SLF kan het nog steeds

01-04-10 15:34:00 / door pureandsimple / band: stiff little fingers / concert: 30-03-10 - Stiff Little Fingers - Tivoli de Helling - Utrecht

SLF kan het nog steeds

Stiff Little Fingers staat al jaren bovenaan mijn lijstje van bands die ik echt nog heel graag een keer wilde zien. Alle negen albums, en niet in de laatste plaats de latere livealbums. draai ik nog vrij frequent, maar ik had me er eigenlijk al een beetje bij neergelegd dat het maar zo eens zou kunnen zijn dat ik deze band nooit live zou zien. Geheel onverwacht hoorde ik een paar maanden terug dat de al meer dan 30 jaar oude band uit Belfast naar Nederland kwam. Om het goed te maken speelt de band maar liefst 5 shows in ons kikkerlandje! Ondanks dat ik er van overtuigd ben dat de band nog steeds redelijk populair is twijfelde ik eraan of het grote aantal shows geen negatieve invloed zou hebben op de bezoekersaantallen per show. Niets bleek echter minder waar voor de, ik denk dicht in de buurt van uitverkochte, Tivoli de Helling. De zaal staat sowieso bij mij te boek als eentje met prima geluid, parkeerplekken voor de deur en een prima ambiance.


Als opener is er Sidewalk. Supercool natuurlijk voor de mannen om te mogen openen voor deze grootheid die al negen jaar niet meer in Nederland heeft gespeeld. Ik heb eerlijk gezegd nagenoeg niets van de Sidewalk set meegekregen omdat er wat bijgepraat moest worden in de gang, maar ik heb het idee dat de band de laatste tijd goed bezig is qua shows. Tof dat ze na twee jaar al uit het jeugdsoos-circuit zijn gekrabbeld om wat shows te doen met grotere bands op de grotere podia.

Maar de avond draait natuurlijk maar om één band: Stiff Little Fingers. Zenuwachtig als een klein jongetje sta ik in de volgestroomde zaal te wachten op mijn eerste live-aanvaring met de Noord-Ierse punklegende. Al voor de band opkomt zit de sfeer er trouwens al prima in. Zeker voor een dinsdagavond! Veel ouwe lullen, maar ook nog aardig wat jonge kids zijn afgekomen voor de show.
De setlist bestaat vanavond, gezien de hoeveelheid hits die SLF bezit, logischerwijs alleen maar uit krakers. Een aantal van mijn favoriete SLF-nummers worden afgewisseld met eeuwige punkrock hits. De band kan sinds midden jaren 80 er al niet onderuit om nummers als Barbed Wire Love, Roots Radicals Rockers and Reggae, Just Fade Away en Nobody's Hero te spelen. Wat meer onverwacht voor mij zijn Guitar and Drums, het van The Specials geleende Doesn't Make It Alright, het ontbreken van Gotta Get Away in de set en een nog niet opgenomen nummer met de titel The Liars Club.
Zanger Jake Burns, die als twee druppels water op een samensmelting tussen André Hases en de vader van een ex van me lijkt, blijkt opvallend goed bij stem en de band rockt een lekker stukje weg. Met je ogen dicht zou je weg kunnen dromen naar tijden van welleer. Alleen het 'bewegen' op podium komt bij vlagen wat lachwekkend over, maar dat mag je de oude bazen eigenlijk niet kwalijk nemen. De nummers worden goed ingeleid en hier en daar zijn er korte anekdotes. Zoals dat Silver Lining een van Jake's favoriete nummers is omdat hij vroeger erg into Motown Records was en dat, ondanks dat zijn band er nu niet echt uitziet als de band die de Motown sound maakte, dit nummer muzikaal nog het meeste in de buurt komt. Wanneer Jake begint over dategene wat volgens hem het beste deel van de setlist is en Bits of Kids inzet merk ik dat de band al een behoorlijk tijdje op de planken staat. Altijd een goed teken als de tijd snel lijkt te gaan.
Aan het einde van de set, wanneer ik erachter kom dat mede-oprichting McMordie een aardig mondje Nederlands kan, komt natuurlijk nog Suspect Device voorbij om af te sluiten met een encore van het eerder beloofde Johnny Was en Alternative Ulster.
Misschien niet meer zo los in de heupen als vroeger, maar ook met een bierbuikje rocken Jake en zijn mannen een geweldige show. Zonder twijfel een van de betere shows van 2010!


