Henry Rollins spoken word

01-08-10 07:20:00 / door pureandsimple / band: Henry Rollins (Spoken Word) / concert: 29-07-10 - Henry rollins - spoken word - Effenaar - Eindhoven

Henry Rollins spoken word

We kennen allemaal wel iemand die denkt dat ie grappig is en het leuk vindt om stukjes na te doen van comedians en/ of cabaretiers. Dit zal ik in deze recensie zeker niet gaan doen, maar ik wil desondanks toch even wat kwijt over het supercoole spoken word optreden van Henry Rollins in de Effenaar. De verhalen van deze levende legende is zeker niet in de laatste plaats een aanrader voor iedereen die affiniteit heeft met punkrock en het achterliggende gedachtegoed.


Als ik rond kwart over acht binnenkom blijkt de bijna vijftigjarige krachtpatser precies te zijn begonnen. Aangezien we met z'n drieën zijn besluiten we niet opzoek te gaan naar drie stoeltjes, maar gewoon plaatst te nemen op de grond. Iets wat gezien het feit dat de voorstelling zo'n drie uur duurt misschien niet de juiste keus was, maar de stoeltjes leken me ook niet al te comfortabel. Een onderwerp waar Rollins, die zoals altijd zonder een slokje water of klappauze doorbeukt, aan het einde van de avond nog even op terugkomt. Het is trouwens, ondanks het feit dat er ook in Amsterdam wordt opgetreden, best druk in de Effenaar. Misschien zelfs wel uitverkocht. Wat mij betreft trouwens geheel terecht, want Rollins blijkt sinds de jaren 80 al een ware traktatie voor de oren.

Simpel gezegd neemt Rollins, die leeft om de wereld af te struinen opzoek naar mensen en verhalen, je mee langs een aantal gebeurtenissen die hem zijn overkomen sinds en tijdens de vorige tour. Van het zijn van een jurylid bij RuPaul's Drag Race tot het spelen van een neo-nazi in de serie Sons of Anarchy en van homofobie in verband met het Itawamba County Agricultural High School eindbal tot het opsteken van zijn middelvinger naar president Than Shwe is er veel te lachen, maar traditiegetrouw ook veel momenten van bedachtzaamheid. Met name zijn stukje over de preambule van de Zuid-Afrikaanse grondwet in combinatie met zijn liefde voor Mandela en zijn ideeën omtrent kennis en studenten, welke hij verteld aan de hand van een speech die hij moest geven op een of andere college, blijven me bij. Het is zeker geen stand-up comedie ofzo, maar Rollins weet de lachters duidelijk op z'n hand te krijgen. Toch is het vaak juist de achterliggende gedachte en de boodschap die hij wil overbrengen die ervoor zorgen dat de zalen goed gevuld zijn als hij optreedt.

De mensen die bekend zijn met de kritische kijk van Rollins krijgen qua boodschap natuurlijk weinig nieuws mee. De man is, ondanks dat ie over een paar maanden een halve eeuw oud is, nog steeds een spraakwaterval die claimt onzeker te zijn, niet te kunnen acteren, niets speciaal te doen of te zijn. Persoonlijk vond ik 'em opvallend opgewekt, ondanks dat zijn eeuwig aanhoudende depressiviteit en insteek in het leven zoals te verwachten meermaals de revue passeerde. Desondanks is het een inspirerende boodschap die ook bij een meermaals bezoek niet verveeld. Als het eeuwig aanhoudende tourschema van Rollins hem over een jaartje of anderhalf naar alle waarschijnlijkheid weer naar Nederland brengt zal ik er dan ook zeker weer bij zijn. Ik raad je aan om hetzelfde te doen.
Dit jaar ben ik er niet bij geweest in de Paradiso, wat al eerder een uitstekende plek bleek te zijn om Rollins aan het werk te zien, maar ook de Effenaar blijkt een uitstekende plek te zijn voor deze inspirerende man en zijn boodschap.


Reacties

Gepost door: trilob Gepost: 01-08-10 12:07:06
mooi stukje!

jammer dat ik dit gemist heb...
Gepost door: ivanlok Gepost: 01-08-10 17:03:22
Paradiso was ook geweldig erg gelachen en ook drie uur gestaan maar het was ouderwets Rollins.
Gepost door: lowieke Gepost: 02-08-10 10:39:58
Fak, gemist.
Gepost door: corine Gepost: 03-08-10 16:59:57
Ik heb het dan in Paradiso gezien. Geniaal en erg grappig!
Gepost door: rancidsuicidemachine Gepost: 12-09-10 13:56:37
heb hem twee jaar geleden op lowlands gezien, was goed! als hij weer komt ga ik zeker

© copyright 2002 - 2019 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Adverteren - Contact - Crew