Steve Ignorant (CRASS) interview

14-09-11 10:42:00 / door pureandsimple / band: Crass

Steve Ignorant (CRASS) interview

Steve Ignorant is dit jaar op INCUBATE in Tilburg te bewonderen! Het meerdaags festival is deze week van start gegaan en Steve doet bijna iedere dag een spoken-word. Ook spelen bands als Trial en This Routine is Hell op de zaterdag en The Queers en The Kids op zondag. Zeker de moeite waard dus! Ik sprak met Steve over allerlei dingen en het bleek een opvallend vriendelijke kerel te zijn. Als hij even interessant en leuk is als aan de telefoon dan gaat het zeker de moeite waard zijn om even te buurten!

 

Rellen in Londen
"In eerste instantie kon ik heel veel begrip opbrengen voor de rellen als reactie op het doodschieten van een man door de politie. Naast dat dat een gegronde reden is voor protest is er ook veel frustratie in het hele land. Dan snap ik het ergens wel als mensen een politiekantoor of Buckingham Palace in de fik willen steken. Maar al snel vervormde het protest tot niets meer dan een groep die aan het plunderen en stelen sloeg. De media noemde dit anarchie, maar in mijn optiek is zoiets alles behalve anarchie. Anarchie is natuurlijk al een uitermate lastig te definiëren concept, maar het nutteloos kapotmaken van iemands winkel of kroeg heeft daar wat mij betreft niets mee te maken. Naar mijn idee is het gelinkt met wederzijds respect en eigen autoriteit. In ieder geval niet met het bestelen van hard werkende burgers."

De positie van de overheid in deze rellen

"Blair en Gordon Brown waren natuurlijk vreselijke mensen, maar nu zijn er alleen nog maar mensen aan het roer met nog minder karakter. Dat is misschien nog wel frustrerender dan iemand met een sterke mening. Daar kun je je tenminste tegen afzetten. Ik ga niet zeggen dat het met Margaret Thatcher beter was hier, maar dan had je nog echt iemand om je tegen te keren. Tegenwoordig zijn ze allemaal zo slijmerig en meningloos. Op een normale 'ja' of 'nee' vraag krijg je een antwoord van tien minuten wat eigenlijk geen eens een antwoord is. Mensen zijn dat ondertussen meer dan zat. Mensen zijn ontevreden en ook boos. Zoals eerder gezegd: met dat in je achterhoofd kan ik het goed begrijpen dat mensen de straat op gaan. En omdat de overheid zo zwak en meningloos is zijn ze steeds minder legitimiteit gaan ervaren vanuit het volk, Ze zijn daardoor ook een beetje bang geworden, gok ik zo. Ze hebben daarom veel baat bij een zondebok om wat meer van die legitimiteit terug te krijgen. Laat ik even toevoegen dat ik niet zo van de conspiracy theory ben, maar toen een paar maanden eerder de studentenopstand op nagenoeg dezelfde plek was liep het helemaal niet uit de hand. Toen dit een klein beetje dreigde te gebeuren was de politie direct te plaatse om actie te ondernemen. Het waren toen meer mensen en de locatie van de eerste rellen, bij mij bijna op de hoek van de straat, is relatief gemakkelijk te beheersen en te controleren. Ik denk daarom dat ze ervoor gekozen hebben het even te laten gaan om later harder terug te kunnen slaan. Ze zullen niet voorzien hebben dat het helemaal uit de hand zou lopen, nog meer dan eerst, maar dit komt ze niet zo heel slecht uit. Zo kunnen ze zich weer eens van hun 'beste kant' laten zien. Een manier om dat te doen is door heel hard terug te slaan op de mensen die deelnamen aan de rellen. Maar het is natuurlijk belachelijk dat je voor het opzettelijk doodrijden van iemand maar iets van twee jaar cel krijgt, maar voor het opjutten op facebook om op de straat op te gaan om een nieuwe tv op te halen ineens vier jaar krijgt. Dat klopt toch niet?"

Rol van Studenten
"Studenten hebben een uiterst belangrijke functie in de wereld. Zij hebben het recht, of beter gezegd de plicht, om te protesteren. Soms zullen er een paar ramen sneuvelen, maar een goed gekanaliseerd protest zou in ieder geval niet moeten leiden tot brandstichting en plunderen. Het nadeel is dat nu, na de rellen, dit soort protest hard de kop ingedrukt zal worden. Ook als het helemaal niet geweldadig van aard is. Of, op z'n zachtst gezegd, de overheid zal in ieder geval een hardere aanpak hanteren dan voor de rellen. Dat neemt overigens niet weg dat jonge mensen vragen moeten blijven stellen en hun stem moeten laten horen. De studenten vertolken indirect ook de stem van de 'gewone burgers'. Iedereen hier is dat huidige politieke circus zat. Ik sluit daarom zeker niet uit, hoe hard de politie ook zal ingrijpen, dat er weer protesten zullen ontstaan. "

