Psychobilly 2014

17-01-14 16:25:00 / door pureandsimple

Psychobilly 2014

Psychobilly; het verstoten zombiezoontje van de punk. Altijd de vreemde eend in de familie geweest. De bands lopen uit een van bebloede schreeuwlelijkerds (The Meteors / Demented are Go) tot verkleedpartij-polonaise-starters (King Kurt / The Griswalds), maar altijd gewapend met de contrabas. Kuiven, tatoeages, creepers, de wreckingpit en veel alcohol. ‚Fuck politics, fuck religion, dance with a chainsaw’ is het motto. Het is een scene die geheel op zichzelf staat en vaak verkeerd begrepen wordt. Er zijn in het verleden opstootjes geweest en de psychoscene heeft er wat agressiever uitgezien, maar wie zich nu in dit wereldje mengt, zal merken dat je al gauw welkom wordt geheten in een ware (internationale) familie. Ook als je met dreadlocks of een baard komt opdagen.

Jarenlang moest je voor een beetje psychobillyfestival de grens over, het Duitse land in. In 2012 brachten ze daar in Arnhem een einde aan. Het werd tijd voor Neerlands eigen psychobillyfeest! In maart van dat jaar stonden 11 psychobands op het podium van een uitverkocht Willemeen. Dit jaar verkast het festival naar het twee keer grotere Luxor Live in Arnhem, met nog steeds 11 knallers uit de psychoscene op het podium; bijvoorbeeld Meantraitors uit Rusland en Gorilla uit Hongarije. Psychout Circus doet elk jaar opnieuw zijn best om exclusieve bands van ver te halen, die je normaal niet vaak in Nederland ziet. Een feest voor de fijnproever. Een grote muzikale variatie, winkeltjes, een biergarten en vooral een gezellige mix psychos vanuit de hele wereld. Een aanrader!

The Rambler in in hartje Eindhoven stond jaren bekend als vaste tourstop voor vrijwel alle grote psychobillybands die ons kikkerlandje aandeden. Niet lang geleden kwam het nieuws dat de kroeg per direct haar deuren sluit. Het sluiten van The Rambler is een gemis voor de scene en wij zijn benieuwd wie dit gat zal gaan vullen. Gelukkig lijken de grote podia in Nederland meer interesse voor psychobilly te tonen. Naast Psychout Circus heeft Speedfest al jaren trouw een aantal psychobands op het program en nieuwkomer ScumBash zet ook een paar contrabassen op het podium.

Scumbash is een festival door de heren van 'Schorem haarsnijder en barbier’. De rock’n’rollste zaak van Nederland, waar je een prima psychobilly kuif kan laten zetten. Ze zetten op het podium; Batmobile. Deze drie heren zijn al 30 jaar wereldberoemd, van Brazilië tot Japan, maar lijken in Nederland nog altijd over het hoofd gezien. Ook spelen ze 15 februari in de speciale De Wereld Draait Door uitzending met Schorem. Wij hopen dit jaar op meer aandacht voor Batmobile! Mocht je psychobilly willen ontdekken, waarom dan niet deze jongens uit eigen land? Grote hits als Mad at you‚ Transylvanian Express of Dead zullen je overtuigen!

 

2014 wordt het jaar voor psychobilly.
„Why don't you come and join us,
If you think you've got the guts.
We'll all go out and have a real good time,
When all the shops are shut.
We're gonna do just what we wanna do,
Get outta the way, we're the Wrecking Crew.” - The Meteors


Reacties

Gepost door: lunatic Gepost: 17-02-14 17:15:32
Psychout Circus: https://www.facebook.com/events/556922304376620/
Gepost door: zombi Gepost: 17-02-14 18:24:16
Is die contabass echt altijd verplicht in dit soort bandjes? Trek het persoonlijk goed, maar ken ook veel mensen die het daardoor juist niet kunnen uitstaan.
Gepost door: zwartehond Gepost: 18-02-14 16:17:40
fuck off rock a billy!
Gepost door: beerskunx Gepost: 18-02-14 22:03:07
het jaar van rusland het jaar van psychobilly. we kunnen ook gewoon een potje normaal doen :P

ik heb trouwens meerdere psycho's gevraagd waar het allemaal vandaan komt en vaak komen ze met een verhaal over johnny cash.

die ik nog niet betrapt heb met het zingen over zombie dingen. achja voor ieder wat wils :)
Gepost door: judasdiceman Gepost: 20-02-14 11:22:40
Blue Cats die 13 april in de Rambler geprogrammeerd stonden staan nu die dag in de Musicon inD en Haag. Als dat een succes wordt zouden daar zo maar meer Psychobandjes geboekt kunnen gaan worden in de toekomst!

Gepost door: laurensk Gepost: 21-02-14 20:02:27
Johnny Cash heeft ooit 'psychobilly cadillac' in een nummer gezongen, dat is zo'n beetje de enige band.
Er zijn weinig bands zonder contrabas, het maakt toch wel een beetje de sound. Sir Psyko and his Monsters hebben was E-bass nummers op de nieuwe plaat.
En Meantraitors, die op Psychout Circus staan dit jaar, spelen volledige met E-bass. Bij hoge uitzondering kan het dus toch :)

© copyright 2002 - 2020 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Adverteren - Contact - Crew