Reacties

Gepost door: jelleonparole Gepost: 01-04-10 16:52:43
Was inderdaad een toffe show en dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Moet wel zeggen dat er ook redelijk wat saaie stukken in de set zaten, maar ik heb me dan ook nooit in het latere werk verdiept. Heb me ook echt verbaasd over hoe goed Burns bij stem was.
Gepost door: laer Gepost: 01-04-10 16:53:11
Zeker te weten 1 van de betere shows, nu al! Wat een band! Nu al siked voor maandag in Breda!!!
Gepost door: pureandsimple Gepost: 01-04-10 18:25:09
De 'grap' op de terugweg was dan ook " De stem van mr Burns was 'excellent'."

Geen saai stuk meegekregen, maar ik ga dan ook behoorlijk hard op het latere werk (wat mijns inziens trouwens weinig aan bod kwam) van de band. Sowieso de moeite waard ook om een album als Flags and Emblems en Guitar and Drum te checken.
Gepost door: misfit Gepost: 01-04-10 18:48:07
Ga er zaterdag heen in Iduna. Goed om te lezen!
Gepost door: davidpoison Gepost: 01-04-10 20:05:14
godver e, had ik willen zien...miljaar!
Gepost door: pureandsimple Gepost: 02-04-10 10:21:45
Ze spelen ook nog bijvoorbeeld maandg in Breda (das toch bij jou om de hoek, ongeveer?)
Ik zou echt ff langsgaan als je kans krijgt!
Gepost door: thebottomdweller Gepost: 02-04-10 12:58:23
hmm breda is voor de Vlamingen onder ons een goede optie ware het niet dat The Sonics op maandag 5 april in Gent spelen ... another legendary band ... PSYCHO !
Gepost door: barfly Gepost: 02-04-10 13:35:06
DAMN.. moet zaterdag kiezen tussen SFL en andere vergane glorie FLOTSAM AND JETSAM en had eigenlijk al voor de laatste gekozen.. begin nu toch te twijfelen
Gepost door: ricdickulous Gepost: 03-04-10 20:16:09
Ik ga ze morgen zien in Zaandam! Zin an!
Gepost door: erikramone Gepost: 04-04-10 11:58:18
Ik heb ze gezien in Drachten. Vond er niet veel aan.
Gepost door: erikramone Gepost: 04-04-10 22:36:48
nog een kans gegeven in Zaandam, wat een bunch of WANKERS. Ze moeten niet meer op punk concerten spelen. Misschien op Lowalands????
Gepost door: jelleonparole Gepost: 05-04-10 14:56:24
Verklaar je nader kerel want je slaat wartaal uit.
Gepost door: paul64 Gepost: 06-04-10 02:23:36
Ben in Leiden geweest. goede show ouderwets genoten!
Gepost door: skapeople Gepost: 06-04-10 16:59:25
Ik heb begrepen dat ze in Zaandam van het podium liepen omdat er iemand een glas bier gooide....maar niet eens zozeer raak maar dr kwam wel iets op ze gitaar ofzo...

Verder heb ik ze niet gezien terwijl ik dat wel van plan was...beetje druk met andere showtjes...en voor zaandam was ik te laat thuis uit Hamburg...Gepost door: vinceincredible Gepost: 08-04-10 12:37:57
bunch of old wankers... that's what I heard ;-)
locking themselves in the dressing room just cos some beer got splashed around... fuck slf, their time is over !!
Gepost door: vicious2008 Gepost: 18-04-10 02:40:07
Idd. weinig met punk te maken. Met hun zelf meegebrachten dranghekje!

© copyright 2002 - 2020 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Adverteren - Contact - Crew