Moderne media en muziek

"Kijk, in 1977 tot 1984 was het bijna onmogelijkheid om aan alle informatie te komen. Dat was in ieder geval heel veel werk. Het draaide daarom bij ons niet alleen om de muziek. Juist niet alleen om muziek! Maar je kunt tegenwoordig op je 16e achter een computer alle informatie verkrijgen die je maar kunt wensen. Iets wat in die tijd nog helemaal niet kon voor iedereen. Daarom was Crass ook zo nuttig: het bracht informatie over naar mensen. Daar moet wel een kantekening bij. Kijk, ik vind internet een heel mooi medium, maar dat betekent natuurlijk niet dat muziek met een mening geen rol van betekenis meer zou spelen. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat ik eerlijk moet toegeven dat Crass in 2011 niet zoveel impact meer zou hebben als toen. Het was toen voor een deel nieuw en misschien is de nood voor een band als Crass tegenwoordig minder hoog. Maar daardoor niet minder relevant! De boodschap van toen is nog even relevant als nu, dus is een band met soortgelijke boodschap starten ook net zo relevant. Daarentegen zou ik zelf nu waarschijnlijk niet meer zo'n exact gelijke band starten. Dat voelt wel een beetje paradoxaal, maar dat is hoe ik er naar kijk. 
Ik lig niet zo zeer vast aan een muzikaal genre, maar met sommige dingen kan ik echt helemaal niets. Ik werk in de kroeg en dan hoor je wel eens zoiets als “tonight's gonna be a good night” en dan denk ik “oh, leuk! Wat gaan ze voor interessants doen?”, maar dan gaat het niet verder dan dat. Behalve dan dat ze het tot in den treure herhalen natuurlijk."

Crass reünie
"Een jaartje of wat geleden heb ik inderdaad besloten om wat Crass nummers te doen op een podium. Het feit dat er een hoop gezeik rondom deze shows waren vond ik natuurlijk niet heel fijn. In het begin raakte het me natuurlijk ook wel. Het idee was om nog een keertje die nummers te spelen die voor een hoop mensen een speciale betekenis heeft en had. Niets meer en niets minder. Niet vanwege geld, niet als schop na, maar gewoon een keertje die nummers spelen waar ik sinds de jaren 80 vrijwel iedere dag om gevraagd ben. Een eenmalig iets wat bedoelt was voor 'de leuk'. En tegenwoordig doet het me niet meer zoveel dat er zoveel gezeik om was en/ of is. Ze noemen me niet Steve Ignorant voor niets, wel? En soms is ignorance daadwerkelijk bliss. "

Revolutie = geld
"Heel de wereld lijkt in de ban van roem en geld. Kijk naar programma's als X-factor waar alles draait om roem. Met name de underdog die iets anders, iets nieuws doet wordt door het publiek op handen gedragen. Zo was het met Crass. Ik herinner me het voorval dat we werden opgebeld door iemand van EMI die zei “dat hele idee van revolutie kan je flink veel geld opleveren!”. Uiteraard zijn we daar niet op in gegaan. Maar uiteindelijk is dat met alles zo. Je kunt tegenwoordig een revolutie opzetten via facebook en dat is een uiterst interessante gewaarwording. Maar ik merk daar verder eigenlijk opvallend weinig van. Ik zie mensen in de kroeg en op straat vaak zeuren over van alles en nog wat, maar echt iets constructiefs doen is er niet bij. En dan is er eindelijk eens een grootschalige opstand dan blijven ze liever plakken in de kroeg dan dat ze de straat opgaan. Ik zeg niet dat dit vroeger beter was, maar informatievoorziening en de mogelijkheid om aan deze informatie te komen en makkelijker mensen kunnen bereiken heeft duidelijk niet geleid tot meer en beter verzet. Iets wat ergens ook wel een beetje paradoxaal is."

Nog altijd strijdlustig
"Ik? Ik werk in de kroeg en woon twee minuten van de zee vandaan! De enige reden waarom ik boos kan zijn is als het weer gaat regenen! Tenminste... Dat zou je kunnen denken. Maar ondanks dat ik ondertussen 52 jaar oud ben zie ik nog altijd voldoende reden voor actie.Zo is er bijvoorbeeld nog altijd veel racisme en veel homofobie in de wereld. Ik wil dat nog altijd aanpakken en dat doe ik dan misschien niet meer via muziek, maar dat doe ik natuurlijk nu ook via dit spoken word op INCUBATE. Ik hoop dat ik daar ook iemand kan aanzetten tot actie of in ieder geval kan laten denken. Zolang er een enkel iemand luistert en nadenkt is dat een prima startpunt wat mij betreft."

Reacties

Gepost door: willemantillectual Gepost: 15-09-11 12:07:03
tof stuk!
Gepost door: pureandsimple Gepost: 15-09-11 17:48:16
Was ook een heel tof gesprek! Had om de 1 of andere reden niet verwacht dat ie zo vriendelijk en open zou spreken over vanalles en nogwat. Ging soms wel heel erg de diepte in, maar de politicoloog in mij vond dat juist wel leuk.
Gepost door: yourboyfriendsucks Gepost: 18-09-11 22:10:50
Inderdaad een tof stuk. Ik vind het enkel moeilijk te geloven dat hij die Crass reünies niet voor het geld deed, omdat de vraagprijs 2000 per show bedroeg.
Gepost door: guest Gepost: 29-11-11 13:45:16
Vraagprijs 2000,- per show: Salaris, dagloon, transportkosten, verzekeringen, commissies, belastingen, repetities, productie, geluidsapparatuur, lichtapparatuur, backline, crewsalarissen, huisvesting, en dan vind je 2000,- voor een grote naam een groot bedrag? Think again. Het is belachelijk weinig, bedenk ook dat al die bandleden normaal een baan en dus inkomen hebben dat ze moeten missen.
Gepost door: rockstar217 Gepost: 29-11-11 13:50:51
Vraagprijs 2000,- per show: Salaris, dagloon, transportkosten, verzekeringen, commissies, belastingen, repetities, productie, geluidsapparatuur, lichtapparatuur, backline, crewsalarissen, huisvesting, en dan vind je 2000,- voor een grote naam een groot bedrag? Think again. Het is belachelijk weinig, bedenk ook dat al die bandleden normaal een baan en dus inkomen hebben dat ze moeten missen.

© copyright 2002 - 2019 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Adverteren - Contact - Crew