te werken. Dan bewaar ik die nummers liever voor een full lenght of eventueel een eigen single. Het idee van Ox spreekt me wel erg aan, dat wij voor een single fungeren als soort van backing band…We hebben hier meerdere ideeën over maar dat is voor na de tour.

DE AANKOMENDE TOUR
Ox: Eigenlijk is het begonnen als een soort grap. Toen we afgelopen zomer plannen gingen maken voor 2010 kwam uiteraard ook touren aan bod. De vorige Europese tours waren allemaal kort en vaak in de zomer en wintermaanden. Niet echt de ideale weeromstandigheden. We kwamen tot de conclusie dat maart/april twee van de beste maanden zijn om te weg te gaan. Toen onze boekers vroegen hoelang, grapte een van ons ‘doe maar heel maart/april, 50 shows!’. Ze namen het iets te serieus en een week later lag er al een routing op tafel. Toen we eenmaal enthousiaste reacties kregen van een aantal promoters dachten we waarom ook niet!
Erik: Eigenlijk zijn we natuurlijk het liefst aan het spelen en niet thuis aan het werken dus wilden we ook gewoon zo lang mogelijk gaan. Als het kan, waarom dan niet?
Is zoiets te combineren?
Erik: Goede vraag. We hebben denk allemaal een vrij beperkt sociaal leven kennelijk! Geen volleybalclubs of seizoenskaarten voor Sparta of dat soort dingen… We stoppen al jaren al onze vrije tijd in de band dus keek niemand eigenlijk al te vreemd op van dit plan.
Welke show kijken jullie het meeste naar uit?
Erik: Ik heb persoonlijk erg veel zin in de shows in Tsjechië en Servië, omdat we daar nog nooit gespeeld hebben en ik er veel goede verhalen over hoor. Madrid is altijd een hoogtepunt op elke tour maar dat is dit keer op een dinsdag dus ik hoop dat het daar niet tegenvalt. Paaspop is natuurlijk ook erg cool, en dan zijn er nog shows met Bouncing Souls in Watt en op Queensday en met Stiff Little Fingers in Zaandam. Genoeg toffe shows denk ik zo.
Jullie spelen volgens mij overal. Wat is de raarste plek waar jullie ooit gespeeld hebben?
Ox: De aller raarste word lastig want er zijn er wel een aantal geweest haha. Wel herinner ik me nog een show in Perpignan waar we met The Leftovers speelde. Een groep meiden hadden ons geboekt en dachten dat wij wel een leuk achtergrond muziekje voor hun meidenavond in een cafeetje waren. Ze schrokken zich wild toen we eenmaal begonnen te spelen en sprongen gelijk op ons af of we alles maar vooral de drums niet een stuk zachter konden zetten.
Ox: Zoals je al zei spelen we vrijwel overal, we proberen er altijd een feest van te maken. Behalve van die verschrikkelijke bandwedstrijden en plekken waar we zelf voor moeten betalen om te spelen. Dat kan je toch niet serieus nemen?
Erik: Ze hadden in de bio of op de website gelezen, punk rock / rock n roll dus vroegen ze van te voren of we die avond rock n roll wilden spelen en niet punk rock!
Als jullie op tour gaan voor zo'n lange tijd zal er wel een hoop muziek in de bus meemoeten. Welke 5 platen zijn essentieel voor een Accelerators tour?
Ox: Meestal maken we compilatie cd’s met punk rock hit after hit of de party mix die gaat van de Buzzcocks via Tupac naar Guus Meeuwis. Ook een Screeching Weasel plaatje gaat er altijd wel in bij ons.
Erik: Laatste paar tours hadden we altijd de luxe van de iPod via zo’n cassette bandje. Nu hebben we een bus gekocht en daar zit een cd speler in. Geld voor een nieuwe oude radio is er niet dus we zullen het inderdaad met cd’s moeten doen. Voor de zekerheid toch een vrij voorspelbaar lijstje dan.
1. Ramones - Rocket to Russia - omdat je deze elke dag kan draaien en toch nauwelijks gaat vervelen
2. Screeching Weasel - My Brain Hurts - Over ons vieren verdeeld de favoriete SW plaat
3. Dead To Me - Cuban Ballerina - Omdat het misschien wel de beste punk rock plaat van de laatste jaren is
4. Sublime - Greatest Hits - Voor de vroege uurtjes
5. Iets van J. Cash voor de chauffeur tijdens de nachtelijke ritten.

FANBASE IN ROTTERDAM EN DAARBUITEN
Ox: Het voordeel van het spelen in het buitenland is dat je geboekt word door promoters die je echt gaaf vinden. In Nederland speel je overal, het hele jaar door. In andere landen speel je vaak alleen de plekken waar er ook interesse is voor je band en maar 1 of 2 keer per jaar. Natuurlijk geld dat niet voor alle 50 shows en elk land, maar op zo’n tour speel je vaak wel goed bezochte en toffe shows.
Ox: Het lijkt in waves te gaan. Dan is punk rock weer een paar jaar populair en een jaar later weer helemaal niet. Alleen de echte liefhebbers blijven over en dat zijn ook vaak de enige die de onbekender bands in Nederland kennen. Punk rock is klein hier. Je moet jezelf elke keer weer in spotlight spelen voor nieuw publiek. Een groot gedeelte van dat publiek is dan een jaar later alweer verdwenen.
Erik: Het is klein en natuurlijk erg versplinterd allemaal. Dat is erg jammer. Ik denk dat die goede Nederlandse bands het in hun stad goed tot zeer goed doen maar om daar buiten echt mensen te trekken blijkt erg moeilijk. Klinkt simpel maar er zou meer samen gewerkt moeten worden. Dat die Rotterdammers niet meer van stad naar stad trekken komt trouwens omdat die nu wat ouder zijn geworden.


Reacties

Gepost door: duip Gepost: 02-03-10 19:58:31
cool interview!
Gepost door: kissmyass Gepost: 03-03-10 22:00:52
die ox lijktzonder haar een een pet verdacht veel op een of andere alien. maar hoe lelijker de bandleden hoe beter de muziek toch:P
Gepost door: lowieke Gepost: 04-03-10 11:47:36
Ik dacht een aantal jaar terug dat deze band een soort 2e freckles is. Maar blijkbaar is dat absoluut niet zo!

Geniaal dit!
Gepost door: nothingschanged Gepost: 04-03-10 17:11:54
@ Kissmyass, dan kan jij ook goed in Accelerators spelen!
Gepost door: kissmyass Gepost: 05-03-10 10:51:00
nee man, daar ben ik dan net weer een beetje te lelijk voor. ik wil de reputatie natuurlijk ook niet naar beneden halen.
Gepost door: lowieke Gepost: 05-03-10 15:19:15
Gepost door: nothingschanged Gepost: 04-03-10 17:11:54
@ Kissmyass, dan kan jij ook goed in Accelerators spelen!



HAHAHAHA zit jij in groep 6 ofzo?? =D
Gepost door: nothingschanged Gepost: 08-03-10 22:34:19
@Lowieke, kom op zeg die kiss my ass is toch ook echt lelijk of niet?
Gepost door: kissmyass Gepost: 09-03-10 20:30:50
zeker weten, maar als ik zelf lelijk ben moet ik natuurlijk zo veel mogelijk andere mensen lelijk noemen om het te verbergen.
Gepost door: oudegarde Gepost: 10-03-10 12:54:39
Accelerators hebben eerste post van de tour vanuit Zweden gedaan, lees het hier: http://www.facebook.com/home.php?#!/note.php?note_id=354670598667&id=167818366795&ref=mf

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact